HUP down

 ( trey | 2004. szeptember 11., szombat - 0:00 )

Fekete csutortok:

Csutortokon del korul megallt a HUP. Akkor ugy tunt, hogy kernel hiba miatt (vm error). Reboot. Erre magahoz is tert a rendszer. Utana nem sokkal mar allandoan hibakat szort, mire ujra reboot kovetkezett.


Ekkor mar nem porgott fel a boot diszk, ami nem sok jot vetitett elore (reinstall). Szerencsere minden adatrol allando mentes volt, az adatbazis is cronbol dump-olodott 30 percenkent, igy adatvesztes nem igazan tortent.

Mivel a reinstall nem volt azonnal lehetseges, ezert ugy dontottem, hogy egy masik gepen ujrainditom a szolgaltatast. Ami rendelkezesre allt: DTK desktop 256 MB RAM-mal, Celeron 2.4 GHz-es processzorral, 40GB-os IDE lemezzel + OpenBSD 3.5 operációs rendszer (kep). Az anyagot attettem a gepre kb. fel ora alatt. Szoltam Bra-nak, hogy modositsa a HUP bejegyzeset a DNS-ben.

Egy HUP-os megjegyzesnek koszonhetoen (samson) a korabban 0-as TTL-lel nyomatott bejegyzest (pont ilyen esetek miatt) Bra atirta korabban 86400-ra, igy hiaba volt a HUP kb. 1 ora kiesessel ujra elerheto, a DNS egy napig nem frissult, az emberek a halott gepet ertek csak el.


A HUP-on segitseget kertem a kihullott merevlemez potlasara.


Kozben megkertem Bra-t (csak o fer hozza az Axeleros gepekhez), hogy a HUP szerver egyetlen ep diszkjere (ezen volt eddig a backup) toljon fel egy FreeBSD 5.3 beta 3-at.Pentek:Penteken delelott nem volt idom az oldallal foglalkozni. Egesz nap hivtak, hogy ki hogy tud segiteni. Ez azert jol esett. Valamilyen szinten az elvegzett munka visszaigazolasa.

Meglepodtem, hogy mennyi segitokesz ember jelentkezett azonnal, egesz nap csorgott a telefonom. Több maganszemely, es az LME (Sari Gabor, Balsai Peter) is megkeresett segitseget ajanlva. Vegul Krisztian es Sanyi azzal hivtak fel, hogy kezukben ket darab 72 GB-os 80 pines SCSI Compaq lemez, hova kuldjek oket. Nekik koszonhetoen hetfon mar valoszinuleg lesz lemez, es hamarosan bele is kerulhet a gepbe.

Hogy teljes legyen a nyomor, az ideiglenes HUP halozatan penteken este megdoglott egy szunetmentes tapegyseg (kozben a szallitok meghoztak a megrendelt franciaagyat is, igy kb. azzal ment el 2 ora mig azt felcipeltuk a 2. emeletre). Sajnos az az UPS hajtotta a halozat aktiv eszkozeit (router, switchek), igy az ideiglenes HUP is elerhetetlen lett par orara (vele egyutt szamos mas fontos szerver szinten). Este 8-kor be a ceghez, szunetmentes tapegyseg csere, az ideiglenes HUP ujra elindult.


Este mar nem volt sok idom, igy lelottem az egeszet. Reggel fel hetkor kidump-oltam az ideiglenes HUP adatbazisat (ki a fene gondolta volna, hogy mar 140 MB-nyi a HUP adatbazis). A HUP-on felelesztettem az MySQL-t, Apache 2-t, es azokat a szolgaltatasokat, amelyek ahhoz kellenek, hogy a rendszer mukodjon (news szerver, stb.) Delre el is keszult a cucc.Most megy a gep, remelem, hogy a FreeBSD 5.3 beta 3 sem lesz rosszabb, mint a 4.7-RC1 volt. Az utobbi ~710 nap utan adta meg magat (persze nem az OS hibajabol). A diszkekre nagy szukseg van, mert jelenleg nagyon keves hely van a 18 GB-os lemezen backup-ra. Ha megerkezik a 2 lemez, akkor az adatok RAID1-re kerulnek, igy egy magasabb adatbiztonsag lesz megvalosithato a rendszeren. Kozben ket ember - annak ellenere, hogy mar nem volt ra szukseg - penzt is utalt a HUP-nak. Az egyik olvasó 15.000 forintot, a masik pedig 2.000 forintot utalt át, hogy mielőbb újraindulhasson a HUP.