GrapheneOS setup

Fórumok

Szert tettem egy Pixel-re és szépen fel is kúszott a címbeli OS. Ez egy másodlagos telefon egyelőre és szeretném idővel előrébb hozni.

Tételezzük fel, hogy a konténerezés tökéletesen működik és azt is, hogy az alkalmazások tényleg szeparáltan működnek. Elvileg ezt ígéri a rendszer, javítsatok ki ha rosszul értelmezem.

Első blikkre bejön az új OS, már a korábbi készülékemen is sok gyári alkalmazást tiltottam, ezt itt meg sem kell tennem, mert nincs :) A felület modern változata annyira nem jött be, de vissza lehetett varázsolni a kezelőszerveket a képernyő aljára, így nekem kényelmesebb (esetleg még ami jó lenne ha a gombok sorrendjét lehetne változtatni, mert a vissza gombot a másik oldalon szoktam meg). Ami feltűnt, hogy bár a degoogle működni látszik, a hirdetések megjelennek itt-ott az alkalmazásokban és a böngészőben. A banki alkalmazás szó nélkül üzemel. Sajnos vannak a munkám miatt kötelező appok amit muszáj használnom, ilyen a 2FA miatt egy bármilyen authentikátor. Itt a FreeOTP+ teszi a dolgát, ez volt a legfontosabb, a többi kipróbálása később jön. Amit kipróbálnék, az a WhatsApp ami eddig egyetlen saját készülékemen sem volt, nincs is saját, de a cégesen kötelezően rajta van. Ezt lehet valahogy teljesen szeparáltan telepíteni? Nem akarom, hogy lássa a kontakt listámat, nem szeretném keverni a magán kontaktokat a cégessel.

Jó lenne egy rendszerszintű hirdetésblokkoló. Eddig a blokada-t használtam, több-kevesebb sikerrel működik is, de kényelmetlen, hogy a legváratlanabb pillanatokban derül ki amikor nem. Igaz, nem a cloud verziót használom. Kár, hogy a lokál „hosts” nem elérhető vagy csak én nem találtam meg a módját, hogy hogyan. Legszívesebben olyasmit telepítenék, ami rendszerszinten megoldja ezt a problémát, de nem zárkózom el a távoli megoldásoktól sem (saját DNS vagy annak látszó valami is szóba jöhet ami kifejezetten erre van kitalálva). A legjobb valami olyasmi lenne, mint amit a uBlock megvalósít, hogy még a nyomát sem látom a böngészőben annak amit letiltott :). 

A levelezéshez beállítottam a FairEmail alkalmazást, ezt már jó ideje használom minden készüléken, de nem mertem még sosem a gmail kontókat hozzáadni. Talán ezen a készüléken kipróbálom. A rendszerben van lehetőség bejelentkezni a G-be, gondolom az kb. ugyan az, mintha egy normális Androidon jelentkeznék be és akkor megint a G-nél vagyok teljesen, vagy ebben tévedek?

A telefon alkalmazás ki lett rendesen egyelve, hiányzik nekem az aktuális bejövő hívás hívószám felolvasása és ha jól tévedek akkor talán a gyári tárcsázóban lehetett rögzíteni a beszélgetést is. Van valami ami ezeket megvalósítja és telepíthető erre a rendszerre? A hívásrögzítés érdekes kérdés, de ügyintézésnél gyakran használtam és használnám továbbra is. Mondjuk előfordult, hogy amikor bejelentettem, hogy rögzítem, mintha megszakadt volna a vonal, de az az ügyintézés annyi is volt és meg is oldotta a problémát.  A legtöbb esetben tudomásul veszik és nem okoz gondot, mert megoldásra van szükség mind a két oldalról. Szóval hasznos szolgáltatás, kell(ene) nekem! A kontaktoknál megszoktam, hogy a jobb oldalon van az ÁBC és gyorsan elérem a megfelelő betűvel kezdődőeket, ez is hiányzik.

Vannak VPS-szervereim, van Nextcloud illetve bármit szívesen kipróbálok ha javasoltok. (Apropó Nextcloud! Hogyan tudok 2 Nextcloud példányt szinkronban tartani? Az egyik itthon lenne router mögött).

Mik az ajánlott alkalmazások, ha a G-től eltávolodva szeretném használni, de még van Gmail fiókom, amit egy darabig még követnem kell?

Ami a legfontosabb! Nem feltétlenül és kizárólag ingyenes megoldások érdekelnek, de azért legyen OpenSource amennyiben lehetséges. Nem kell, hogy a Play rendszerén keresztül fizethessek, mert a Play-t teljesen szeretném mellőzni. (jöhetnek tippek a kiváltására, az egyetlen amit eddig telepítettem az az F-Droid, bár az hiszem nem épp a legjobb választás) Az eddigi appokat is direktben fizettem, így a kizárólag Playen fizethető alkalmazásokat kizárnám.