Disztichon alfa - Első magyar versgenerátor

Fórumok

Disztichon Alfa - Első magyar versgenerátor

"Az első magyar automatikus versgenerátor program, a Disztichon Alfa bármelyik Apple Macintosh számítógépen automatikusan magyar verseket, nevezetesen disztichonokat ír ki a számítógép képernyőjére. A generált versek 1) nyelvileg hibátlanok; 2) értelmesek, 3) tökéletesen kielégítik a disztichon formai ismérveit."

Könyv + melléklet elérhető innen:
https://mek.oszk.hu/11700/11744/

Disztichon Alfa 2.0
A Disztichon Alfa, Papp Tibor 1994-ben megjelent műve az első magyar digitális versgenerátor volt, amely eredeti technikai keretrendszere miatt néhány éven belül gyakorlatilag hozzáférhetetlenné vált. A közelmúltban elkészült az eredetivel megjelenésében azonos, de platformfüggetlen változat, amelyet az Irodalomtudományi Intézet honlapján, digitális szolgáltatásaink között fogunk közzétenni. A művet bemutató előadások a játékos hagyománykezelésről, a digitális megőrzés technikai paradoxonairól szólnak.

https://abtk.hu/esemenynaptar/esem%C3%A9ny%20r%C3%A9szletei/353/-/mtu-2…

Hozzászólások

Emlékszem erre valamelyik régi Magyar Műhely számból, érdemes egyébként a könyvet elolvasni mert nyilván nem ez az "első", legfeljebb ebben az adott formátumban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Érdekesnek néz ki. Kicsit csalódott vagyok, hogy a második linken csak meghívó van, nem maga a program/forráskód, pedig eljátszanék vele. Ahogy nézem, az eredeti hypercard-ban van írva, arra elvileg vannak modern alternatívák, és használható tovább, illetve az a vMac emulátor, amit windowsosként hozzácsomagolt, az is platformfüggetlen. Persze jobb lett volna, ha konzolos programként C-ben írja, akkor forráskód, megjegyzések között magyarázat látszana, platformfüggetlen lett volna eleve (időtálló), felesleges lett volna mindenféle Mac-emulátorral és pdf-es könyvvel időt húzni. Az is igaz, hogy túl szigorú vagyok, 94-ben még nem volt itthon annyira divat az opensource, meg mindenki Windowson és Mac-en fejlesztett.

A mek is egy elég elavult oldal lett mára, beszól egy ilyet, hogy a pdf-ekhez Acrobat Reader szükséges. Be is b@c.na. Már 2013-ban a feltöltés idején is ott volt a Foxit Reader, ha a Windowst nézzük, Linuxra meg akkor is volt már xpdf, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Volt szerencsém beszélgetni az öreggel, amíg még élt. Nem az a nagybetűs maces volt. Mesélte, hogy van művészeti programja, ami csak Acorn floppyn van meg, és mutatott egy DVD-s interaktív menüs dolgot is. Az utóbbiban volt easter eggként meztelen nő, mert "miért legyen az ember avantgárd költő, ha meztelen nőket se rakhat a művébe". Nem volt programozó a szó egyik értelmében sem, de művész volt az összes jelentés szerint.

„- Mindig azt akartam, hogy a számítógépem ugyanolyan könnyen használható legyen, mint a telefonom. A kívánságom valóra vált. Már nem tudom, hogyan kell használni a telefonomat.”

dzsolt