12V elvitele 50m-re

Helló, automata öntözőt szeretnék, a mikroelektronikai része már összeállt, viszont a 'nagyfeszhez' már nem értek.

A csapok* nyitásához és a vezérléshez hogyan lehet kb 50m-re elvinni minimum 12V-ot? 
Gondolom kábelcsatornában fagyhatár alatt (70-80cm), de milyen kábelen?
Vagy a távolság miatt inkább 230-at kell vinni, és ott helyben transzformálni?
Köszi!
 

* bocs, elírtam, csak 1 csap van

Hozzászólások

Mekkora áramot kell elvinned? Néhány 10mA esetén még 50m-es távolságnál sem kell túl nagy vezeték keresztmetszet.

Fektetni KPE csőbe, vagy a "fekete", "lépésálló" gégecsőbe húzva szoktak. Vagy vehetsz olyan kábelt, ami önmagában földbe fektethető.

A villanyt szerencsére pont nem érdekli a fagy. Ilyen távolságon lehetőleg minél nagyobb keresztmetszetet használj, még minimális áramfelvétel esetén is (mondjuk, 2,5-es kábel).

Amúgy, közös, általános tápfeszt akarsz vinni eszközöknek, vagy vezérelt tápokat a szelepeknek külön-külön?

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k - 12:25

Ezt nem értem. Mágnesszelepek nálad nem 24V AC-sek?

Ahhoz pedig 2.5 elég, mert olyan 500 mA a behúzó és olyan 250 mA a tartóáram. Így pedig jó pár kört elláthatsz vele 50 méteren is, mert 20 V-ig nem szokott probléma lenni a szolenoidokkal.

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k - 12:32

Ha nem kültér és víz lenne, azt mondanám, TP-LINK aktív PoE tápfeladó és splitter csomagban (splitteren 5,9 és 12 V között választható feszkó), meg valami olcsó UTP oszt had szóljon :)

ADSL modemet így hajtottam meg 50 méteren (inkább már az ethernetet hoztam tovább, minthogy még 50 métert kelljen a telefonzsinort toldozni)

Esetleg két lépésben, ha elrágnák a vakondok vagy Sanyi bá ásáskor, ne legyen nagy baj? Első trafó cirka 40V-re, második trafó és egyenirányító/feszszabályzóval 12V-re.

Kábel passz, de így 40V-n talán már lenne választék kábelből. Én se vagyok villszerelő, régen láttam, hogy kell 230-at föld alatt, biztos nem érdemes sima praktikeres három eres fehér kettős szigetelésű kábelen. Nekünk két épület között egy vastag fekete, gondolom UV álló kábel van egy kifeszített drótkábelre erősítve olyan 3-3.5m magasan

Köszi a tippet, mert tök függetlenül netet is kellene vinnem távolra máshová! :)

A kertbe nem nagyon akarok semmi aktív eszközt rakni, mert nem akarok senkit (kutya, macska, nagyi, gyerek) veszélyeztetni,

ugyanez vonatkozik a lengőkábelre is. Honnan tudtad, h az apóst Sanyinak hívják?! Rágcsálni szeret, de csak a földfelszín felett! :D 

~ubuntu, raspbian, os x~

Helló

 

ip67-s dobozba be kell tenni tömb szelence a barátod és működik. lpe cső odabilincselni a kerítéshez, v.  beásni a kerítés mellett és kész a gyengeáramú hálózat.

Én egy RPI3 B-t hajtok hasonló módon. kb 3 éve stabil 100Mbit  megy rajta a maradék két érpárat meg ua. a tplink poe splitter leválasztja, kapott egy micro usb pigtailt és  oob működik :) itt kb 20 méter a táv, de van egy 130méteres kábelszakaszom is ahova 24 volt megy fel  az utp kábel végére, és "csak" 4,5V az esés 130 méteren.

Nincs a világon se jó, se rossz. A gondolkodás teszi azzá... (W. Shakespeare)

"meg valami olcsó UTP " és eseleg úgy leesik a feszültség az aluból készült, rezezett felületű tipikus kábelen, hogy ihaj. Rendes csuparéz hálókábel előny.

Külön vicc, hogy lehet nem is olcsóbb a kamu alu kábel az igazi rézhez képest.

Én is ezt tenném, csak AC-t, helyileg kapcsolóüzem DC-re

-1

Mint az feljebb kiderült, összesen 0.5A-t kell 50m-re eljuttatni. Helyben táp üzemeltetéshez erősáramot kell kivinni, és a tápnak is megfelelő körülményeket kell biztosítani. Ha ilyen minimális teljesítmény kell, ahhoz szvsz teljesen felesleges, sokkal egyszerűbb a tápot egy épületben elhelyezni, és a törpefeszt vinni. Utóbbihoz még villanyszerelő sem kell, csak venni a boltban 50m kábelt. Mondjuk 2x1,5 mzsl-t, méterenként 100Ft körül. Vagy ha a feszültségesés nem annyira érdekes, akkor 2x0,75-öst.

Szerkesztve: 2020. 01. 28., k - 23:20

Elvileg ilyen jó kell hogy legyen: https://www.onlinevill.hu/termek/mcu-2-5-vezetek-h07v-u-tomor-rez-kabel…

... 12V átmegy, a hideg meg nem tesz rosszat, sőt... ami fontosabb, a vezeték mindkét végére tegyél párhuzamosan 100-200 nF -os kondit, hogy kompenzáld a hosszú vezeték induktivitását, kikapcsoláskor elég nagy feszültségimpulzusok keletkezhetnek (200-300V-os kondik legyenek), és kinyírhatja a kapcsolóáramkört.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

van direkt kültéri öntözésvezérlő kábel.