Full stack -> React -> Gender bias

Hozzászólások

A Javascriptben-a-css azer' jo mert egy helyen van:)
Csak amikor elakadsz es valakitol segitseget kellene kerned, es egy 500MB-os node_modules konyvtarad van, amivel a 10 soros hello word oldalt legeneralja, akkor mar szerintem baj van:)

A pseudo-class -okrol nem is beszelve. Ja, hogy azokat tegyuk ki css-be?:)

Es meg is erkeztunk a parancssoros varazslok vilagahoz (creact-react-app). Amikor nem latja at az ember, hogy ki mire es miert dependel, csak epp mukodik "valahogy".

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nagyon vicces cikk. Akit csak a gender bias-os bekezdés érdekel:

> We need to address the undervaluing of HTML and CSS for what it is: gender bias. Even though we wouldn’t have computer science without pioneering women, interloping men have claimed it for themselves. Anything less than ‘real programming’ is now considered trivial, silly, artsy, female. That attitude needs to eat a poisoned ass.

Amúgy némi igazság van abban, amiket ír, de aztán meg mégsincs, mert nagyon ritka a statikus HTML, úgyhogy végeredményben aki a HTML-t írja, az is valami template-eket ír, és az meg már programozás. Ami miatt meg igaza van, az az hogy más fajta észjárás kell egy adatbáziskezeléshez, vagy egy jól skálázódó rendszer tervezéséhez, mint mondjuk szép HTML írásához. És valóban ritka egy emberben, aki mindenhez jól ért. Nekem például szép weboldalakat csinálni nincs türelmem. (Legalábbis még sosem vitt rá a szükség, hogy legyen :-)

Egy régi felismerésem egyébként, hogy az 1etemen azt tanították, hogy a template nyelvekre azért van szükség, mert az nem programozás, hanem template. Például JSP. Aztán mégis kell elágazás meg ciklus bele, ezért létrehozták a tag library-ket, ami lényegében vezérlési szerkezeteket és függvényhívásokat jelent, ha lecsupaszítjuk. Mindezt egy XML-szerű leíró nyelvben és reflektív végrehajtással típushelyesség nélkül. Szerintem meg ez marhaság, mert programozásra úgyis ott van alatta egy programozási nyelv, miért ne azt használjuk? Template-et úgyis csak olyan írhat, aki tud valamennyire programozni. Ha nem tud, akkor úgyis kell egy ember, aki a statikus design template-jeit működővé teszi egy programba ágyazva.

Miért egyszerűbb egy JSP-s for ciklus, mint egy Java for ciklus? Ami a template nyelvből hasznos, az lényegében a "kód kifordítása", hogy lássuk a kimenet darabjait, meg ne kelljen kézzel eszképelni. És jó volna a kifordított kódot is látni, illetve rendesen Java-ban debuggolni tudni. Sőt, akár bele is javítani! Ne csak valami cache mélységes bugyrában keletkezzen meg a template Java változata. Ebből a gondolatkörből született meg a kedvenc template nyelvem, az RTemplate: https://github.com/qgears/rtemplate#rtemplate Azóta is örömmel használom, ha szöveges kimenetet kell generálni, és többszörösen bizonyított, hogy ez a legjobb létező technológia :-)