HP Jornada

Fórumok

HP Jornada

Hozzászólások

Üdv!

Láttam hírként és képen is, hogy fel lehet varázsolni a NetBSD-t
a HP Jornada (a képen: 720) kézi kütyüjére. Nem próbálkozott ilyennel
valaki a jelenlévők közül? Érdekelne, mert katartikus élmény lenne,
ha vonaton is tudnék BSD-ni, de kérdés, mekkora szívásmennyiség
után jut el az ember a boot-ig, és végül mennyire lehet használhatónak
nevezni az összeállítást. Mondjuk az említett képen éppen X megy,
és azon a doom1. de nekem a parancssor is elég volna.
Esetleg más kézi kütyü ajánlás? Tulajdonképpen azért tetszett ez
a HP, mert valódi billentyűzete van, de nem néztem szét, milyen
ehhez hasonlók vannak még.

Köszi,
cruiser

[quote:cb6aa3e572="cruiser"]Üdv!

Láttam hírként és képen is, hogy fel lehet varázsolni a NetBSD-t
a HP Jornada (a képen: 720) kézi kütyüjére.

Probaltam a szoban forgo masinat....sikertelenul (bar annyira nem volt idom belemelyedni. Indulas utan full feher kepernyot kaptam kozepen egy vekony zold csikkal...eleg baljoslatu volt. Ezutan csak a master reset hozta vissza a gepet.
Ha sikerul a probalkozasod, szolj.

Hali,

Vegyél 720-at használtan, sokfelé akad ilyesmi.
Ha Linux érdekel rá: http://handhelds.org
Vagy nézz még körül a Laptop, notebook, PDA fórumtémák alatt...

Fent vagyok a jornada-linuxos levlistán, a 720-ra elég jól áll a helyzet, nekem 565 van, csak még nem sikerült hozzá soros kábelt szereznem, amivel a bootloadert kezelni lehetne minicom-ból.

Én mondjuk Linuxot raktam rá, de szerintem használhatatlan a dolog. Igaz, hogy ment rajta még az X is, de egyáltalán nem használta a power management-et. Az meg szívás, hogy 9 óránként mindenképpen rá kell tenned töltőre, hogy ne kelljen újratelepítened... Ez két évvel ezelőtt történt, de szerintem nincs változás a dologban, A 720-as levlista gyakorlatilag halott...
Úgyhogy én eladtam a ketyerét. :?
De remélem te több szerencsével jársz...

A 680-asnak csak 32 MB, míg a 720-asnak 64 MB RAM-ja van, ami azért az órajel mellett elég elég nyomós érv. Egyébként a 680-asban még Hitachi SH3 proci volt, a 720-asban már StrongARM. A többi paraméterét tekintve azonosak.
Ha 680-ast veszel, arra figyelj hogy két szériát gyártott belőle a HP: 680 és 680e jelöléssel. Az e jelű egy butított változat, ami nem tartalmaz modemet.

Igen, túrom is a netet, ahogy tudom. konkétan legalább a touchscreen nem lenne gond, mert a netbsd oldalon valahol említik hírként, hogy megvan a kezelője.

Láttam, hogy létezik a 680e jelű masina, az nem koppant le, hogy nincs benne modem, viszont arra emlékszem, hogy egy levlistás párbeszédben említette valaki, hogy ami a 680-ban van, az szoftmodem, vagyis nem támogatott... akkor gondolom, ez lehet a 720-nál is. (?)
a tag beszerzett hozzá egy pcmcia-s lan/modem combo ketyerét, és azzal prímán ment is neki a net. na most, ezután megpróbáltam utánajárni, hogy találhatok-e én itthon efféle eszközt, de nem sokra jutottam. a netbsd hardware listáján szerepel néhány támogatott kártya, de azok közül konkrétan nem láttam semmit netes árlistákon. talán lenne valamelyik támogatotthoz hasonló kártya, ami menne is, de ennek kiderítésére még rá kellene szánni néhány emberórát, de inkább napot, úgy tűnik.

ja, én úgy láttam, hogy a 680-as bővíthető 32 megára, míg a 720-as 32 megával jön, viszont nincs említve bővíthetőség. a 728-asban gyárilag 64 mega van.

ami viszont homályos, hogy a 680-asnak végülis milyen színfelbontású a képernyője, mert a HP oldalán 256 szín szerepel, de más helyenken, többek közt a netbsd oldalon is, 65k szerepel, ami azért csak nem mindegy. habár, úgy kezdtem, hogy elég lenne a terminál is... :)

na, éppen rábukkantam egy eladó 680-asra, tartozékaival együtt. most lenne jó, ha hullana egy 720 is az égből.

üdv!

Üdv!

Köszi a linket, és a véleményeket. Úgy látom, van benne némi
kihívás, viszont nem lehetetlen a dolog. 36 + áfa rugóért adnak
egy ilyen masinát egy hp-s üzlet árlistája szeint, ha a végén
menne jól a dolog, nekem talán ennyit megérne a fíling, mert
megérdemlem. ;)
Ha tényleg belevágok, és jutok valamire, megírom.

jahh, mint kiderült, a jornada széria azért szerepel
az árlistán, mert olyan gyakran frissítik... évekkel
ezelőtt végleg kifutott, újabb utód nélkül.
pech.

Lehet, hogy rosszul emlékeztem, és csak 16 MB RAM van a 680-as szériában. Minden esetre duplája a memóriája a 720-asnak a 680-hoz képest.
Színmélység tekintetében sem egyszerű a dolog. A 680-as két kivitelben készült. Alapból mindkettő 256 színű, de az egyik szériára a M$ kiadott egy driver upgrade-et, amivel 4096 színűre lehet varázsolni. Nekem ami volt az az utolsó szériákból volt, de nem lehetett 4096 színre feltornázni.
A PCMCIA kártyával kapcsolatban azt javaslom, hogy NE2000 kompatibilist keress, azzal jóval kevesebb lesz a gondod.

Igen, vadászom most egy használt Jornada 720-ra, és még
kitartanék a NetBSD mellett. Persze, a linux se volna rossz
végülis. Most épp van valakinek egy 680-a eladó, de az csak
130Mhz körüli, és nem tudom, mennyivel gyorsabb a 720-as
205 (?) Mhz-e. Meg a 720 csak egy újabb széria. De azért még
gondolkodom a dolgon.

Véleményem szerint alaposan járj utána a NetBSD portolás jelenlegi állapotának, mielőtt bármit is veszel, mert annál nagyobb szívás nincs, mint mikor kiderül, hogy 'ja, csak a touchscreen nem megy' vagy hasonló. Ezért nem mindegy, hogy 720 vagy 680...

Hacsak kifejezetten nem azért veszed, hogy magad kezdd el hackelni...

Sokszor egyébként az a probléma, hogy a gyártó nem adja meg a hardverről a hiányzó információt (ami sokszor csak néhány sor). Pl a handhelds.org a Compaq jóvoltából jött létre, de mióta HP alatt van, feleannyit sem érdekli őket a dolog.

üdv,
LG

ui. Én az apronet.com, vatera.hu és pdamania.hu oldalakon keresgéltem készülékek után, de az ebay.de a tuti tipp, ha mersz külföldről vásárolni látatlanban.