Egyik kutya, másik eb

Egy jópár hónapja meguntam az opensuse bugjait, és a fejlesztők hozzáállását. Váltottam desktopon centosra. Jó volt, de hiányzott a frissesség, illetve néhány csomag is. És persze a régi csomagok itt is tele voltak buggal (pl. kde), ez mondjuk nem a rendszer hibája. Aztán váltottam Fedora-ra kb. 3 hónapja. Messze jobb, mint az opensuse minden téren... De itt is vannak azért furiságok, amik rendszeresen előjönnek. Tökéletes rendszer nincs.

Nem bántam meg a váltást, de bugok, hibák mindenhol vannak, itt is, ezeket el kell fogadni. A kérdés hogy mennyi, illetve a közösség és a fejlesztők hogy viszonyulnak egy bugreporthoz...

Hozzászólások

"yum history undo last" megment Fedorán ha valami szívás lenne egy frissítésnél (yum clean-t kerülöm) ;)

En mostanaban rengeteget nyuglodtem a F18-cal, vegul sok kinlodas utan feladtam az elveimet, es Ubuntura valtottam. Egyelore nem bantam meg, nem mondom, hogy bugmentes, de messze elhetobb kornyezetet ad, es messze osszecsiszoltabb a rendszer, mint a Fedora barmikor volt.

Gnome Fallback-ot hasznalok, illetve Ubuntun a Gnome Classic-ot.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ezzel az a gond, hogy semmi nem változott. Céges gép X60-as fedora 17 nél nem volt gond, jött az upgrade, és máris jöttek a gondok. Alap, hogy a suspend nem megy. Csak a gyári 3.6.10 es kernellel, újabbakkal nem. A net tele a bugreportokkal sehol semmi megoldás. Másik a PackageKit-yum vagy mi állandoan crashel. Ez utóbbi annyira nem hat meg, mert max terminálból yum-al telepítem.

Fedora 17, Thinkpad x61s

Ezért használd az akmod-ot. A kmod-* csomag az adott kernelhez való külső modul. Ez vagy elérhető időben, vagy nem. Az akmod-* pedig tartalmazza mindazt, amelynek segítségével az akmod service a gépeden a kerneledhez lefordítja a kmod-* csomagot, majd fel is telepíti. Szükséged lesz még a kernel-devel és kernel-headers csomagokra is, bár szerintem függőségként felteszi magától is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mert nem mindig van ott? Es nem kell "forditgatnod", a kernel postinstallja soran _automatikusan_ lefut a megfelelo modul leforditasa, _emberi beavatkozas nelkul_.

Az akmod egyik nagy elonye, hogy akarmilyen kernelt is felrakhatsz, olyat is, amit a disztro repoiban nincs benne, kovetkezeskeppen nincsenek matchelo kmod- csomagok sem. Mert az akmod akkor is legyartja a kmod- csomagokat.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Es a telepitett forrascsomagokbol mazsolaz gondolom.

Koszi, erdekes megoldas. Jo lenne ilyesmi PHP-hoz is, a ruhes eAcceleratorhoz alig van disztro, aki csinal csomagot is, es minden frissiteskor ujra kell buildelnem.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nem jon vele, vagy nem mindig.

Azt ertsd meg, hogy meg tudjak csinalni, meg is csinaljak, ha es amennyiben az adott kernel a disztro altal tamogatva van es a vbox altal is. Amirol itt elsosorban szo van, az az, hogy az akmod olyan kernelhez is tamogatast ad, amihez amugy semmi mas nincsen, tehat peldaul te forditottad egy make rpm-pkg paranccsal. Az akmod szamara ez tok mindegy, leforgatja a kernelhez a modulodat, ha nincs meg, es bemasolja a megfelelo helyekre.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Ha a kmod-* csomagra vársz, kiszolgáltatod magad annak, hogy a külső project felelőse kiteszi a csomagot, amikor megjön a kernel. Ezzel szemben az akmod-* csomag esetén a géped állítja elő a kmod-* csomagot, majd telepíti fel, így egyrészt nem vagy kiszolgáltatva a külső projectnek, másfelől feltehetsz más kernelt, például a koji build szerveren megjelenő legújabbat, amelyhez egészen biztos, hogy nincs még kmod-* csomagod.

Különben a kmod-nvidia sem mindig jött ki időben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A PackageKit nekem F17 alatt se ment, mondjuk nem doltem a kardomba emiatt, de hogy nagyon fos a QA, az szinte biztos, ha meg az update appletet se tesztelik tisztessegesen. Ha az nem mukodik, az jobb helyeken show-stopper, mert egy desktop user _nem fog_ konzolban matatni a frissitesek miatt.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

+1

Az én hardware-emmel, igényelt software-eimmel a Fedora 18 nagyon jó. Persze elfogadom, hogy van olyan környezet, amelyben rossz a tapasztalat. Én például Fedora 10-től kaptam lábrázást olyannyira, hogy downgrade-elnem kellett. Akkoriban volt még nagyon sok baj a hangszerverrel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Annyit még hozzátennék, hogy alapból nem is szükséges folyamatosan mindig frissíteni. Fedora amúgy is cutting edge verziókat szállít, kötve hiszem hogy kizárólag Fedorában megtalálható verziókat céloznának nagy számban a támadók - amúgy is olyan gyorsan pulzál az egész - akár pár naponta jönnek az update-ek.

F17-el is igazából akkor lett bajom, mikor mindig nyomkodtam az update-et orrba szájba. F18 gyönyörűen megy, ha bug-ot találok (ritka), akkor lenyomozom és megoldom. Amúgy meg szépen összevárok egy nagyobb rakás frissítést és akkor rányomok. Ha valami nem oké, akkor meg a fenti "yum history undo last" azt kész.

Suspend F17 egyik kernel verzióját tekintve nekem is jól megy régóta. Most csináltam pár napja reboot-ot a laposomon - valami 80 altatás és felébresztésnél tartottam már. Egy szem gond nincs.

Meg a suspend iszonyat sokat gyorsult is azért a 2.6.32-es kernel vonalhoz képest. F18 alatt a power gomb megnyomásától talán ha 0.3 - 0.5 sec telik el mire már alszik. Úgyhogy szerintem elég jó cucc - érteni kell hozzá, de mi eleve nem az átlag r1 user-t képviseljük.

Én is így voltam, amíg meg nem tanultam az Arch-ot, használom laptopon és Raspberry Pi-n is, 2 éve váltottam, azóta hű vagyok.. Friss, gyors, mint az állat, rengeteg a doksi (azt hittem korábban, hogy Ubuntu-hoz van a legtöbb doksi, ami talán igaz is, de az Arch doksik, fórumok minősége összehasonlíthatatlanul magasabb, ergo az első google találat használható), ha valami gáz van, szólnak rss-ben, egyébként meg úgyis van fórum/doksi. Kicsit macerásabb pár dolog, mert alapból semmi (SEMMI) sincs preconfigurálva, neked kell, de mivel rengeteg a doksi, gyerekjáték.