Van még értelme web szervert fejleszteni?

Eddig azt hittem, hogy nincs. Látva ezeket a grafikonokat, elbizonytalanodtam:

http://nbonvin.wordpress.com/2011/03/24/serving-small-static-files-whic…
http://gwan.com/benchmark

"G-WAN claims to be the fastest webserver in the world. It is not open source, and it’s creator has some fantastic claims – i.e. G-WAN being 5.000.000 (that’s right, 5 million) times faster than Microsoft IIS under certain circumstances."
(http://blog.ideaday.de/max/2010/11/gwan-the-fastest-webserver-in-the-wo…)

"[Windows version] Discontinued in September 2009, after G-WAN/Linux was found to be 2-3x faster than G-WAN/Windows."

Hozzászólások

A nagyarcú varnish-nak szeretnék gratulálni az utolsó helyezéshez; az eredményt lehet linkelni a squid-et gyalázó oldalon.

Másrészt nem lep meg, hogy a zárt forrású induló leverte a többit.

Így van, a "korreláció" a helyes kifejezés; nem azt mondtam, hogy azért nyert, mert zárt forrású. Ha már a következtetést akarjuk erőltetni, akkor inkább fordítva: azért nem nyitották meg, mert ritka jól sikerült, és pénzt akarnak belőle. Az általad említett példák nekem nem jutottak eszembe, ezek viszont igen:

http://locklessinc.com/benchmarks.shtml
http://www.stdthread.co.uk/

> "mintha" a zárt forrású programok jobb minőségűek lennének.

Rémlik valami 90:10 -es szabály (vagy 80:20-as?), miszerint a fejlesztéshez szükséges idő 10%-a alatt készül el a program funkcionalitásának 90%-a. A maradék 10% elkészítésére ezek szerint aránytalanul sok időt kell szánni, amire nehéz (hobbi kóder) embereket találni, mert kevés eredményt hoz.

Nyílt kódba lehet hogy nem tesznek be olyan optimalizációkat, ami jelentősen elbonyolítja/elrondítja a kódot, de csak kevés eredményt (<10%) hoz.

Szerintem ezekért lehet jobb minőségű, vagy kicsivel jobb teljesítményű egy-egy, fizetett alkalmazottak által fejlesztett program.

A nagy teljesítmény különbséget viszont nem lehet a zárt/nyílt fejlesztési "stílus" különbségeivel magyarázni.

Van ertelme. Ha nem fejlesztenek a webservereket, most az apache-hasznalok nagyon meg lennenek love. De igy, hogy fejlesztik, meg max. 1-2 nap a javitas.
Teljesen uj webservernek is lehet ertelme, ha olyat tud, amit a tobbi nem. Pl. uj nyelvhez appserver.

--
Always remember you’re unique, just like everyone else.

Attol, hogy valami erti a HTTP protokollt (vagy annak egy subsetjet), meg nem feltetlen webszerver.

Maskepp fogalmazok: minden webszerver HTTP szerver, de nem minden HTTP szerver egyben webszerver is. Lehet olyan szervert irni, ami elfogad mondjuk GET/POST kereseket, valaszol is rajuk, de webes tartalmat nem ad ki magabol, legfeljebb statusinfokat ad vissza a protokoll segitsegevel.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Peldaul valamilyen idozitett futtato. Adott porton figyel, tobbfajta feladat indithato rajta, a feladat eredmenyet HTTP-n adja le. Mivel maga a protokoll eleg bobeszedu, es tobbfajta kod visszaadasara alkalmas, ezert idealis ilyen rendszerhez, ugyanakkor tartalmat nem feltetlen kell visszaadni, mert a hibauzenet visszaadhator a protokoll adta keretek kozott is.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

http://en.wikipedia.org/wiki/Web_Service

Nyargalhatunk a szavakon, de azokat a szervereket, amelyek a HTTP request-et felnyalják és a WS-eknek otthont/felületet adnak, mi (a kollégáimmal legalábbis) nem szoktuk webszervernek hívni, mert nem tartalmat, hanem (gépek által hívandó) szolgáltatási felületet nyújtanak.

Mielőtt felhívod rá a figyelmemet, hogy a "Web Service" és a "Web Server" kifejezések meglehetősen közeli rokonok: igen, látom, de magyarul (legalábbis "mi a munkatársaimmal") akkor sem nevezzük ezeket a szervereket webszervernek. Alkalmazásszerver, HTTP container, <termék neve>-szerver, akármi, de nem webszerver. Néha persze igen, de általában nem.

A G-WAN-al van vkinek tapasztalata?

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Perpill se a gwan.com, se a gwan.ch nem elérhető. :(