Pontosan. 8 évvel ezelőtt én is erre jutottam az ország kapcsán.
Csak 30 évre visszamenőleg az itthoni, részben vidéki bolti vásárlárlásokra visszagondolva azt tapasztaltam itthon, hogy már pénzért sem lehet sok helyen minőséget kapni, de még emlékszem, hogy néha régen lehetett.
Ezzel szemben hamburgban a tipikus lánc üzletben hiányzott az a legalja minőség, ami itthon mindeniütt van. Talán pennyben vagy valami nagyon takarékosnak beállított láncban lehetett találni arrafele, ahol voltam, hasonlót. Az átlag láncban az eredeti, nem sajátmárkás utánzatok voltak olcsó, nagy kiszerelésben kaphatóak. Sokkal olcsóbban, mint itt. 1 darabra persze ott drágább volt, de 6-8-10-12es kiszerelésben fele-harmada is előfordult. És nem költöttem kinn többet kajára, mint itthon, mert a jobb minőség laktatóbb/táplálóbb volt, mégha kicsit drágább is ugyanaz a mennyiség.
És arra jutottam, hogy nálunk azért hitvány minden, mert a a "legolcsóbb" cuccok forgalma a legnagyobb, a minőségibb sokszor ott rohadt le a pultról pénz/igény hiányában. Csak az a baj ezzel, hogy ki kell termelni a melósok fizetését, adókat, valami hasznot. S relatíve kevés ez a forgalom. Valószínűleg összegben is, mert a drágább cuccokból kevés fogy, lassabban cserélődik az árukészlet. Így lesz az eladási ár olyan a mindent kispórolt gagyi terméknél, mint a normálisnál máshol, hogy legyen rajta elegendő árrés.
A sima bolti cuccok és kifőzdék, kajáldákon kívül a legdurvább különbség egyébként a konzervekben volt. Itthon majdnem minden kajakonzerv moslék. Talán osztrák/német forrásból importált karcolja alulról azt, ami olcsón kapható a németeknél.