( _Franko_ | 2025. 04. 22., k – 15:35 )

Talán elkerülte a figyelmed, hogy lehet kapni nitrit nélküli termékeket, vagyis nincs tiltva a forgalmazásuk.

Nincs tiltva. Viszont tudnod kell, hogy kockázatos.

A nagyszüleim egész életükben maguknak készítettek mindent húsételt is (pl. kolbász) és rejtélyes módon nem lettek betegek.

Oszt? Attól még gyakori betegség volt és most is elfordul, évente 5-10 súlyos eset van belőle.

A kockázattal lehet statisztikázni, de nekem úgy tűnik nincs tele a sajtó a kolbásztól tömegével elhulló eberekkel, ellenben az onkológiákkal.

Az onkológiák azért vannak tele, mert vannak olyanok. Ha nem lennének onkológiák, akkor nyilván nem lennének tele, viszont daganatos betegségek korábban is voltak, ahogy öregszik a népesség, úgy növekszik a daganatos betegségek száma is, illetve növekszik a felderítése is, korábban nem tudták, miben halt meg, ma pedig megmenthető.

Azokkal a vegyiparra utaltam, te pedig jössz a kolbászbetegséggel ami egy technológiai hiba.

A vegyipar ugyanazt a nátrium-nitritet állítja elő, ami például a zellerben is van. A kolbászban a baktérium nem technológiai hiba, hanem egyszerűen benne van, ha nem teszel ellene semmit, van a toxinnal veszélytelen mennyisége, de könnyen veszélyes mennyiségű lehet.

A természetről alkotott eszmefuttatásod egyszerűen butaság. A természet megad mindent amire szükségünk van, ez tény.

Nem, ez nem tény. Nem ad a természet mindent, amire szükségünk van, a legtöbb dolog, amit írtál, az mind mesterséges valamilyen fokon. Természetes az, ha semmit nem csinálsz azzal, amit a természet ad, az pedig marha kevés az életben maradáshoz. Innen nézve te kevered a fogalmakat, összemosva az ún. hagyományost az ún. természetessel. A füstölt sózott sonka mitől természetes? Hol fordul elő a természetben füstölt és sózott sonka?

Én arról beszelek, hogy jelentős mértékben a vegyipar okozza a civilizációs betegségek zömét.

Nem, a civilizációs betegségek jelentős részét az életmód okozza, az, hogy ülünk és nem mozgunk. A vegyipar ehhez igen keveset tesz hozzá, leginkább azt, hogy könnyen elérhető mindenki számára az öregkor, amikor kijönnek ezek a problémák.

A saját elméletem bizonyítja magamnak, hogy 25 éve nem voltam orvosnál és makkegészséges vagyok, pedig rendszeresen fogyasztok nitrit mentes kolbászt :D

Majd fogsz. Az emberek többsége nem jár orvoshoz 50 éves kora előtt.

A hülyeséged meg nem érdekel.

Egyszerű történelmi tényekkel és statisztikákkal próbálsz anekdota alapon vitázni. Pont úgy, mint a dohányosok, akiknek mindig van egy 89 éves öregapjuk, aki már tíz éves korától dohányzott és makkegészséges, tehát a dohányzás nem káros az egészségre...