( enpassant | 2024. 12. 03., k – 14:41 )

 Még a cikk is elismeri, hogy a kettő ugyanannyi kalória, tehát nem cáfol semmit.

Ezek pl. elkerülték a figyelmed:

A források különböző adatokat közölnek, de az világos, hogy a fehérje lebontása sokkal több energiát igényel, mint a zsíré és a szénhidráté (8).

Ha azt mondjuk, hogy a fehérje termikus hatása 25%, a zsíré pedig 2%, ez azt jelenti, hogy 100 fehérjekalóriából 75 kalória lesz, míg a 100 zsírkalóriából 98 kalória.

A többi pont valóban nem az energiaértékéről szól, hanem más hatásairól, de mindegyik pont épp arról szól, hogy 1 kalória az nem ugyanaz az 1 kalória. Ezek a pontok szólnak arról, hogy miért fölösleges számolgatni.

Ebben a cikkben az is jobban ki van fejtve, hogy 1 kalória miért nem ugyanakkora energiaértékkel bír minden esetben. Pl.

Egyrészt a táplálékot meg kell rágni, ezután következik az energiaigényes emésztés, majd a felszívódás, ezt követi a felvett tápanyagok átalakítása és a sejtekbe történő elszállítás, ill. tárolása. Ez mind tetemes energiát igényel és még sehol nincs energiatermelés. Az energiakinyerés elsősorban a mitokondriumokban zajlik, bár egyes sejtjeink fermentációval nyerik az energiát. De mindkét biokémiai folyamat energiaigényes, azaz az energia kinyerése is energiát igényel. Ezek a biokémiai és atomi szintű folyamatok távolról sem emlékeztetnek az élelmianyagok kémiai értelemben vett elégetésére.

Tehát már az energiakinyerés is ezerféle módon történhet, ugyanabból a kalóriából teljesen változó, hogy mikor és mennyit tud/akar kinyerni a szervet. Hasonlóan az energiatermeléshez, majd a felhasználásához.