Nem olvastam végig, a közepétől csak a bekezdések elejét olvastam el. Nekem nagy hiányérzet, hogy az inzulinról nem írtál semmit, pedig a raktározást vezérlő hormon, kulcsfontosságú a szerepe a fogyásban.
Az étrendeknek a fogyás csak egy aspektusa, az is kulcskérdés, hogy mennyire egészségesek. Már középtávon is fontos ezzek a kérdéssel foglalkozni.
A kalóriaszámlálással van egy olyan probléma, hogy ahogy írtad (nem ellenőrzöm vissza, a te számod, nem tudom fejből, hogy élőzsír kg, vagy tömbzsír kg, a lényeg szempontjából mindegy is, de kb kettes szorzó van közötte AFAIK): 1kg zsír 7700kCal. Napi 2000kCal-lal számolva (én tuti többet eszem, de ez csak egy sacc most), ha 1%-al elszámolod a kalóriádat, akkor az évi 1kg fogyást/hízást jelent. Szerintem lehetetlen a kalóriát 1% pontossággal mérni. Eleve a kalóriát égetéssel mérik meg, aminek nem mindig van köze ahhoz, hogy a testünk milyen hatékonysággal, mennyi energiát képes hasznosítani belőle. Tehát már a kiindulási számaidnak nagyobb a hibája, mint az 1%, amire lőni kellene. Miközben a természeti népek nem számolnak semmit és nincsenek elhízva. Azt akarod mondani, hogy van valami amit számolni kellene, de nem számolja, mégis "véletlenül" hosszútávú átlagban is 1%-on belül marad a hibával? (Hiszen nem hízik el és nem is fogy el.) Nyilvánvaló, hogy az energiamérleg egy szabályozott érték a testünk által. Tehát van rá egy rendszer, aminek az a feladata, hogy az energiamérleget rendben tartsa, "számolja" helyettünk. Az ésszerű megoldás az, ha ezt a rendszert javítjuk meg, hogy újra jól működjön.
(Azt elismerem, hogy a kalóriaszámlálás úgy működik, hogy fűrészfog-szerűen elvben tartható vele egy ideális érték körüli ingadozás, de csak elképesztő mentális terhelés által. És nem áll be általa egy egyensúly, lényegében amit a test magától tudna szabályozni, azt kívülről szabályozzuk sokkal kevésbé közvetlen módon. Olyasmi a különbség, mint a test saját inzulintermelése, vagy fecskendőből beadni számolások szerint: aki csak teheti inkább a testére bízza ezt.)
Szerintem (nyilván nem én találtam ki, sok szerző így gondolja, és velük értek egyet) a fogyás kérdése az ételek minőségén, a makrók arányán múlik elsősorban. Az eltérő anyagcsere utak miatt a zsírok a legjobbak, ezek nagyon gyorsan csökkentik az éhséget és nem okoznak inzulinszint növekedést. Emiatt hormonálisan sokkal jobb hatásuk van mint bármi másnak, és végső soron ezért lehet fogyni velük. (Elképesztően összetömörítettem a paleo- keto- elméleteket, akit érdekel adhatok linket, ami ezekről szól.) (A zsírok alatt főként az állati zsírokat értem, az a tuti. A növényi olajok legnagyobb része egyáltalán nem egészséges, ez nagyon könnyen félreviheti a zsírokkal próbálkozó diétázót, ha ilyeneket eszik és persze nem lesz jobban tőle.)