( Ebcsont | 2023. 12. 22., p – 20:47 )

És mondd zsiráf szoktál te hányni?

A két hektár naprát nem nagy kunszt lesajtolni az élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően. Jelenleg ekkora mennyiség feldolgozására ez a rendelet vonatkozik: https://njt.hu/jogszabaly/2023-60-20-7R Ez heti 200 kg-nyi olaj előállítását teszi lehetővé a kistermelőnek. Az előállított olaj megfelelő szakmai hozzáértés esetén lényegesen magasabb minőséget képvisel, mint az alsó kategóriás boltokban kapható ipari étolaj. Mellesleg ebben a rendeletben van szabályozás a tej és hústermékekre is. Egyik se a lehetetlen kategória.

Olcsó húsnak híg a leve! Ez azt is jelenti, hogy bizony a tömegtermékek előállításának a költségeibe nem szeretik beleszámolni az előállításukból fakadó környezeti terhelést, mert az csak úgy van. Ha ezt meg kellene térítenie a gyártónak hirtelen nem is lenne olyan olcsóbb a zolcsó tömegáru. Elég csak arra gondolni, hogy hazánk csak 500 km széles, ennek ellenére nem ritka, hogy 1 liter tej 1000 km felett utazik, mire a tehénből a fogyasztó hűtőjébe kerül. Szerinted ez így gazdaságos?