( uid_21365 | 2020. 07. 29., sze – 15:58 )

Alulbecsülöd az időszükségletet, pár száz generáció kábé semmire se elég. Nem olyan szélvészsebes folyamat ám az evolúció, mint azt egyesek képzelik...

Csakhogy ez egyrészt nem ellenérv arra amit fent írtam, másrészt épp arra ÉRV amit írtam. Ugyanis:

Az evolúció a génkészlet összetételének változásáról szól, a bélflórának azonban ehhez semmi köze. Az ott élő baktériumok ÖNÁLLÓ és FÜGGETLEN lények, az Ő génkészletüknek semmi köze a mienkhez. Itt egyszerűen arról van szó, a mi általunk elfogyasztott tápanyag milyen fajú baktériumoknak biztosít előnyösebb életfeltételeket a bélcsatornánkban. Ezek jobban fognak elszaporodni mint az egyéb fajtájúak amelyek kevésbé kedvelik az általunk fogyasztott táplálékot. A génekhez ennek nem sok köze van, nagyjából semmi, ez csak olyasmi hogy ha teszemazt egy helyen kivágjuk az erdőt akkor azon a helyen más típusú életközösség él majd a jövőben mint ami az erdőben élt.

Tehát amit írtál emiatt nem ellenérv. Nem a gének megváltozásáról van szó csak egy mikroökoszisztéma faji összetételének változásáról.

Másrészt, érv arra amit én írtam: épp mert az evolúció lassú folyamat, ez azt jelenti a génkészletünk még most is lényegében ugyanaz mint sokszázezer évvel ezelőtt. Amennyiben tehát azt esszük amit akkor ettek őseink, az nekünk (is) jó lesz, jól járunk vele mert a génjeink azon táplálékbázishoz evolveálódtak. Én pedig (meg minden "carnivore") abban hiszek (hiszünk) hogy ez a táplálék szinte kizárólag hús volt. Gyakorlatilag nemcsak "szinte", hanem abszolút mindig, az esetleges éhínségeket kivéve amikor valamiért nem tudtak az ősök elég prédát ejteni.

Nyilván persze akármit is teszünk/eszünk ebben a modern világban az semmi esetre se lesz azonos azzal ahogy a paleolitikumi ősök éltek, mert már nem ugyanazon állatokat esszük, hanem olyat (többnyire) ami nem vad; ami agyonnemesített; ami szar táplálékon van tartva emiatt a húsa kevesebb vitamint, ásványi sót tartalmaz; ami néha hormonokkal van agyonkezelve; aminek a testében esetleg felhalmozódtak mindenféle mikroműanyagok meg más mérgek; ami kevésbé vagy épp jobban zsíros mint ami nekünk optimális lenne; stb.

Szóval a helyzet mindenképp szar akármit is teszünk. Mégis, a legjobb és legokosabb amit tehetünk hogy AMENNYIRE LEHET igyekezzünk a táplálkozásunkat a paleolitikumihoz közelíteni. Attól hogy valamiben nem lehet elérni az abszolút ideálisat, még törekedhetünk rá mert minden lépés amit afelé sikerül megtenni, csakis előnyös lehet számunkra!

Az biztos, a növények is temérdek kemikáliát tartalmaznak: permetezőszermaradványokat, meg minden vackot amivel befújjáők a leszedett termést hogy szebben csillogjon, tovább legyen eltartható, növekedésgyorsítókat, műtrágyát, gombaölőszereket, mittudomén. Ehhez adódik hozzá hogy a növény maga is termel egy rakás vegyületet amivel védekezik a ragadozói ellen, ilyen például az oxalát, de a lectin is, és még rengeteg más. Ehhez hozzájön hogy a növények többsége amit ma eszünk, nem is létezett a paleolitikumban, nem vagyunk hozzájuk szokva: például a karfiol, a kelbimbó, a brokkoli s egy rakás más növény egy vadmustár-féleségből lett kinemesítve. Ami a maga eredeti állapotában lényegében fogyaszthatatlan... A növények java része amit eszünk eleve nem is termett azon a helyen a világban ahol a paleolitikum zajlott, például ilyen az összes növény ami Amerikából származik, tehát az avokádó, a paprika, a krumpli, a kukorica, a paradicsom... Ezekhez se alkalmazkodtunk. Tudom, ezekre se az a jellemző hogy azonnal megölnének minket... de szép lassan, folyamatosan mérgeznek!

És akkor arról még nem is beszéltem, mi van ha GMO azaz genetikailag módosított növényeket eszünk...

Mindezt figyelembe véve, legokosabb ha maradunk a húsevésnél, még akkor is ha tudván tudjuk a hús minősége se olyan már mint aminek igazából lennie kellene.