Nem látom a direkt összefüggést aközött, hogy az adott növényi olajnak a növényben milyen élettani/biológiai funkciója van (pl védekezés) és aközött, hogy emberi táplálékként jó-e vagy sem. Ezt inkább maga az adott olaj összetétele határozza meg. Ahogy példának írtad pl a ricinus magja olyan mérget tartalmaz, ami miatt -nyilván- nem fogyasztjuk (max gyógyszerként, de ez más téma). Ehető, étkezésre szánt olajokról beszélünk, amiknek ismerjük az összetételét és hatásait.
"Fentiekkel szemben az állati zsiradékok elsődleges szerepe energiatárolás az adott állat részére."
Miért érdekes ez? Az izom feladata a disznóban meg az, hogy mozgassa az állatot. Te meg megeszed. Nem értem mi az összefüggés szerinted az álltai/növényi (test)rész eredeti funkciója és tápértéke között.
"Ami a modern táplálkozásban a növényi zsiradékok előnye, értsd. nem tudjuk vagy csak részben tudjuk felvenni tápanyagként, az hosszútávon az emésztőrendszer és máj kikészüléséhez vezet."
Miért ne tudnánk felvenni tápanyagként? És miért terhelné jobban az epét/májat? Emésztés szempontjából pont ugyanúgy, ugyanazon az úton, ugyanazokkal az enzimekkel bontjuk a növényi és állati zsírokat is.