Nem egészen. A növényi zsírok nem csak összetételükben térnek el, de funkciójukban és a hordozott anyagok tekintetében is.
A növényi olajok elsődleges feladata a mag csírázóképességének megőrzése, ennek érdekében tartalmaznak zsíroldékony keserűanyagokat, flavonoidokat és észtereket. Ezek feladata a magok savas, nedves közegnek történő ellenállóképességét javítsa, vagy épp a magokat elfogyasztó élőlények rákényszerítését a magok minnél előbbi kiürítése érdekében. Erre talán a legismertebb a ricinus magjából hidegen sajtolt olaj hatása.
Hasonlóképp ezen olajok levegővel való érintkezésekor képezhetnek természetes polimereket, mely a kórokozók magba történő behatolását akadályozzák.
Az olajokban található keserűanyagoknak a feladata a mag élvezeti értékének csökkentése, vagy épp az elfogyasztójának az elpusztítása.
Fentiekkel szemben az állati zsiradékok elsődleges szerepe energiatárolás az adott állat részére.
Az ember képes valamennyi növényi olaj, zsiradék tolerálására ami a mindenevő diétánknak a következménye, de nem arra vagyunk kihegyezve, hogy literszám fogyasszunk növényi olajokat. Ami a modern táplálkozásban a növényi zsiradékok előnye, értsd. nem tudjuk vagy csak részben tudjuk felvenni tápanyagként, az hosszútávon az emésztőrendszer és máj kikészüléséhez vezet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "