A tej és a cukor: van a ki tesz bele, van aki nem. A tejtől lágyabb, kalács szerű lesz az állaga. Nem kell bele, de lehet. A szárított élesztőhöz viszont tényleg nem kell cukor. Viszont ha egy kicsit édeskés ízű kenyeret szeretnél (~ hamburger zsemle), akkor kell bele cukor. Tehát ezek elsősorban az ízlés körébe tartozó kérdések.
„Viszont kimaradt egy rendes dagasztás. Majd kelesztés után átgyúrás,…”
Keress rá a dagasztás nélküli kenyérre. Szinte minden weboldal, ami kenyér készítéssel (is) foglalkozik, tartalmaz ilyen receptet. A világ változik.
„Esetleg rendes sütőben mellé még egy edénybe víz.”
Fatüzelésű kemencében nem kell mellé víz. Gázsütőbe sem kell. Egyedül az elektromos sütő esetében kell, hagyományos sütés esetén. A nagyobb páratartalom miatt a kenyér külseje egy kicsit lassabban sül, így vastagabb lesz a héja. Viszont ott kb. a sütés félideje után ki szokás venni a vizet, mert különben túl lágy lesz a kenyér héja. A videóban szereplő módszer esetében a sütés elején a kenyér egy többé-kevésbé zárt edényben van, így a kenyérből elpárolgó víz az edényben jelentősen megnöveli a páratartalmat. Ezzel ugyanazt a hatást érik el, mintha lenne egy tálkában víz a sütő alján.