( ironcat | 2017. 10. 09., h – 18:24 )

A Nébih felelős az élelmiszerbiztonságért. Ők szúrópróbaszerűen és bejelentésre ellenőriznek, nem pedig tételesen minden forgalomba hozott élelmiszert. És ők nem azt vizsgálják általában, hogy mit tartalmaz az adott termék, hanem azt, hogy tartalmaz-e az egészségre veszélyes anyagot. Ehhez elegendő annyi, hogy az ismert veszélyes anyagok meglétét ellenőrzik. Tippem szerint ez jóval olcsóbb, mint az összes összetevő, és azok pontos arányának megállapítása.

Az év elején megvádolták a multikat, hogy az egyes országokban nem azonos az egyes termékeke összetétele. Ekkor a Nébih, a kormány megrendelésére, néhány termék esetén elvégezte az összetevők vizsgálatát. Összesen 98 terméket vizsgáltak meg. A Google segít az eredmények megtalálásában. Az értelmezésük már nehezebb lesz.

Ezen kívül vannak civil fogyasztóvédelmi szervezetek. Mivel ezek civilek, így a „jogunk lenne” kicsit bonyolult. Azért végzik a vizsgálataikat, mert úgy gondolják, hogy jogunk van megtudni mi van az egyes termékekben. Azonban az sem véletlen, hogy sokszor nem hozzák nyilvánosságra, hogy konkrétan melyik cég, melyik termékéről van szó. Nem akarnak bevállalni egy elhúzódó pereskedést a gyártóval. Mivel ezek a szervezetek nem közpénzből működnek, így velük szemben a „jogunk lenne” nem biztos, hogy helyes kifejezés. Általában név nélkül teszik közzé a vizsgálat fontosabb eredményeit, illetve ha szükséges, akkor jelzik a hatóság felé a részleteket, A hatóság pedig azt tesz, amit jónak lát.