Az egyetlen, magyar nyelven fogalmazott receptet itt olvastam: http://www.nosalty.hu/recept/pulled-pork ... nagyjából ebből indultam ki...
Ezt faragtam át itt-ott, kényem-kedvem szerint. Pl. a "falunkban" nem kapni Guiness-t, így került bele "Eichbaum 7.5% extra stout" sör, ami bár barna és erős, de nem egy Guiness...
Füstölt piros paprika sem volt itthon, csak sima, hagyományos, őrölt piros paprika, így ebből ment bele 3 e.k. + a Cayenne borsból az írt helyett 2 t.k.
Melaszos nádcukrot (olyan ragadós, tapadós fajtát) nem találtam sehol, így maradt a sima nádcukor (ami a man-ja alapján a melasz miatt olyan barna, de mégis kristályos szerkezetű és pergő, tehát nem az, ami az eredeti recept alapján kellene bele...)
A marha alaplé a feleségem által szombaton főzött sertés, húsoscsontos húsleves 250ml extraktuma volt + 1 bolti marhahús leveskocka -> így túl sós. Így máskor mást kell kitalálnom (vagy ténylegesen marhahúsleves vagy kevesebb 'műanyag'), mert a szósz picit túl sós lett a végére...
Végigolvasva több 10 receptet azt dobta az agy, hogy ahány U.S.A. háztartás, annyi pulled pork recept, viszont I.M.H.O. itthon is el lehet készíteni némi kísérletezés és picit sok szívás árán... ;)
--
Szerk., ahogy én csináltam:
- 2,5kg bőrös sertés lapocka egyben
- 1db öntöttvas kacsasütő edény
- 2 e.k. disznózsír
- kb. 6 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma reszelve
1 tálban:
- 2 e.k. melaszos nádcukor
- 2 e.k. só
- 2 t.k. őrölt fekete bors
- 2 t.k. cayenne bors
- 2 e.k. pirospaprika
A húst a fenti tálban összekevert fűszerekkel és a lereszelt vöröshagymával bedörzsölöm (ez utóbbi nekem csak a hajnali 5-ös keléskor sikerült...). A fokhagymagerezdeknek késsel hüvelyeket vágok és betűzdelem őket. A stuffot egy megfelelő méretű edényben min. 12 órán át hűtőben tartom.
Reggel a sütőt 150°C "alsó-felső sütés" módban bekapcsolom. A kacsasütő aljába beledobok 2 e.k. disznózsírt, majd betolom a sütőbe.
Időközben vagy 2.5dl húslevesből és 1/2-1 (inkább 1/2) marhahúsleveskockából vagy vízből + marhahúsleveskockából - vagy profik esetén, 2.5dl marha alapléből forrásban lévő elegyet készítek, amit 5-7dl "stout" lehetőleg Guiness vagy minél jobb minőségű "stout" (ír, barna) sörrel öntök fel és forralom.
A kacsasütút kiveszem a sütőből, majd belerakom a lapockát és ráöntöm a felforralt levet. Fedő rá, vissza a sütőbe. Részemről, 5:45-kor kezdve egy viszonylag fiatal sertéslapockával, a bőrös fele alul módon kezdtem, majd óránként forgatva és fél óránként locsolgatva kb. 10.30-11:00-ra "atomjaira hulló" húst kaptam.
Fogyasztani sok szafttal, kenyérrel/krumplipürével/sok-sok savanyúsággal ajánlott.
--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.