+1
Nem könnyű eltalálni, de nem lehetetlen.
Megszokott, ismerős eszközökön könnyedén lehet vele jó kávét készíteni.
Kotyogóban egyébként nem szokás tömöríteni. (Egy picit azért eloszlatom a kávét egy műanyag kanállal, hogy ne tudjon csak úgy mellette feljönni a víz, de nem nyomom össze.)
Vizet én mindig a szelep aljáig töltöm. Úgyse az számít, mennyit teszel bele, hanem hogy mennyit engedsz lefőni.
Eleve fontos, milyen a kávéfőződ. A lengyelpiacos acéllemezből préselt szarokban, amikben lecsorog a kávé abba az alsó horonyba, garantált, hogy megég.
Bialettit kell venni. 1 vagy 2 személyest. Minél nagyobb az adag, annál inhomogénebb a kivonatolás. Espressót se főzöl le egy batch-ben négy adagot.
Van külön erre a célra fenntartott kis CFH gázégőm. Stopperrel számolom, meddig mehet full lángon (amíg fel nem forr a víz), ezután visszaveszem.
Amikor elkezd lefőni a kávé, már tudom, mikor kell elzárni. A végét már a maradék hő tolja ki.
Ha eléri a csőr alsó betorkollását, gyorsan leöntöm a kis csészémbe.