Egy egyszemélyes leves esetében ha egy deci vizet töltesz hozzá, az mondjuk 10% a folyadék pótlás, vagy több, míg a szád/szervezeted tizedszázaléknyi, vagy kevesebb sóoldat töménység változást is bőven jelez.
Másrészről a burgonya a levesből egy rakás dolgot felszív, kiegyenlít, mert benne nincs meg, vagy legalábbis igyekszik ezt tenni. Tényleg szív fel sót, de minden egyebet is, mert a te logikádat nézve a krumplilevesben a krumpli csak sóízű lenne és vígan szétfőne a melegvíztől.
Harmadrészről a burgonyából egy rakás keményítő kifől, ami sűríti a levest, így optikailag elfedi, hogy számottevő vizet tudsz hozzáönteni, mire az eredeti sűrűségét eléri a leves, vagy bármi. Lásd az első pont.
Amúgy a só ízfokozó is, így mire belövöd magadnak a sótartalmat, nagyjából beáll a megszokott íz is a levesben. Mivel a sós ízt külön receptor érzékeli a nyelveden, de mondjuk a bazsalikomot nem, így a bazsalikom töménységre nem vagy annyira kihegyezve, mint az alap ízekre. Ismét lásd az első pont. :)
Szerintem ha nagyon durván elsózza az ember a leves, hogy mindenből pótolni kellene bele, akkor jobb is, ha újból kezdi, mert mint írtad, az eredeti dolgok szétfőnek, mire az új része megfő.