( k_oxi | 2010. 08. 05., cs – 07:57 )

Egy kis tudnivaló:

A tojáson lévő kódokat már tisztázták. Ami még szóba került, de nem tisztázott: szalmonella.

A szalmonelláknak rengeteg (több mint kétszáz) faja ismert. Az EU ban kettő ellen kell védekezni. Az egyik a szalmonella enteritidis, a másik a szalmonella tiphimorium.

Régóta ismert, és tényleg problémákat okozhat az emberi szervezet müködésében. Ami fontos: Csak a nyersen felhasznált tojás lehet veszélyes (feltéve, hogy van benne valamelyik fennt említett szalmonellából úgy kb 10 az ötödiken , 10 a hetediken számú )

Miért általában nyári probléma ez ? Egyszerü: kedvez a magas hőmérséklet a szaporodásának.

Mivel 60 fok felett elpusztul, ezért nyáron kerüljük azokat az ételeket amikben nyersen használják (használjuk) fel a tojást.

Még egy nagyon fontos dolog.
Tojást csak a közvetlen felhasználás elött mosd meg.

*-------------------------------*
* Ami nem öl meg, az erősít..*
*-------------------------------*