[megoldva] jegy.mav.hu - menetrend ellenorzese

A problema: jegyet akarok vasarolni Dec. 23-ara, de "Jelenleg érvényes menetrendünk 2022. december 10.-ig tart. December 11.-től az új, 2022/2023 évi menetrend lesz érvényes, mely sajnos még nem került meghírdetésre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján novemberben várható, de kérjük folyamatosan ellenőrizze rendszerünket."

Szoval vagy kezzel bokodom minden nap, tobbszor is (nemzetkozi jegy, az adott viszonylatra, az altalam vagyott kocsiosztalyra igen vegesek a helyek), vagy esszel er az ember.

Kotorasztam par post jsont, de mindre ezt kaptam:

~/S $ wget --post-file=/tmp/b --header=Content-Type:application/json https://jegy-a.mav.hu/IK_API_PROD/api/OfferRequestApi/GetOfferRequest
--2022-10-05 14:05:11--  https://jegy-a.mav.hu/IK_API_PROD/api/OfferRequestApi/GetOfferRequest
Resolving jegy-a.mav.hu (jegy-a.mav.hu)... 185.180.72.231
Connecting to jegy-a.mav.hu (jegy-a.mav.hu)|185.180.72.231|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 400 Bad Request
2022-10-05 14:05:11 ERROR 400: Bad Request.

Persze eleg hulye vagyok az effelehez, szoval biztos van ra megoldas, csak en nem tudom.

Otletek? Vagy marad a manualis check naponta?

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Naszoval, ez lett: https://bitbucket.org/oroce/elvira-api/wiki/Home

Bar ~10 eves, mukodik, es a szamomra tokeletes. Ha menetrenden kivuli datumra keresek, ures tomb jon vissza, egyebkent meg a menetrend. Momentan ennel tobbre nincs is szuksegem.

Hozzászólások

Megnyitod a böngésződ web developer oldalát,  kikeresed amit szeretnél a mavnal, majd a network tabon a requesten jobb klikk, copy, copy as cURL (Bash) és örülsz? :) De lehet kibertámadásnak nézik és holnap megy a TEK.

És ha a célállomás országának a társaságánál veszed meg? 

Pl ÖBB

plusz pl az öbb min 2-3szor draggabb mint a MAV...

Ezek kontingensek száma?

Persze hogy az SBB azt kéri, ha már olcsóbban adod a Bp-Zürichet mint ő legalább ne legyen visszaváltható… a svájciaknak van pénzük (helyesebben: ahol 60 euró egy ebédmenü a kantinban ott nem a 99 eurós nemzetközi vonatjegyen akadnak fenn), ott az ár nem annyira fontos mint Pesten…

szerencsére a nemzetközi vasúti jegyek nettó közgáz alapon mennek hosszú tárgyalások után.

Ezek kontingensek száma?

Euro.

Persze hogy az SBB azt kéri, ha már olcsóbban adod a Bp-Zürichet mint ő legalább ne legyen visszaváltható…

A furcsa inkább az, hogy alapból félárusít a Máv minden jegyet.

ahol 60 euró egy ebédmenü a kantinban

20-25, de egye fene, elfogadom, jobb cégnél vagy.

A Content-Type és a UserSessionId headerekre van szüksége. Egyébként ezt a response bodyban is közli, csak add meg a wget-nek a --content-on-error opciót, vagy használj curl-t.

December 23-án esélyes, hogy tök más vonatok fognak közlekedni az új menetrendben. Lehet, hogy az a vonat nem fog közlekedni, a téli menetrendváltások mindig érdekesek, különösen a nemzetközi vonatoknál sokat szokott módosulni a menetrend, emiatt a vonathirdetés az nem ennyire sok hónappal előre történik, teljesen normális, hogy nem tudsz jegyet veni rá. Egyáltalán ne bízz abban, hogy az a nemzetközi vonat, amivel utaznál, a téli menetrendváltás után is létezni fog.

A megoldásod nem garantált - nem tudom, idén feltöltik-e még az elvirát, lassan minden belső rendszerben kiváltásra kerül. 

A menetrenden meg chicken game-et szokás játszani november elejéig, nem (csak) belföldi körökben, hanem nemzetközi szinten is (az egész európai menetrend azonos napon változik), azaz október 31-én legfeljebb az Úristen tudja megmondani, hogy megy majd karácsony másnapján a railjet, de jó eséllyel ő se.

December 10 a nagy menetrend váltás egész európában. Ha jól tudom, akkor előtte 30 nappal már meg van hírdetve. Így November 3-5-7-9-11-én ha megnézed, akkor egészen jó lehetsz.

Jegy fronton teljesen más a DB, ÖBB és a MÁV árképzése. A MÁV nagyjából fix áron adja el a lekötött helyeit (ha fogynak, vagy elfogytak, akkor esetleg további helyeket már "piaci" áron ajánlhatja fel), az ÖBB kevéssé rugalmas, a DB viszont teljesen rugalmas az árakban. A DB figyelembe veszi a vonat várható (ha már van eladott jegy akkor tényleges) telítettségét, és az elővétel idejét, illetve ha fix vonatra veszel jegyet az occó lesz. Roppant fontos, hogy a DB és ÖBB páros nincs kötelező helyjegy (hálókocsiban, hálófülkére nyilván fix), csak erősen ajánlott, mert könnyen túljegyzett lehet a vonat.

Még 2020 nyár végén a mindenféle covid tesztek miatt nem vettük meg nagyon előre a jegyet, volt is bukta bőven belőle, meg a szálláson szintén, dehát ez van. Még a covid idő előtt meg tudtam venni másodosztálynál alig drágább ICE jegyet első osztályra a DB-től, csak akkor 1 hónappal előre meg tudtam venni. Kifelé pedig a MÁVnál vettünk jóáron jegyet a Railjetre, meg talán az ÖBB árnak.

Ha átmegy a cseheken a vonat, akkor érdemes még megnézni a cd.cz -t (a cseh vasút oldala), mert ott már 3 éve is simán ment az app. Árban pedig a cseh vasút egészen furcsán olcsó tud lenni.

Maga a váltás van 10-én, de nyilván már jóelőre lehet tudni a 11-i menetrendet. Vasúton jellemzően 2-3-4 hétre előre, vesznek távolsági jegyet, pláne ahol ettől olcsóbb, ez egy ilyen történet. (Igen elképzelhető, létezik olyan, aki mégkorábban megvenné, és ha engedi az adott vasút, akkor meg is veszi, ezért van a hangsúly a jellemzően szón). Itthon ez mégkevésbé divat, mert nincs elővételi kedvezmény, és puff megveszed előző este, vagy 1-2 órával indulás előtt, és kész. Namost ez a hanyatló nyugaton igen kellemetlen meglepetést okozhat, mert még 5-6 nappal előre is mondjuk 59-99 EUR-os jegyből EUR 300-as kerekedhet.

Ha dec 23-ra rossz esetben dec 11-én veszed meg, az is 12 nappal előre van.

Nagyon ritka vasúton a két hétnél távolabbi jegyvétel.

Az oka a decemeberi váltásnak pedig prózai (és nem csak magyar): karácsonyi szabik kiadása. Egyszerűen a masiniszta meg a jegykezelő lejátssza november elejére hogy akkor ki marad ügyeletes karácsonykor, és a menetrend az jellemzően úgy kezdődik, hogy van egy csomó “közlekedik hétköznaponként, kivève dec 28-án de 29-én igen” jelzés a menetrendben - na, ezek azok a napok, amire végképp nem lett ember.

a modern menetrendekből ezeket igyekszünk írtani de a szokás megmaradt / ha onnan nézed, logikus hogy nov 10-ig mindenki verekedje le a karácsonyi szabibeosztást.

Szerkesztve: 2022. 11. 18., p – 09:22

Marha érdekes, api-n át már jön új menetrend, de a weboldalon még nincs találat.

Helyesbítek: az Elvira már tudja, az új rencer még nem.

Update: most, 18-án már tudtam jegyet is venni. Bár gondolom ez rajtam kívül másnak nem annyira fontos :)

Igazság szerint sose az volt a kérdés, hogy tudok-e jegyet venni, inkább az, hogy tudok-e olyat, amilyet szeretnék, mert abból összesen kettő darab van az adott járaton.

Hmm, de ezt majd leellenőrzöm, biztos ami tuti. Mindenesetre szűkösen van.

Igen, kettő van.