Linus Torvalds: Linux 5.0-rc1

Címkék

Linus kiadta az 5.0-s Linux kernel első prepatchét. Az új major verzió léptetésnek nincs semmi különösebb oka, mindössze annyi, hogy Linusnak elfogytak az kéz- és lábujjai, így egyszerűbben tudja majd számon tartani a soron következő verziókat:

The numbering change is not indicative of anything special. If you want to have an official reason, it's that I ran out of fingers and toes to count on, so 4.21 became 5.0.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

"Az új major verzió léptetésnek nincs semmi különösebb oka."

Sokkal szebb lenne, ha lenne.

--
robyboy

nem tartom jónak ezt, amit (megint) csinált. azért van a tetves verziózás, és azért van kitalálva egy korrekt rendszer, hogy ez is sorvezetőként szolgáljon az it szakmának. ez most így csak egy újabb epizód Linus különös hóbortjai közül. ami a pozitív összképet tekintve még mindig elhanyagolható probléma, de számomra akkor is érthetetlen.

a következő epizódban mi lesz? elhagyja az rc verziókat, mert azokat a fránya karaktereket hosszú gépelni? na mindegy, ez régi sztori, és már anno sem értettem vele egyet.

http://www.linfo.org/kernel_version_numbering.html
https://arstechnica.com/information-technology/2015/02/linux-version-di…
https://plus.google.com/+LinusTorvalds/posts/jmtzzLiiejc

jó, akkor tartsunk az 1.597-nél. az logikusabb, és a linkem alapján nem csak számomra. a linusnál szavazók majdnem fele számára is. szóval ez szerintem komoly és nem olyan könnyen eldönthető/lesöpörhető kérdés, mintsem a főgóré csak azért léptessen, mert éppen bal lábbal kelt fel, vagy átfutott előtte egy fekete macska.

Tekintve, hogy teljesen random kerülnek bele kisebb-nagyobb featurek, bugfixek egy-egy ilyen rendszerbe, vagy 597.1-nél kellene járni, vagy 1.597-nél, de akkor az 1.x-nek meg kevés értelme van. Tulajdonképp egy ekkora projektnél, ahol ennyire változatos, hogy mikor mi kerül be számomra erősen megkérdőjeleződik a semver értelme.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pont a verziózás lényege hal meg ettől a módszertől, de essünk hasra bátran, mert Linus csinálja, és akkor rendben is vagyunk.
Ott tartunk, hogy én már pl. nem is erőltetném a verziózást.

Firefox
Chrome
Windows
Linux

A felhasználókat nem érdekli a verzió, a szakmának meg lassan haszontalan pont az efféle eljárások miatt.

--
robyboy

Mióta a Chrome, ffox átállt havonta növekedő major verziószámra, az (ios/android) store-os appok verzióját se lehet követni földi halandónak, a windows 10 is már évszaknevekkel hivatkozik a verziókra, mennyi létjogosultsága maradt ennek a sorszámozáshoz ragaszkodásnak?
--

Es egyebkent az osszes felsoroltnal (Firefox, Chrome, Linux) mukodne az ntfs-3g, vagy az Ubuntu megoldasa "semantic" versioning helyett:

2019.01

Meg valaki szolhatna az npm csomagoloknak is, mert ok meg ezeknel is pocsekabb munkat vegeznek (4.8.2.2-n mukodik a js lib, 4.8.2.3-on nem o/ )

Nem elég kocka a figura! Én csak a kezemen elszámolok 1024-ig - annyi csak elég!

>> Az új major verzió léptetésnek nincs semmi különösebb oka

COC?!

Az kicsit korabban volt. Majd a 6.0 akkor johet, amikor a CoC-ot kihajitjak oda, ahova valo. Lehetoleg az osszes perkeleen vittupää-val egyutt, aki kerte.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Maga Linus úgy tudom Fedora-t használ.

A Fedorából pedig tavasszal kiadják a jubileumi 30-dik kiadást!

Erre az ünnepi eseményre most megérkezik a Kernel 5.0 !

!!! Micsoda szerencsés véletlen !!! :-) :-) :-)

Linus nem ismeri a tucat fogalmat?

Egy kezen 12-ig lehet elszamolni, nem pedig 5-ig, labon ez mar eleg kivitelezhetetnen, mert gondolom, hogy zoknit o is szokott huzni.

Tehat 24-nel fogyna csak ki normalis esetben.

32 kulonbozo lenne a 2^5 (0-31 intervallum), binarisan.

A tucat (12) viszont nem igy mukodott:
Van egy huvelykujjad, es a masik 4 ujjadon van 3-3 izulet. A tucatos szamolasnal az elobbivel mutatsz az utobbiak egyikere, es ezzel szamolsz.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor már inkább hiszek abban, hogy régen hat ujjunk volt. :-D
Egyébként kolléga amellett kardoskodott, hogy annak idején azért használtak 12-es számrendszert, mert ott nem volt gond az első számokkal való osztás során: bárminek veheted a felét, harmadát, negyedét és nem kaptál végtelen tizedes - pardon, tizenkettedes - törtet. Hát nem tudom, de szerintem amikor számolni kezdtünk, akkor kezdetben segédeszközt használtunk - pl. ujjak - és nem emelkedtünk olyan tudományos szintre, hogy "a tizenkettes számrendszer jobb lesz nekünk, mint a tizes, mert oszthatóság tekintetében hatékonyabb".

Kíváncsi lennék mi lesz a 20.20 es változat után :D

Fedora 28, Thinkpad x220