A hét videója: Linus az NVIDIA-ról

Címkék

Sommás véleménye van Linusnak az NVIDIA-ról. :) Persze érdemes az egész interjút végignézni, amit a napokban készített az Aalto Center for Entrepreneurship a Linux megalkotójával. A végén egy kérdezz-felelek szekció a hallgatósággal...

Hozzászólások

Akartam kesziteni egy screenshotot a lenyeggel, de latom megeloztek

Szerk: trey,lehet, hogy inkabb ezt kellett volna kirakni a cimlapra! :D

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Idióta.

(NVidia most válaszként levehetné az összes letöltőlinket, abbahagyhatná a supportot, aztán meglátjuk ki int be kinek. Egyedüli eszköz Linux alatt (meg BSD/Solaris ill. Win) amivel soha nem volt bajom. Mindig működött a driver telepítése után, egy szavam nem lehetett. Ez az ember egy kretén.)

Akkor legalább ő is tudta, hogy hülyeséget beszél. Megértem hogy máshol lehet szarakodik az NVidia (mobilok, Android), de Linux desktopra, vagy szerverekbe (crunch, vagy bármilyen egyéb számítási feladatra), még mindig ez az egyedüli kártya.

Még a Geforce 4-esemet is támogatják, esetleg egy pici késéssel. AMD? Oh, hát neked már két hetes a kártyád, nincs hozzá driver. Vegyél újat. Intel meg hiába open-source, ha a teljesítménye olyan mint egy hullámvasút. Egyszer rossz, egyszer borzalmas, néha elfogadható. Ez minden kiadásnál változott. Hozzáteszem, most már kezd stabilizálódni a dolog, de jó ideig borzalmas volt. (Intel-t meg másra nem is igazán használhatja az ember, mint a weblapok böngészése. Ha használni akarod a GPU-t, NVidia kell vagy AMD.)

Nem akarlak elkeseríteni, de most a tabletek, smartphoneok és a munkaállomások, szerverek miatt az NVIDIA-nak a Linux kiemelten fontos.

A Windows ugyan egyeduralkodó desktopon és a cloud gaming infrastruktúrákon, de ez csak a videójátékosokat érdekli, mármint egy nagyon kis részüket a játékkonzolok mellett.

Ha az NVIDIA nem foglalkozna a Linuxszal akkor maradna neki a videójátékosok egy nagyon kis részének (játékkonzol), nagyon kis részének (integrált GPU) nagyon kis része (AMD Radeon), meg a Windowsos munkaállomások egy része (AMD).

Ami nem sok, nagyon nem sok.

Az NVIDIA jelene és jövője a Linux.

Ez igaz, viszont ebben a szektorban ez a két gyártó van (vagy van más?), így hiába szar, még nem olyan szar, mint a másik, ez sokat számít a használatnál. Munkahelyemen nVidia kártya van, kis rásegítéssel tökéletesen megy a gyári meghajtó Wheezy alatt, itthon ATI kártyám van, nem tudtam a meghajtót aláácsolni, szintén Wheezy alatt.

mondjuk most a Linuxos driverek kozul tenyleg a core i sorozat GPU-i mukodnek a legjobban az Inteles driverrel, de az azokon kivuli kartyakhoz joval rosszabb az Inteles driver, mint az nvidia (utobbinal legalabb csak KMS nincs, meg optimushoz kell szenvedni az optirunnal, igaz ha az nvidian mulna az se lenne)

Mit értesz grafikus teljesítmény alatt? A benchmarkok szerint jobb a másik kettő? Olyan játékon tesztelték Windowson őket, amik soha a büdös életben nem lesznek Linuxra? Olyan területen jobbak, amin Linuxot használni eleve öntökönbökés?
Átlagos felhasználásra (full HD videó, Compiz kocka és a többi effektus, Linuxos játékok) gondolom jó az az Intel – de cáfoljanak meg a HD 4000-sek –, cserébe nem fűt úgy, mint ez a szar nVidia, támogatja az X RandR-t, ellentétben ezzel a szar nVidiával és még sorolhatnám. 10 éve használok nVidia kártyákkal Linuxot és már rohadtul elegem van belőle.

Teljesítmény alatt igen, a benchmarkokat értem. Pontosabban nem feltétlen csak benchmark programokat, de összehasonlító táblázatok alapján azt vettem le, hogy játékban, 3D-ben alatta marad az Intel az nVidia és ATI teljesítményének. Abban igazad van, hogy normál, mondjuk irodai felhasználásra fölösleges az általam említett teljesítmény, de arra alapvetően már fölösleges egy nVidia vagy ATI kártya is, tehát ebben az esetben érdektelen a meghajtójának minősége is. DE ha kell, ez a kettő van a porondon tudtommal.

Nem tudom mit támogat az Intel HD4000, nekem az nincs, de amit tudok a maradékról, nVidia meghajtó ment, ATI nem ment. Biztos életre lehet lehelni az ATI-t is, hisz sokan használják, de számomra lényeges, hogy ne fél napot kelljen azzal töltenem, hogy menjen a kártyám a gyári meghajtóval. Ez az nVidiával megvalósult, az ATI-val nem.

De nem védem egyik céget sem, nem tisztem.

Az ATI meghajtóval jól befürdöttem.

Sok játék Wine alatt nem ment, mert az ATI meghajtó egy kissé bugos volt. Utána végre valahára bekerült egy patch a driver-be (5 év után), de az én kártyámat kivették a támogatottak közül, mivel túlkorossá vált. Magyarul az 5 év alatt nem volt egy másodperc se, hogy a driver rendesen működjön.

Ráadásul a hivatalos driver a mostani X11-gyel sem kompatibilis.

(A notebookomból sajnos nem lehetett kilapátolni az ATI szemetet, mert ugye az alaplapra volt rárakva, többé nem is veszek notebookot, elég volt a folyamatos szopásból).

Jelenleg opensource driver-rel megy a kártya, csak 3D nincs hozzá.

Windows RT-rol hallottal mar? Merem allitani, hogy kijovetele utan fel evvel messze felul fog kerekedni a linux-os dolgokon, megpedig tobb okbol is:

a) ad egy olyan API/ABI-t amire a fejlesztok azt merik mondani, hogy igen, erre lehet programokat is fejleszteni
b) meg ha kesobb is jon ki, fejlettebb lesz, mint barmelyik linux distro
c) nem csak egy hobby project lesz a sok kozul, hanem ceges hatterrel es marketinggel fogjak tolni

es ha jol tudom, akkor az nvidia-val szoktak demozgatni, es ha en nvidia lennek, akkor inkabb a stabil fele mennek, mint az ingovanyosra

ps: mukodo nvidia driver van freebsd-re, ati annal kevesebb
___
info | Tresorium

"Windows RTM-rol hallottal mar?"

Windows RT-nek nevezik.

"erre lehet programokat is fejleszteni"

A Windows RT egy korlátozott API-t biztosít, amire még egy webböngészőt sem lehet fejleszteni.

A Windowsos tabletet szórakoztatóelektronikának szánják, de jelenleg nincs alkalmazáskörnyezete, nem menedzselhető a megszokott Microsoftos eszközökkel, nem kompatibilis semmivel.

A Google eközben elviszi a piac egyik részét az árversennyel, az Apple meg a másik részét.

A Microsoft ezzel fél éven belül uralni fogja a piacot? Vagy legalábbis a Linuxot felhasználó részét?

Ha ez így lesz, én, Csóka János fogok egy kalapot és megeszem. Felveszem videóra és feltöltöm a Youtube-ra és megosztom a HUP-on. Ha év végéig a fenti megtörténik akkor itt lesz a felvétel, erről biztosítalak.

Hogy pontositsak neked: a linux nalam nem egyenlo az andoriddal, mivel abban csak a kernel az, minden mas nem, innentol kezdve igen, tobb olyan eszkoz lesz, mint linux-os.

Az atlag usert hol erdekli, hogy mire hogy lehet fejleszteni, o a kesz programokat akarja hasznalni, es nem azzal tolteni minden idejet, hogy a telefonjat / tabletjet / pc-jet flashelje / telepitse / rootolja, hanem hasznalni akarja.

A vendor lock teljesen jogosan van benne az uj windowsban, mivel azzal tudnak garantalni egy minoseget, amit elvarnak toluk, ugyanis a legtobb hiba altalaban 3rd party feltol jon - linux eseteben nem kell ilyen ;)
___
info | Tresorium

"a linux nalam nem egyenlo az andoriddal"

Az NVIDIA hardvere ettől még a Linux kernelen érhető el, a Linux kernelre fejlesztett eszközmeghajtókkal.

Az Android csak egy Linux kernelen futó futtatókörnyezet és alkalmazáskörnyezet.

"abban csak a kernel az"

Csak.

És az NVIDIA szerinted mivel foglalkozik?

Mutass rá az ábrán melyik absztrakciós szintre tennéd az NVIDIA-t. Tipp: játszd le úgy, mint a gyerekjátékot bekötött szemmel, hideg, hideg, langyos, tűzforró, tűzforró.

http://developer.android.com/guide/basics/what-is-android.html

"atlag usert hol erdekli, hogy mire hogy lehet fejleszteni"

Akkor fejlesztők, az alkalmazáskínálat, az alkalmazáspiac már nem is számítanak?

Akkor én kérek elnézést.

Igen, ahogy a Windows for ARM-ról is. Meg hogy a Lumia-val a Nokia élretör overnight, az androidnak befellegzett, etcetc.

Viszont azt még mindig nem értem, hogy ha a windows ennyire jó és tökéletes, más cégek miért vesznek meg olyan - nyilvánvalóan felesleges - dolgokat, mint Vxworks, PharLap ETS, s egyéb RT os-ek.
De majd most jön a Microsoft és odaírja az RT-t a Windows mögé.
Attól, hogy RT procira fordítasz valamit, még nem lesz realtime.
Mondok jobbat: a realtime alkalmazás használja a realtime eszközöket a prociban, attól, hogy a Windows RT, az office 2013 nem lesz realtime meg a ASP.NET 2012 még nem fog realtime kiszolgálni. Vagy azokat is újraírják?

a) kész van már? használják az emberek? vagy jövőbe látsz, hogy tudod: "ad egy olyan API/ABI-t amire a fejlesztok azt merik mondani, hogy igen, erre lehet programokat is fejleszteni"
b) hogyapicsábane, hiszen "kesobb is jon ki", NYILVAN fejlettebb. Mekkora hupexpertize van az ms-nél RT hardware terén? 20-50 év? Oh wait
c) Igen, hisz a Linux RT, meg a VxWorks is hobbyprojekt, pár pattanásos tizenéves összehekkelt valami vbscriptben, és a sok hülye katona meg belerakta ezeket atomtengeralattjárókba, az idióták!

Viszont azt még mindig nem értem, hogy ha a windows ennyire jó és tökéletes, más cégek miért vesznek meg olyan - nyilvánvalóan felesleges - dolgokat, mint Vxworks, PharLap ETS, s egyéb RT os-ek.
De majd most jön a Microsoft és odaírja az RT-t a Windows mögé.
Attól, hogy RT procira fordítasz valamit, még nem lesz realtime.
Mondok jobbat: a realtime alkalmazás használja a realtime eszközöket a prociban, attól, hogy a Windows RT, az office 2013 nem lesz realtime meg a ASP.NET 2012 még nem fog realtime kiszolgálni. Vagy azokat is újraírják?

szóval szerinted a Windows RT az a Windows RealTime?? :D Azt tudnám minek szólsz hozzá olyasmihez, amiről szemmel láthatólag a leghalványabb fogalmad sincsen...

--
Sent from my ezeréves Nokia.

figyelj és kapaszkodj: eredetileg annak indult. ugyanis rá akartak ugrani a beágyazott rendszerekre, ahol az általam soroltak a dominánsak, és kurvasok van belőlük. az meg hogy az RT később a RunTime rövidítésévé vált mivel átpozícionálták, mert kurvanagy bukás lett, nem tehetek róla, bocs.

ps: legközelebb kérdezz vissza, hogy mire gondolok, mert megtörténhet, hogy pofonba futsz.

"ugyanis rá akartak ugrani a beágyazott rendszerekre"

Ráugrottak a beágyazott rendszerekre, a Windows CE-vel, ami RTOS képességekkel is rendelkezik.

A set-top boxomban is Windows CE van, ahogy számtalan más beágyazott eszközben.

A Windows RT-nek semmi köze hozzá, sohasem volt.

A Microsoft mostanában az RTOS képességekkel is rendelkező Windows Embedded-et applikálja beágyazott eszközökhöz:

http://www.microsoft.com/windowsembedded/en-us/windows-embedded.aspx

A Windows Embedded Compact-ot 1 MB memóriával sem rendelkező eszközökre szánták, ARM, MIPS, SH vagy Intel architektúrás processzorokra.

Ez az üzletág a Microsoftnál távol áll a bukástól, évek óta virágzik.

Hat, onnantol kezdve hogy mar az elozo hozzaszolasodat ugy kezded hogy "Igen, ahogy a Windows for ARM-ról is." mikozben nyilvanvalo hogy pinyo_villany is arrol beszelt(a Windows on ARM(alias WoA) lett atnevezve Windows RT-ra aprilisban), de meg ezt is kevered a WinRT-vel ami mar tenyleg a RunTime-ot jeloli es nem egy Operacios Rendszer, foleg nem RealTime.
Plusz eleg regota lehet mar tudni, hogy a Windows RT nem Windows CE(gondolom erre gondolsz Windows RealTime alatt, de tudtommal ennek sosem volt RT a neveben) alapokra epul, hanem az NT/Windows 8 kernelre.
Esetleg erdemes lehet atfutnod: Building Windows for the ARM processor architecture.

Hát ennyi marhasághoz meg is kell kapaszkodnom :D

ugyanis rá akartak ugrani a beágyazott rendszerekre, ahol az általam soroltak a dominánsak, és kurvasok van belőlük. az meg hogy az RT később a RunTime rövidítésévé vált mivel átpozícionálták, mert kurvanagy bukás lett, nem tehetek róla, bocs.

Na erről dobjál már egy linket, hogy mikor volt ilyen tervük... Tehát április 16-a óta rájöttek ("The name Windows RT was announced on April 16, 2012"), hogy "kurvanagy bukás" lesz a még meg sem jelent rendszerük és sunyiban átnevezték. Seems legit :D

ps: legközelebb kérdezz vissza, hogy mire gondolok, mert megtörténhet, hogy pofonba futsz.

Nekem inkább úgy tűnik, hogy te szoktál errefelé pofonba futni, összefantáziálsz egy csomó hülyeséget, aztán mikor valaki szóvá teszi rögtön kínos magyarázkodásba kezdesz. Igaz, Mr. lehal az AD daemon? :D

--
Sent from my ezeréves Nokia.

"Idióta."

Mielőtt csak úgy idiótáznál, talán érdemes lenne végiggondolni miről is van szó...

A beszélgetés onnan indult, hogy a te szeretett nVidia-d kijött az Optimus-szal, majd bejelentette, hogy sosem lesz Linux szupport. Ezért már önmagában kijár a Fuck You.

De Linus válaszából az is kiderül, hogy nem csak erről van szó. Ha azt nézzük, hogy az nVidia mennyire támogatja a KMS-t és társait (semennyire), vagy mennyire támogatja legalább az Open-Source driver fejlesztését (semennyire), akkor lehet fogalmunk arról, hogy Linus mire gondol, és ezek csak azok a dolgok amiket mi földi halandók tudhatunk.

El kéne már jutni oda, hogy 2012-ben ne verjük a földhöz magunkat ha van valamihez egy kb működő closed source driver (ez kéne legyen a minimum). És észre kéne venni, hogy erősen fordítva ül a lovon az, aki azt várja, hogy a kernel fejlesztők, és úgy általában a világ többi része alkalmazkodjon hozzá.

Főleg egy olyan cégtől visszás ez, akinek már a rövidtávú túlélése is Linuxon múlik. (HPC és mobil)

"(NVidia most válaszként levehetné az összes letöltőlinket, abbahagyhatná a supportot, aztán meglátjuk ki int be kinek.)"
Hát az elég nagy öntökönszúrás lenne az nVidia-től. Most egyébként valószínűleg sok manager gondolkozik el azon, hogy a készülő mobil akármijébe miért is rakna Tegra chipet, ha a kernel atyja szerint az nVidia-val nem lehet együtt dolgozni.
Látunk itt még hamu fejre szórását, és nem Linustól...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

El kéne már jutni oda, hogy 2012-ben ne verjük a földhöz magunkat ha van valamihez egy kb működő closed source driver (ez kéne legyen a minimum). És észre kéne venni, hogy erősen fordítva ül a lovon az, aki azt várja, hogy a kernel fejlesztők, és úgy általában a világ többi része alkalmazkodjon hozzá.

Teljesen egyet értek, nvidia sosem volt a Hegy akihez Mohamed odamegy .... és nem is lesz..... még szerencse :)

"Látunk itt még hamu fejre szórását, és nem Linustól..."

Linusnak nincs vesztenivalója, ettől még nem lesz igaza. Ő halál nyugodtan vagdalkozhat, akár igaza van, akár nincs (ez is előfordul), mert a Linux fejlesztés a kezében van, kernelfejlesztésben jó, nem fogják kitúrni onnan egyhamar. De az, hogy valaki ilyen pozícióból magyaráz, még nem teszi prófétává is igazmondóvá. Neki van egy álláspontja, ami amúgy meglehetősen szűklátókörű, ő sosem akart máshonnan nézni valamit, mint ahol van. Nagyon jól képviseled te is ezt. Miért kéne bárkinek OS drivert készítenie? Miért a driverkészítő szívjon a kernel API instabilitása miatt? Mindkettejüknek (a kernelfejlesztőknek és a driverírónak is) érdeke, szívjanak mindketten, ne legyen egyoldalú anyázás. Igenis mindenki próbáljon alkalmazkodni, amennyire a céljai lehetővé teszik. Egy kernel nem egy eszmény, hanem egy eszköz.
----
Hülye pelikán

"Miért kéne bárkinek OS drivert készítenie?"

Nem kell. Persze ha történetesen hardware fejlesztő és azt akarja, hogy használható legyen a hw egy platformon, akkor kénytelen tenni érte. És ha történetesen azt az utat választja, hogy a drivere nem open-source, akkor kénytelen lesz együtt élni ezzel a döntésével...

"Miért a driverkészítő szívjon a kernel API instabilitása miatt?"

Márpedig az API-k már csak olyanok, hogy változnak aszerint, hogy mik az elvárások...
Pl. kb minden windows verzió új grafikus driver felületet igényelt az elmúlt 10-15 évben. És hogy ez mekkora szívás azt az intelesektől kell megkérdezni akiknek tán még mindig WHQL nincs drivere a legújabb Atom chiphez...

"Mindkettejüknek (a kernelfejlesztőknek és a driverírónak is) érdeke, szívjanak mindketten, ne legyen egyoldalú anyázás."

Érdekes módon az AMD és Intel fejlesztőkkel úgy tűnik működik a kommunikáció. Akkor most ki is a hülye?

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"Érdekes módon az AMD és Intel fejlesztőkkel úgy tűnik működik a kommunikáció. Akkor most ki is a hülye?"

Az az érdekes, hogy a működő kommunikáció ellenére szarabbak a drivereik még ma is, mint az nvidia zárt driverei voltak bármikor. (bár az intel manapság már elég jó)

Semmi bajom az nvidia-val, működik linux alatt, ellentétben pl az ati/amd-vel, ami mindigis egy szopáshalmaz volt. Történetesen még a mobilomban is nvidia (tegra2) van, azon sem látom/érzem, hogy szar lenne.

Persze ez csak a privát véleményem, _felhasználóként_.

Nem tudom mire gondolsz, amíg jól működik (és még mellesleg elég gyors is), addig felhasználóként miből érzem, hogy épp nem ilyen, hanem olyan chipset dolgozik a burkolat alatt? Miben rosszabb nekem a gonosz nvidia féle tegra2, mint tetszőleges hasonló korú és teljesítményű másik chipset?

Ha a Ford kijönne, hogy náluk fordítva kell tekerni a kormányt és a pedálsorrendet is megkeveri, mert az úgy optimálisabb (hisz mindig azt a kezed kapod fel, amerről akarsz tevékenykedni, ergo a ballal mozgatsz ha balra akarsz menni), meg európai jogosítvánnyal (vagy random más hülység) nem megy, persze hogy mindenki ugrana.

Van egy felállás, hogy "vevői igény", ehhez jön az ezt kielégítő "fejlesztő", majd az ez alá dolgozó "hw gyártó". Már miért a hw gyártó határozná meg, hogy a vevőnek mi kell? (Volt ilyen, tervrendszernek hívták és vagy 20 éve abbahagytuk mert kurvára nem működött) Jóhogynem az nvidia mondja meg, hogy én csak 15 másodperceseket akarok telefonálni, így a hardvere 15 másodpercenként megszakítja az összes streamet az IO vonalakon a biztonság kedvéért.
Ez olyan, mintpl a régebbi Nokiákban max 2 percet tudtál felvenni diktafonnal, hiába volt hely 6 órának, be volt drótozva, hogy 120 sec, egy órajellel se több. Hogy honnan a faszból vették ezt, hogy én úgyse fogok többet akarni felvenni, máig sem tudom. Ezt a keménykedést kéne letörni, és Linus - a maga otromba, bunkó módján - pont ezt teszi.

A Tegra2 drivere kapcsan mar hangzott el olyan, hogy:
"I have been in contact with some people at NVIDIA and they seem to be
willing to work together on a solution that satisfies both their
requirements and those of the community."
-- http://lists.freedesktop.org/archives/dri-devel/2012-April/021223.html

Már ez nagy fordulat a nouveau-s hozzáállásukhoz képest.

Nekem csak ket kulonbozo gepben van nvidia kartya, de atlag feladathoz fedora16 alatt jobban mukodik az opensource driver, mint az nvidia fele. Lehet, ez is hozzasasegitett a fordulat beallasahoz, marmint nem az en tapasztalatom, hanem az, hogy a mindennapi mukodesben utolerte az nvidia minoseget.

Csináljanak maguknak kis tesót! Jól beleszaladtam az Optimus hulladékukba. A http://bumblebee-project.org/ becsülettel próbálkozik, de nem túl megnyerő a végeredmény. Mielőtt kapnám a tippeket, akkor hozzáteszem a Dell is tehet hasonló lépéseket, mert a BIOS-ban nyoma sincs annak, hogy kiiktatható legyen az Optimus.
Ha jól belegondolok, Linux alá idáig csak az Intel chipek vannak normálisan támogatva. Az minden vacakolás nélkül megy és megbízható. Bár tegyük hozzá, jó volna az a teljesítmény, amit eredetileg a géppel együtt vettem.

"A beszélgetés onnan indult, hogy a te szeretett nVidia-d kijött az Optimus-szal, majd bejelentette, hogy sosem lesz Linux szupport. Ezért már önmagában kijár a Fuck You."

(Optimus = Intel + nVidia videó) Linux alatt mind kettő jól működik külön külön, mi értelme Linuxra olyan gépet venni amiben Inteles videó mellett van nVidia? Néhány ratyi Linuxos játék talán jobban fut nVidia-val mint Intel videóval de ennyi... Aki játszani akar az nem Linuxal bohóckodik.

A PC-s játékgépeknek is megvan a maga létjogosultsága, és vannak műfajok, ahol még mindig a PC-s gamerek a meghatározók. Ugyanakkor tény, hogy a tisztességes gamer PC (például egy komolyabb ROG vagy Alienware) nem olcsó, és lényegesen gyakrabban kell cserélni (vagy legalábbis upgrade-elni), mint egy konzolt.

Sure, mert OpenGL az csak játékhoz van ugye...

Ha meg valaki 3D szerkesztővel, CAD programokkal, vagy CUDA-OpenCL fejlesztéssel foglalkozik, akkor ne akarjon Linuxot használni...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mikor a céges notebookomban (T61) nvidia chip volt, több mint tíz kattintás volt reggelente, hogy a külső monitoron legyen kép, majd este kb ugyanennyi, hogy a kép visszakerüljön a notebook kijelzőjére, plusz időről időre merültek fel nvidia specifikus suspend problémák. "Szerencsére" az a notebook azóta már elhalálozott - természetesen a grafikus chip okozta a halálát. Az utód T410s-ben a videóban is említett Optimus megoldás van, ami annyiból jó, hogy biosból le lehet tiltani az nvidia chipet a francba, és azóta no nvidia, no cry.

Ebben a témában egyetértek Linusszal.

Ha lesz időm, mindenképpen végignézem a videót, érdekes egyéniség az már szent :)
Btw. igaza van abban, hogy a grafikus chipek gyártói nem adna elég támogatást, de ez nem csak az NVIDIAra igaz...

Üdv.: CreMindES

tl;dw
Nincs valami irasos anyag errol? Esetleg highlightok a lenyegrol?
---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

KMS, Optimus, RandR, akik tudják ezek mit jelentenek, tudják miért az a véleménye Linus-nak az NVIDIA-ról, ami.

Szerintem tök jó, hogy beszól, megteheti, ahogy bárki más is. Csak ha ő teszi, annak valószínűleg nagyobb hatása van, mintha egy noname ember tenné, ezt ő is tudja és ki is használja.

Ha csak egy Nvidia manager megkérdezni, hogy miért is küldött el minket a picsába ez a baromarc Millenium Technology Prize csávó, akkor már megérte.

"Sommás véleménye van Linusnak az NVIDIA-ról. :)"

Valahol inkább szomorú, hogy az egy órás beszélgetésből a leglényegesebb momentum és emlékezni való Linus gyűrűs ujja volt. Már látom is magam előtt az izzadtság cseppekkel teli Nvidiás mérnök homlokokat ahogy nekiverik magukat klaviatúrának most megmutatjuk felkiáltással. (Szó nincs erről.)

Egyébként ha már nagyon fákkolós hangulat kell nekem, akkor meghallgatom Edward Nortontól ezt:
http://www.youtube.com/watch?v=gGTEkJ8axbo

No rainbow, no sugar

Ahogy kitűnik nekem, a Linux kernel oldaláról van bajuk az NVidiával.

Nem lehet, hogy az NVidia a zárt forrású megoldásokat részesíti előnyben és cseszik Linusnak információt adni a driverről?

Mert az NVidia kártyák egész szépen mennek Linux alatt, ahogy olvasom (bár a papír mindent eltűr).

Nekem nagyon tetszett a videó, örülnék ha egyszer Magyarországra is eljönne valami hasonló előadást tartani.

Szerk.:
Érdekes, hogy a videó kis része csak ez a beszólás...