Ergorapido akkupakk csere

Az előzmények itt. Ma volt időm, úgyhogy nekiálltam.

Electrolux ZB2901 akkupakk
Még a régi akkukkal

ALDI AA "Ready to Use" újratölthető
A 250 forintos Aldis akkuk

Akkupakk csere
Szétbontás előtt

Akkupakk csere
Már az új akkukkal, összeépítés előtt

Az akkuk forrasztása pikk-pakk ment egy nagyobb teljesítményű pákával. Semmit sem kellett reszelgetni, nem is melegedett túl. Simán össze tudtam forrasztani az egyik akku végét a másik elejével és a kötés atomstabil lett. A szépségre nem adtam, úgysem látszik.

Az eredmény? Ma már működött a készülék 15 percet. Most a töltőn van. A nagyobb kapacitású akkuk miatt a töltési idő valószínűleg megnő, de mivel csak egy héten kétszer kell, bőven lesz ideje töltődni.

A felújítás összköltsége: 2500 forint (plusz másfél óra forrasztási idő). Akkupakk az eBay-ről 35 dollár + 15 dollár szállítási költség.

Hogy beválik-e? Az majd elválik!

Hozzászólások

En is gondolkodok, hogy ujra eletet leheljek a kezi porszivoba, nekem is ez a tipus van. Viszont nem ertem, hogy miert nagyobb kapacitasu az uj akku. Ha jol latom a kepen 850mAh-s , amig a regi 1300-as volt.

Rosszul láttad :) Az újak 2300 mAh-sak.

Ha nem forrasztási füles akkukat veszel, akkor egy jobb csípőfogóval készülj, mert itt-ott ki kell csípni a ház műanyag részeiből. Az a pár milliméter, amivel az akkuk hosszabbak + a forrasztás már éppen elég ahhoz, hogy ne lehessen összeszerelni. Én megoldottam, ami nem kellett kicsíptem. Fél marék műanyaggal kevesebb a ház belül. A végeredményt és a külső megjelenést nem befolyásolja.

--
trey @ gépház

"Az zavart meg, hogy a jobb oldali pakkot néztem, azok 850-esek."

Ja, azok AAA méretűek. Bal oldalon vannak az AA méretűek.

"Nekem meg van pár éve a porszívó és egyre lomhább, pedig próbálom rendszeresen tisztítani."

Az akku probléma. Nekem már olyan szintre jutott, hogy magától lekapcsolt nagyobb fordulatszámon.

"Mik a rövid távú tapasztalatok, az akkucsere megoldja ezt a problémát?"

Most megy mint az atom. A töltés lesz kérdéses. Egész éjjel fenn volt a töltőn, de reggelre még nem kapcsolt át lüktetőtöltésre, vagyis kell neki idő. Általában hétvégén van használatban, van egy hete feltöltődni, így ez nem lenne probléma. Reggel azért még nem hagytam rajta, mert nem akartam felügyelet nélkül hagyni első nap, nehogy valami gáz legyen vele. De hamarosan kiderül, hogy megérte-e vele foglalkozni.

--
trey @ gépház

Most már csak az a kérdés, hogy a Te porszívód mennyivel tölti az akkumulátort. Ez az adatlapon szereplő töltési időből, és a régi akkumulátor kapacitásából számolható. Illetve az is kiszámolható, hogy a nagyobb kapacitású akkumulátorokat mennyi idő múlva fogja feltölteni. Bár a töltéshez használt algoritmus is jelentősen befolyásolhatja az időt.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Érdekelne majd a hosszútávú tapasztalat, ha beválik, a következő cserét én is ilyen akkukkal fogom végezni.

Köszönöm.

Én amint írtam (https://hup.hu/comment/1949519#comment-1949519) egy erre szakosodott céggel csináltattam akkupakkot azzal újabb három évig működött a porszívó, újabb cserét viszont már nem csináltam, mert a porszívó gumihatású műanyag részéi elöregedtek elkezdtek ragadni, gusztustalan lett, de így is jóval tovább működött mit a gyártója tervezte. Hulladékudvarba került leadásra.

Ezen felbuzdulva én is rendbetettem a morzsaporszívót.

Ez egy 98 körüli, progress pb343c tipusú morzsaporszívó. 1db 1300mAh-ás NiCd akkuval.

Amin meglepődtem: Szerintem legalább 12 éve be se volt kapcsolva, így mértem az akkun 0,8V-ot. Próba szerencse alapon feltettem tölteni: 24órás töltés után (A teljes feltöltés 17óra a könyve szerint) hozta a gyári, kemény 7 perces működési időt :) (többet is ment, de már kezdett lankadni).

Kiváncsiságból szétszedtem, és gyakorlatilag üres a belseje. Egy mikrokapcsoló, és egy töltésvisszajelző led van benne lábain 1-1 ellenállással.

Amit nem értek: Mégis hol az elektronika? Az adapterben talán? 2,4 voltos a telep, Teljes feltöltés után már 3,5voltot mérek rajta. ez nem tűnik normálisnak.
A töltőre 5v van írva, ezzel szemben ha rámérek 7voltot ad le.

Ha nincs semmi töltésvezérlő elektronika, hogy hogy nem lesz semmi baja az akksinak? A kézikönyvben az van, hogy mindig a fali töltőn kell hagyni, ha nem használom. Töltés közben nem melegedett.

nem, kettő 1,2v-os cella van sorba kötve. Meg rá is van írva a 2,4v

Töltés közben 2,4volt üresen, ez normális, aztán szépen kúszik felfelé. 24 óra után már 3,5V volt, aztán lehúztam.

Az adaptert nem lehet szétszedni, ezért nem akarom szétbarmolni. Feltételezem hogy abban van a töltésvezérlő elektronika. Igaz próbáltam utánaolvasni, elvileg a legtöbb NiCd töltő hőmérsékletet figyel, azt meg így biztosan nem tud. Már nem tudom mit gondoljak.

Esetleg lehet még az akkupakban is valami védelem.

Nem volt töltőn az elmúlt évtizedben :)