Ubuntu Jaunty Intel 3D teljesítmény nálam - képekben

(zZsOlTi írta, hogy neki 200fps alatt van a glxgears teljesítmény Jaunty alatt. Ezután megnéztem én is.)

Bizonyos Intel hardverrel illetve hardver revízióval rendelkező Ubuntu felhasználóknak problémájuk lehet a 3D teljesítménnyel. Ez elolvasható a release notes-ben. Számomra az Jaunty 3D teljesítménye kielégítő, annak ismeretében ejtettem meg az upgrade-t, hogy tudtam mit kapok. Az alábbi beállításokkal használom a X-et:

  • alapértelmezett konfig (EXA)
  • plusz a Device szekcióban egy Option "MigrationHeuristic" "greedy"

Az eredmény:

cpufreq "Ondemand" - 800MHz / "greedy" opció nélkül

Jaunty Intel 3D teljesítmény @ 800MHz - "greedy" nélkül

cpufreq "Ondemand" - 800MHz / "greedy" opcióval

Jaunty Intel 3D teljesítmény @ 800MHz

cpufreq "Performance" - 1.47GHz / "greedy" opció nélkül

Jaunty Intel 3D teljesítmény @ 1.47 GHz - "greedy" nélkül

cpufreq "Performance" - 1.47GHz / "greedy" opcióval

Jaunty Intel 3D teljesítmény @ 1.47 GHz

Amint az látszik, nem mindegy, hogy milyen CPU frekvencia mellett futtatjuk a glxgears-t. Nagyobb frekvencia esetén akár 200fps-sel többet mérhetünk.

Hozzászólások

ez nekem is ennyi, de hardy alatt 1100 körül volt, szóval akkor is visszaesés persze a compizkockához megfelel :>

Core2Duo T7100, 2.5G, Ubuntu 9.04, 2.6.28

"ez nekem is ennyi, de hardy alatt 1100 körül volt"

Nem tudom, hogy nekem Hardy alatt mennyi volt, nem mértem, de ezután majd fogom mérni kiadásról kiadásra. Nekem jóval gyengébb CPU-m van mint neked. Nem tudom, hogy ez számít-e. Látszólag számít, hogy milyen CPU beállítások vannak (lásd a képeket). zZsOlTi azt írta, hogy neki kb. 1 000fps volt 8.10 alatt. Gondolom az eredmények hardverfüggők is.

"szóval akkor is visszaesés persze a compizkockához megfelel :>"

3D játékokat nem Intel chipen és laptopon játszok. Ez egyértelmű. Arra, hogy levelet olvassak, YouTube-ot nézzek és böngésszek, pörögjön a kocka, meg hogy az új notify-osd transzparensen működjön arra ez a teljesítmény bőven elég nekem.

Nyilvánvaló, hogy mindenkinek úgy kell eldöntenie, hogy frissít-e Jaunty-ra, hogy mérlegeli, hogy el tudja-e viselni a visszaesést. Mivel én gyakorlatilag nem veszek észre óriási különbséget, én maradok a Jaunty mellett.

--
trey @ gépház

Egyetertek mindkettotokkel. Valoban nem benchmark, azonban ha tul nagy differencia van ket gep kozott, az igenis jelent valamit - es nem feltetlen azt, hogy bugos a glxgears. Ezzel egyutt cikkekben, effektiv kulonbsegmeresre nem alkalmas, mert tul sok parametertol fugg a mukodese.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Trey, amit meg erdemes lehet megnezni, azok a fullscreen-es eredmenyek. Ez foleg dist-upgrade eseten lehet relevans, ugyanis 1) a glxgears maximalizalasaval neha kepes elszallni az X, 2) a jatekok teljesitmenyehez szerintem a fullscreen-es kozelebb esik, 3) nekem volt, hogy ami kis ablakban ment, maximalizalva olyan mertekben akadt meg felvitte a cpu-t, hogy az nem igaz.

Szoval ha ilyen cikket irsz, erdemes lenne tesztelni fullscreen-ben is a glxgears-t.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Én nem tervezek cikket írni erről, csak kíváncsi voltam, hogy nálam mit mutat. Játszani - mint említettem - nem játszok Intel hadverrel, nem vagyok a magam ellensége. Van itthon game PC, amikor 3 évben egyszer rám jön a játszhatnék, akkor leülők oda és játszok.

Amikor Intel chipes laptop-ot vettem választottam a cégnél, akkor tudtam, hogy ezzel dolgozni fogok és elégedettséggel nyugtáztam, hogy egy olyan driver-t használok majd, amit aktívan fejlesztenek.

Természetesen hajlandó vagyok elviselni kiadásról kiadásra akár kisebb regressziókat is, ha tudom, hogy annak mondjuk fél év múlva lesz eredménye.

Nekem semmi bajom ezzel a hardverrel. Amire kell, azt tudja.

--
trey @ gépház

Nekem pedig azert intakt a dolog, mert olyan jatekokkal jatszok, amihez meg negyedekkora gep is majdnem sok, mint ami most nekem laptopba van (Age of *, Sacred 1, neha openttd, SC4 meg poker). Innentol nem sok dolog van, amiert nekem relevans lenne, milyen vga van a laptopban vagy akar az asztali gepben (ez utobbi nem is valami csucsmodell).
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ez a glxgears valóban nem lehet megfelelő benchmark, mert az eredmények nálam rendszeresen változnak (feltehetőleg nemcsak a drivertől, CPU frekvenciától, az X szervertől, de még az időjárástól is függ) Arch Linux alatt (rolling release lévén nem meglepő módon)

Most Intel 855GM-en éppen 388 fps (ondemand) / 415 fps (performance), EXA-val (1.6.1 xorg-server, 1.4.x xf86-video-intel) de az OpenArena 35 fps-el fut 1024x768 felbontáson, de volt már 550 fps is a glxgears korábban, csak akkor meg az OpenArena volt 12 fps-el játszhatatlan.

UXA-val sajnos még nem tudtam tesztelni, hiába támogatja a GEM-et a kernel is meg a 2.6.x intel driver is, ha grafikus módban csak csíkokat, vonalakat látok a képernyőn (bár a xorg.log szerint köszöni szépen minden rendben ment EE nélkül, egyesek szerint pedig a 855GM gyakorlatban az intel driver által már nem (vagy még nem, mert később talán működni fog) támogatott, csak erről elfelejtettek tájékoztatni, de legalább Arch Linux alatt már van intel-legacy csomag).

Az egész xf86-video-intel dolog olyan fél évvel ezelőtt kezdődött a xorg-server 1.5-el, azóta vagy használhatatlan vagy még éppen használható, mindenesetre azelőtt sokkal jobb volt, remélem az újabb kártyákkal (X3100, 4500HD) már nincs ennyi probléma.

Próbáltam UXA-val is. Nekem ment, a suspend-ből resume-mal voltak problémák az UXA esetén. Nem kiforrott és semmilyen pozitívuma nem volt (pl. nem láttam semmilyen gyorsulást). Talán majd később, nekem a megbízható suspend/resume fontos és ezt az EXA tudja.

--
trey @ gépház

Mivel az intel 3d lassitoban nincs T&L, nincs vertex sharder, de pixel shader is csak nyomokban lelheto fel, igy minden geometriaval kapcsolatos szamitast a CPU vegez. Ezert a differencia.

---
pontscho / fresh!mindworkz

2 dolgot tennék még hozzá:

- emaitt a bug miatt upgradelni nem mertem, csak a liveCD-t próbáltam, így minden xorg beállítás a default volt. Lehet, hogy némi állítgatással fel lehet kicsit tornászni az én 200FPS alatti eredményemet is ("EXAOptimizeMigration" "true" + esetleg INTEL_BATCH=1 a /etc/environment fájlba), de gyanítom így is messze lennék a 8.10 pattogós GUI-jától

- természetesen én sem a glxgears-szel játszom naphosszat, nem is igen érdekel mennyit mutat, 3D játékok sem izgatnak, de sajnos szemmel láthatóan lassú az egész desktop, minden animáció kicsit darabos, "szaggat".

Édekes.
Én nem Ubuntut próbáltam, hanem Mandrivát, ráadásul ati kártyával.

A mostani ("régi") rendszeremben ~1050 fps-t ír a glxgears (bár régen volt sokkal kevesebb és volt több is), zárt ati meghajtóval.

Múltkor néztem a készülő, legújabb kiadást, ott ez az érték kb. 360 fps volt.
Mindkét esetben alap frekvencián indítottam, tehát proci 800 Mhz és Raedon 200m a kártya, utóbbinál Compiz mellett és a nyílt meghajtóval.

Ahhoz képest, hogy a mostani rendszeremen compiz sem megy rendesen, az új verzió kifejezetten pörgősnek tűnt, gyorsabbnak éreztem.
Mind a 3D kockaforgatás és effélék, mind a 2D funkciók folyamatosan mentek.
KDE 3.5 --> KDE4-hez képest is örültem a gyorsaságnak.

SuperTux (jobb híján ezzel szoktam kipróbálni régebben a 3D megjelenítést) legalább úgy ment rajt mint a régi rendszeren.

Ezt csak ezért írom, hogy hiába a 360--1050-es különbség a glxgearsban, még gyorsabbnak is tűnt minden... fura dolgok ezek. :)

Nem vágom ezt az ondemand-performance dolgot.
Az ondemand elvileg hozzáállítja az órajelet a szükségesnek, pl. nálam a 6 éves nótbúkomon ha elindítom a glxgears-t, akkor 864-ről felugrik a freq 1660-ra majd 1530-ra visszaesik és megáll 1400-on és ezt mutatja:
10195 frames in 5.0 seconds = 2038.925 FPS.
Ha performance-ra állítom (1860), akkor sem nagyobb sokkal:
10250 frames in 5.0 seconds = 2049.820 FPS
Tehát kb. 10 FPS a különbség.
Nem tom milyen géppel tesztelted a zintel izét, de nem igazán értem, h miért áll stabil 800-on a freq...)

(Azért az meg különösen szupi, h a technika 6 év alatt annyira fejlődik, h a gagyi gericom még mindig veri a szipi-szupi márkás izéket. :P Ráadásul AMD procival. :PP)

Végre elfogadható teljesítményt produkál az intel kártyám 2 opció hozzáadása után.
Xorg.conf-om device része így néz ki nálam:
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Option "MigrationHeuristic" "greedy"
Option "EXAOptimizeMigration" "true"
EndSection

A glxgears 3-szoros teljesítménynövekedést mutat és végre a Kubuntu Jaunty KDE4.2 felülete is folyamatos compozittal. A youtube-ot is és az avi filmeimet is végre élvezhetően le tudom játszani.

Az lspci -nn | grep VGA kimenete:
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller [8086:27ae] (rev 03)

Sajnos a FullHD monitort + laptop kijelzőt nem bírtam működésre bírni EXA-val. UXA-val megy, de a 2D teljesítmény a használhatóság határán van, az ablakok mozgatása kicsit döcögős. Vista alatt mindez jó, úgyhogy várom a fejlesztéseket.
Ami még furcsa, hogy pár napja nem tudom bekapcsolni a compizt. Ennek ellenére 3D van ( direct renderinggel együtt ).

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2a42] (rev 07)