Informatikusként és magánemberként a környezetvédelem számomra

Címkék

Sem a magánszférámban, sem a szakmai döntéseknél nem tartom relevánsnak / fontosnak
7% (33 szavazat)
Magánszférámban igyekszek környezettudatosan élni, szakmai döntéseknél (munkahelyi kérdéseknél) nem szempont
19% (93 szavazat)
Magánszférámban nem veszem figyelembe, szakmai döntéseknél (munkahelyi kérdéseknél) viszont igen
1% (6 szavazat)
Mind a magánéletem, mind a munkahelyi kérdéseknél fontos szempont a számomra
67% (320 szavazat)
Egyéb
6% (28 szavazat)
Összes szavazat: 480

Hozzászólások

Bármelyik válasz esetén is érdekelne, hogy milyen fogalmak tartoznak számodra bele: szelektív hulladékgyűjtés, eszközök áramtalanítása éjszakára / off-periódusra (ez főként munkahelyi környezetben érdekes), elektronikus hulladék kezelése, stb

(x) Mind a magánéletem, mind a munkahelyi kérdéseknél fontos szempont a számomra

Azok mind igen, amiket felsoroltál + ahol józan ésszel lehet ezekre figyelni, ott igen. (Tehát pl. nem nyomtatok, csak végszükség esetén, de a betűtípust már nem cserélem ki nyomtatás előtt eco-friendly fontkészletre.)

Nem áramtalanítok, de máshogy megpróbálok energiatakarékoskodni (világítás, klíma, stb.). Sokszor még így is kevesebb áramot fogyasztok azokhoz képest, akik áramtalanítanak.

A többit viszont követem: szelektív hulladékgyűjtés, elektronikus hulladékok kezelése, autóhasználat csak nagyobb távokra vagy csak nagyobb csomagokkal. (Úgyhogy főleg kerékpár, esetleg séta.)

Arra kiváncsi lennék, hogy akiknek nem fontos, azok vajon hogy döntenek? Általában egy beszerzésnél TCO barát és környezetvédő döntés, pl. nagyhatásfokú szerver (amihez kisebb UPS is elég lehet vagy ugyanaz többet hidal át...) vagy hogy nem nyomtatunk ész nélkül stb stb.

Fontos, de nem csinálok hülyét magamból 5 soros "do not print" lábjegyzettel.

Egyéb: otthon is, munkahelyen is fontosnak tartom, de csak az ésszerűség határain belül, nem ez a mindenek felett álló szempont.

Mi értelme van különszedni a környezetvédelmet magánszférára és szakmára?
Otthon greenpeaces valaki, a munkahelyen meg top fuel dragstert vezet?

Odafigyelek a környezetvédelemre. Pl. elemeket és világító testeket gyűjtöm és elviszem a gyűjtőhelyre.
De ha valami jelentősen drágább azért mert környezetbarát azt már a kormányzat adó és támogatás politikájának a rovására írom és nem feltétlenül áldozok rá többet!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Persze, hogy fontos. Az is igaz, hogy megvannak a korlátai, mind lehetőségben (pl társasházba ne akarj napelemet, mert hova szereled fel), anyagiakban (nem tudok elektromos autót venni, mondjuk másmilyen sincs) és bizony vannak bizonyos kényelmi korlátok. Viszont az is igaz, mostanában, hogy a környezetbarát megoldások kezdenek mind anyagilag, mind kényelmileg előnyösek lenni, ilyen pl a LED izzók, ezzel a projectel eléggé jól haladok otthon, mind a villanyszámlán látszik, mind a kényelem szempontjából, hogy sokkal ritkábban ég ki. Vagy a közlekedésem inkább gyalog/bringa, mostanában a gyalog közlekedést preferálom, ez mind a kondim szempontjából jó, mind környezetvédelmi okokból sem utolsó. Ritkán azért még tömegközlekedést is használom.
A "munkámban" meg kis erőforrás igényű nemlineáris vezérlőket kutatom, ami megint nevezhető környezetbarátnak, Viszont még használok papírt (többségében rontott nyomtatás termékeinek a hátoldala még tök jól használható, valamint újrahasznosított füzetek) a gondolataim rendszerezésére. Lehet egy iPad Pro kiváltaná a dolgot, de az egyenlőre túl van a kereten, egyenleteket és azokkal való bűvészkedést meg nem túl hatékony gépelni, valamint inkább a táblát használom nem vetítek prezentációkat (mondjuk a kréta véleményes, hogy mennyire környezetbarát, de legalább a táblának zöld színe van :) ), meg az is igaz, hogy így jobban lehet reagálni arra, hogy mit ért a hallgató és mit nem, a prezentáció sokkal kötöttebb, ezért írok jegyzetet/könyvet és fogom odaadni a hallgatónak pdf-ben, hogy azért egy sorvezetője legyen.

Fontos. Minimális időt töltök autóban, üzleti úton is igyekszem tömegközlekedni (néha a taxi győz).

A szelektív hulladékgyűjtésnek az irodában is és itthon is meg van a rendszere, pont a napokban kaptuk a következő évi naptárt az elszállításról. 20-felé lehet válogatni a hulladékot, ami viszont nem fér a fejembe, az az, hogy Magyarországon (és még sok helyen máshol is) van technológia az UHT csomagolás feldolgozásra, Svájcban viszont nincs. Igen, megy a kiürült gyümölcsleves doboz a sima szemetesbe. :-\

Mert az ujrahasznosito telepen, mind a papir, mind a muanyaguzemben, a "papirdobozos" uditoket kulon kivalogatjak egy zsakba, amit elszallitanak a doboz ujrahasznositoba.

Igazabol tok mindegy melyikbe dobod. En a muanyagba szoktam:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem használok olyan technológiákat, ami azt eredményezi, hogy egy virtuális gépen futtassak egy másik virtuális gépet amin fut a tokenizált program, amit még interpretál...
Ha össze lehetne számolni az elpazarolt erőforrásokat, (áram, +hűtés, stb...), akkor kiderülhetne, hogy a hasonló technológiák - ipari méretekben - az a világ egyik legnagyobb környezetszennyezése.

Otthon es munkahelyen is:

- leadtam a desktop gepeket es csak laptopokat hasznalok
- ahol csak lehet, kerulom a nyomtatast
- a helyisegek elhagyasakor lekapcsolom a vilagitast, amennyiben nincs automata vezerles
- car sharinget es/vagy kozossegi kozlekedest, illetve taxit hasznalok

--
L

Ugyanez a problematika megvan az elektromos autónál is. Viszont, az akkumulátor technológia fejlődik, szerintem dektop -> laptop vonal egy jó lépés, a mai tudásunknak megfelelően. Ha kifejlesztenék a működő fúziós reaktort, akkor nyilván más lenne az állás, de attól mindig 20 évre vagyunk :)

Azert en ezt igy nem mernem egyertelmuen kijelenteni, a mogotte levo infrastruktura _nagyon_ sokat szamit. Appstore, reklamok, online cuccok, stb...

Nem tudom mar sajnos hol, olvastam egy tanulmanyt anno, hogy a youtube-os zenehallgatasnak nagyobb az okologiai labnyoma, mintha megvenned CD-n a lemezt, pont a mogotte az infrastruktura fenntartasa miatt: szerverek, halozat, eroforrasigenye maganak a lejatszasnak... :)

Nem mondtam, hogy igazam van, csak azt, hogy nem feltetlenul egyertelmu. :) Mivel nincs ralatasom, hogy macbookra es sun worstationre levetitve mekkora a labnyom, csak talalgatok (szerintem bonyolultabb eloallitani egy ultrabookot, mint egy classic acellemez hazas workstationt).
De azert azt sokan elfelejtik /autos pelda :D/ hogy a 0 emisszio es tarsai csak lokalisan igazak, az energiat valahonnan venni kell hozza...kedvencem a biodizel amikor a sok szallitassal es feldolgozassal annyira nem hatekony, hogy adunk a sz*nak egy pofont.

Az a szép a dologban, hogy a helyzet még bonyolultabb. Maradva az autós példánál, veszel mondjuk egy Tesla-t akkor kérdés honnan jön az áram. Lehet, hogy pl napelemekből töltöd fel (USA-ban a Tesla station-ök napelemesek túlnyomó többségben, vagy valamilyen megújulóból kapják). Igen ám de azt a cuccot mivel gyártották, a nyersanyaghoz/szállításhoz mit használtak, azt miből építették, és amivel építették az miből van...stb. Szerintem ennyire felesleges belemenni, egy adott darab esetében, simán elképzelhető, hogy mondjuk az aluminium alapanyag gyártásához az egyik termékhez megújulókból szedték az energiát az egyik gyárban a másikhoz meg nem. Véleményem szerint inkább rendszerszinten kellene nézni a dolgot.

"a helyisegek elhagyasakor lekapcsolom a vilagitast"

Ezen azert erdemes elgondolkodni. Az esetek nagy reszeben ma az izzo mar kezd kiszorulni, a LED (bar gyorsan tor felfele) meg meg nem mindennapos. Szerintem a kompakt-fenycso dominal jelenleg. Ennel viszont bele kell kalkulalni, hogy a suru fel- es lekapcsolgatas nagyban roviditi az elettartamat, tehat kornyezetszennyezobbe valik.

/sza2

Nem valami környezettudatos dolog ilyen kérdést feltenni. :)

<troll>Próbálom védeni a környezetem a sötétzöldektől.</troll>

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egyeb: ha ertelmes dolog, es nem nagy veszodseg, akkor megteszem, egyebkent leszarom. A sotetzoldeket/terroristakat viszont utalom (volt mar, hogy megprobaltam felvilagositani parat, aki leszolitott, de mar leszoktam rola).

--
Is that a banana in your pocket, or are you just happy to see me?
Neither, it's my new iPhone.

Nagyon fontosnak tartom minden esetben a hatékony és optimális megoldásokat, amit szerencsére pénzben is lehet mérni.

Fontosnak tartom, viszont jelenleg vagy egyáltalán nincs lehetőség, vagy nem életképes a megoldás.
Az irodában abszolút nincs lehetőség a szelektív gyűjtésre, így ugyanúgy egybe dobjuk a hatalmas papír kartonokat, a heti több tucat flakonokat, a többi szeméttel együtt.
Otthon épp van nem messze szelektív gyűjtő, azonban ebben a formában ahogy itthon csinálják (pici, a bedobható szemét formájára emlékeztető lyukkal) nem csinálom, meguntam (évekig kinlódtam vele). Az a lyuk pont arra jó, hogy egy darab flakon, üveget, vagy összehajtott dobozt bedobj. Tipikusan nem egyesével hordja le az ilyet az ember, hanem fent összegyűjt egy szatyornyi flakont, egy doboznyi papírt, stb, viszont így lehetetlen egybe bedobni, minden egyes darabot meg kell fogni mégegyszer, esetleg széttépkedni, és egyenként bedobálni. Miért nem lehet simán egy sárga, zöld, kék, felülről nyitható nagy konténert letenni, amibe úgy egybe be elhetne dobni?
A másik probléma ezeknek a szállítása. Van hogy több mint egy hétig ott van csúrdultig, nem ürítik, egy idő után az emberek mellé meg rá pakolják ami már bele nem fér, amit aztán a szél kifúj, kiborulnak, és a gyűjtők környéke pont olyan mint a szeméttelep. Egyszerűen gusztustalan... Nagyon örülhet, akinek oda néz az ablaka.
Baráti körben "örök" vitatéma még a szállítás is. Az egyik elmélet szerint hiába gyűjtjük külön, jön egy autó, és ugyanúgy egybe beleengedik mindhárom konténert. Akkor meg minek szedjük külön? A másik elmélet szerint rekeszek vannak, és más-más rekeszbe engedik.
--
The Community ENTerprise Operating System

Speciel nalunk sem lenne lehetoseg - ha nem csinaltam volna. Egyszeruen kulon gyujtom (csak magam) es idonkent elcipelem a 2-3 utcaval arrebb levo szelektivbe.

Itthon meg mindig kedd reggel viszem le (hetfo reggelenkent uritik, de mar azutan, hoyg elmentem munkaba). Vasarnap este mondjuk nem erdemes...

Egybeontes: ha egybe is ontik, azert gondolj bele, hogy megis szet van szedve, tehat ugy kb 2-3 kobmeter cucc _egyben_ megy oda. Nem tudom, mekkora az auto, mondjuk 100 kobmeter, haromfele szemet (max, de nalunk csak ketto), szoval ketszer huszonot reteg van max. azert gondolom, azt nem olyan orult nehez dolog szetszedni a vegallomason.

Sokkal jobban zavar a T. kollegak hozzaallasa (vagy a lakok a hazban), keptelenek barmilyen szemetet egy kicsit is preselni. Vagy ha van ket ugyanolyan tarto, akkor pl. egymasba rakni. Minimalis odafigyelessel sokat lehetne tenni. Pl. nem kibaszni az utolso userrel, aki mar keptelen barmit belerakni a kukaba, mert omlik ki belole a szemet. Persze, ha kicist nmegnyomod, feleakkora lesz a kupac....

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Mas dolgok is aggasztanak. Orulok hogy egyre olcsobb es versenykepes temekek jonnek Kinabol, de a kornyezetvedelmi oldala is erdekel a dolognak, latvan kinaban uralkodo allapotokat. https://en.wikipedia.org/wiki/Pollution_in_China
Ugyanis ha egy orszag nem tart be semmilyen kornyezetvedelmi eloirasokat akkor az konnyen tud olcson termeket eloallitani, mikozben az egesz EU ipara tonkremegy mert az eloirasokat be kell tartani.

A kornyezet atalakulasa mar most is folyamatban van, viszont egesz elkepeszto prognozisokat allitanak fel, kezdve hogy lakhatatlan lesz a kozel kelet a hoseg miatt. Persze az ott elok nem fogjak megvarni a legrosszabbat hanem elindulnak. Merre is?

Tehat a kornyezeti hatasok mellett meg geopolitikai valtozasokra is szamithatunk a KOZELJOVOBEN.

Szelektíven gyűjtöm a szemetet itthon és a munkahelyemen is, készenlétre teszem a gépet mindkét helyen, hosszú távollét esetén kikapcsolom. Nem nyomtatok ész nélkül sehol sem. Munkába a tömegközlekedést használom, itthon meg ami van (szóval kocsit - nem járok a hidegben biciklivel és nem várok egy órát a következő buszra). Ezek nem nagy dolgok, mindig is így csináltam.
Nem veszek meg mindenféle haszontalan kütyüt, nem szavazok a pénzemmel az elektronikai hulladék-gyárakra. Nem cserélgetem a gépeimet kétévente. Nem üzemeltetek torrent szervert, bitcoint sem bányászom, SETI-t sem futtatok.
Mi van még?

Szerk.: Ja és én is távol tartom magam a sötétzöldektől.

Egyébként nem értek egyet azzal, hogy a többnyire széntüzelésű erőművekből ellátott, bazi nagy és nehéz akkumulátorokkal felszerelt, 5 éve után haldokló elektromos autók azon kívül, hogy eltüntetik a problémát a városlakók szeme és orra elől, majd bármiféle megváltást hoznak.

Nem vagyok informatikus, de

(x) Mind a magánéletem, mind a munkahelyi kérdéseknél fontos szempont a számomra.