Előretelepített operációs rendszerrel érkező számítógépet / laptopot

hagyom ahogyan van, feltelepítem ami még szükséges és használom.
22% (83 szavazat)
recovery media segítségével újratelepítem a gyári operációs rendszert, kihagyva az opcionális szoftvereket.
4% (15 szavazat)
saját telepítőkészlet segítségével újratelepítem a gyári operációs rendszert.
51% (195 szavazat)
egyéb, leírom.
24% (91 szavazat)
Összes szavazat: 384

Hozzászólások

Levágom róla az OS-t és telepítek egy Linuxot, vagy ha nem az enyém, csak használni fogom (jó példája ennek a céges laptopom), akkor a gyári OS partíciót összehúzom minimálisra, a maradék helyre teszem a Linuxot, majd amikor vissza kell adni, akkor Linux le, majd a gyári OS partíció kiterjeszt a lemez végéig, így úgy adom vissza, ahogy kaptam.

--
trey @ gépház

Megtehetném én is ezt. Ami miatt fenn hagyom az az, hogy ha garancia miatt reprodukálni kell egy hibát, akkor tapasztalatom szerint gyorsabb az ügyintézés, ha azt alátámasztom Windows alatt készült logokkal ;) Illetve bizonyos firmware-ek Linux alatti telepíthetősége a mai napig kétséges, így nem nagyon zavar, ha elfoglal a lemezből egy 20 GB-ot.

--
trey @ gépház

Céges laptop, a benne lévő HDD mellé vettem egy M.2 SSD-t, arról indul a Linux, ha vissza kell adni, akkor kiveszem az SSD-t és majd hülyén vigyorgok, amikor kérdezik, hogy miért sikoltozik a BitLocker, hogy recovery key kell neki, mert elb...sztam a telepítést és oda is másolódott GRUB... :)

Nem erdekel milyen os volt rajta le lesz gyalulva, kiveve ha nagyon specialis eszkoz es csak a gyari firmwarrel hajlando mukodni, vagy pont a firmwarert lett megveve.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem csak Windowsnal, mindennel igy jarok el, Freedossal es Linpus/Ubuntu/UHU/Lofaszlinuxszal is. Az a tuti, amit a sajat kezemmel tettem fel, abba tudom, mi lakozik.

Ha lesz OS X laptopom, lehet azzal is az lesz az elso, hogy diszk gyalu, majd pendrive-rol sysrescue bebootol, shred, es vegul recovery image-bol felhuzom a kapitanyt a hajora (vagy aminek eppen akkor hivni fogjak).
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Gondold végig. Nincs OSX telepito pendrive. :) Persze készíthetsz, csak minek?!
Van recovery partíció, amiről telepítve netről magától lehúzza a gépednek megfelelő telepitő-imaget, de ha totál nulla a disk, akkor a firmware képes interneten keresztül bootolni és települni. (Proxy mögül nem mindig működik.)
Ehhez mondjuk nem kell tök ures rendszer, hanem boot közben a Cmd+R kombináció indítja a recovery rendszert. Elvileg annyi hátránya van az internetes recoverynek, hogy azt az OSX-et teszi fel, ami eredetileg volt a gépen, és telepítés után az App Store-ból kell frissítened az aktuálisra.

egyéb, mert:

Legtöbbször nem kell a gyári oprendszer, ilyenkor azt gondolkodás nélkül törlöm. Ha esetleg mégis kell, akkor is törölnék én legszívesebben, de sajnos nem adnak hozzá telepítő médiát. Ez talán a win10-től már nem akadály, így a továbbiakban biztosan törlöm az előre telepített bármit.

Mac-et meg nem használok, hogy másét sem túrom.

--
zrubi.hu

ha rendszerrel jön akkor clonezilla > archív és utána lehet a feladatkörének megfelelő rendszert/beállítást elvégezni rajta, legtöbbször full újratelepítéssel saját toolkittel

Helyzetfüggő. Használatra kaptott céges laptopból, ha tehetem kiveszem a hdd-t, tolok bele egy saját ssd-t, arra a munkakörhöz szükséges os(-ek).

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Firmware update ha van, hw teszteles, utana dban vagy secure erase es vegul clean install sajat telepitovel.

Függetlenül attól hogy milyen os van rajta, és mit szeretnék a helyére tenni, lezúzom, mert a gyártói telepítés nem megbízható (lásd Dell és Lenovo botrányok).
A megfelelő forrás az eredeti .iso fájl a Microsofttól vagy a Linux disztribútortól.

--
arch,debian,openelec,android

1-1 gépnél manuálisan letakarítom a felesleget, aztán telepítem, ami kell.

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Újabban az van, hogy még az első bekapcsolás (win boot) előtt netboot, úgy ahogy van lementem az egészet, mert eddig elég vegyesek a tapasztalatok a később előállított (pláne a szerviztől kapott) telepítőmédiával. Aztán eddig úgy volt, hogy ahogy a gyárból kijött, hajrá, de épp most fog visszakerülni a laptop, és annyi felesleges szirszar van rajta, hogy rákerül a win7, driverek, mentés, és utána az az egy-két app, amit a jómunkásemberek használnak.

Eddig amúgy egyrészt viszonylag kevés céges laptopot vettünk, az is részben OS nélküliek voltak, illetve elég sok kolléga vett saját lapotpot, és nekik hagytam meg, hogy miután kibontotta, be se kapcsolja, egyből hozza hozzánk.

beirom az iCloud accomat, azt hagy szaladjon...

Backup-olom, hátha driver issue lesz valamivel, vagy netán el akarnám adni később; majd ledúrom, és megy fel egy Linux.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Amióta járt nálam egy Acer kis notebook nem mai darab, ami gyárilag egy Win7 Home Premiummal volt, OA ACER* matricával előtelepítve, azóta csinálok az ilyen gépekről egy
backupot.

Mivel a fenti esetben

1. az ACER matrica annyira elkopott hogy a kód leolvashatatlan. (ha találnék is megfelelő telepítő ISO-t, így a telefonos aktiválást is buktam)
2. szép sikeresen legyalulta valaki recovery particióstól mindenestől. (Így is bukta)

Ezáltal buktam a gyári Windows license-t + az OS-t. Egy opció van, ACERhez elküld ~13-15ezer forint + szállköltség mellett visszaállítják az "eredeti állapotot" :)

Ez eladásnál valakinek szempont + értéknövelő is lehet. (mmint az eredeti Windows)

Telepítek sajátot. A "gyári" OS-ekkel láttam már szép baleseteket.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Nálam az első betöltést sem érik meg a gyárilag előtelepített rendszerek. A nem nyílt OS-el szállított gépek egy olyan laza 40k-val drágábbak. A legjobb, ha OS nélküli a vásárolt gép vagy "alternatív" rendszerrel szállított (FreeDOS, UBUNTU, Slackware), de mivel ezek többsége is csak rádobott rendszer és rendszerint egy csomó hardver elem nincs beállítva vagy működésbe hozva (pl.: Slackware-el szállított gépen a WiFi, Bluetooth kapcsolattal gyárilag szinte mindig probléma van. UBUNTU-val szállított gépen meg működik a Bluetooth csak mégsem.) így ezek is lecserélésre vagy újrahúzásra kerülnek.

+1

Sosem veszek Windows-szal telepített gépet, mert drágább, és mivel számomra értéktelen és haszontalan a Windows, ezért nem vagyok hajlandó fizetni érte egy forintot sem.
De ha Linux-szal lenne telepítve, azt is gyalulnám, mert megnyugtatóbb, ha magam töltöm le a hivatalos tárolóból az általam kedvelt disztribúció image fájlját.
Gépet eleve úgy vásárolok, hogy viszek egy live rendszerrel telepített pendrive-ot és kipróbálom, hogy minden működik-e.

Le van gyalulva a gyari oprendszer (ami Win 7 vagy 8....vagy 10) es sajat image van telepitve.

Eddig sosem haszáltam előtelepített oprendszert. Ha kell Windows, VirtualBox-ban megy. Még a Mac-emen is Linux van.

A Lenovomon kb. addig volt rajta a Vista, amíg le nem töltöttem valami Linux disztrót. :) MacBookon pedig hagytam az OS X-et.

--
kistasi

Még soha nem vettem olyan terméket amihez OS járt. Valószínüleg nem is fogok.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Lementem a boot szektort, lementem az összes partíciót partclone-nal/dd-vel, a partíciós tábláról vagy a GPT-ről külön csinálok egy dump-ot, a Windows-t összezsugorítom, a helyreállító partícióját -ha van- törlöm, a maradék helyre Linuxot telepítek lehetőleg LVM-mel. A windowsra felrakom a frissítéseket, legújabb drivereket, lepucolom róla a felesleges dolgokat és csinálok róla még egy mentést. Ha valami miatt vissza kell állítani (mert pl. összeomlott), akkor a mentésből állítom vissza, megint felrakom a frissítéseket, drivereket, lementem, stb. Ha szervizbe kell vinni a gépet/vissza kell adni a cégnek/eladom, akkor lementem az egészet és visszaállítom a gyári állapotot. Esetleg még a visszaállítás előtt legyalulom a hdd-t valami hdd gyalu programmal (ami véletlen mintával írja felül a lemezt több menetben).

Nemrég jött egy új gép. Nem csak az OS-t Még a gyári diszket is kibasztam és saját elképzelés szerinti ssd került be.

--
openSUSE 13.1 x86_64

Sajat telepitesu kerul fel, ha volt rajta gyari akkor annak a helyere. Azert altalaban megoldhato, hogy ne legyen.

--
Hi, welcome to Fight Club.
First of all, how did you hear about us?

Tipikusan megveszem üresen ha lehet és felrakok rá valamilyen desktop Linux-ot. (Jelenleg tipikusan Linux Mint-et.)

Ha valamiért csak Windows-al lehet megvenni, akkor annak összecsökkentem a partícióját kicsire és mellérakom a Linux-ot úgy, hogy alapból a Linux boot-oljon. A Windows-t úgy hagyom, ahogy van, mert úgyis csak kényszerből lesz be-boot-olva, azaz nem vesztegetek rá időt. Ha nagyon sok időm van, akkor kicsit rendbevágom a Windows-t is (crapware leszed, tűzfal és vírusirtó beállít...stb).

Mennyivel egyszerubb volt az elet, amikor meg normalis install mediumot adtak a szamitogephez (install CD, install DVD).

Most is lehetne egy install pendrive. Akinek szuksege van hasznalja, a maradeknak meg nem kellene szivni particio buzeralgatassal.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Marmint ez ugy erted, hogy azt a 20-30-40GB-os recovery particiot szivesen bealdozod (es meg 2-3 mellekes particiot) a merevlemezedbol, mert ugyis van rajta eleg hely, tudva, hogy tobb mint valoszinu sose hasznalod?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bootolás debian netinstallal >> merevlemez formázása >> debian telepítése

> egyéb, leírom.

* saját eszközön Linux
* másnak szintén azt telepítek (vagy semmit)
* céges környezetben saját eszközökre szintén Linux
* céges környezetben klienseknek előre belőtt Windows egyedi lemezképek