Sör-érzékenység

Címkék

Mindegy, hogy csapolt, dobozos, üveges, nem érzek különbséget.
19% (77 szavazat)
A csapolt a legfinomabb.
37% (151 szavazat)
A dobozos a legfinomabb.
1% (5 szavazat)
Az üveges a legfinomabb.
20% (80 szavazat)
Borissza, üdcsiissza, vízissza vagyok.
23% (93 szavazat)
Összes szavazat: 406

Hozzászólások

Ez egy komoly és összetett kérdés.

Csapolt, ha megbízható a hely. Sok helyen sajnos visszaélnek vele, vizezik. Voltam már olyan helyen is, ahol a törzsközönség csak üvegből ivott és azt javasolták nekünk, idegeneknek, hogy jobban járunk, ha csapolt helyett üvegest kérünk. Egyrészt a vizezés miatt, másrész higiéniai okokból :D

Szóval csapolt, ha a hely olyan. Otthon nem csapolok, mert az komolyabb beruházást igényelne. A gagyi bulihordókat felejtsük el, szart se érnek. Az aljára érve már nincs buborék. Többször is próbáltam, nekem csalódás.

Otthon dobozos, mert a tököm tárolgatja az üres üvegeket. Sok helyet foglalnak.

Viszont aki üvegest iszik, annak sem biztos, hogy mindegy, hogy milyen üveges. Ugyanis van, aki csak a zöld üvegesre esküszik. Szerinte a barna üveges nem jó. A zöld üvegessel kapcsolatban valami UV-t meg napsugárzást emlegetett. De nem figyeltem közben, mert a saját sörömre koncentráltam ;)

Bónusz sörös kérdés: azt ki ismeri, hogy a dobozos sör, ha felrázódott, akkor le kell "kopogtatni" a tetejét nyitás előtt és akkor kinyitáskor nem fut ki? Én pár éve ezt nem ismertem, kipróbáltam és működik. Bár a hétvégén tudtam olyan mértékben sört felrázni, hogy a lekopogtatás sem segített :D

--
trey @ gépház

Zöld vs barna üveg: Édesapám sörpalackozó üzemben dolgozott, ott mindenki csak a zöld üvegest itta, mert ott jobban látszik a sörbe került szennyeződés (légy).
A csapolás zárt rendszer, szerintem csak legenda a vendéglátóban vizezett csapolt sör. Persze a gyárban ettől még kerülhet más a hordóba mint az üvegbe.
A vendéglátósok inkább a pohár aljába engednek vizet/szódát, vagy rácsapolnak a pohárba kiengedett állott sörre (ha nem látsz rá a csapolóra).

bonuszt en is ismertem (hasznaltam is parszor), de en korbe szoktam pockolni.

a miert pedig pl itt: http://www.hogyankell.hu/Felbontani_a_felr%C3%A1zott_%C3%BCd%C3%ADt%C5%…
illetve innen:


Kérdés: Mindannyian tudjuk, mi történik, ha felrázunk egy üdítős dobozt, aztán kinyitjuk: az összes innivaló szétspriccel ránk és mindazokra,
akik balszerencséjükre mellettünk állnak. Miért nem járunk így, ha a doboz tetejét felrázás után többször megkocogtatjuk egy fémtárggyal, például kanállal vagy kulccsal?
Válasz: Ha a dobozt megkocogtatjuk, a rezgés hatására a buborékok kiszabadulnak, és a doboz tetejére szállnak fel,
ahol nagyobb buborékokká állnak össze vagy elkeverednek a doboz tetején levő gázzal. Ha ezután nyitjuk ki a dobozt,
a gáz anélkül távozik, hogy a folyadékot magával rántaná és azokra zúdítaná, akik balszerencséjükre mellettünk állnak.
Ha a dobozt nem kocogtatjuk meg, a buborékok csak akkor tudnak tágulni,
amikor a nyomás csökken, és ilyenkor maguk előtt tolják a folyadékot.
Ugyanez a jelenség játszódik le, amikor a kisbabákat böfiztetjük
(bár rendszerint nem fémtárggyal idézzük elő): addig ütögetjük a babák hátát, amíg a buborékok föl nem jönnek.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

na végre 1 uborka akarom mondani sörszezonos kérdés :)
csak azt a seritalt érdemes +inni ami a német tisztasági törvénynek +felel
ez alapvetően az összetevőket határozza+
ami:
- sörárpa maláta //tavaszi vetésű rövid tenyészidejű alacsony fehérjetartalmú árpa//
- komló //a jobbakban a papás és a mamás is benn van//
- sörélesztő
- tiszta víz
:)
itthon minden sört teledosznak kukoricával //olvasható a dobozon palackon tengeridarának törökbúzának vagy mitökömgríznek eufemizélva// ettől lesz savanyú a szád íze, mert a mexikói sörökkel ellentétben az itteniekben kukoricafehérjét dosztak elbontani ...
aztán ezt a punnyadt f0$t tölthetik zölüvegbe, barnába, dobozba, csapolhatják hordóból, ugyanaz a punnyadt f0$ marad ...
ja, hogy a kukorica olcsó ... hát 1e a disznó, ...a belőle készült kolbászt + fogyasszuk rendes serrel
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

A hideg sör a legfinomabb... (-::
Annál csak a hideg sauvignon blanc jobb.

> Sol omnibus lucet.

Csapolt a legjobb, mivel azt a haverokkal iszod es nem otthon az asszonnyal :)

Viccet felreteve nekem az uveges jott be eddig a legjobban. Na meg a Fozdefeszt-en a csapolt mivel ott nem lehetett rossz sort kapni.

Nem tudnám megmondani melyik, mert ugyanolyan sört kellene megkóstolni csapolva, üvegből, és dobozból egymás után, de erre még nem volt példa.

------------------------

Igen, de ezt a termeszet oldja meg. Az embernek az egvilagon semmi szuksege es igenye arra, hogy tejet igyon. Egyszeruen csak izlik neki.
Nem, a "sok a vitamin benne" maszlasagot nem veszem be. Nem kivanom senkinek azt az erzest, amikor a jo finom tej, milyen "mennyei" elmenyeket tud kivaltani a laktozerzekenyek koreben. En sajnos tudom :D.

Persze, hogy gusztus kérdése. Mondjuk tény, hogy a tekilát én magában sem nagyon tudom mire vélni, de azzal az el bravossal az a bajom, hogy nagyon disztinkt a tekila íze benne.

A strong meg igazából azért, mert a sima az elég semmilyen. Mondjuk mostanában egyébként is jobban komázom a mindenféle testesebb söröket, sima lagert nem is nagyon, akkor már inkább valami IPA, de leginkább valami rendes sötét cucc.

A sör sem található meg a természetben, a bor sem, az energiaital sem, a kávé sem, a pálinka meg körülbelül méreg az emberi szervezetnek. Persze, hogy azért issza az ember, mert ízlik neki. A természetben található víz pedig kicsit arzénes itt, kicsit nátriumos amott, vagy vasas, vagy tudomisén, hosszú távon egyoldalúan fogyasztva mindegyik megbosszulja magát.

A tejivás érdekes téma, itt van róla egy cikk: A tejfogyasztás lenyűgöző története

Tishkoff és kollégái eredményei alapján a laktáz-perzisztencia képessége a pozitív szelekciónak az egyik legszebb példája, amit valaha megfigyeltek az ember esetében. Az igazi előny nem is az a néhány plusz kalória, amit a tejcukor biztosít. A laktáz-perzisztencia lehetővé tehette az életben maradást szárazság idején, mivel a mutációt nem hordozók csak súlyos hasmenés árán tudták volna meginni a tejet, ami pedig csak felgyorsította volna a szervezet kiszáradását.

Tetszik ez a lazán csúsztatós "érvelési" stílusod.

Én se tudtam, hogy más leölt állat saját belébe való visszatöltése elengedhetetlen része lett az emberiségnek. Az evolúció során, természetesen.
Mert ha nem, akkor ne keverjük már a rendellenességet a nem feltétlenül szükségessel.

Ja, hogy Te nem tudtad hogy az evolucio soran elkezdtunk mamutokat vadaszni es a husukat enni, stb. akkor arrol azt hiszem nem en tehetek.
Mifele csusztatasi stilusrol beszelsz? Tudtommal a szervezetnek semmi elengedhetetlen igenye nincs arra, hogy pl. tehentejet igyon.
Mindegy, szerintem dobjuk a temat.

Jol sejtem, hogy ez a szavazas azert szuletett, hogy koztudatba keruljon az "udcsiissza" szoosszetetel?

LOL

Def: Az a sör, ami JÓ sör.
Def: JÓ sör - aminek nem csak az ivása, hanem több érzékünket is stimuláló fogyasztása kulináris élvezeteket okoz.

Na most, ami jó sör (~800-tól ft/l), azt dobozban nem adják, csak üvegben - esetleg dedikált helyen csapolva.
A többi mosogatólevet mindegy miből isszuk.

Csapolt (ha friss és megbízható a hely) -> üveges -> dobozos. Persze csak hidegen.

Söröt szeressük ... kerek, táblás, lyukas, töltött ... :D:D mint Gombóc Artúr.

DE ... főként nyáron.
Pils, lager, ale, hefeweizen, barna, német, belga, holland, magyar stb.

Ezeket teszteltem és qrvajók:

Freiburg: Martin's Brau (alt bier féle)
http://www.google.hu/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&cad=rja…
Veltins, Diebels Alt, Duval, Chimay, Trappist, Schöfferhoffer, Bishop' Finger, Bombardier, Guinnes

Alaska: Alaskan Amber (szerintem csúcs), de a többi is igencsak ott van a szeren:
http://www.alaskanbrewingcompany.com/bottlelineup.png

Ha valaki Santorinin jár, mindenképpen próbálja ki a "Yellow Donkey" típusú seritalt (helyi márka és baromira ott van a szeren)
http://davidsbeenherecom.c.presscdn.com/wp-content/uploads/2013/07/Scre…

---------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years :)

Régen söröztem, akkor az üvegesre esküdtem volna (persze a csapolt a tuti, de csak kivételesen jó helyeken). De már nem sörözöm a glutén miatt. Egy októberfeszten ittam utoljára lassan két éve, de már az is kivétel volt. Eleve kevés alkoholt iszom. Ha mégis iszom, akkor az bor vagy tömény. Üdcsit szintén nem iszom már, csak vizet, kávét és teát.

Csapoltat csak megbízható helyen szabad inni. Amúgy meg mindegy. A csapolt talán könnyebben csúszik mert a szénsav nem annyira karakteres benne.

--
arch,debian,openelec,android

Aki Miskolcon jár látogasson el a Zip's Brewhouse-ba, minőségi sörkedvelőknek maga a paradicsom :)

Én amúgy azt vettem még észre, hogy gyakorlatilag minden 180 ft feletti (dobozos) kommersz sör is jó tud lenni, csak nem mindig ugyanolyat kell fogyasztani.

-------------
No commit - no comment.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Utálom a sört!
De a Guiness az valami más!
Erről anno a Danubius Rádióban is nyilatkoztam.

Sajnos amit itthon kapsz, az meg köszönő viszonyban sincs az eredetivel. A dobozost hagyjuk is, de csapoltat sem találtam olyat, amit Dublinban mérnek.

BTW: okleveles Guinness csapoló vagyok, ugyanis a dublini Guiness Storehouse-ban hivatalosan tanúbizonyságát tettem annak a cég képviselője előtt, hogy tudok Guinness-t csapolni :)

--
trey @ gépház

Par eve volt egy riport valamelyik radioban Guiness forgalmazoval. Epp akkor tiltottak el a legtobb kocsmat, mert romboltak a markat.
Ilyen aprosagok maradtek el, mint
- zaraskor atmosni a rendszert
- heti nagytakaritas
- felig ures hordot nem kotjuk fel ujra

Nem feltetlen a sorrel van a baj...

az IPA és az APA finomabb. Akár üvegből is.
Nekem ennek a csapolt vagy nem különbségtételnek nincs jelentősége.

Hely valogatja... Magyarorszagon uveges, Csehorszagban csapolt :)

--
"It all keeps adding up / I think I'm cracking up / Am I just paranoid? / I'm just stoned"
/Green Day - Basket Case/

a strapa palackost szeretem mert nincsen doboz íze, meg üveg íze....
műanyagíze lehet, hogy van, de az finom...

Egyébként... HUP szavazás 2007-ből:

Kedvenc söröm a ....

A Heineken győzött. Ami szerintem sok minden, csak nem sör. Phew.

--
trey @ gépház

Citromos Gösser, üveges.

Apropó, tudja valaki miért nem lehet már szinte sehol se kapni Bp-en üveges citromos gössert?

Szinte egyik nagyobb bevásárlóközpontban sincs már. Csak dobozos.
De a dobozt oldja a citrom is és az alkohol is, és tök rossz íze van az üvegeshez képest.
(főleg amelyik dobozban a lakk is sérült)

Ha valahova megyek kocsival akkor mindig az aranyszabály, hogy 1 óra vezetési tilalom citromos gössernél, 2.5óra normál sörnél. Így általában mindig citromos gössert iszok...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mindegy, csak ne legyen benne kukoricadara.
--
ne terelj

Na és mi van a 1.5 literes PET palackkal?

Amikor Szlovákiában járok, általában 10-15 palackkal hozok magammal jóféle szlovák söröket.

Magyar "sört" 2 hónapja ittam utoljára, azelőtt 2 évig nem. 3 üveg Soproni 1895-re esett a választásom, mert abba nem raknak tengerit. (tengeriből készült moslékot nem ittam már vagy 5 éve) 1 üveg az romlott volt, kiöntés után nem volt egyáltalán benne szénsav, a másik kettő se győzött meg.

Azon egyébkén elgondolkozott már valaki, hogy hogyan lehet, hogy egy magyarországi kénes vízzel készített olcsó tengerivel felhígított, mondjuk dreher, hogy kerülhet majdnem annyiba, mint egy Csehországból importált, kiváló alapanyagokból készített Pilsner Urquell?

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Mikor bekerültem az egyetemre (1979) már erősen körvonalazódott a kollegák
érdeklődési köre - ugyebár volt előtte ismerkedési est 11 hónapig. Egy kis
létszámú szakértővel, alulról jövő kezdeményezésként, beiratkozás után azonnal
megalakítottuk a Pilsner Urquell Club-ot. A klubnak egyetlen alapszabálya van:

(1) Ha Pilsner Urquellt ihatsz, nem rendelhetsz/vehetsz más sört.

Immár 36 éve tesztelem ezt az előírást és nem találtam fogást rajta. Lehet, hogy rögzíteni kéne az Alkotmányban.

> Sol omnibus lucet.

Én szeretek kísérletezni is. Tegnap kaptam a munkatársaktól vásárfia gyanánt Üllői Meggyes szűrt barnát. Ma pedig megláttam az egyik üzletben Horizont márkájú (életemben nem hallottam róla) japán búza és dán flamand porter söröket. Majd a hétvégén elszopogatom őket.

--
trey @ gépház

http://www.horizontsorok.hu/

Nem rossz a Flamand Porter valóban. A 6,7% mondjuk üt. Hasonlóképpen a 0,33-es méret mellé a majd' 600 Ft-os árcímke. Ha nem is rendszeresen, de alkalomszerűen érdemes ránézni. A Japán Búzát még nem kóstoltam, de már behűtöttem :)

--
trey @ gépház

"Csehországból importált" jobb esetben, de mostanában itthonra azt is ha jól emlékszem a borsodi sörgyár csinálja, és elég katasztrofális. Olyan mint a pécsi ottakringer, köze nincs a rendeshez. Budweisert szerencsére még nem gyártják itthon és nálunk kapni barnát belőle, az egész jó kommersz sörnek.

A Pilsner Urquellt csak Csehországban gyártják. Szerintem te a Staropramenre gondoltál. Azt 2-3 évvel ezelőttig a Borsodi sörgyár importálta, majd saját maga kezdte el főzni. Meg is látszik a különbség. Azelőtt az egyik kedvenc söröm volt, azóta egyszer megkóstoltam, de nem vettem többet, de még így is jobb mint a magyar sörök többsége és ez a szomorú.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

Biztos?

Néz meg pár magyar "sör" címkét,hirtelen nem találok a neten, de itt van pl. egy sör összetevője:

http://sortesztek.blogspot.hu/2014/04/szalon-sor-vilagos-pecs.html

Összetevők: ivóvíz, árpamaláta, kukoricadara, komló és antioxidáns (aszkorbinsav és dikálium-diszulfit)

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!

A szulfitokat a mikroorganizmusok és a még életképes élesztő elpusztítására szokás használni - a főzött és korrekten tisztán kezelt, pasztőrözött sörben nem marad. Amiben marad, az lóhúgy, nem sör.
Az, hogy -és ebben igazad van- bizonyos gyártók kihasználják a 20mg/l SO2 határértéket (hordóban utóerjesztett sörnél 50mg/l, mézsörnél meg 200mg/l) , mert nem tudnak normális sört előállítani, az tény. Élelmiszerkönyv vonatkozó része: http://www.omgk.hu/Mekv/1/12952.pdf

Gyakorlatilag nem a főzés során, hanem utólag kerül a löttybe bele a kellőképp pontosan kiadagolt vegyszerkupac.

Majdnem. Te azt írtad, hogy "magas kéntartalmú vízzel főzik a sört", én meg azt, hogy utólag vegyészkednek a löttyel. A <20mg/l kén-dioxidot meg ha észreveszed, akkor gratulálok :-D Ha főzik, akkor az antioxidánsok bomlanak - az meg nem jó, annak a végtermékben is aktívnak köll lennie.

A csapházban ( csaphaz.hu ) jó, néha kiváló söröket lehet venni csaprol -> uvegbe.
Üvegesböl a csakajosor , beerco, vagy a belgaco valasztéka segit a dogmákon túllépni.

Magamrészérol, ha tehetem:
Dogfish Head, 60 Minute IPA
Lagunitas, Maximus
Rogue, Yellow Snow Ale
Brewdog, Mashtag (Democratic Imperial Red Ale)
Chouffe, Houblon Chouffe ( flic.kr/p/qTmeyg )

Melegben sör?

Talán csapolt kézműves az Élesztőből, de igazából a beregi szilvapálinka, illetve mondjuk valami házas óbor a St Andreától. :)

Sört csak hőségben fogyasztok, akkor is csak hideget, alkoholmentest, vagy ízesítettet, a kiszerelés és a márka mellékes.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

attól függ mi a munkája ;)

pl egy fullosan auditált rendszeren, bizonyos esetekben igen 'hasznos' az mc. Ugyanis az azzal végzett műveletek NEM kerültek bele az execlogba sem.
(Persze ezt sok más módon is el lehet érni, de mc-vel volt a legegyszerűbb.)

másik eset amikor jól jött: véletlenül (vagy akár direkt) furmányosan elnevezett fájlokat kellett letörölni. Parancssorból próbálkozva igen komoly károkat lehetett okozni, míg az mc simán csak letörölte őket :)

Az általánosítás viszont nem jó, mindig a munkához kell megválasztani a legmefelelőbb eszközt, és nem fordítva. ;)

--
zrubi.hu

Nem. Ez klasszikus tévedés - amikor logikát kezdek tanítani, az első példák között szoktam említeni :)

Ha esik az eső, felhős az ég.
Ha nem esik az eső, akkor nem felhős az ég.

vagy

Ha egy szám osztható hattal, akkor osztható kettővel.
Ha egy szám nem osztható hattal, akkor nem osztható kettővel.

Az első állítások igazak, viszont a másodikak nem. Sörnemissza fórumtársunk azokról az eszközökről nyilatkozott, amelyek képesek mc-t futtatni - azokról, amelyek nem képesek, nem mondott semmit.

beixeltem a csapoltat, én eredendően inkább sörös vagyok, de az utóbbi 4-5 évben rákaptam a borra, különösen a száraz vörösborokra

azért csapolt, (és azért is bor) mert az utóbbi 4-5 évben brutális másnaposságot tud nekem okozni a sör, egészen minimális mennyiségtől is

Ennek csak találgatom az okát, de leginkább a tartósítószerre gyanakszom, amit a palackozott sörökbe tesznek, a csapolt ilyen szempontból jobb. De az is lehet hogy a vizezés miatt alkohol is kevesebb van benne, és az hat kevésbé.

ezt a brutál másnaposságot leginkább a dréher üveges sörökkel tapasztaltam, de a többi "márkás" cucc is hozta

ami nem, az a tank sör vagy hogy nevezik, amit a Stexben szolgáltak fel egy céges ivászat alkalmával, és amiről megmondták hogy nincs pasztőrizálva

szóval nekem úgy tűnik, a tartósítással kissé túllőttek a célon, és ez régebben (tehát mondjuk 6 éve) még nem volt

vagy én öregszek...

Érdekes. Kb. 6 éve beültünk egy helyre és egy este lenyomtam 4 korsó Dreher Classicot (egyébként kifejezetten utálom a Drehert de csak ilyen volt azon a helyen), semmi mást nem ittam , nem kevertem. Én utána nem másnapos voltam, hanem máshetes. 2-3 napig fájt még a fejem utána. Más kukoricástól is fáj a fejem, de a dreher az teljesen kiütött. Azóta tiltólistán van nálam.

----------------------------
Előnevelt csirke kapható!