Szerinted létezik-e a hírlevél, vagy minden, nem felhasználótól - felhasználóig menő email SPAM?

Címkék

Szerintem ha arra egy felhasználó iratkozott fel, akkor az hírlevél, még akkor is ha csoportos címmel (mail@, info@) történt is.
38% (142 szavazat)
Szerintem ha arra egy felhasználó iratkozott fel, akkor az hírlevél, kivéve, ha csoportos címmel (mail@, info@) történt.
17% (63 szavazat)
Szerintem hírlevél, ha minden legfeljebb 3-4. levél témája "kattintsra" ösztönöz.
2% (6 szavazat)
Ha nem lehet, vagy komplikált leiratkozni, akkor az SPAM.
35% (130 szavazat)
Olyan nincs, hogy hírlevél, csak olyan van, hogy SPAM.
8% (28 szavazat)
Összes szavazat: 369

Hozzászólások

Az egészet zért hoztam fel:

http://hup.hu/node/138891#comment-1839417
http://hup.hu/node/138891#comment-1839431
http://hup.hu/node/138891#comment-1839677

Van pár gondom, ezzel az egész témakörrel. A legkomolyabb a "hú de jó, van hírlevél -> click" reflekszel. Aztán az alapvetően semmit mondó levelekkel és mögötte lévő marketing szakemberrel. Attól, hogy minden nap elküldöd, én még utálom! Aztán ott van még az a szerintem opportunista szemlélet, hogy nem baj ha több ezer levelet kell kiküldeni, az úgysem kerül semmibe, hát de kerül...

Szóval sem a hírlevelet, sem a SPAM -et nem szeretem! Miért?

Szerintem semmi különbség nincs az "Enlarge your penis" és a "Hálózati eszközök brutális akcióban" között. Azért mert az egész email marketing megérett egy gyökeres átalakításra.

Szóval vitatkozzunk, azért hátha pár embernek hasznot hajt!

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

És mi a helyzet az olyan „hírlevelekkel”, amire kötelező feliratkozni? Pl. vannak olyan oldalak, amik csak regisztrációval használhatóak teljeskörűen (és amúgy maga az oldal alapvetően hasznos számodra), de nem enged regisztrálni addig, amíg bele nem egyezel abba, hogy „hírlevelet” küldjön. Szerintem ez akkor is spam, ha utána le lehet iratkozni a „hírlevélről”.

- rezso -

Ezt magyarázd el pl. a Central Médiacsoport Zrt.-nek :)

„Hozzájárulok ahhoz, hogy a Profession.hu oldalt is üzemeltető Central Médiacsoport Zrt. elektronikus hirdetést és karrierhírlevelet küldjön számomra. Az elektronikus hirdetésre való feliratkozás szükséges a regisztráció elindításához, azonban regisztráció után bármikor leiratkozhat elektronikus hirdetéseket tartalmazó üzeneteinkről.”

És persze meg is indokolja szépen a felhasználási feltételekben:

„A regisztráció szükséges feltétele annak megerősítése, hogy Felhasználó a jelen Szerződés tartalmát ismeri. A regisztrációval Felhasználó beleegyezik, hogy a megadott e-mail címére a Szolgáltató Karrierhírlevelet, valamint reklám célú elektronikus hirdetéseket (eDM) küldjön. A Felhasználó bármikor letilthatja a Karrierhírlevél és/vagy az elektronikus hirdetések fogadását. A Szolgáltató azonban kéri annak figyelembevételét, hogy az alapszolgáltatás hosszú távú, ingyenes működésének feltétele a Szolgáltatás reklámokkal történő támogatása.”

- rezso -

Van még szebb is, a vatera:

„A bejelentkezéssel Ön elfogadja az Allegro Group HU Kft. mindenkor hatályos Általános Felhasználási Feltételeit és Adatvédelmi szabályzatát.
Ezek elfogadásával Ön hozzájárul ahhoz, hogy telefonon, elektronikusan vagy levélben is megkereshessük. Hozzájárulását legkönnyebben a Értesítések, hírlevelek alatt tudja módosítani. Ezt elég egyszer elvégezni.”

Itt tehát már a *belépésnek* is feltétele a spam fogadása.

- rezso -

Ezzel én is egyet értek és jó lenne egy lista amin ezt szépen össze lehetne gyűjteni. Nem hiszem, hogy egy ilyen típusú listának - azon kívül, hogy el lehet adni jó pénzért - lenne marketing értéke, tekintettel arra, hogy kényszerből iratkoznak fel rá.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

A legjobb az, amikor leiratkozaskor bekeri a felhasznalonev es jelszot, es a vegen jelszoemlekeztetot kersz, hogy be tudj lepni, hogy le tudj iratkozni...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez erdekelne.

Mi az ami mukodik: offline (vagy online, de titkositott sajat privat kulccsal), es megy linux, macosx, android alatt (esetleg windows).

((Plusz eleg megbizhato ahhoz, hogy a banki jelszavaidat,
es a vallalati banki jelszavaidat is bele mered tenni).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Emlékeim szerint van linuxos kliens, ill a letöltős oldal aszondi, hogy a mono is jó neki. androidos is van, vagy körbenézhetsz, van még pár ilyen progi. De épp elgpgzhetsz egy textfilet, vagy nyithatsz egy excelt egy titkosított partíción, ha az jobban fekszik.

Bár az aláírásod alapján amiatt problémázni, hogy valami nem megy mindenen :)

Ez gyak minden másra is igaz. Szerintem még mindig kisebb a biztonsági kockázata mint a pár jelszót -- vagy azok valami permutációját -- használunk mindenféle random megbízhatatlan helyen, mint egy ilyen progi. De nem muszáj ezt valami szofisztikált, ezért több potenciális attack vectorral rendelkező cuccban tartani, ha paranoiás vagy, akkor titosíts text fileokat mondjuk valamivel, amiben azért megbízunk (annyira, mint az átviteli csatornát biztosító izében, tehát praktikusan ha ssl equivalens, az már elégséges)

Megjegyzem, azt a néhány valóban fontos jelszavamat pont tudom fejből, és nincsenek sehova leírva ;)

Ugye onnan kanyarodtunk ide, hogy valaki olyan leiratkozos linket tesz,
amelyik megkoveteli, hogy lepjel be a felhasznaloneveddel es jelszavaddal.

Amit itt fejtegeszt az mar erosen macera kategoria.
Amit egy webbankert szivesen megcsinal egy ember,
de egy hirlevel leiratkozasa "nem er annyit" kategoria.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Én biza abból indultam ki, hogy ma egy infóval foglalkozónak egyébként is kéne legyen valami bejáratott módszertanja arra, hogy hogyan tesz el egy unique erős jelszót az n+1 szolgáltatáshoz, úgyhogy ez nem okoz gondot.

A kényelmetlenhez meg onnan jutottunk, hogy carol szerint ugye az összes ilyet nem szabad használni, mert secu risk, mert már jön is az exploit. Ezzel az állítással elég nehéz vitatkozni -- na nem azért, mert alapvetően igaz lenne, hanem azért, mert ordasnagy általánosítás. Viszont általánosságban elmondható, hogy ha nagyjából ekvivalens techet használsz, mint amit a kommunikációnál, akkor még ez is játszik. Nyilván kényelmetlenebb, de ez az ára annak, ha semmi bonyolultabban nem vagy hajlandó megbízni. Az ajánlott keepass pl igény szerint integrálódik is a böngésződdel, annál kényelmesebbet nehéz szerintem ezügyben előadni.

Ettől egyébként még nyilván viccesek az ilyen hírlevelek, de én eredetileg úgy általánosságban mondtam, hogy erre azért szerintem kéne bejáratott módszertannak lenni szakmabelinél. (És ha valaki annyira szekupara, hogy csakazért sem jó neki az erre írt program, azt én nehezen tudom összegyeztetni azzal, hogy accot csinál valahova, amit elfelejt, és nem kezeli ezt azonnal.)

En protonmail.ch-ban tartom a jelszavaimat.
De ettol meg nem kenyelmes egy jelszot elovadaszni.

Gondolkodok egy ilyen vasarlasan:
https://www.indiegogo.com/projects/mooltipass-open-source-offline-passw…

De igazabol tok mindegy miben tartod a jelszavaidat,
mindegyik bonyolultabb egy linkre kattintasnal amelyik pont epp mukodik.

Apropo, protonmail: bugzik meg nagyon a rendszeruk, igy backup legyen:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

>nem tudok különbséget tenni hírlevél és hírlevélnek hazudott spam között
>miért vagyok a hupmeme-n?!
>vitatkozzunk!!!

move along

Sosem értettem miért is akarna bárki önként hírlevelet.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Csak néhány példa, amire szándékosan fel vagyok iratkozva:

* Ipon hírlevél. Akcíók, etwas. Tudományos érdekességek. Ránézek, ha valami felkelti a figyelmem, akkor elolvasok akár 1-2 cikket (inkább innnen, mint indexről... Ilyen alapon, pl. sose értettem, miért olvas valaki indexet? :P ami érdekes azt úgyis belinkelik fácséra :P)
* Decathlon hírlevél. Akcóik miatt dettó. Ritkán szoktam náluk vásárolni, de ha valami sportcucc kell, akkor velük járok a legjobban, ha jártamban-keltemben útbaejtem őket.
* A hup-ra is fel vagyok iratkozva "hírlevél" formájában is. Ha épp napokig sem rss, sem közvetlen, sem más formában nem volt időm ránézni, akkor legvégül a híreket a mailboxomban is át tudom futni... Mert úgy szeretem!
+ még néhány meg nem említett gyártónál is rajtavagyok listákon (mint pl. Cisco), ami nem zavar. ritkán látok benne hasznosat / értelmeset, de "nem tolakodik", hogy vegyél ASRt, Nexust, etwast. Visztont időnként fel lehet vonni a szemöldököd, ha épp aktuális projektjeidben (konkrét estben mondjuk) a network csak marginális, de szeretnél azon a területen is a nagyobb változásokkal képben maradni...

A Webtudoron is kínálunk hírlevelet. Egész pontosan két dolgot küldünk ki: 1. Az új részekről szóló értesítést 2. ha külön kéred, az összes új postról kapsz értesítést. Leiratkozni egy kattintással lehet, a levél alján pedig fel van tüntetve az adatkezelő (én). Semmilyen személyes adatot nem kérünk, mindössze egy mailcímet és egy megszólítást kell megadnod. Double opt in természetesen van.

Sztem ez így kultúrált.

--
Pásztor János
Üzemeltető Macik

Szerintem amire én irtakoztam fel, az hírlevél, ezért ezt jelöltem, ellenben ha nincs unsubscirbe link egy ilyenben, az instant ejnyebejnye (konkrétan volt már ilyen ticketem, és nahát nahát, egy bocs után a következőben már volt link).

Olvastam mostanság az eszmefuttatásokat róla, és a legtöbb kolléga képtelen kilépni egy pillanatra a saját nézőpontjából, és felfogni, hogy az ő dolga az, hogy a felhasználó megjapja azokat a leveleket, amiket meg szeretne kapni, a többit meg ne, és a kutyát nem érdekli, hogy szerinte a hírlevelek is spamek, meg úgysincs bennük semmi értelmes.

Nekem a céges mailboxom jópár ilyenre fel van írva egyébként, mert van olyan, ami kifejezetten hasznos, hogy időnként jön egy valami, amit gyorsan át lehet pörgetni, és gyorsan jutok hasznos infóhoz. Aztán van olyan, amiből az 5-nél látszik, hogy nem érdekel, és megnyomom az erre vonatkozó gombot.

(Egyébként nálunk nem tudom, ki csinálja a levelezést, de ezt a részét határozottan jól csinálják. Megkapom a newsokat meg a levlistás leveleket is, spamet meg nem. Évente ha kettő átesik, szerintem túlzok.)

Nekem ott van pl a https://www.humblebundle.com/, ha nem kuldenek a hirlevelet rengeteg akciorol lemaradtam volna.
Mert netezes kozben havonta 1x ha odatevedek.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Tipp: ha felteszel egy eldöntendő kérdést, arra csak két válaszlehetőség van: igen vagy nem.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Ez nem a tipikus "Buzi-e vagy?" kerdes, amire csak igennel vagy nemmel lehet felelni, hanem egy kicsit tobb retege van ennek a problemanak.

Ha minden eldontendo kerdesre mindenki csak igen/nem valaszokat adhatna, egy atlagos beszelgetes es egy atlagos barcohba jatek szemre megkulonboztethetelen lenne egymasol.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Az, hogy kérted-e nem biztos hogy boolean.

Kéred-e, ha rákattintasz egy "kérek hírlevelet" gombra? Nyilvánvalóan igen.

Viszont már nem ilyen nyilvánvaló eset, amikor nem te nyomod be, hogy kéred, hanem max azt nyomhatnád be, hogy nem kéred. Pl regisztrációnál ott egy checkbox alapból bepipálva. Vajon Pistike, aki reflexből tölti az űrlapot, el se olvassa az egészet kéri-e a hírlevelet? Mert megkapja, és oka se lehet panaszra, oda volt írva, hogy kapni fogja. De azért biztos anyázik egy sort...

" Pl regisztrációnál ott egy checkbox alapból bepipálva. Vajon Pistike, aki reflexből tölti az űrlapot, el se olvassa az egészet kéri-e a hírlevelet?"

Hat tudod, aki nem olvas el egy akarmit, amit ki kell toltenie, az ne csodalkozzon, ha veletlenul alairja a sajat halalos iteletet is. Pistikenek meg kell tanulnia olvasni, es ha sikerult, utana lehet panaszkodni. Pocsek egy vilagot elunk, de amig valaki jon, es kiforditja a sarkaibol azt, addig meg kell tanulnunk egyuttelni vele.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az oldal feltett egy kerdest, hogy ker hírlevelet vagy sem, azaz megadta a döntési heletoseget. Erre a valasz lehet vagy igen vagy nem. Ez nekem meg mindig egy eldöntendő kerdesnek hangzik.

A nem olvassa el meg user error.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Megnyomod a nagy piros gombot és elinditod az oldal gazdáira a nukleáris szőnyegbombázást családostul, minimum három generációra visszamenőleg teljes szélességben.

Egyéb, hatásaiban összemérhető, szofisztikált megoldás is elfogadható.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És ezt sehol nem írták, nem kellett beikszelned, hogy elfogadod? Ha nem fogadom el, igaz nem is regisztrálok, de nem is küldenek semmit. Eddig láttam ilyen lehetőséget az oldalakon, ettől persze még lehet, hogy nem mindenhol van így.

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nem kell ezt túlbonyolítani. Az a spam, ami nem attól az oldaltól jön, amelyiknek a hírlevélére saját magad iratkoztál fel. Ha te kérted az e-maileket, miért lenne spam?

A probléma ott kezdődik, hogy létezik a címek kereskedelme. Lehet, hogy feliratkozol valamire, nem olvasod el az apró betűt, aztán már ott is a címed egy 50-100 ezres listában, amivel valaki a mindennapi betevőt keresi. Vagy elolvasod, de nincs olyan pont, hogy "Nem, ezt nem akarom".
---
Science for fun...

Egy felől tökéletesen látod ez egy igen bonyolult kérdés!
Más felől ez a szavazás leginkább felbujtás a vélemény nyilvánításra!
Szeretnék minél több véleményt "meghallgatni", hogy okosodjak, pont azért mert szerintem is bonyolult kérdés.

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

"Az a spam, ami nem attól az oldaltól jön, amelyiknek a hírlevélére saját magad iratkoztál fel."

Szerintem ez eleg konkretan meghuzza a hatarokat, es ennel jobban en sem tudom megfogalmazni a kulonbseget hirlevel es spam kozott. Valojaban irodalmi mufajat tekintve mindketto hirlevel, a spam arrol ismerszik meg, hogy olyan helyrol kapod, amit nem ismersz, tudomasod szerint sose jartal arra, vagy ha jartal, explicite hirlevelet nem kertel. Nem tudom, hogyan lehetne ennel pontosabban megfogalmazni a SPAM fogalmat, de probald meg te, hatha neked jobban megy.
--
Ki oda vágyik, hol száll a galamb, elszalasztja a kincset itt alant:


()=() 
('Y') Blog | @hron84
C . C Üzemeltető macik
()_()

Kicsit kaotikusak a szavazasi opciok: szamomra pl az 1-es es a 4-es is igaz, a 3. pont meg joval specifikusabb a tobbinel (ezert is nepszerutlen), es kozben az is fuggetlen a tobbi allitastol mindezt jol megkavarva.

Ugyanakkor a "felhasznalo iratkozott fel"-t tovabb lehet bontani "kotelezo volt feliratkozni", "default choice volt aprobetuvel feliratkozni" es "kezzel kellett ra feliratkozni"-ra, stb.

en le szoktam beszelni az ugyfeleket az info@ cimrol, aki belemegy, ott ez alapbol spamtrap lesz, helyette meg peldanak okaert az informacio@ siman megteszi.

"Aki viagrát keres, annak a spam is hírlevél"

En igy erzem:

Szerintem ha arra egy felhasználó iratkozott fel, akkor az hírlevél, még akkor is ha csoportos címmel (mail@, info@) történt is.

es

Ha nem lehet leiratkozni, akkor az SPAM (a komplikált leiratkozas hatareset - meg kinek mi a komplikalt (anyukamnak a level aljan 0.5 pixeles betumerrettel kiett link is az).

/sza2

Én az RSS-t tekintem hírlevélnek. Az elég egységes, átlátható, könnyű le/feliratkozni, csak akkor jön/nézem amikor én akarom, nem akarja az adataimat.

Szerintem ha arra egy felhasználó iratkozott fel, akkor az hírlevél, kivéve, ha csoportos címmel (mail@, info@) történt.
ÉS
Ha nem lehet, vagy komplikált leiratkozni, akkor az SPAM.

Utóbbira nyomtam.

+1
Hogy az arányok meglegyenek, én az elsőre! ;-)
Illetve én a legfelül levőre. Nem érzem, hogy meg kellene különböztetni a "mail@", "info@" címeket.
Azt kell megkülönböztetni, hogy "szándékos"-e a feliratkozás, vagy nem.
A default be van pipálva a hírlevelet kérek opció azért picit szokott zavarni regisztrációs formoknál.
Egy esetben nem bántja az ingerküszöböm, ha előtte elég nagy betűkkel (de legalább nem kissebbel mint a törzsszöveg!) ott van, hogy na azt ott bepipáltuk neked, és ha mégse akarod, akkor vedd ki a pipát. Aki azt se olvassa el, amit kitölt...
Az megérdemli, hogy dolgozzon meg utólag pluszban a leiratkozási link megkeresésével!

Ha csak olyan címmel lehet feliratkozni amire megerősítő linket küld és csak az arra történő kattintással lehet a feliratkozást véglegesíteni, továbbá a feliratkozásnál nem nehezebb leiratkozni, az hírlevél!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

a hirlevel jelensege letezik. Hogy pl. kicsi hazankban a pitianer vallalkozok szerint a gagyi szarukat tukmalo szemet is hirlevel, az nem a hirlevel - mint koncepcio - hibaja.

Noha a spam definicioja nem feltetlen trivialis, de ahogy egy amerikai biro mondta a porno kapcsan: definialni ugyan nem tudja, de felismeri, ha latja. Valahogy igy van a spammel is. Ezzel egyutt:

- info@ cimmel senki nem iratkozik fel hirlevelre
- nem a kattintasra osztonzes surusegen mulik, hogy spam
- hasonloan, nem a leiratkozas egyszerusege a mervado

--
"Pont attól akartam megkímélni magam, hogy gondolkodni kelljen ;)" (lajos22)

> info@ cimmel senki nem iratkozik fel hirlevelre
Sajnos de... :(

> nem a kattintasra osztonzes surusegen mulik, hogy spam
> hasonloan, nem a leiratkozas egyszerusege a mervado
Ha nem ezek teszik a SPAM -et akkor mi? Illetve a te olvasatodban mik teszik SAPM -á egy emailt?

----
올드보이
http://molnaristvan.eu/

Sajnos de... :(

az ilyeneket utni kell, es 2 hetre kukoricara terdepeltetni. De komolyan.

Ha nem ezek teszik a SPAM -et akkor mi? Illetve a te olvasatodban mik teszik SAPM -á egy emailt?

ezek csak 1-1 jellemzok, amik spam eseten (is) megvannak. Az en olvasatomban az end user mondja ki a vegso szot, hogy az adott level spam vagy sem. Pl. attol meg nem spam a level, ha szerepel benne a viagra szo. A Bayer dolgozoinal legalabbis tuti nem (eleg ennyi a spamkent kategorizalashoz). Szoval valami attol spam (es itt visszautalnek ra, hogy nem feltetlen konnyu definialni), hogy a user szamara ertektelen szemet.

A spameknek vannak persze kozos tulajdonsagaik, pl. balfek disclaimer, nagy tomegu kikuldes, szemelytelen megszolitas, rfc-k sertese, etc, de pusztan attol meg nem (feltetlen) spam egy level, ha ezek barmelyike is igaz ra. Es forditva: az is siman lehet spam, ami formailag 100-as, es az elobbiek egyike sem igaz ra.

--
"Pont attól akartam megkímélni magam, hogy gondolkodni kelljen ;)" (lajos22)

Egy piacelemzo peldaul orul mindenfele keretlen levelnek, ami erkezik a temaban amiben dolgozik, mert ki tudja azt ertekelni a sajat szempontjai alapjan. Tekinthetjuk-e ezeket spamnek? Nyilvanvaloan nem, mert a user szamara fontosak.

A kulcsszo szerintem az erdektelen szemet.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Az én szerény véleményem az, hogy amíg ott van a működő unsubscribe gomb a levél alján, és nem indokolatlanul, túlzásba vivő módon küldenek valamit, addig nem spam.

És az egész egyéni megítélés kérdése. Én kaptam már mindenféle reklámleveleket, aminek örültem. Van egy nagyon fasza pólóm amit azért vettem meg, mert kaptam emailt egy pólós oldaltól, hogy akciósan meg tudom venni, és csupán azért kaptam, mert regisztráltam az oldalra, és a regisztrációval elfogadtam, hogy esetleg akciókról küldenek levelet. Kéretlen, de jól jött.

Amit igazán spamnek tartok, azok azok a levelek, amiket a gmailem egyébként is megfog, és a spam mappába gyűjti. Viagrareklámok, phising emailek, faKebook levelek, stb. Olyan hírlevelek, értesítők, amiket nem lehet kikapcsolni.

A többi jöhet. Ha nem kérem, kikapcsolom. Számomra elfogadható az opt out is.

Az hogy SPAM vagy nem az szerintem nem csak attol fugg hogy mennyire konnyu leiratkozni hanem hogy mennyire konnyu feliratkozni, legalabbis nalam a ceg alapveto hozzaallasara tiszteseges cegpolitikajara utal, ha pl enged regisztralni nelkule, adott esetben hogy nincs alapertelmezetten bepipalva, de meg ha nem is lehet regisztralni nelkule, utana ki tudod kapcsolni az meg jo, legalabbis mindenkepp jobb mindha kulso cegtol vasarolnanak cimlistat, na az alapertelmezetten SPAM, de amugy az RSS-es dolog az erdekes felvetes, kar hogy keves ceg csinalja, bar az RSS felhasznalok szama se tul magas szoval ertheto, nekunk pl van de alig olvassa valaki.

ha felhasználó iratkozott fel, akkor nem spam, kivéve, ha nem lehet leíratkozni, mert akkor az.

Van multiselect?