Az elektroszmog szerintem egészségügyi szempontból...

Címkék

mondvacsinált probléma, nem kell foglalkozni vele.
14% (59 szavazat)
csak nagyon durva esetekben okozna problémát, amit józan ésszel el lehet kerülni.
42% (178 szavazat)
a mai életformában problémákat okoz a legtöbb embernek (csak nem tudnak róla).
27% (114 szavazat)
életbevágó kérdés.
1% (3 szavazat)
ahol én élek, ott nincsen elektromágneses tér.
1% (5 szavazat)
Egyéb, leírom.
2% (10 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
14% (58 szavazat)
Összes szavazat: 427

Hozzászólások

Értelmezési segédlet, hogy melyiket kell választani:
1. Semmit nem kell tenni miatta.
2. Nem jó mobiltelefon antenna alatt lakni, de amúgy kb mindegy.
3. Érdemes figyelni, hogy amikor nem használjuk, akkor ki legyen kapcsolva, vagy távol legyen a testtől minden wireless kütyü. (headset, mobil, wireless router, főleg alváshoz)
4. A wireless dolgok mellett a hálózati áramtól is érdemes távolabb aludni, illetve van értelme a test földelésének is.
5. Értelemszerű.

2. Nem jó mobiltelefon antenna alatt lakni, de amúgy kb mindegy.

Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy terjesszem az iget: egy mobil bazisallomas 20-30W koruli teljesitmennyel ad. A mobilod skalazza az adoteljesitmenyt a jelerosseghez (akku kimelese miatt), 900-on max. 2W, 1800-on max. 1W-al ad (de tipikusan ennek toredeke).

Mivel az jelerosseg a tavolsag negyzetevel aranyos, 1W az agyad kozepetol 10cm-re ugyanannyi, mint 100W 1 meter tavolsagbol. Ergo ha egy bazisallomastol 1 meterre elsz, dolgozol, akkor annyi eletroszmogot kapsz, mintha folyamatosan beszelnel. 10m-re annyit, mint egy bluetooth headset (vagy egy jo vetelu, a.k.a. 'sokpalcikas' wifi).

Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy a legtobb mobil-antenna iranyitott, nem szor mindenfele, hanem egy adott szogben fed csak.

A tanulsag: ha valaki mobiltornyot akar rakni a haztetore, akkor tapsolj harmat oromodben, es probalj megalkudni egy jo berleti dijban, abbol kijon a komplett haz karbantartasa. :)

jobban jársz ha a te tetődön van, mintha a közeli szomszédokén (a sugárzási karakterisztika miatt)

Igy igaz, sok-sok evvel ezelott volt lehetosegem sajat kezuleg kimerni: a regi Ericsson SH888-nak le lehetett szerelni az antennajat, igy ha ~100-200 m-re volt a bazisallomas, akkor meg eppen vette a jelet. Egyszer elmentem egy tizedik emeleti lakasba, ahol a teton ott voltak az antennak, es az SH888 leszerelt antennaval semmit nem mutatott. Szoval 100 meterrol erosebb a sugarzas, mint ha a fejed folott van az antenna :-)

A melegítés az hullámhossztól vagyis a frekvenciától függ. Illetve attól, hogy amit besugároznak vele az az anyag rezonál-e az adott hullámhosszon.
A mikró főző melegítő készülékek hullámhossza a víz, illetve a hidrogén rezonanciafrekvenciájára van hangolva! Az élő szövet és az ételeink is sok vizet tartalmaznak ezért tudja felmelegíteni!
Nem gondolom, hogy a mobil tornyok is ilyen frekvencián sugároznának.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Semmit. A mágneses mező hatásai ellen nincs védelem (persze azon kívül hogy megszünteted a mezőt).

Az elektromos mező már érdekesebb, az tényleg tud viszonylag kis erősség mellett is emberre káros lenni (látászavart például bizonyítottan okoz mert a dipól molekulák beállnak a tér irányába) de ezt meg nagyon egyszerű árnyékolni (Faraday-kalitka) és fel is tűnik ha erős térben vagy.

A Mikrosütők is, mint sokminden, ISM sávban, vagyis 2,4GHz-en dolgoznak (a bennük lévő magnetron erre van hangolva).
Valahonnan ismerős, nemde?! ;) B/G WiFi, Bluetooth, vezetéknélküli billentyűzet/egér, etc.etc.etc.
Nem véletlen, hogy az NMHH szigorúan szabályoza a kimenő RF teljesítményt pl. max. 100mW-ban, bár ezt már egy 951-es MikroTik router is übereli (1W), külső antenna nélkül... :)

---
http://it2it.hu/valastyan.attila
"Csak két dologban hihetsz: vagy abban, hogy a világon minden csoda, vagy abban, hogy semmi sem." (Albert Einstein)

"A mikró főző melegítő készülékek hullámhossza a víz, illetve a hidrogén rezonanciafrekvenciájára van hangolva!"

Ez nem igaz, a mikrosuto barmilyen frekvencian mukodne kb. 1 es 20 GHz kozott, igazabol csak tortenelmi okok miatt lett pont 2.4 GHz (meg mert 20GHz-es magnetront dragabb csinalni).
Btw, a hidrogen "rezonanciafrekvenciaja" 1420 MHz.

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

2-est jelöltem, de a segédletedet olvasva inkább 1-et kellett volna. Ugyanis a "csak nagyon durva esetekben okozna problémát" úgy értettem, hogy szvsz komoly élettani hatása tán csak a durva EMPknek van, azoknak is inkább azért, mert a komoly gondot okozó EMPket kivátó hatások amúgy is élettanilag károsak (villámcsapás, atomtámadás, stb.).
Csaba

2. nem jó trafóállomás közvetlen közelében lakni, de amúgy mindegy

Néhány lakótelepen a trafóállomás az egyik épületbe került beépítésre. Na ott nem biztos, hogy laknék a szomszéd lakásokban. Ahhoz képest egy mobiltelefon-adótorony semmi.

Az újabb trafók esetén gyabíthatóan nincs probléma, mert megfelelő technikával az elektromágneses sugárzás leárnyékolható. A régieknél ez kérdéses, hogy megtörtént-e...

Akár újabb, akár régi, a legelső probléma, amivel össze fognak az ottlakók találkozni, az nem az elektroszmog, hanem az 50Hz-es búgás. Rettentő irritáló, és gyakorlatilag esélytelen, hogy ebben a méretkategóriában kiiktassák (kicsi trafókat ki lehet önteni gyantával, az ott megoldhatja).

(x) Fogalmam sincs. De érdekel. Ahogy én látom, erről a téma szakértői sem tudnak megegyezni.

--
trey @ gépház

+1 Én is kb. így vagyok vele, azért gondoltam, hogy egy szavazás jó kis vitát fog kavarni. Egyébként egy ideje kikapcsolom éjszakára a legtöbb elektromos kütyüt a házban, és messzebb teszem, vagy repülőre állítom a telefonom biztos ami biztos alapon. Ez még nem kerül semmibe.

Ha nem lenne és a mai felvilágosultabb világban akarna valaki bélőségésű motort kitalálni és gyártani az olyan lenne mint hindiknek burgert árulni.

Az egyéb szennyező tényezőt ennél súlyosabbnak problémának tartom. Pl szemét kaják, szennyezett levegő, irdatlan bevitt vegyi anyag mennyiség ...

Egyéb, leírom:

Szerintem igenis okoz problémát, csak (még?) senki nem (akar)tud(ni) róla.
No meg aztán, ha tudnánk is róla, mit tehetsz ellene? Még ha neked nincs is wifid, mobilod, mikród, a szomszédjaidnak attól még lehet.

Ez sajnos - mint sok minden más - csak annak és akkor lesz fontos, ha konkrét baj lett belőle. Az ilyen fajta baj pedig nem derül ki azonnal, csak amikor már késő. Erre nagyon sok példa van már a világban, de talán a legismertebb a "magasfeszültség alatt lakók - és problémáik"

Aztán, ha valaki be is bizonyítaná, hogy ez tényleg okoz problémákat, és sikerülne neki publikálnia is széles körben, akkor sem
- hinné el senki, mert a brit tudósuk bármit be tudnak bizonyítani, sőt még annak az ellenkezőjét is ;)
- tenne ellene senki semmit, mert életünk részévé vált, és a föld (lakott területeinek) nagy része már visszavonhatatlanul érintett ebben.

--
zrubi.hu

vannak átfogó vizsgálatok? szerintem nincsenek. igazából olyan hatásdömping éri a modern embert, hogy kiemelni egy faktor hatását nehéz lenne, meg kinek az érdeke? azaz ki ad a kutatásra pénzt? mindenesetre ilyeneket könnyen lehet találni:
http://www.safeschool.ca/uploads/WiFi_Swisscom_Patent.pdf
http://www.powerwatch.org.uk/news/20050207_israel.pdf
hirtelen egyik sem tűnik hisztériakeltésnek. bár ki tudja.
ncs

Ez attol függ mennyit fizetnek :>

Megyeszékhelyen volt példa erre. Egyik, helyi szolgáltatónak volt fent antennarendszere egy 10 emeltes házon, évi 97e fizettek érte. Aztán mivel kitalálták, hogy rákot okoz meg minden, így le kéne szedni. Viszont ha az éves díjat havonta fizetné be a szolgáltató, akkor minden marathatna.

Szóval ahogy a filmben is mondták, minden a matekon múlik. Sajnos :/

Fedora 21, Thinkpad x220

Oldaliranyban 1.5 meterre lenni egy adotoronytol azert nem semmi...

A videon a legfelso szinten a lakasok *koze* tettek be egy adotornyot.

En is hoborognek. Ha karos, ha nem.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Tipikus hirek:
- "a nagyteljesítményű antennának semmilyen hatása nincs a szervezetre. A mobiltelefonnak sem."
- "rakd a fejedhez az autó távnyitóját, akkor messzebbről kinyílik a kocsid! Az agy olyan mint egy antenna, és visszaveri a sugárzást."
- "a mikrohullámú sütő azért 2.4Ghz-en működik, mert azt könnyen elnyeli a szerves anyagokban levő sok víz"
- "a wifi, bluetooth 2.4Ghz-en működik mert az egy eddig nem használt frekvencia"

Valószínűnek tartom, hogy egy extra oxidációs stresszt okoz az elektroszmog, olyat mintha az ember egy forgalmas út mellett élne (nem tudom mekkora mértékben).
Szóval a "a mai életformában problémákat okoz a legtöbb embernek (csak nem tudnak róla)."-ra szavaztam.

Abban viszont biztos vagyok, hogy a 21. században baromira nincs szükség egy sűrűn lakott területen TV-adótornyokra. Egyrészt rondának tartom őket, másrészt minden megoldható kábellel. Kissé leegyszerűsítve: akinek több kell, vegyen mobilnetet (jóval kisebb sugárterhelés) és nézze ott a tévét.

Nekem ezzel kapcsolatban a legfőbb probléma a magasfeszültségű
villanyoszlopok látványa. Van egy szép kis ingatrlan, mellette
egy nagyfeszvez. Nem veszem meg, mert nem akarom nézni a vezetéket
életem végéig. Szép panoráma Visegrádra. A várat keresztbe szelik
a kábelek. Köszönöm, nem kérem....

> Sol omnibus lucet.

Majd idővel kiderül...
Amúgy a következő esedékes festéskor feldobni a szokásos falkiegyenlítő papír/műanyagháló helyett egy fémet + árnyékoló fólia az ablakra és az aggódók nyugodtan alhatnak. De a mobil térerő miatt ne panaszkodjanak utólag :D (most nézem már van sima festék is, https://www.youtube.com/watch?v=CeRHtGSVyb4)
De a festék mellé kell egy jó erős ajtó is, hogy a dühös szomszédoktól megvédjen amikor rájönnek, hogy némelyiküknek miattad nincs mobil térereje :) Magyar divattal meg egy ügyvéd is :)

Még nem láttam olyan statisztikát, ami összevetné a lakosság egészségi állapotát olyan szemszögből, hogy van-e az adott zónában nagy teljesítményű adó, vagy a nagyteljesítményű adók közelében gyakori betegségekről. Amíg nincs konkrét mérés, addig erről beszélni időpazarlás. A rádiózás elmult 100 évében akár csinálhattak volna erre irányuló felmérést. Nomeg: ha olyan nagy hatást gyakorolna az élő szervezetre, ami biztosan károsít, az már az elmult 100 évben kiderült volna (a Solt-i adó úgy tudom, egy időben 1MW-tal is sugárzott). A cm-es hullámú sávban is már legalább 50 éve működnek nagyteljesítményű adók, (talán kW-osak is).

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

1-esre szavaztam, max a 2-est tudom meg elfogadni, nem szeretem ezt a hipochonderkedest, majd ha latok statisztikat hogy valakinek tenyleg ebbol lett baja, talan elhiszem, addig mit feljek attol, amit elso ranezesre is mindenki tulel? Miert akarja valaki nekem mindig megmonani hogy valamitol felnem kene? Nem vagyok hajlando.

Ha letezik is elektroszmog egy mekis sajtburger egy pohar kolaval allitom hogy tobb gondot okoz a szervezetnek mint egy atlagos szoba elektroszmogja egy ev alatt. A levegoben levo gyrakemenyek szennyezeseirol nem is beszelve nagy varosokban, Pekingban mar az arcodrol torlod le a szmogot az utcan. Es a sejtjeik valami csodaval hatarozott modon megis eletben maradnak. A darwini evolucio kicsiben is mukodik.

Ki az a pár fizikából felmentett, aki az ötödik lehetőséget választotta?

(x) Egyeb, nem hiszek az elektromagnesessegben, szerintem imperialista atveres (de majd megkerdezem Szeles Gabort).

/sza2

Annyit elmondanék, hogy hosszabb telfonbeszélgetések közben, amikor a mobil közvetlenül a fejemnél van, határozottan érzem, hogy melegíti a fejemet. Szinte fáj. Képzelődnék?

Még csak nem is utaltam rá, hogy rákkeltő lenne, csak megjegyeztem, hogy érzem, ahogy beszélgetés közben melegít, és ezzel nem vagyok egyedül. Kifejezetten rossz érzés, és nem hiszem, hogy kizárólag a telefon saját melegedéséből ered: El tudom képzelni, hogy a szöveteim érezhető módon melegednek az elnyelt rádiósugárzástól.

... én meg el tudnám képzelni (egy ideális világban), hogy egy átlagos középiskolás egy guglival meg az általános iskolában szerzett tudásával azt is ki tudja számolni, hogy nagyságrendileg hány fokot tud melegíteni a mobiltelefon az agyán percenként, holmi képzelgetés helyett... de nyilván álomvilágban élek ;-)

Szvsz egy egész nap mikrohullámú sütők előtt álló konyhásnéni sokkal jobban ki van téve az elektroszmognak, mint az átlagember, aki állandóan telefonnal a feje mellett alszik...

Nem kapcsolódik szorosan a témához de egy rosszul foldelt konnektorra csatlakoztatott fémházas laptop (a boritason vegighuzva a kezem bizserget) szerintetek káros az egészségre?

Nálunk mindenhol kapcsolós elosztó van, alvás előtt a gépeket kikapcsoljuk vagy hibernáljuk. Csak a konyhában a hűtő+mikró marad, illetve a router, ami az ágytól távol van, és le van véve a teljesítménye 25mW-ra.
Viszont az a probléma, hogy a szomszédokéra nincs ráhatásom, így azok ugyanúgy sugároznak... Az ágyból telefonról pl. a szomszéd wifije sokkal erősebb, mint a sajátunk.
--
The Community ENTerprise Operating System

Muteromék épp most nézték a dr. Tóth című csodaműsort.
Szét achtung-warning-dédzsörözték a műsorblokkot, hogy egy kikapcsolt lámpabúra több ezer V/m (!) sugárzása van és hívtak valami épületbiológust (!), hogy mutassa be ezeket a szörnyű dolgokat (az tetszett a legjobban, amikor a "szakértő" benyögte, hogy nem szabad a mobilt töltőről használni).

Szegény tévét majdnem lerúgtam az asztalról...

-------------
I made an NTP joke once. The timing was perfect.
DevMeme, fejlesztői pillanatok...