Szükség lenne-e szerinted magyar szakszervezetre a SW mérnökök számára?

Címkék

Igen, hogy a béreket hosszú távon a nyugat-európai szinvonalhoz közelítsük.
23% (81 szavazat)
Igen, egyéb ok miatt (leírom)
3% (10 szavazat)
Nem, mert lejjebb tornászná az elérhető béreket.
6% (22 szavazat)
Nem, egyéb ok miatt (leírom).
13% (46 szavazat)
Igen, de nincs realitása.
16% (55 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
38% (133 szavazat)
Összes szavazat: 347

Hozzászólások

Nem feltétlen szakszervezet, de jó lenne valamilyen ágazati érdekvédelmi szervezet ami küzdene pl. az ágazati minimálbérek bevezetéséért. (Mint ahogy az Németországban létezik.)

Mindig fura fejet vágok ugyanis amikor (nem junior) Java fejlesztőtől azt hallom, hogy minimálbérre van bejelentve és ez az APEH-nél senkinek sem tűnik fel... Kicsit fehéredne a fekete/szürke gazdaság.

-1

vectorral már évekkel ezelőtt beszélgettünk az Informatikusok Szakszervezete (vagy hasonló nevű) szervezet melegalakításáról.
Nagyon nehéz lesz/lenen aktualizálni: gondoljatok csak a sztrájk-jogra! Mi lenne, ha ökumenikusan leállítanánk figyelmeztető jelleggel a szervereinket? Bele döglene az amúgy is agonizáló gazdaság.
Szóval a világ leütőképesebb szervezete lenne, így valószínűleg a felcsúti rumugló kinyíratná a vezetőket, tisztségviselőket.

"Mi lenne, ha ökumenikusan leállítanánk figyelmeztető jelleggel a szervereinket?"

Ez nem sztrájk lenne hanem luddizmus. A sztrájk lényege az hogy nem végzed (100%-ban) a munkádat vélt vagy valós sérelmekre, követelésekre hivatkozva. Ehhez minden munkavállalónak joga van, korlátozott, szabályozott körülmények között.

Az, amikor valakinek szándékosan kárt okozol, már teljesen más jogi kategória.

--
http://csuhai.hu

Csuhi, nem értek veled egyet, mármint ami a luddizmust illetné; egy sztrájk nem a gépek fizikai károsítását jelentené, természetesen.
Tény, hogy a szórványosan, szétszórtan munkát vállaló rendszergazdák az állásaikat kockáztatják, amennyiben a sztrájkjog alapján magasabb pl. béremelést, vagy ergonómiai körülményeket követelve szervert állítanának le időlegesen. Ugyanakkor a szakszervezeteknek joguk van előre bejelentett sztrájkra. Amennyiben egy munkavállaló tagja efféle szervezetnek, akkor kötelessége sztrájkolni, ellenben sztrájkszegőnek minősül. Ezzel a munkáltatók sem tudnak mit kezdeni. Persze egyszerűbb a helyzet, ha egy adott cégen belül pl. 200 informatikus sztrájkol, mint a fent említett szórvány-informatikusok esetében.
Én már háromszor sztrájkoltam: az elsőnél a vezérigazgató tajtékzott, aztán megértette, hogy a magyar törvények alapján ez kötelességem: ha a szakszervezet sztrájkot hirdet, akkor meg kell tennem. (Még akkor is, ha hülyeségnek tartottam az egészet, és nem bíztam a sztrájk eredményességében. Ugyanakkor mégis működött.)
Az persze - és sarkalatos momentum e helyt -, hogy a munkavállaló informatikusok (szórványosan 2-3 ember) hogyan tudja megvédetni magát a vezetői retorzióktól: Ez a szakszervezet feladata; mind a vezetők előzetes tájékoztatása (kötelesség, jog és idő-, és annak intervallumáról).
Nagy feladat lenne a vezetőség részéről, Mo.-on,hogy ezt össze tudják hangolni.
Mindezek ellenére én, ha egy ilyen szakszerverzet eg tudna alakulni tagja, és aktivistája tudok lenni.

Hat, en a MAV-nal volt, hogy nem sztrajkoltam. Addig volt, hogy x munka es y szolg. ido alapjan besoroltak egy kategoriaba, vasut meg kitatalta, hogy ez igy nem jo, mert pl. nem veszi figyelembe, ha a munkat a szabadban vegzed es hasonlok, tehat minden emberre legyen egy egyeni "munkakori tukor".
A szakszervezet meg tiltakozott ellene...Namost, en nem vagyok sajat magam ellensege, tehat nem orulok neki, hogy betanitott munkas kat. vagyok szakmunkaskent es csak a haromevente kotelezo idovel megyek elore. Szoval nem sztrajkoltam.

Amugyis, ha en sztrajkolok, annak 2-3 nap utan van latszata, amikor nincs elegendo szemely- es teherkocsi a forgalom lebonyolitasara, akkor meg lehet vert izzadva behozni a sztrajk alatt kiesett melot....

Ha nem ertek egyet a szakszervezet kovetelesevel, akkor nem fogok sztrajkolni. Pl. "minden Java fejlesztonek plusshuzatu karosszeket", akkor en nem azert nem sztrajkolok, mert nem vagyok java fejleszto (sot semmilyen fejleszto), hanem alapbol baromsagnak tartom ezert sztrajkolni.

--
http://www.micros~1

Ez nem luddizmus lenne, hanem alap egy jólirányzott rendkívüli felmondásra... A sztrájkjog odáig terjed, hogy a delikvens nem dolgozik - cserébe persze zsetont sem kap. Ha valaki nemdolgozás helyett olyasmit művel másnak a berendezéseivel, amire nem kapott engedélyt, az egyáltalán nem sztrájk.

Ettől a minimálbéres üldözéstől már herótot kapok. Nem ártana lassan felismerni, hogy ha magasak az adók több lesz az adóelkerülő. Ha valaki így tud magának egzisztenciát biztosítani, hát tegye (még mindig jobb, mintha külföldre pattintana). Én ugyan nem vállalom az ezzel járó kockázatokat, de az kurvára zavar, hogy a szuperbruttó fizetésem és a nettó fizetésem különbözetéből az oktatásra, kutatásra, fejlesztésre alig jut, a segélykére, a nyugdíjra meg a Magyarország jobban teljesít reklámra viszont dögivel.

Akkor emeljék duplájára a minimálbért, és csökkentsék felére a járulékot. És máris mindenki jól jár, nem?
Nem tudom, külföldön mennyi az elvonás, de az én (nem minimál) béremből 49% az államé kapásból. És ekkor ÁFA-t és egyéb adókat még nem is fizettem.

Akkor emeljék duplájára a minimálbért, és csökkentsék felére a járulékot. És máris mindenki jól jár, nem?

nem. Biztos nem hallottal arrol a feszultsegrol, amit pl. a pekek es mas kulimunkasok tapasztaltak, hogy az ilyen cegek alig birjak kigazdalkodni a megemelt minimalbert. Kovetkezmeny: emelkedik az alapveto elelmiszerek es szolgaltatasok ara es/vagy a feketegazdasag fele (=trukkos szerzodesek, etc) orientaljak a nehez helyzetbe kerult vallalkozokat, mikrocegeket. Szoval a mindenki jol jar dogma azert egy piciket arnyaltabb, imho.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Csokkenteni a minimalbert? Hova? Igy is csak ehenhalni lehet belole. Meglepo modon, sokan elnek minimalberbol.

Vagyonosodasi vizsgalat: ertem, szoval kriminalizaljuk a munkavallalokat, rugassuk ki oket, zarjuk bortonbe, es majd akkor milyen jo lesz mindenkinek. Csak a munkanelkuliseg fog tovabb novekedni, de hat ez bagatell mellekhatas, szora sem erdemes.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A minimálbér (és annak folyamatos, valóságtól elrugaszkodott emelése) durva beavatkozás a szabad piacba és annak önszabályozásába. Inkább stabil és kiszámítható környezet kéne, kevesebb elvonással és erős munkavállalói érdekképviselettel.

És akkor mindenki annyit kap amennyit tényleg ér a munkája és/vagy amennyit kiharcol magának, de miért az állam mondjon egy minimumot? Mindenkinek ott a lehetőség, hogy tanuljon, többre vigye, ne csak sipítozzon, hogyhát miért nem emelik meg a minimálbért, meg miért annyit kap. Talán mert tényleg annyit ér a munkája...

És ott van az emberek tömege, aki papíron minimálbért kap a maradékot meg zsebbe, ezzel is megkárosítva a társadalmat. Persze az ilyenek az elsők akik siránkoznak, hogy milyen szarok a kórházak, az iskolák.

Persze, tisztába vagyok vele, hogy ebben a félszocialista országba ilyen úgyse lesz soha.

"És ott van az emberek tömege, aki papíron minimálbért kap a maradékot meg zsebbe, ezzel is megkárosítva a társadalmat. Persze az ilyenek az elsők akik siránkoznak, hogy milyen szarok a kórházak, az iskolák."

Mintha lenne valasztasuk a mostani kornyezetben.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A problema, hogy ehhez egy ideig el kell viselni a fentieket. Ez nem olyan, hogy marol holnapra mar elore is lepek. Viszont megelni, ennivalot venni meg marol holnapra kell.

Legyszi ne kulfoldi es ne alomorszagbeli fejjel gondolkodjunk, hanem racionalisan.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

De nem lehet mindenkinek emelni a minimálbérét az egekig, mert bizonyos szakmákban tényleg annyi a bér. A németek pont ezért vezettek be ágazati minimálbéreket. Ahol gyaníthatóan magasabb a bér ott magasabb az ágazati minimálbér is, ahol nem ott nem.

(Korábban pl. Németországban nem is volt általános minimálbér, ha jól tudom most lett.)

A szakszervezet szar, mert mindenbe belepofazik es elobb utobb olyanok fogjak vezetni, akik a sajat pecsenyejuk sutogetesere hasznaljak fel.

Viszon az amerikai "advocacy group"-ok mintajara itt is letezhetne tobb szervezet. Van mar nehany, de nem minden olyan ugyre, ahol jo lenne, ha valaki a mediaban/kormanyzatban megjelenne egy bizonyos ugyben.
http://en.wikipedia.org/wiki/Advocacy_group

--
Live free, or I f'ing kill you.

szet kell nezni a magyar szakszervezetek es azok vezetoi kozott.
de meg lehet nezni a kamarakat es azok vezetoit is.

nah ilyesmire a kutyanak sincs szuksege.

eloszor legyen nyugati tipusu demokracia (nem ilyen "felazsiai"), aztan majd lesz erdekvedelem is.

szet kell nezni a magyar szakszervezetek es azok vezetoi kozott.

a szakszervezetekrol nekem eloszor a gasko-fele kalandorok jutnak eszembe

de meg lehet nezni a kamarakat es azok vezetoit is.

pl. az mkik seggnyalo csicskaja, akit viszont cserebe jol kistafirozott a segg gazdaja

nah ilyesmire a kutyanak sincs szuksege.

+1

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

oszinte leszek veled: leszarom a szemedet (de ne aggodj, nem ugy, hogy aztan papir is kelljen). Majd egy kicsit frissebben ugralod at a kommentjeimet, vagy teszel fel valami greasemonkey scriptet, ami kitakarja a kommentjeimet, aztan ujra helyere zokken a viLOLag. Bar az is igaz, hogy akkor nem tudnal tovabb picsogni...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Nem, mert a kartellezes minden formajat ellenzem.

Nem.

Miért?

Mert az informatika egy szolgáltató iparág, kevés olyan cég van akinek ez a fő tevékenysége, és ezek sem tipikus nagy foglalkoztatók.

Mert a szakszervezet lényege az lenne, hogy a munkáltató felé képviseljék a munkavállalók érdekeit.

Így pl ha a német autóipari beszállító magyarországi telephelyének 800 dolgozója közül a 3 informatikus, vagy a közférában működő 200 fős szolgáltató cég 2 informatikusa elkezdene pattogni, akkor az egyrészt vicc kategória lenne, másrészt másnap mehetnének a munkanélküli központba pattogni.

Az SW mérnök meg még az informatikusnál is szűkebb kategória, komolytalan gittegylet lenne a szakszervezetük.
--
http://csuhai.hu

+1 a nem-re, bar a ``200 fős szolgáltató cég 2 informatikusa elkezdene pattogni'' es ``másnap mehetnének a munkanélküli központba'' osszefugges azt jelenti hogy az a 2 informatikus azt csinalja amit a lovas szakszervezet. Masszavakkal, az olyan informatikus aki csinal is valamit, es pontosan tudjak is rola hogy csinal valamit, az tudja is ervenyesiteni maga't.

Az lehet meg a baj, hogy mivel a fonok/munkatars/cegalkalmazott is "be tudja kapcsolni a windozt" meg a "ki tud nyomtatni egy 3soros dokumentumot", ezert azt hiszik hogy az informatikus is ezt csinalja, csak foallasban. Ha elkuldik, mert pattog, akkor utana osszeomolhat az egesz hatterrendszer. Joesetben ezt tudjak, rosszesetben nem.

Szükség lenne rá, hogy legyen még plusz egy hely, ahova fizetni kell valami járulékot, illetve papírozni kell. A kamara nem elég :-).

Nem szakszervezet, hanem kamara. Ami a mostani kamarai tagságot kiváltja.
A beszedett díjakból pedig Minecraft, Quake, Teamspeak, f.ßom tudja milyen szervereket lehetne üzemeltetni a tagoknak.
Ezeket a szolgáltatásokat talán még használná is valaki.

"Igen, hogy a béreket hosszú távon a nyugat-európai szinvonalhoz közelítsük."
Ez csak akkor következhet be, ha magyar cégek jönnének létre, mert ha annyit kell fizetniük a külföldi cégeknek mint otthon akkor miért is maradnának itt?
Persze egy idő után a magyar cégek is kiszerveznék a munkát más országokba ahol olcsóbbak a bérek.

"Igen, hogy a béreket hosszú távon a nyugat-európai szinvonalhoz közelítsük."
Ez csak akkor következhet be, ha magyar cégek jönnének létre

vajon ekkor nohetne-e egyedul az IT-szektor berszinvonala, vagy ahhoz az egesz orszag berszinvonalanak is nonie kell?

Persze egy idő után a magyar cégek is kiszerveznék a munkát más országokba ahol olcsóbbak a bérek.

meg relative uj dolog ez a kulfoldre outsource-olas, de pl. az USA-ban mar ma is van egy ellenaramlat, ami visszahozza a mar kivitt szolgaltatasokat, mert nem mindenki elegedett az indiai ssc-k teljesitmenyevel.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Az informatika pont az amit viszonylag kis raforditassal es rovid ido alatt at lehet pakolni masik orszagba ha kell, sot, a nagy cegeknek eleve mashol is vannak programozoik/szervereik. Azert ez nem egeszen olyan mint a MAV, vagy egy vasipari vallalat. Persze biztos van rengeteg dolog amit feltetlenul Magyarorszagon, magyar munkavallaloval kell csinalni, de most nem jut eszembe ilyen. Szoval nyilvan hatasos lenne a sztrajk egy darabig, okozna fennakadasokat, aztan megunnak es elvinnek az uzemeltetest mashova, ha kell akkor a dolgozokkal egyutt (es eleve szoba se jonne hogy ide hozzak). Gattyannak ehhez szakszervezet se kellett.

Szagszarvazat? Isten ments! Elég ingyenélőt tartunk el nélkülük
is.

> Sol omnibus lucet.

Safranek: Bocsánat, Mr. Tájfel, de a...
Mr. Teufel: Mi a baj Safranek?
Safranek: Mi lesz, ha a szakszervezet megtudja?
Mr. Teufel: Ki most a szakszervezet?
Safranek: Girhes Joe. A múltkori munkaerő-csökkentés miatt is tiltakozott.
Mr. Teufel: Hát szúrják ki a szemét valamivel.
Safranek: Már 82 éves uram. Teljesen vak.
Mr. Teufel: Hülye!
Safranek: Igen uram, azért vállalta!
Mr. Teufel: Maga a hülye Safranek! Képletesen értettem. (via)

Hhhhhh!
Muná sököl vasö köl! Odaütahova köll!
"Szörnyű dolog az, amikor az elméleti fizikusok sztrájkolni kezdenek!"
.ÉLJEN
+MÁJUS
-------
ELSEJE

Parsze tudni kellene, hogy a szakszervezet, mint olyan, kinek az érdekeit védi, hogyan és kivel szemben.
Ettől eltekintve jó ötlet.
Mehetnénk az 50MFt-os szerverekkel bográcsozni a felvonulási térre!

álmodozni mindenkinek szíve joga. a szakszervezet és minden egyéb munkavállalói tömörülés, csak egy újabb nyűg és pénzlevonás a béredből. igazából vajmi kevés hatásuk van a vállalat vezetésre.
plusz, a sztrájk szerintem úgy szamárság ahogy van. ha egy munkás csoport beszünteti a munkát azt ki kell hajítani. ha nem tetszik nem kell ott dolgozni. képezd át magad, keres másik munkát.
ha majd munkaerőhiánnyal küzd a cég, majd változtat. egyébként nem.
persze értem én hogy a kollektíva jogait védi, de most komolyan, milyen eredményeket értek el valaha is?
plusz milyen hatással voltak a többi emberre? pl MÁV sztrájkok....
--
A legértékesebb idő a pillanat amelyben élsz.
https://sites.google.com/site/jupiter2005ster/

Pont ez mentalitás ellen jöttek létre a szakszervezetek, hogy a munkaadó ne tudja a végletekig kizsákmányolni a munkavállalót (réges régen tipikus trükk volt a munkabér
csökkentése, addig a pontig, amíg megélni sem lehetett belőle, illetve a munkakörülmények olyan szinten történő lerontása, ami már a dolgozók egészségét veszélyeztette, lásd van még bőven dolgozó hozzáállás). Itt volt a szerepe a szakszervezetnek, hogy a dolgozó is normális körülmények között, normális bérért tudjon dolgozni, DE a cég se menjen csődbe, mert ez utóbbi esetben ugye az emberek az utcára kerülnek. Vicces módon ennek a gondolatnak egy továbbvitele, hogy a gyár miért is legyen egy közbülső figuráé, ha ezt a "nép" is irányíthatja, csak ennek meg a "közös lovat ellopják, mert nincs lebetonozva" a következménye...

Az eddigi vélemények elolvasása után úgy gondolom érdemes hozzászólnom, mert Magyarországon úgy látom a témában nagyon sokan - önhibájukon kívül - nem látnak tisztán. A szakszervezetnek és üzemi tanácsoknak elég fontos szerepük van.
A legfontosabbak:
1. Üzemi Tanács:
- Véleményezési, konzultációs jog a cégnél alkalmazott összes szabályzattal, eljárással és munkamódszerrel kapcsolatban, a törvényesség felügyelete.
- Önálló entitás, a munkáltatónál a line management beleértve az ügyvezetőt is, nem rendelkezik vezetői jogosultsággal a tagok felett ÜT témákban, tehát önálló – a munkavállalók érdekeit szem előtt tartva – véleménye és törekvései lehetnek, melyekkel a munkáltató bármely szintjét megcímezheti. (Itt egy kis átfedés van a Szakszervezettel.)
- Az ÜT tagok munkaidőkedvezményben részesülnek, mely extra erőforrásokat a cég auditálására tudják fordítani, így a szabálytalanságokat orvosolni tudja. (Rosszabb esetben akár bírósági úton, amennyiben a munkáltató nem hajlandó változtatni.
- Az ÜT köteles a munkavállalókat tájékoztatni az általa megismert (lényeges) információkról.  Pl. a munkáltató egy munkaidő-szabályzatot kíván megváltoztatni "csendben".
- Az Európai Unióban 1996-ban bevezetésre került az Európai Üzemi Tanács irányelv, ez alapján manapság a magyarországi ÜT-k tagokat tudnak delegálni az EU ÜT-be és onnan is információkat tudnak hazahozni, illetve akár a cégcsoport legfelsőbb executive board-jáig tudnak elvinni olyan ügyeket, amiket pl. a helyi management nem mert, vagy akart odáig elvinni. Ez alapján természetesen a helyi management is kénytelen jobban kiállni a helyi érdekek mellett, mert különben ezt mások teszik meg helyette.
A legújabb 2009-es irányelv itt olvasható: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009L0038:…
Nekem nagyon jó tapasztalatom van az ÜT-vel egy IT fő tevékenységű cégnél. A munkavállalók száma 500-1000 fő közötti, tehát nem az a kicsi BT jellegű vállalkozás.
Normális esetben a management belátja az ÜT hasznosságát és igyekszik figyelembe venni a javaslatokat és kifogásokat. Az EU ÜT témákban pedig maga a management legérdekeltebb, hogy megtudja milyen információkhoz jutottak a delegáltak és milyen témákat szeretnének magukkal vinni.
Amit az Üzemi Tanács nem fed le, az egyértelműen a törvényeken felüli kondíciók kivívása. Ez a Szakszervezet feladata, már ahol van. (Jó példákat leginkább csak Németországban és Franciaországban láttam eddig, Magyarországon egyelőre sajnos nem.) Messze nem a sztrájk az egyetlen eszközük, mint azt sokan hiszik. Normális esetben elegendő, ha van mögöttük egy 80-90%-os taglétszám a cégnél, a management egyből másképp áll a tárgyalásokhoz.
Legfontosabb pontok:
2. Szakszervezet:
- Bértárgyalások, egyéb juttatások.
- Munkaidővel kapcsolatos megegyezések. (A legtöbb nyugat-európai multinál 40 óránál kevesebbet kell hetente dolgozni.)
- Esetleges kiszervezések esetén érdekvédelem. Pl. Egy valós történet: Egy nemzetközi bankcsoport központi IT részlegéből, mely Olaszországban, Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon folytat tevékenységet, a management úgy döntött, hogy az infrastruktúra részleget kiszervezi. Ezen a ponton az ÜT nem sokat tehet, hisz törvényes a kiszervezés. Viszont a kondíciókról egyértelműen a Szakszervezetnek kellett tárgyalnia. Csakhogy az első három országban volt, a második háromban pedig nem. Érdekes mód az első három országban dolgozó munkavállalók a kiszervezés után 10+ évig garantált munkahelyvédelmet kaptak, jobb munkafeltételekkel az új multitól, az utóbbi három országban dolgozó kollegák pedig érdemi védelmet nem kaptak, sőt a juttatásuk is csökkent.

Véleményem szerint itt lenne az ideje, hogy Magyarországon is alakuljon egy IT ágazatot képviselő szakszervezet és csökkentsük az "oszd meg és uralkodj hatást" ezzel is integrálódva az EU nyugati feléhez.

Pillanantnyilag mar az uzemi tanacs stabil letrehozasa is hatalmas eredmeny lenne. Plusz valami olyan megoldas, ami az uzemi tanacs feladatkoret latja el, de nem egy cegre levetitve, hanem mindenki szamara. Mert jelen pillanatban a torvenyesseggel is eleg sok problema van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

@hrgy84: A mi cégünknél 10+ évig nem volt Üzemi Tanács pedig kellett volna lennie a törvényi előírások miatt. Viszont az ÜT-t a munkavállalóknak kell kezdeményeznie, nem a cégvezetés az elsődleges kezdeményező. (Na jó, azért ők is kezdeményezhetnék, de az elég fura.) Viszont a cégvezetésnek rendszeresen fel kellene hívnia a munkavállalók figyelmét, hogy kezdjenek ÜT-t szervezni. - Jó példa: A Mercedes - tudom nem IT - managementje külön erre is odafigyelt és amint elérték az 50 főt, máris felhívták a munkavállalók figyelmét, hogy ideje ÜT-t alapítani.

Röviden: Mindenki söpörjön a saját portáján és ne várja meg azt a csodát, hogy ezt más tegye meg helyette. Mi megcsináltuk a saját ÜT-nket! Sokat köszönhetünk az http://etosznet.hu/ weboldalon található útmutatásoknak. Ez alapján bármely 50+ főt foglalkoztató cégnél meg lehet alapítani az ÜT-t. Sok sikert hozzá!
A további szerveződés cégeken túlnyúlva pedig már könnyű. Magának az ÉTOSZ-nak is van ÜT klubja (rendszeres oktatásokkal és előadásokkal/vitákkal). Ezen a klubon keresztül már mi is jópár magyarországi IT cég ÜT-jével felvettük a kapcsolatot és a - törvényileg garantált - munkaidőkedvezményünket felhasználva workshopokat is szoktunk tartani velük, ahol különböző számunkra fontos témákat tud(t)unk megvitatni. (Ilyen volt pl. a kiszervezés téma is, ami mostanság divatossá kezd válni és Magyarország teljesen védtelen szakszervezetek nélkül.)

Nem erted a problemamat. Oke, hogy ha mar van egy UT, akkor vannak klubok meg minden rossznyavalya. A gond az, hogy az <50 fot foglalkoztato vallalatok munkavallaloi el vannak hanyagolva ilyen teren, ok nem igazan tudnak UT alapitast kezdemenyezni *, marpedig ez az, ahol a legtobb torvenyessegi ellenorzesre lenne szukseg, es a legnagyobb vedelemre lenne szukseguk a dolgozoknak. Arrol nem beszelve, hogy ma itthon nagysagrendekkel tobb <50 fos vallalkozas van, mint 50+ fos. Szoval megegyszer: kellene egy olyan szervezet, ami vedeni tudna a munkavallalok erdekeit a nagyon durva erdekserelmekkel szemben, fuggetlenul attol, hogy van-e UT a cegnel vagy nincsen.

*: ha jol ertem, akkor 50 fo alatt is lehet kervenyezni az UT megalapitasat. Ezzel megintcsak az a gond, hogy egy ceget nem veszel ra semmire, ami nem kotelezo, foleg nem egy kis ceget. Itthon egyszeruen nincs cegkultura (meg masfajta se igen), amire ezeket alapozni lehetne. A Mercedes azert nagyon rossz pelda, mert nem itthoni ceg - kulfoldon meg van cegkultura.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Azért 50 fő alatt is van ÜT, csak akkor már nem több tagú, hanem egy megbízott kapja meg a jogokat és kötelességeket. Az Üzemi Megbízottat ugyanúgy kell megválasztani, mint az ÜT-t és megválasztása után ekvivalens az ÜT elnökével. ÜM-et minden 15 főt meghaladó cégnél lehet állítani, de itt végképp a munkavállalók a felelősek a felállításáért. - Így már gondolom azért egész jól le van fedve a munkavállalók 9x%-a.
A Mercedes pedig jó példa arra, hogy lássuk a magyarországi munkavállalói érdekképviseletek problémáját. Magyarország jelenlegi érdekvédelmi rendszere a nyugat-európai rendszerek 1950-es éveinél jár még csak. Akkoriban ott sem volt ilyen fejlett cégkultúra. A munkavállalók, vagy pontosabban mondva dolgozók küzdötték ki maguknak. Ők akkor elkezdték hosszú éveken, évtizedeken keresztül beleinvesztáltak és megcsinálták. Nekünk is ezt kell tennünk, ha normális munkakörülményeket szeretnénk. Egyébként nagyon kevés külföldi cég hozza magával ezt a kultúrát sajnos. Nálunk is igen komoly erőfeszítésekbe került a magyar managementtel az ÜT felállítása. Nem kevés ősz hajszálat köszönhetünk többen is. De úgy látom, hogy kb. 10 év után már jelentősen kevesebb ősz hajszálunk van, mintha akkor nem fektetjük be az energíát. Szóval röviden: megéri és minden szükséges infó itt megtalálható: etosznet.hu (Mondjuk google-ből is össze lehet vadászni minden infót.) A Mercedes managementje pedig már nem is akar ÜT nélkül leányvállalatot létrehozni. Ezt nevezem én eredménynek. Köszönet azoknak a munkavállalóknak, akik ezt elérték nekünk.

Akinek nagy a szája, annak képviselve vannak az érdekei.

Főleg olyan ágazatban dolgozom ahol nincs szakszervezet, és gyakorlatilag se a munkavállalók, se a munkaadók nem akarják.
Olyan jó látni, hogy a különböző szakszervezetek akkora arccal rendelkeznek, hogy kialkudják a képviseltjeiknek a béremelést/juttatást.
Miattuk nem emelkedik az átlag bére olyan mértékben mint kellene. Mert mi is lesz a képviseletlenekkel? Az ő aktuális (pl.:minimál)béremelésük mögé van rendelve a tanári, orvosi, máv, megint tanári , megint orvosi, megint izé, stb utániaknak.
Mindenki nem tud szakszervezetbe tartozni. Ha fehér, hetero, önellátó vagy átlagbérrel akkor sz*psz.

Szerk.: Indulatossá tett a téma, és pár válasz.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Amit senki sem említett: a munkakörülmények szabályozása. A nyakló nélküli túlórák, a 24/7 szolgálat kifizetése (többnyire fel se merül), a koszos/mocskos irodák, vagy épp a továbbképzés nem fizetése/ellehetetlenítése.

Igenis kellene egy érdekvédelmi szervezet. Bár igazából egész MO-ra ráférne egy agyreform, mert a társadalom nagy része sajnos iszonyatosan elmaradott gondolkozásmódú.

Hory felvetésére: Ez egyértelműen az Üzemi Tanács feladata.
Ezek a pontok a felvetett témát is lefedik:
- Véleményezési, konzultációs jog a cégnél alkalmazott összes szabályzattal, eljárással és munkamódszerrel kapcsolatban, - a törvényesség felügyelete.
- Az ÜT tagok munkaidőkedvezményben részesülnek, mely extra erőforrásokat a cég auditálására tudják fordítani, így a szabálytalanságokat orvosolni tudja. (Rosszabb esetben akár bírósági úton, amennyiben a munkáltató nem hajlandó változtatni.)

A túlórák, a 7/24 szolgálat szabályozva vannak törvényben. Sajnos a magyar állam nem tudja (akarja?) hatékonyan betartatni a saját törvényeit, ezért ilyenkor mindenképp fontos egy hatékony ÜT, akik akár a hatóságok figyelmét is célirányosan felhívhatják és akikhez bármely munkavállaló fordulhat akár anonim módon. Remélem előbb utóbb mindenkinek lesz lehetősége jól működő munkavállalói érdekképviseleteket is megismernie, vagy akár saját magának is alapítania. Igen, itt még bőven sok teendő van. Bizonyos cégeknél még Üzemi Tanács sincs (pedig kötelező 50 munkavállaló feletti cégeknél), nálunk pedig már a szakszervezet ideje érkezett el egy ideje.

Sokan rugoznak a minimalberen itt... meg amugy az orszagban is altalaban amit eleg karosnak tartok...

Eloszor is, a minimalber arra lenne valo, hogy a legszegenyebb embereket (lakossag 1-10 szazaleka?), ne engedjuk kizsakmanyolni. Viszont ott ahol a lakossag jelentos reszenek a fizeteset probaljuk meg igy beallitani ott valami baj van...

Az is nyilvan valo, hogy a minimal berek emelese mogott sokszor az a szandek huzodik, hogy az adoelkerulest nehezitsek... nos itt sem arrol van szo, hogy a szegenyeken akarnank segiteni. Ebben az esetben nyugodtan hivhatnank ezt minimaladonak is.

Kulonosen szomorunak tartom, ha informatikusok is ugy erzik, hogy oket a minimalber fogja megvedeni valamitol. Ez a szakma azert messze nem a legaljat biztositja a fizeteseknek. Nem azt mondom ezzel, hogy nem lehetnenek magasabbak a berek, vagy hogy egyes emberek ne lennenek nagyon alulfizetve, de erre nem a minimalber a megoldas.

Szerintem ez az egesz minimalberesdi sulyosan felre van ertelmezve Magyarorszagon. Sok nalunk fejletteb orszagban egyaltalan nincs is minimalber megsem szegenyednek el nagy retegek latvanyosan. (En mondjuk jonak tartom ha van minimal ber... de nem ugy ahogy az Magyarorszagon mukodik.)

minimálbér elmehet az anyjába. arra jó csak, hogy adott esetben ne tudj a saját lábadra állni. pl fodrász szeretnél lenni, elvégezel valami tanfolyamot, és ennyi. tök mindegy mennyit keresel, a minimálbér járulékát ki kell fizesd 70-80 ezer forint, kell bérelj egy széket, 20-40, kell alapanyag is.

tehát kezdőként a nagy semmire ki kell fizess 100ezret. könnyen lehet hogy ennyi bevételed akár hónapokon keresztül nem lesz egyáltalán, nem hogy még efeletti haszon.

tehát nem leszel vállalkozó, elmész a tesco-ba vagy az audi-ba munkásnak minimálbérért, amiből persze nem lehet megélni. ergo a minimálbér épp hogy elősegíti a kizsákmányolást, innen nézve.

ugyanez az informatikára is igaz. amíg nem tudsz havi fix 500ezres nettó (per hó) bevételt produkálni, nem éri meg hogy saját lábra állj, és még akkor is max 250 marad nálad, ami nem sok.

tehát annyi a lényege a minimálbérnek, hogy ha nincs kellő anyagi háttered és kapcsolati tőkéd, akkor felejtsd el hogy a magad ura legyél. pont azt a lehetőséget öli meg, teszi keservessé, hogy az ember 1-2 év alatt felépítse magát.

szerintem.

szóval ebben a formában, ami Magyarországon van, nem jó. ha azt jelentené, hogy addig az összegig adómentes a jövedelem, akkor már volna értelme, ugyanis ki tudnák fizetni a cégek, adott esetben ki tudnád termelni magadnak, aztán úgyis többet keresnél az után meg már adóznál.

amúgy meg mi a fasznak kell a pénzed felét befizetni az államnak, és mire használják ezt a rengeteg pénzt?

amúgy meg mi a fasznak kell a pénzed felét befizetni az államnak, és mire használják ezt a rengeteg pénzt?
Amig a szavazati joggal rendelkezo" lakossagban tobbsegben lesznek az eltartottak (nyugdijas, segelyes, dehat akik nem dolgoznak; a kozalkalmazotti dolgokat nem is kell nezni), addig valtozas itten nem lesz. Ezzel a kerdesedre is valaszoltam.

ha a (magyar) politikus nem lenne velejeig romlott es korrupt, akkor eleg lenne 40%-ot bedobni a kozos kalapba, hogy ugyanazt megkapd, amit ma is.

Azt meg csak halkan mondom, hogy ezt az ~50%-os elvonas meg nagyon korrekt is, mert ahogy a korfa egyre szarabb lesz (=meg tobb nem keresot kell eltartani 1 munkavallalonak), majd szepen fog ez a szam feljebb is menni...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Én leginkább annak örülnék, ha a szakszervezeten keresztül be lehetne tartatni az amúgy is hatájos jogszabályokat, miszerint nem lehet gép előtt foglalkoztani 6 óránál hosszabb időben a munkavállalókat egy nap (nem tudom és nem is akarom pontosan idézni a jogszabályt). Sajnos mindenhol követelmény, hogy 8 teljes órát le kell dolgozni.

kivancsi vagyok, hogy letezik-e iskola, ahol a 2 nem ugyanaz, ill. hogy aki irodalmat tanit, az nyelvtant nem? Btw. amikor meg kicsi voltam, akkor meg "Irodalom es nyelvtan" volt a tantargy neve, ugyhogy valoban igazad van, es elnagyoltam a tanar definiciLOLjat...

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

A jogszabályok betartatása az Üzemi Tanácshoz lényegesen közelebb áll, mint a szakszervezethez. A rendelet alatt pedig szerintem erre gondolhattál: "50/1999. (XI. 3.) EüM" http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900050.EUM
Privát véleményem, hogy ebből a rendeletből csak annak van értelme, hogy (átlagosan) óránként 10 percre álljon fel az ember a géptől. A mai LCD/TFT monitorok idején már jóval kevesebb az egészségügyi ok a max. 6 óra betartására. Majd talán valamikor a jogszabály is változni fog.

Miért nem már egyből céh.
Akkor mindenki egyből elmondhatná magáról, hogy céhben programozik...

Igen, egyéb ok miatt (leírom):
Figyu, bátyám jogász, megcsinálja az egészet az elejétől a végéig, intézi az összes papírt meg mindent, nektek csak a tagokat kell beterelgetni, akik vállalják, hogy szépen rendszeresen tejelnek egy jelképes tagdíjat, nem sokat, tényleg. Szerintem csináljuk meg, nekem jó lenne.

Mondjuk, ha mégsem mi csinálhatnánk meg, akkor viszont inkább ne, mert úgy már csak plusz egy füstadót jelentene számomra.

Minek? Még egy aktatologató fiktív ágazat? ... így is sok a banángörbítő :D Ha nincs normális állam, akkor normális gazdaság sincs... addig meg sem szakszervezettel, sem anélkül nem is lesznek normális bérek sem.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba