Lennél-e befektető induló kisvállalkozásokban? (Kis összeggel is)

Címkék

Igen. Alább egy hozzászólásban jelzem kilétem. Keress meg nyugodtan, ha lenne néhány jó ötleted.
4% (12 szavazat)
Igen. Minél több helyre fektetek be pénzt, annál biztosabb az állandó extra jövedelmem.
4% (14 szavazat)
Igen. Leírom a feltételeimet.
3% (8 szavazat)
Igen, de nincs miből befektetnem pénzt.
12% (39 szavazat)
Talán.
29% (94 szavazat)
Nem, mert nincs miből befektetnem.
33% (105 szavazat)
Nem, mert rossz tapasztalataim vannak.
3% (11 szavazat)
Nem, mert a befektetések nem biztosítanak extra jövedelmet.
6% (19 szavazat)
Nem. Leírom miért gondolom így.
6% (18 szavazat)
Összes szavazat: 320

Hozzászólások

Ez így nem egy szerencsés szavazás. Befektető és befektető közt is van különbség. A legtöbb befektetési alap is specializáltan dolgozik, adott területeken, mivel arra vannak üzleti specialistáik.
Tehát első körben nem ártana tudni, miről is szól a dolog.

Ha ilyen 'fórumon szervezzük a haverokkal' dologról van szó annak biztosan csak rossz vége van. A mikrobefektetésre működő modellt a Kickstarter és hasonló portálok kínálnak. Van egy olyan is, amelyiken nem a kész termékből szokás adni a befektetőknek viszonzást mint a Kickstarternél hanem a profitot osztják meg befektetői hányad szerint. Nem jut eszembe a neve, tudja valaki melyik portál?

Ebben az értelemben a kickstarter egyébként nem is befektető toborzó, hanem inkább vásárló toborzó portál, ahol a vásárló kedvezményt kap / előbb kapja a cuccot, és ezért hajlandó azt finanszírozni. A cégből nem kap részt. A klasszik befektető viszont igen. Ebből a szempontból a feltett kérdés nem túl részletes, ezért mindenki az alap szituációra gondol.

--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Az egyik ilyen wholesale marketplace oldal mobilon az AppBackr, nem tudom, hogy erre gondoltál-e...

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Nem. Nem értek, hozzá, nincs hozzá bizalmam.
Aki pénzt akar valószínűleg átver! :-(
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Jó kérdés, ehhez tudni kéne, hogy a kérdés felvető és a fenti megválaszoló melyik közegről, milyen méretekről beszélt, mert mindkettő általánosakat mondott. Arra meg nincs reprezentatív (egykönnyen), csak előítélet, meg keserű szájíz, mert hogy hát de én aztán tudom a tutit. Egy biztos, ez utóbbi nem reprezentatív.

Egyben sem de nem is ez a lenyeg. Sajnos nekem a sajat karomon kellett megtanulnom (tobbszor is) hogy ne bizzak az emberekben mivel hulye modon termeszetesen nem hallgattam a szuleimre akik pedig szivesen atadtak volna nekem a tapasztalataikbol levont kovetkezteteseket, ezert hat egy vallakozasban sem feltetlen bizok meg mivel azt is emberek viszik. Ha neked csupa jo tapasztalataid vannak irigyellek.

------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

Dehogynem ez a lényeg! Amíg nem próbálod, addig honnan tudod, hogy valami működik-e, vagy sem?! Én is nyúltam többször bele olyanba, amibe nagyon nem kellett volna, de azért nem állíthatom azt, hogy semmi nem működik, mert én is hoztam pár rossz döntést! Itt is van pár ember, aki váltig állítja, hogy a KS csak lenyúlásra jó, és van is, meg lesz is olyan projekt, ami soha nem fog elkészülni. Ettől még nem lehet azt mondani, hogy a támogatás alapú projektek nem életképesek! Főleg addig nem, amíg nem is próbáltad. :)

Hát szerintem meg senki nem születik meg úgy, hogy már alapból bizalmatlan az emberekkel szemben. Ha pedig nem a saját tapasztalatából indul ki, akkor szerintem az csak nevelés (pontosabban szocializáció) útján alakulhat ki. De nem akarlak meggyőzni az igazamról, csak én így gondolom... :)

javaslat: bővíteni kéne a kiírást, témakörtől, előzményektől, kis összeg méretétől függ. kis összeg lehet befektetésként az 50e Ft-is, egész apró, de van akinek pont ez hiányzik. ugyanakkor nekem a kis összeg 3-5 millió körül van, kb. ennyiből elindulhatna egy jó "kis" dolog.

ha csak elvi szinten kérdeztétek NEM, mert magamba fektetnék :). mármint igen, főleg ha tudom a saját tudásommal is növelni a megtérülés esélyét.

Nem értem a kérdés motivációját. :S
Van iylen vállalatod? Vagy szeretnél? Vagy csak elméletben? Vagy hogy?

>>: sys-admin.hu :<<

az otlettol, es a szukseges penzmagtol fugg.

"Igen. Alább egy hozzászólásban jelzem kilétem. Keress meg nyugodtan, ha lenne néhány jó ötleted."

Ötletet biztosan nem vennék és nem támogatnék pénzzel. Kivitelezési képességet viszont vennék és támogatnék is. Úgyhogy:

"Igen. Leírom a feltételeimet."

Ennyire altalanos kerdesre nem lehet normalis valaszt adni. De altalanossagban azt mondom, nem, megpedig a nagy kockazat miatt. Sorra dolnek be mindenhol a kisvallalkozasok, nagyon jonak kell tunnie egynek ahhoz, hogy penzt tegyek bele...

Egy nigeriai tabornok penzet kellene atmosni (vagy mfsz) Magyarorszagon? :-)

Ha tényleg jó az ötlet és ki tud alakulni bizalom a felek között akkor miért ne.

♲♻♲

Mekkora összegig kicsi? Mekkora tulajdonosi hányadik kicsi?

Vegyes érzelmekkel válaszoltam odafenn. Én pl. pénzt keresek, műhelyben akarom folytatni azt amit eddig lakásban csináltam. Kompozittechnológia. Epoxi, karbon, kevlár, egyebek. Hiába becsülik meg ezt külföldön (voltam kinn), idehaza még az alapanyag árát is sokallják. Ennek ellenére nem hagyom abba, legfeljebb éhen halok. Így a bevételen sem kell osztoznom :(
Mellékesen a dolognak az exportértéke nagyobb, volna lehetőség mindezt külföldön is csinálni, csak hát magyar vagyok ugye
---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Rendben.
Kajaklapátokat tervezek és készítek egyedi kivitelben, nem másolva, majd módosítva, hanem minden porcikájától kezdve egyénileg.
Eddigi eredményként versenyzők is mondják, hogy jobban haladnak, mint a szerződéses apátokkal. Két tengeri lapát, egy vadvízi meg egy wing volt eddig. Most jött a képbe egy grönlandi kompozitlapát.
Következő lépés a wing méretarányos másolatainak elkészítése, szkennelés, marás, fűtőkábeles epoxi szerszámok, majd a marketing. Eddig csak készítő voltam, most jönne a gyártás?
Majd meglátjuk. Eddig egyvalakit még segítettem is lapáttal:Végvári Tamást, aki a 4-es szelet is bíró tengeri lapátommal megy tovább néhány héten belül Európa partvonala mentén a sok ezer kilométeres útjára..

Dióhéjban ennyi. Ennél többet levélben írnék ha lehet, mert a google lekövet..

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

lennek. Elolvastam Kawasaki-tol par konyvet, ugyhogy megyek is maszekolni, hogy beled (nem a topikinditoba) tudjak fektetni ;-)

Diktatorok kezikonyve

Nem, mert a magyarorszagi vallalkozasokrol a bort is lenyuzzak, raadasul ez tarsul teljes jogi es gazdasagi bizonytalansaggal. Kulfoldrol meg nem tudok nyilatkozni.

Nem, mert Magyarországon a magas állami újraosztás miatt szinte lehetetlen tisztességesen működtetni egy kisvállalkozást, piaci körülmények között. Hacsak nem valami igen nagy ötlet van mögötte.
Egyébként akár a munkámmal is beszállnék szívesen.

vannak ellenpéldák, nem mondom, hogy sok, de vannak, mi például egész szépen haladunk előre, és nem mondanám hangosan, de pont egyik-másik politikai intézkedés adott lehetőséget, apropót a munkám egy részére. ha más nem, az is egy lehetőség, hogy azokat akik haladni akarnak (mert ilyen mindig lesz), összefogd.

amúgy szerintem többen vannak, akik bedolgoznának, sőt, én nagyon sok segítséget ajánlásból, kontaktolásból kaptam, hosszú távon nehezen forintosítható mértékben.

nem kell offshore, egyszerűen a méretük adta megannyi előny rettenetes, lásd iOS7 most hány startup-ot vág haza azzal, hogy "na, berakjuk gyári feature-ként", vagy pl. ha nem lenne google maps, lehet egy vállalat hülyére keresné magát vele, mert ugyan ezért fizetnének is emberek.

Feltételem: hosszú idejű ismeretség, hogy reálisan megtippeljem a megbízhatóságot. Ez az alap, ehhez még persze kell egy reális terv, de nem vagyok egy befektető guru, így előzetes személyes kontakt nélkül nem mernék befektetésbe fogni.

Mindenki keresetenek legalabb a felet lenyulja az allam, legalabb a maradek maradjon az enyem, igy nem fektetnek be.

Keveset teljesen felesleges, ha sok penzem lenne akkor meg be tudnam fektetni konkret dologba, sajat vallalkozasomba.

Nagy kockazattal jar befektetni, a befektetes pedig nem hitel, tehat nem is kell, hogy visszafizessek, max. eladhatom, ha lesz kinek, de ez is problema lehet.

Magyarorszagon pedig a legjobb biznisz penzt kolcsonozni, hiszen uzsorakamtot szamol mindenki es annyit a vilagon semmilyen legalis befektetes nem tud nyujtani. Foleg nem ugy, hogy ulok az irodamban, nyomtatom es tologatom a papirokat es dol a penz a nagy semmiert cserebe, hiszen nem produkalok, csak papirhegyeket es nagy nyereseget (marmint a bankok).

Es foleg ebben a valsagos helyzetben, ahol meg a letezo cegek is kuzdenek a fentmaradasert egy kis ceget inditani kesz ongyilkossag, hacsak nem valami forradalmian uj dologgal jon elo valaki, de ez se valoszinu, hiszen kisvallalat nem fog valami komoly dolgot kifejleszteni.

Az otlet egy dolog, de masik azt veghez is vinni es majd a piaci verseny donti el, hogy valoban jo-e volt az otlet, van-e ra igeny es ezt nehez elore latni. Meg a legnagyobb mamut vallalatok marketinges szakemberei is tevednek nem is ritkan, hogy mire is van igeny vagy mi a jo dontes es egy kis cegnel sokszor a veletlen donti el mi is lesz tovabb.

De vannak kivetelek, pl. jo zsiros allami megrendeles, ott szivesen beszallnek, mert tudnam, hogy dol a lé majd rendesen legyen barmi is, tehat vannak uj kis cegek, amelyeknel csak egy postacim vagy garazs a cim, vagy postafiok, de dol a penz, mar aki kozel van a tuhoz annak, egy "senki" oda se szagolhat. Hiszen a kormany majd beszedi a sapot a neptol, penz az van akarmennyi, a masebol a legegyszerubb nagyvonalunak lenni a hozza kozel allo ceghez.

Olyan altalaban csak a filmekben van es a mesekben, hogy valaki beindit kis penzzel valamilyen vallalkozast es megy mint a karikacsapas, a mesevilagban, a valosagban kicsit mas a helyzet. Foleg ilyen valsagos idoszakban, nehany eve meg mas volt a helyzet.

Mindemellett a konkurencia nem csak egy uriemberek tarsasaga, senki se riad vissza semmilyen eszkoztol, hogy lejarassa, megnehezitse a konkurense mukodeset es ott tesznek keresztbe ahol tudnak, sokszor a megrendelo felrevezetesevel, hazugsagokkal, ragalmakkal, hiszen a siker, tuleles erdekeben barmi megengedett.

hiszen nem produkalok, csak papirhegyeket es nagy nyereseget (marmint a bankok).

valoszinuleg nem sok infod lehet egy bank mukodeserol

Az otlet egy dolog, de masik azt veghez is vinni es majd a piaci verseny donti el, hogy valoban jo-e volt az otlet,

mvp = minimum viable product, ezt vidd a piacra, mert egy otletert senki nem fizet

Diktatorok kezikonyve

Így van, tök feleslegesek. Ez onnan is látszik, hogy mikor megroppant a bankrendszer, a többi vállalkozás szinte fellélegzett, és úgy pörög a gazdaság mint még soha...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Azt mondtad, a bank nem állit elő szolgáltatást vagy terméket. Ezt nehéz félreérteni. Azt sugallja, hogy a bank csak arra jó hogy beszipkázza a pénzedet és röhögjön szépen a markába. Aki hagyja, azzal meg fogják tenni valóban.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

"Azt mondtad, a bank nem állit elő szolgáltatást vagy terméket. Ezt nehéz félreérteni."

Hát, ezek szerint nektek sikerült, mert nem ezt mondtam. Nem állít elő valódi terméket/szolgáltatást. Persze "termékei", szolgáltatásai vannak, de ezek pénzügyi termékek/szolgáltatások. Ezek csak segít(het)ik a gazdaság működését, de önmagában senki nem lakik jól belőlük.

Jó. Nincs bank.
- nincs hitel, sem betét
- nincs folyószámla, internetbank, bankkártya: csak a KP létezik (tegyük fel hogy jegybank van és valahogy bejuttatja a gazdaságba a kp-t)
- mivel nincs elektronikus pénz, az összes online üzlet lehúzhatja a rolót, mert személyesen kell találkozni vagy fizikailag megoldani a fizetést
- nem tudod biztonságba tenni a pénzedet, ha elkalapálnak az utcán és elveszik, vagy leég a házad, senki sem fog másik pénzt adni neked
- aki vállalkozni szeretne, a lehetséges befektetői köre leszűkül azokra az emberekre akik a közelében laknak vagy akik hajlandóak x km -t megtenni azért, hogy az általuk cipelt zsákokat szépen odaadják neked
- de maradjunk a hétköznapi életnél: ha egy heti bevásárlást szeretnél, befizetnéd a tandijadat és rendezed a havi számlákat, akkor elmehetsz otthonról úgy hogy van nálad mondjuk 300.000 ft kp

Nem gondolod, hogy kábé 100 évet visszaesne a társadalom?

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Ha csak bankok lennének és egyéb vállalkozások nem?
Hmmm… Valaki igénybe venné a szolgáltatásukat (sic!), kölcsönözne egy kis pénzt, és ebből saját vállalkozást alapítana? :-)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ezen vitatkoznék.

Tegyük fel, hogy van 150 hektár földed és búzát termelsz. Kötsz egy megállapodást egy pénzintézettel, aki garantáltan tonnánként X összegért felvásárolja tőled a búzát. Ha a piacon olcsóbb lesz a búza, akkor te jól jársz, ha drágább, akkor vesztesz, de a termelés számodra kiszámíthatóvá válik.

Ebben a konstrukcióban van termék, gyakorlatilag egy biztosítást kötsz arra, hogy ha a búza ára X alá esik, akkor sem vesztesz nagyot, a kockázatokat a pénzintézet a többi kliense között elosztja, emellett te a pénzintézettel bizniszelsz, a vevők felkutatásával nem kell foglalkoznod.

A tőzsdének normális esetben erről kellene szólnia: kereskedelem, az áruk mozgása a vevők és eladók között. Az, hogy kitaláltak mindenféle firnyákos termékeket, amivel az ügyfeleket jól át lehetne vágni, meg hogy gyakorlatilag a kereskedelem a termékről levált és a papírok önálló életet kezdtek élni, az egy másik sztori. A pofáraesés pontosan amiatt lett, mert visszaárazódtak egyes termékek a reális értékükre, a papír annyit ér, amennyiért a MÉH-ben átveszik tőled...

Azt hiszem kénytelen vagyok részletesen elmagyarázni, mivel ugyan sokan tudjátok, hogy bankokra szükség van, néhányan pedig utáljátok a bankokat, igazából egyiktek se nem érti, hogy tulajdonképpen hogyan működik a gazdaság, és mi ebben a bankok szerepe. Ebből kifolyólag az sem megy, hogy megkülönböztessétek a valódi terméket/szolgáltatást a pénzügyi termékektől/szolgáltatásoktól.

Először vannak azok a termékek és szolgáltatások, amelyek közvetlenül a háztartások fogyasztását elégítik ki. Ilyenek az élelmiszer, a szállás, a mozi, a kocsma, a mosógépszerelő, a szórakoztató elektronika, koncert, filmek stb. Ezeket az emberek azért veszik, mert "élvezetet" okoz nekik. Ezek valódi termékek/szolgáltatások.

A fenti termékeket/szolgáltatásokat a vállakozások állítják elő valamilyen módon. A termékek/szolgáltatások második csoportjába tartoznak azok a termékek szolgáltatások, amelyek a vállalkozások munkafolyamatait teszik hatékonyabbá, olcsóbbá, változtatják meg a hatékonyabb irányba. Ide tartozik pl. a traktor, amellyel egész más és sokkal hatékonyabb földet művelni, mint pl. lovakkal. Ugyancsak ide tartozik a Photoshop, amellyel sokkal könnyebb képeket manipulálni mint más módon. És rengeteg egyéb. Ezek szintén valódi termékek.

Végül vannak a pénzügyi termékek/szolgáltatások, amelyek nem valódi termékek, mivel sem a háztartások közvetlen élvezetét nem szolgálják, és a termelési folyamatokra sincsenek hatással. Az, hogy piaci áron adom-e el a kukoricát, vagy veszek előre opciókat, vagy pedig hogy saját pénzből vettem-e a traktort vagy banki kölcsönből, az semmit nem változtat a kukorica termelési módján. A kukoricát ugyanúgy állítom elő mindegyik esetben. A pénzügyi szolgáltatások/termékek szerepe a megtermelt javak elosztásában rejlik, hogy optimálisabb elosztással még több termék és szolgáltatás születhessen, végső soron a háztartások javára. A bankok egyik fő szerepe, hogy a háztartások megtakarításai eljuthassanak a vállalkozásokhoz, ezáltal a termelési folyamatok javítására fordíthatók azok a javak, amelyekre a háztartások fogyasztásának nincs szüksége. A részvénytársaság szerepe pl. a tőkeegyesítés, így olyan vállalkozások beindíthatók, amelyekhez egyszerre nagyon sok tőke kell, amennyi senkinek nincs egyedül, vagy nem merne egyszerre annyit kockáztatni.

A valódi és a pénzügyi termékek/szolgáltatások megkülönböztetése indokolt. Ha pl. előáll az a helyzet, hogy a pénzügyi szektor magasabb hozamot nyújt, mint a valódi gazdaság, az bizony ahhoz vezet, hogy a tőke a valódi termelésből az értékpapírcímkézésbe áramlik, ami aligha fog növekvő termelékenységhez vezetni. A válság megmutatta, hogy a még mindig jórészt valódi dolgokat előállító Németország pl. kevésbé volt érzékeny a válságra, mint a pénzügyi hazárdírozásban élen járó britek vagy amerikaiak. Ezt alátámasztandó, beidézek egy cikket, valamint ebből a cikkből idemásolok egy részt:
German Chancellor Angela Merkel once was asked by then-British prime minister Tony Blair what the secret was of her country's impressive success. She famously replied, "Mr. Blair, we still make things."

"Végül vannak a pénzügyi termékek/szolgáltatások, amelyek nem valódi termékek, mivel sem a háztartások közvetlen élvezetét nem szolgálják, és a termelési folyamatokra sincsenek hatással."

Dőreség.
Egyrészt a közvetlen élvezetüket szolgálják, mert kontrollált körülmények között juttatnak hitelt nekik (másik oldalról: forgatják a pénzüket), másrészt a vállalatoknak, hogy az áhított javakat elő tudják állítani.
De, a következő sorokban meg is indokolod, hogy miért hülyeség az, amit írtál.

Valóban több száz évvel ugranánk vissza az időben nélkülük.

"De, a következő sorokban meg is indokolod, hogy miért hülyeség az, amit írtál."

Hát ha én magam megindoklom, hogy miért hülyeség, amit írtam, akkor nyilván félreértetted azt a részt, ami szerinted hülyeség. Azt hiszem elmagyaráztam, hogy a pénzügyi szektornak milyen hatása van a termelésre, és milyen nincs. Most kezdjem el azt is magyarázni, hogy mi a közvetlen élvezet?

"Valóban több száz évvel ugranánk vissza az időben nélkülük."

Úgy csinálsz, mintha azt állítottam volna, hogy ezek teljesen fölöslegesek. Ilyet soha nem mondtam.

igazából egyiktek se nem érti, hogy tulajdonképpen hogyan működik a gazdaság

de te nyilvan igen, es en erdeklodve olvaslak tovabb, szinte iszom a szavaidat, LOL, bar felek, hogy kb. olyan hitelesseggel magyarazol a gazdasag mukodeserol, mint csiga az F1-rol...

Ezeket az emberek azért veszik, mert "élvezetet" okoz nekik. Ezek valódi termékek/szolgáltatások.

sigh... csak halkan kerdezem, hogy nem lenne egyszerubb bevallani, hogy hulyeseget beszeltel fentebb, esetleg feltenni a kezed a fault miatt, hogy arcoskodva masok szovegerteset ekezed, mintsem egyre melyebbre sullyedni ebben a netto hulyesegben?

Merkelt meg elegge kifacsartad, mert egyaltalan nem a nemet bankszektort ekezte (aminek vastagon szerepe lehet abban, hogy a nemetek meg akkor is "dolgokat csinaltak"), hanem sokkal inkabb egyes felelotlen penzugyi spekulaciokat. De hogy ebbol hogy kovetkezik, hogy a bankok csak a papirt tolgatjak, es beszedik a zset a semmiert, azt talan csak a hangok tudjak neked megmondani. Kossz, Emese, elvezet volt olvasni ezt a kis economic 101-et toled, LOL, OMFI...

Diktatorok kezikonyve

Ne haragudj, de amikor már századjára kell elmagyaráznom, hogy mit nem mondtam, mert olyan dolgokkal szemben fogalmaztok meg ellenvéleményt, amit én nem állítottam, akkor sajnos arra kell gondolnom, hogy a szövegértés nem megy.

Ez a hozzászólásod is tele van ilyenekkel:

"Merkelt meg elegge kifacsartad, mert egyaltalan nem a nemet bankszektort ekezte" - Miért, én mi rosszat mondtam a német bankrendszerre? Vagy hogy jön ez ide?

"a bankok csak a papirt tolgatjak, es beszedik a zset a semmiert" - Az "értékpapírcímkézés" eppenhogy az "egyes felelotlen penzugyi spekulaciok"-ra vonatkozott.

De tökmindegy mit mondok, úgyis azt magyarázod bele a mondandómba, amit belőle érteni akarsz.

Na, így már legalább azt tudni mire gondolsz. Ezt mondjuk érdemes lett volna az első hozzászólásodban kifejteni ahelyett, hogy elvárod, hogy mindenki értse mit értesz valódi illetve pénzügyi szolgáltatás alatt. És ez még akkor is így van, ha felteszem, hogy ez egy ismert közgazdasági kifejezés, és nem a te sajátod...

Viszont ebben az értelemben meg értelmetlen az első hozzászólásod: airwave felvetése kb az volt, hogy a bankoknak semmi hasznuk csak lenyúlják a pénzünket, erre sj reagált egy nem túl konstruktívat, csak rámutatott, hogy airwave nem érti a az egész gazdaságot ha ilyet mond. Erre jöttél te, ezzel a "pedig tényleg nem állítanak elő valódi szolgáltatást".

Ez kb ilyen lenne a mindenki által kedvelt autós analógiával:
- A Ferrari nem gyárt autót!
- Neked fogalmad nincs mi az az autó...
- Pedig a Ferrari tényleg nem gyárt kisbuszt!

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Van valami ebben, amit mondasz, de én egy kicsit másként látom:

- airwave panaszkodott, hogy mennyire szar, hogy Magyarországon a hitelintézet az egyetlen olyan vállalkozás, amibe érdemes fektetni.
- Erre sj rátrollkodott, hogy hát akkor neki fogalma sincs ezekről.
- Aztán jött a sokszor félreértett hozzászólásom.
- Végül a részletesebb magyarázatban visszakanyarodtam oda, hogy "Ha pl. előáll az a helyzet, hogy a pénzügyi szektor magasabb hozamot nyújt, mint a valódi gazdaság, az bizony ahhoz vezet, hogy a tőke a valódi termelésből az értékpapírcímkézésbe áramlik, ami aligha fog növekvő termelékenységhez vezetni." ~ Azaz nem olyan jó helyzet az, ha Magyarországon tényleg a kölcsönzés több hasznot hoz, mint a valódi termelés.

Ja, tenyleg nem. Es tegyuk hozza meg a legnagyobb jegybankok mukodeset, mint a FED es a ECB, ahol futoszalagon nyomtatjak a penzt es ezekkel a szep szines papirokkal megveszik a vilagot. A FED havonta csillagaszati osszegekert vasarol fel ingatlanokat, realis ertekekhez jutnak fiktiv papirosokert, nem rossz uzlet ez.

Ma mar a tankok helyet a penznyomdak vettek at, ma mar ezzel lehet a vilagot leigazni es meghozza eszrevetlenul. A nepnek meg marad a gurizes a kamatokra, hitelekre, mert ma mar a jo keresett helyett inkabb konnyen hozzaferheto hitelt adnak, mert azzal mindenki jobban jar, kiveve azt, aki eladosodik. Foleg mert az eladosodott szemelyt jobban lehet iranyitani, a hitel es a kamat rabja es tessek csak meg ujabb es ujabb hiteleket felvenni, az ECB / FED nyomdagepek mindezt lehetove teszik, nincs az a hitelmennyiseg, amit ne tudnank adni, csak vegyek fel, legyen mit nyognie mindenkinek egy eleten at. Mert ugye az arak nonek, berek nem igazan es konnyu hitelt felvenni, tehat latszik merre terelik a nyajat.

Ez mehet akarmeddig, amig az emberek elhiszik, hogy erteke van azoknak a szines papiroknak es azzal eromuveket, orszagokat vasaronak fel. Aztan lesz ami lesz a realis ertekek megmaradnak meg akkor is, ha az euro es az usd-t mar csak wc-papirkent lehet majd hasznalni akkor is.

A bankrendszer pedig tenyleg csak egy kamu atveres, hogy egyesek gyorsan meggazdagodjanak az ugyfelekre meg var a nyomor es az arverezes.

En pl. bevezetnek a kamatra es a penzugyi szolgaltatasokra, illetekekre is afa-t. Hogyan lehet ez, hogy egy ennyire jovedelmezo agazatnal nincs. En is szeretnek szamillios forgalmakat lebonyolitani afa fizetese nelkul. Ezzel elegge jol lehetne fekezni a kamatokat, a bankok nyereseget, mert vegso donteskor mindenki a torleszto osszeget nezi es hogy mennyit engedhet meg maganak. Ha mindenkinek kotelezo az afa fizetes akkor legyen az a bankoknak is!!

ez tenyleg a 10M mindenhez erto ember orszaga. Kar, hogy ez meg is latszik. Amikor a FED beinditja a penznyomdat, akkor azt azert teszi, hogy az igy a gazdasagba aramlo penz felporgesse a gazdasagot. De elobb-utobb ezt a tobblet penzt ki is kell majd vonni, kulonben eros inflalo hatasa lesz, ami megint nem jo. A FED / ECB vonal pedig ott mar vegkepp fud-ba valt, amikor nekik rovod fel az emberek eladosodottsagat. Senkinek nem tartanak fegyvert a fejehez, hogy irja ala.

A bankrendszer pedig tenyleg csak egy kamu atveres, hogy egyesek gyorsan meggazdagodjanak az ugyfelekre meg var a nyomor es az arverezes.

nem latom, hogy hol van a kozvetlen ok-okozati osszefugges a "bankrendszer" es az ugyfelek nyomora, bla-bla kozott. Az egy dolog, hogy a valsag elotti hitelezes eleg aggressziv volt, ebben valoban nagy saruk van a bankoknak. Na de ketton (harmon) allt ez a vasar. En pl. szinten ugyfel vagyok, es (egyelore) nem elek nyomorban, es nem akarjak vinni a hazat...

En pl. bevezetnek a kamatra es a penzugyi szolgaltatasokra, illetekekre is afa-t.

ugy erted, hogy a most pl. 9%-os kamat helyett 9+27=36% kamatot kelljen fizetni az adosoknak? Ez tenyleg jo lenne?

Diktatorok kezikonyve

hat, ez mar boven teljesult: ugy hivjak, kamatado. Bankado is van mar egy ideje, es az meg kulon arcpirito, hogy miutan atlagbela ill. a munkaltatoja kicsengeti a mindenfele jarulekokat, akkor most a betetek utan jaro kamatokbol meg egeszsegugyi hozzajarulast is levonnak. Magyarisztan jobban teljesitLOLBROAAAF!

Diktatorok kezikonyve

Piackutatás, üzleti terv, kockázatanalízis, roadmap, garanciák, személyes érdekeltség, és egy ügyvéd megléte esetén pár millióig simán.
Az ötlet olyan mint a segglyuk, mindenkinek van, legtöbbször ömlik belőle a szar, és ritka amelyik aranytojást tojik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Olyat lehet mondani, hogy én mint vállalkozó nem fogadnék el akárkitől befektetést?
Sok minden egyebet is kell hoznia mint csak a pénz (kapcsolati tőke, menedzsment tudás, stb.)

A sikeres vállalkozás messze nem csak annyi, hogy van egy jó ötlet és összetarhálunk némi pénzt.

--
Gábriel Ákos

Totálisan igazad van.
Legtöbbször a szellemi tőke nagyobb, és többet is ér, mint az anyagi.
Sokan azt is elfelejtik, hogy a pénz csupán egy átmeneti csere-eszköz, nem pedig egy termék. Pedig milyen szép lenne, ha ezt a bankok is tudnák... No meg a tőkéstárs.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

Tőkéstársnak nem választanék bankot, sosem tettem ilyet. Utoljára általános iskola alsó tagozatában volt dolgom bankkal önszántamból, úgy hívták a jelenséget, hogy takarékbélyeg. Nos, azóta csak kényszerből állok le bankolni, mert ma már egy adóbevallás sem megy enélkül.

---
--- A gond akkor van, ha látszólag minden működik. ---
---

csak akkor ha felcsuton lesz bejegyezve a vallakozas...

Igen, Nyilván függ a várható profittól és a bizalomtól. Mindig ámulattal csodálom a totózóknál a kígyózó sorokat. Inkább vállalkozásba fektetek mint lottóba.

Kategorikus nem!!!

Ha én vállalkozást akarnék indítani, akkor nyilván meglenne az ötletem. Nyilván teljes üzleti tervvel rendelkeznék, hogyan kívánom megtéríteni a befektetett összeget. Nyilván azt is kidolgoztam, hogy milyen vészforgatókönyvek vannak, és mi az a küszöb, aminél még megéri a vállalkozás.

Na most ha ilyen pontosan kidolgozott tervem van, akkor már a bankhoz is odamehetek kölcsönért.

Felejtsük el: ez nem magyar specialitás; ha valaki pénzt kér a vállalkozásra, mert "olyan ütős lesz, mint állat", akkor valószínű, a hivatalos, erre szolgáló csatornák már csődöt mondtak. Ergo balekot keres, lutrira. Tehát aki "befektet", az abban a percben bukta a pénzét, ennyi erővel a kandallóba is dobálhatja, az legalább a megfelelő vizuális hatást eléri, és örömet ad, ahogy ég.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

akkor valószínű, a hivatalos, erre szolgáló csatornák már csődöt mondtak. Ergo balekot keres, lutrira.

valoszinuleg letezik ez a jelenseg, de a topik cime nem a "kalandorok keresnek palimadarakat", hanem "kisvallalkozasok/startup-ok befektetoket". Kicsit olvass utana, hogy mi az a venture capitalist. Ez ugyanis (ahogy mar fentebb ramutattak), nem csak a zsozsot hozza, hanem a kapcsolatait, tapasztalatat es a vezetest (=management), ugy altalaban azokat a skilleket, amelyeknek latvanyosan hijan vagy, de egy startup / kisvallalkozas szamara szinten nelkulozhetetlenek.

Ajanlom figyelmedbe Guy Kawasaki: Art of start c. konyvet. Nagyon jo, es a vc szemevel ad tanacsokat, hogy indits el egy bizniszt. Olyan dolgokat mond el, amelyek trivialisak lehetnek, de vallalkozokent tuti nem fog az eszedbe jutni. Erdemes elolvasni.

Diktatorok kezikonyve

a bankos kölcsönös megoldás kb. 4-6 éve nem működik, csak hogy felzárkóztassalak a 21-edik századba. ha már rögtön feltételezed, hogy lehúzás-balekkeresés-etikátlanság van minden mögött, akkor előtte legalább alapozd meg jól (illetve ne, folytasd csak a habogást, legalább nem lesz senki aki komolyan veszi... bár így is többet ártasz mint gondolnád)

Nézz és láss: http://www.otpbank.ro/hu/maganszemelyek/hitelek/szemelyi-hitel/kamatok…
Ha nem tűnne fel ez a ROMÁN OTP!
Majd nézz utána, hogy milyen kamatokra kapsz te hitelt az OTP-től Magyarországon, pedig ez állítólag egy magyar bank lenne.
Még a maffia uzsorásainál is kedvezőbb feltételek vannak mint a magyar bankoknál.

Vállalkozásról volt szó és nem személyi hitelről.
Az adott országban fizetendő hitelek kamatai az adott ország költség és hitelkockázati mutatóiból adódnak. Egy eladósodott, hitelt vissza nem fizető, csóringereskedő állampolgárokkal teli, nem működő gazdaság ellenére jóléti államot játszó országban magasak a bank költségmutatói és magasak a hitelkockázati mutatók.
Szeretnél alacsony kamatot? Mi kell hozzá? Csökkentsük a bankok terheit és csökkentsük a visszafizetési kockázatot. Hogyan lehetséges ez?
Lehetséges, csak épp picsogás lenne belőle.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kurva nagy tévedésben leledzel. Egy bank nem kockázati befektető. Egy üzlet beindítása viszont magas kockázatú. A banki kölcsön csak akkor reális ha a cégnek a hitel+kamat visszafizetéséhez szükséges erőforrása a cég működését nem befolyásoló módon rendelkezésre áll.
Pl. most épp egy építőipari cégben vagyok befektetőként jelen, a cégnek 4 hónapja nem fizetnek egy elvégzett munkáért, mert az állam nem utalta a megrendelőnek a pályázaton megnyert összeget. Egy bank már megindította volna a céggel szembeni behajtást, én viszont csendben tudok várni, mert számítottam erre, mikor beszálltam. A bank iszonyatos kamattal számol, én 0%-os rátaval. Akinek volt már induló vállalkozása, az tudja, hogy ez mit jelent.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nem, mert nem erdekel a pusztan uzleti befektetes. Ha valami jo otlet van amin startup-ban lehet dolgozni inkabb csinalnam. Lehet orult vagyok, de a jo melo fontosabb mint a penz :) Persze a "jo melo" ritka

+1

nem mondom hogy rosszul keresek, de kereshetném többszörösét, csak olyan munkával amit utálok.

a másik, hogy ha kiszámoljuk mennyit hozhat egy lelkes programozó napi 2 óra munkával, egy év alatt elég szép pénzt tol bele az idejével egy project-be, szerintem ez többet érhet, mint ugyan ez pénzben. viszont tény, hogy nagyon keveseknek sikerül tényleg fegyelmezetten végrehajtani egy tervet, ha nem az a főállásuk, hanem csak mellékesben