Ha desktop környezet, akkor:

Címkék

Windows "klasszikus" (..., 2000, XP, Vista, Win7)
20% (166 szavazat)
Windows Metro (Win8, Surface, WP*)
2% (18 szavazat)
OS X - Aqua
9% (77 szavazat)
Gnome és származékai (Gnome2/3, Shell, Unity)
30% (251 szavazat)
KDE és variációi (2, 3, 4)
15% (125 szavazat)
Egyéb Linuxos/BSD-s felület (LXDE, Xfce, IceWM, TWM, Windowmaker, SithWM, Blackbox, ...)
18% (150 szavazat)
Mobil/beágyazott OS desktop helyett/desktopként (iKütyük, Android, rPi, plugok, stb...)
0% (3 szavazat)
Egyéb, leírom (ami sehova máshová nem fér be)
1% (11 szavazat)
Nem használok ilyet
0% (3 szavazat)
Csak az eredmény érdekel/nem árulom el, de zavar, hogy nem látom az eredményt a főoldalon
3% (22 szavazat)
Összes szavazat: 826

Hozzászólások

Igazabol a mostanaban felkapott tema, a regi win vs. metro erdekel, csak nem akartam, hogy massal szetoffoljatok, azert kerult be a tobbi lehetoseg.

--
ezt tényleg ennyire nem értitek? - turdus :)

Akkor törlöm a szavazatomat. Utoljára ami wint használtam, az az XPHome volt. Akkortájt tetszett a felülete, kis színes, de amióta volt szerencsém sok-sok más DE-hez és WM-hez, azóta azt mondom, hogy annyira nem vág földhöz a képességeivel. Gnome-ot használtam eleinte, az jó volt, csak aztán kicsit kezdte megterhelni a gépet, nekem meg kezdett kicsit szétesőnek tűnni. Utána próbáltam KDE3-at, az faszányos, tökös, komplett érzetet adott, cserébe merőkanállal falta az erőforrásokat. KDE4-gyel is tettem egy próbát, az nem jött már be. Jelenleg XFCE és LXDE megy, két kellemes DE, időnként próbálkozom mondjuk EDE-vel is.
:)
Win7-8-at csak messziről láttam, vagy még úgy sem, azokról nem nyilatkozom.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Perpill Xubuntu vagy MATE, de ez még eléggé fejlesztés alattinak tűnik. Sajnos a Gnome 3 nem folytatja a Gnome 2 remek hagyományait, pedig nem ártott volna.

--
Apache Solr Druplahoz és Wordpresshez: http://solr.vpspro.hu

Tökmindegy, csak legyen rajta böngésző, ssh és rdp kliens meg játékok. :-p

Most mire szavazzak? Otthon default a Win7 Aeros csodája, teljesen meg vagyok vele elégedve (egyedül a több desktop hiányzik), Linuxon viszont háború van, másfél hete váltottam Gnome3-ról KDE-re, és eleddig maximálisan elégedett vagyok a döntéssel :)
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Jahj, megint egy előítéletes ember :D Elképzelhetetlen, hogy valaki elégedett legyen kde4-gyel? Már nagyon rég váltottam rá, Mégpedig xfce-ről, mert a gnome már akkor se jött be, pedig az nem gnome3 volt. Mondhatom, hogy teljesen elégedett vagyok azóta is :) Azelőtt szinte minden hónapban kíváncsiságból kipróbáltam valamilyen ablakkezelőt, hátha jobb, enlightenment pl kifejezetten tetszett is, de valahogy egyik sem ilyen összeszedett. De ez hitvita, és/vagy ízlés dolga, akinek a gnome bejött, az unity-re is előbb vált többnyire, mint kde-re, meg olyat se gyakran hallok, hogy kde-ről váltana vki pl.

Nekem e16-gnome a befutó, unity-nek még vannak apró hülyeségei, amit nem bírok kigyomlálni (pl.: ikonizált ablak ne jelenjen meg alt-tabozáskor, ikonból visszanagyitás az épp aktuális asztalra pakolja fel az ablakot, ne oda ahol le lett kicsinyítve, stb.).

--
"A herceg én vagyok."

+1

A régi gnome az nagyon gnóm, csúnya és buta, viszont legalább nagy is...
Felüdülés volt 2005-ben átváltani KDE-re (akkor még 3-asra) de a KDE4 is fényévekkel volt jobb a párhuzamos gnome-nál. Az új gnome legalább csinált valamit, van benne innováció, bár még mindig nem az én világom.

Egyébként, mint többen írták ez hit kérdése és teljesen szubjektív, ezen nem érdemes vitázni, viszont nyugodtan fogadja el minden elvakult gnome hívő, hogy van akinek az új gnome jön be és olyan is, talán még több mint gnome hívő, akinek inkább a KDE vagy az E jön be, többek között épp azért mert a gnome túl puritán a használhatósághoz, de túl nagy egy puritán DE-hez képest.

--
MacBook Black
OS X 10.6.5

> Azt nem értem, hogy bizonyos beállítások miért vannak úgy eldugva a Windowsokban, hogy csak registry állítgatással lehet kicsikarni.

Ez nagy ritkán engem is zavar, de azért ilyen van Linuxban is, csak ott nem registrynek hívják.

> De sokszor alapvető dolgokat is. pl. felhasználói home-ok áthelyezése másik partícióra, program files átirányítása..etc

Ez pedig (szerintem, legalábbis) egyáltalán nem alapvető dolog. Nekem pl. sosem jutott eszembe, hogy a home egy külön partíción legyen. Biztosan van, akinek ez igénye, de szerintem ő nem átlagfelhasználó.

A dokumentumok más meghajtóra átirányítása egyszerű: My documents --> Jobb-klikk --> Tulajdonságok --> Location--> Move gomb.
Ugyanez a művelet sokszáz gépre GPO-ból működik akár hálózati meghajtóra is. Sőt, a felhasználó gépek közötti mozgatásának alapfeltétele, hogy az adatai kövessék. Ehhez mappaátirányításra van szükség.

Üdv:
Lepenye Tamás

Megnézem. Egyszer már próbálkoztam egy megoldással, tényleg nagyon lightweight volt, villámgyorsan váltott a sessionök között, csak valahogy nem volt intuitív érzete, nem érződött hogy desktopot váltasz (és nem lehetett hozzá global hotkeyt konfigolni).
De köszi a linket!
----
India delenda est.
Hülye pelikán

miert nem multichoice?
vegul OSX-et jeloltem, de a KDE4-en is erosen gondolkodtam...

Egyeb: Emacs.

(egyebkent gnome3 amikor epp nem a fentebbi)

--
|8]

A céges gépem Windowsos. [Muszáj, mert annyi win only progink van; annak meg nem látom értelmét, hogy linuxon virtualizáljak windowst, és állandóan azt használjam.] Amint kijött a céges (SA) végleges verzió win8-ból, azonnal letöltöttem, felraktam szűz winyóra (64 bites, win7ből is ezt használtam). Egyelőre nagyon is szimpatikus. Out-of-the-box szinte minden működött, driverből csak a via audio-t kellett felrakni, azt is csak azért, mert az előlapi jack dugók némák voltak nélküle. Viszont a VIA oldalán már lehetett választani Win8-at is az OS dropdown menüből letöltésnél.

Eddig sem használtam start menüt, xp/win7-en pl. RocketDock volt helyette. De ez az új metrós startbigyó nagyon szépen elrendezgethető, nekem nagyon kézre áll és tetszik. A multimonitor-támogatás (dualmonitoron használom) és az új billentyűparancsok hozzá nagyon kényelmesek és hasznosak. A gyári MS contacts és calendar metro appok tudnak szinkronizálni a Google fiókommal, úgyhogy a Google calendar eseményei szépen ott lógnak még a loginképernyőn is, ha akarom. A gyári MS RDP app is jól néz ki és hatékony; meg úgy általában tetszenek (főleg dualmonitoron) ezek a fullscreen böszme nagybetűs letisztult appok. Könnyen átláthatóak és messzebbről is nagyon jól olvashatóak.

Először magam is virtualizáció nélkül szerettem használni a Windowst a Linux mellett, de amióta volt egy-két vírusos szívás, azóta csak virtualizálok. Így mindig van egy mentésem a telepített Winről, és pillanatok alatt visszateszem. Már nem vagyok hajlandó vason futó Windows használni, ha azt nekem kell gondozni. A vírusirtók annyira lelassítják a wineket, hogy annál már az is jobb ha virtuálisan a nélkül fut.

A Windows 8 vonatkozásában mindkét témában jelentős a változás:
Antimalware - Protecting you from malware

"Improved performance. Traditional antimalware technologies are well known for impacting system performance. It’s not uncommon that running antimalware software doubles the amount of time required for core scenarios like file copy and boot. As you read in last week’s blog entry, we have a lot of people working on system performance and Windows Defender improves performance on all key scenarios compared to common antimalware solutions on Windows 7, while maintaining strong protection. For example, Windows Defender with its full protection functionality enabled adds only 4% to boot time, while reducing CPU time during boot by 75%, disk I/O by around 50MB, and peak working set by around 100MB."

Windows 8 alapra állítása egy gombnyomással - Refresh and Reset your PC

With Windows 8, there are a few key things that we set out to deliver:
•Provide a consistent experience to get the software on any Windows 8 PC back to a good and predictable state.
•Streamline the process so that getting a PC back to a good state with all the things customers care about can be done quickly instead of taking up the whole day.
•Make sure that customers don’t lose their data in the process.
•Provide a fully customizable approach for technical enthusiasts to do things their own way.

Üdv:
Lepenye Tamás

Azert a Defender meg mindig alulmarad egy Avast-tal szemben teljesitmenyben.

Arrol mar nem is beszelve, hogy nem tudom elhinni, hogy tobb mint 3 ev nem volt eleg arra, hogy az UltraVNC nevu ingyenes szoftvert vegre kivegyek az adatbazisbol. Minden egyes ujratelepitesnel ujra meg kell ertetnem a geppel, hogy igen, en TENYLEG egy malware-t hasznalok a napi munkamhoz. Egyszeruen mert az egyik legjobb VNC kliens, es sajnalom hogy a Microsoft kompletten kihagyta ezt a protokollt a rendszerbol, de ettol meg nem lesz malware.

Es a legjobb, hogy meg mindig nincs olyan hely, ahol az ilyet jelenteni lehetne. Nincs egy bugzilla.microsoft.com.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A defender programozásakor nem csupán azt a feladatot kellett teljesíteni, hogy gyors legyen. Hanem azt is, hogy keveset fogyasztva gyors legyen. A táblagépek világában az energiahatékonyság még a sebességnél is fontosabb.

De ha te azt mondod, hogy Avast, hát legyen. Nincs azzal se gond, ha szereted és elégedett vagy vele.

Üdv:
Lepenye Tamás

Umm... most mar egyre jobbak a free implementaciok. Van szerver is, de az nem az RDP miatt pocsek, hanem egyszeruen szar a megvalositas. Kene ra egy 6-8 fos csapat, aki nagyon melyen ismeri az X-et, es akkor lenne egy jo RDP szerver is X-hez.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Oké, windows 8 fasza, de a Steam megy-e? Gabe Newell múltkor mintha siránkozott volna, és a dagadó játék-gyűjteményem nem szívesen hagynám ott! :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Miert ne menne? Gabe nem azert sirt, mert nem megy a steam vagy a steam-rol letoltheto jatekok, mert mennek. Hanem azert mert a steam kap egy beepitett konkurenciat, ami nem tesz jot az uzletnek.
En a helyeben beperelnem az MS-t es rakatnek a windows 8-ba app-store valaszto ballot screen-t. :D

Ja, akkor oké! :)
Csak láttam ezt a hírt, nem olvastam el, de mivel a Microsoft játékpiaca nem tudott meggyőzni, szerintem Gabe-nek nincs félnivalója. Legalábbis részemről. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Azért az xfce-t nem kellene egy lapon emlegetni a sima window managerekkel. Főleg, hogy a debianban is elvileg ez az alapértelmezett már.

Azt kissé szomorúan konstatálom, hogy egy informatikai portál olvasói között a Windows "felülete" kedveltebb, mint Mac, de még a GNOME-nál is.

Ezt én sem szeretem, amikor valaki progresszíven fikázza az összes általa nem használt operációs rendszereket. A Windows 7 felülete szerintem szép, használható, stabil oprendszer. Nem értem, miért baj, ha egy munkaeszköz azon kívül, hogy jól működik, még jól is néz ki?

Szerk.: Még mielőtt bárki belekötne, hogy miért nem Linux, azért mert Linux-ra nem adta ki a Microsoft a Visual Studio-t, sőt a .NET frameworköt sem (a szemét! :) )

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Milyen alapon kérdőjelezed meg a szükségképpen szubjektív ítéletemet?
Linuxal sem voltam egyébként elégedett (messze nem), de ott legalább volt reménysugár, meg emberek, akik nem süppedtek bele abba ami van, hanem akarnak valamit változtatni, haladni. Na ez a windowsról nem mondható el.

"akarnak valamit változtatni"
aztán
"ez a windowsról nem mondható el"
mondod ezt a deklaráltan Win8 Metro felülete miatt létrehozott szavazásban... Nincs több kérdésem. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Ezek szerint nem fogalmaztam egyértelműen, emberek alatt a felhasználókat értettem.
Win8 metro felülete akár még jó irány is lehet, de itt is arról van szó, hogy a microsoftnál kitaláltak valamit, amit aztán jól leerőltetnek az emberek torkán. Szó nincs felhasználók hadairól, akik tudják, mire lenne szükségük.

Ez a kijelentes ilyen formaban nem helytallo. Nekem anno 1998 vegen a draga windows kb 7 evnyi programot es egyeb alkotast tett a folddel egyenlove, amit se boot floppy, se CD segitsegevel nem sikerult akkor visszaallitani. (Evekkel kesobb linux alol az adatok egy reszet sikerult kinyerni, erdekes modon, ott megvoltak ra az eszkozok, rogton keznel.)

Soha semmi nem okozott annyi szenvedest, mint a windows 1998 decemberenek egy napjan. (Es akkor meg nem szamoltuk hozza, hogy azota mennyi szivas volt meg windows kapcsan amit el kellett viselnem...)

Az egyetlen komolyabb linuxos szenvedesem az volt, hogy a YaST allandoan felulcsapta a configjaim. De ezt egy Debian install egy laza mozdulattal megoldotta, es azota orom van es boldogsag. Kiveve amikor windowshoz kell nyulnom, mert akkor szomorusag koszont be. Falra maszok a kinezetetol is, meg attol, hogy eger nelkul vezerelni nagyon nem trivialis. Felall a hatamon a szor, ha windows API-t latok (WKabbeaFaszomAx()), az MSDN doksikkal ki lehet kergetni a vilagbol. A DLL-ek vilaga szinten igen igen viccess, a siros-fajos fajtabol.

Kodoltam windowsra, alacsonyabb es magasabb szinten is, inkabb dolgoznek lyukkartyaval, mint megegyszer windowsra kelljen kodolnom barmi nagyobbat.

De biztos bennem van a hiba.

--
|8]

"De biztos bennem van a hiba."

Pontosan. Megfelelő réteget létrehozva teljesen mindegy, mire kódolsz, a kód nagy része platformfüggetlen.
Eddig egyetlen dolog hiányzott nekem Win alól ilyen téren, egy egyszerűen használható named pipe fogalom.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

> Pontosan. Megfelelő réteget létrehozva teljesen mindegy, mire kódolsz, a kód nagy része platformfüggetlen.

Harom dolgot jegyeznek meg:

Egyreszt, ha layert layerre kell halmoznom ahhoz, hogy valamit hasznalhatova tegyek, akkor ott valami by definition fundamentalisan el van baszva.

Masreszt ha visszaolvasol, a windows API csak egy aprocska resze windowsos szenvedeseimnek. Linux alatt is szivtam mindenfele kreten apikkal hasonlo mennyisegut (oh, hello libdbi, oracle instant client, es a tobbi hasonszoru elmebaj!).

A harmadik megjegyzesem egy sirva rohoges, amit sajnos nem all modomban erzekletesen leirni. Mindenesetre az idezett mondatodat koszonom, bekeretezve kiteszem a falra, nagyon jo lesz ranezni es elmosolyodni mikor epp letor valami.

--
|8]

Hiába gunyoroskodsz, ettől még igazam van. Az egóboostolásod pedig nem érdekel.

A layer layerre halmozás EGY layert jelent. Egy. Ráadásul nem azért teszed, hogy használható legyen, hanem hogy platformfüggetlen. Az két teljesen különböző dolog. A te esetedben ez a két dolog egybeesik, de azért rajtad kívül emberek milliói képesek WinAPI-val dolgozni (már azt a minimálisat, amit kell, mert a kód nagyrésze layerek nélkül is platformfüggetlen).

Nem érdekel, hányad része az API-s sztori a nagyobbnak, mert én arra reagáltam, nem pedig arra, hogy neked mi a búd s bajod a Windows-zal úgy általában.

Röhögj sírva, az a te (matematikai? mérnöki? önbecsapási?) képességeidet jellemzi, ha nem látod a túlnyomóan platformfüggetlenséget.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Nem, nincs igazad, megmondom miert:

1) Sehol nem irtam, hogy portabilis kodot akartam volna irni, plane nem win es !win kozott. En arra panaszkodtam, hogy a Win APItol hanyok. Erre jottel azzal hogy csak layer kell fole es hasznalhato es portabilis lesz a kodom.

Engem konkretan az utobbi nem erdekel, nem vilagos hogy mikent jon a kepbe, de mindegy. Gondoltam a layert azert (is) emlited mert azzal hasznalhatobba teheto egy amugy gyatra API is (ami egyebkent igaz, csak en azt allitom, hogy ha layer kell hozza, akkor alapbol el van szurva :P).

De, megha portability layer szoba is kerult volna, akkor is meg kellett volna irni, aminek hatasara win apival dolgozom. Igy egeszen pontosan semmit nem nyertem volna.

2) Ha nem erdekel a teljes tortenet, milyen alapon jelented ki, hogy nincs igazam, es nem okozhat a windows tobb szivast, mint a linux? ;)

3) Megkerdeznem, hogy milyen tapasztalatod van platformfuggetlen kod irasaban? Ennek hanyad resze hardverkozeli?

--
|8]

+1 (sajnos)

Nekem (is?) az a gondom, hogy a zárt forráskód illúziót produkál (nem tudod, hogy valójában mi és hogyan hozza létre azt, amit látsz és tapasztalsz - kivéve, ha te is egy mágus vagy és meg tudod hackelni ;) de ez ugye nagyon ritka és amúgy kicsit elvetemültség - mármint a kód visszafejtés), ellenben a nyílt forráskóddal, ahol bárki bármikor kielemezheti (és megoszhatja), hogy éppen miért és hogyan történik az adott esemény.

Pont ezért van bennem (is) mindig egy (igen jelentős) feszkó a szükségszerű bizonytalanság miatt miközben zárt forráskódot használok, és pont ugyanez miatt leszek nagyságrendekkel nyugodtabb, amikor nyílt forráskódot.

...éppen ezért nagyobb eséllyel találják meg többen benne ugyanazt a hibát és kisebb eséllyel lesz elhallgatva annak léte. Éppen ezért kevésbé veszélyes, mintha egy nehezen visszafejthető kódban egy direkt erre szakosodott bűnözői csoport biztonsági rést talál, amit aztán jól ki is használ - és jóval tovább tart ellene a felkészülés, mintha több, egymástól független közösség is felfedezné ezt.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ezt el is hiszed, vagy csak betanultad?"
- ez most a problémát tekintve mellékes, a reális esély megvan rá, akkor meg mindegy is.
"de nem mindegy, hogy hiszékeny vagy, vagy csak torrkodsz."
- de, mindegy (lásd fentebb), egyébként ezen kívül még van sok verzió, csak ne magadból indulj ki..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Megint kezdunk oldalrol araszolni a manyeyeballs kerdeshez. Sajnos, a gyakorlatban nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a manyeyeballs nem mukodik. Innentol kar ezt a kerdest feszegetni.

Arrol nem is beszelve, hogy a szal kezd offtopic lenni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Működik az, csak nem olyan hatékonysággal mint azt sokan képzelik. Mindenki azt a részt olvassa a kódból, ami érdekli, sőt tovább megyek, amiből tanulni akar.

Szerintem sokkal több bug javítódik láthatatlanul, mert adott fejlesztő megcsinálja magának. De se kedve, de energiája beküldeni az upstream-be. Nekem is érik már egy gridengine patchset..

Egyáltalán nem állítom és nem is hiszem, hogy az ópenszósz egy tökéletes megoldás. Ám számomra összehasonlíthatatlanul megfelelőbb (szándékosan nem "jobb"-at írtam ;)) a zárt kódnál.

A zárt kód illúzió jellegét (a nyílttal szemben) tagadni nem érdemes. Talán csak a hívők számára... :)
Természetesen sok olyan emberrel kell számolni, aki illúziót preferál és ugyanúgy sok olyan is van, aki az illúziót nagyon nem tudja elviselni a saját IT környezeteként.
Én ez utóbbi típus vagyok és előző hozzászólásomban csupán leírtam a szemléletemet és a frusztrációm okát, mindenféle bántó szándék nélkül. :)

Egyet is értek veled abban, hogy a lehetőség még nem feltétlenül jelent cselekedetet, ám szerintem fontos szempont, hogy szükség esetén bőséges számban állnak rendelkezésemre lehetőségek (fejlesztők, forumok), ahol nyílt forráskódú problémámra/kérdésemre választ kereshetek - és nagy eséllyel találok is. Ellenben zárt kódnál ugyanaz a lehetőség nincs meg.

Én linuxot csak szerveren üzemeltetek, mert szerintem nem desktopra való, a Makkostól meg lilát hányok, mert nem vagyok vastag-keretes szemüveggel, és szivárványos sállal szerelt hipszter. Most jobb? :D
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Akkor itt most GUI framework-öt kell szavazni, vagy oprendszert, esetleg desktop environment-et, vagy most akkor ablakkezelőt? Most látom, hogy mobil telefont is lehet választani. Most akkor mi van? :)
--
HUPbeszolas FF extension

Nem könnyü választani, mert mindhárom gépen más van. A laborban WinXP (muszájból), az asztali géoen KDE3, otthon LXDE mindkét gépen. A KDE3 hozzám nött, a KDE4-et képtelen vagyok elviselni, igy elmenekültem LXDEhez. Egyébként sincs olyan számomra hasznos többlet szolgáltatása, ami a többlet erőforrásigényt indokolná.

Egy ilyen informatikai portál olvasói közt sok olyan lehet, aki több különbözö gépet üzemeltet, igy egy ilyen szavazás valósághübb lenne, ha több opciót is lehetne választani.

üdv

Az utolsó opciót ebben a formájában betenném minden későbbi szavazáshoz.

Openbox, kissé fapados, de már nagyon untam, hogy innováció címén folyamatosan elkúrnak jól működő, megszokott rendszereket. Ezt remélem egy darabig békén hagyják.

90% Windows "klasszikus"
10% KDE és variációi (2, 3, 4)

Leginkább Unity és KDE, de az előbbire szavaztam. A felület koncepciója tetszik, de a Nautilus helyett találhatnának valami jobbat (a fájlkezelő és a munkaasztal-kezelő részére egyaránt igaz).

A GNOME-ra szavaztam, mert nem tudom megtagadni magamat, en GNOME fan vagyok. Most eppen a GNOME 3 fallback rendszeren vagyok, es probalom azt kepzelni, hogy ez egy GNOME 2.x kornyezet. Neha mar sikerul ;-).

Ugyanakkor Windows user is vagyok. Mostanaban mondjuk epp nem, mert a Win8-hoz kiadott nVidia driver random idokozonkent kapcsolja le a laptop monitorat, es azon nincs power gomb, amit lehetne nyomkodni. Csak a nagyot tudom.
A Win-t mondjuk foleg jatekra hasznalom, de neha developkodok is rajta.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

2 hete valtottam kde-rol gnome-ra. 1 hete valtottam gnome-rol kde-re =)

KDE 4 (Kubuntu 12.04) de nem vagyok vele elégedett... A szemantikus desktop-nak akartam adni egy újabb esélyt, de reménytelenül lassú egy Core2Duo laptopon (4Gb ram), ráadásul instabil, bugos. Szemantikus fícsörök nélkül használom már néhány hónapja, így a tempó rendben van, de maga a Plasma desktop is iszonyat instabil.

Számíthatok javulásra a 12.10-ben, vagy váltsak vissza Unity-re?

Költői kérdés: mikor lesz valóság az éles körülmények között jól működő szemantikus desktop egy kézreálló, remek keresővel?

Nem tudom Ubuntuék mit művelnek (bénáznak), de gyanítom, hogy közük van a KDE-ről kialakult negatív képhez. openSUSE-n már verziók óta problémamentesen fut és az egész család ezt a kombót használja különböző gépeken a legnagyobb megelégedettséggel.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Pár évvel ezelőtt bennem is ez a kép alakult ki, így használtam SUSE-t is kb. másfél évig, de abból is elegem lett valami miatt (már nem emlékszem, hogy milyen hibák voltak). Viszont utána jött az Ubuntu + Gnome (majd Unity) időszak. Ez után lett tavasszal Kubuntu.
A 12.2-es openSUSE mennyire használható napi szinten KDE-vel, 2 éves laptoppal? Már 10 éve várok egy olyan distro-ra, amit csak elindítok és minden jól megy rajta :D

Én egy négy éves notebookon (Acer Extensa 5620) használom az openSUSE 12.2 KDE kiadást probléma nélkül. Barátnőm HP 6735s notebookján és a húgom új Asus K53SD-SX1243D notebookján is jól hibamentes.

Azonban hallottam egyes felhasználóktól, hogy a KDE csomagkezelője blokkolja a rendszer csomagkezelőjét, amit én a KDE-s kiadásnál (tehát nem a DVD-s verzió) egyáltalán nem tapasztaltam egyik gépnél sem. Szóval fogalmam sincs, hogy milyen környezetben fordul elő a hiba, de a PackageKit kilövésével orvosolni lehet a problémát.

Mindenesetre évek óta openSUSE felhasználó vagyok és ismerem a korábbi verziók gyengeségeit, amit már az első pillanatokban meg lehetett tapasztalni bizonyos konfigurációkon, de ezzel az új kiadással egyáltalán nem volt probléma és minden elsőre működött.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Khmm... a KDE-nek _nincs_ csomagkezeloje, PackageKit van, ami a hatterben a rendszer csomagkezelojet hasznalja.

Ha nagyon turelmetlen vagyok, akkor en ritkan lovom ki a packagekitet, helyette a pkcon parancs pont ugyanugy feltelepiti a dolgokat. A PackageKit kilovesevel viszont meg tud hulyulni az updater applet, ami meg nem jo.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Köszi a biztatást, kipróbáltam, most már 3 napja használom és eddig tetszik. Sok Kubuntu-s bosszantó hiba eltűnt, cserébe csak zavaró új beállításokat kaptam, amiket még nem tudtam mindent helyrezökkenteni. Még nem tudom eldönteni, hogy csak az újdonság varázsa-e, de jobbnak tűnik az openSUSE 12.2 mint a Kubuntu 12.04

AmigaOS
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nekem a sima gnome 3 abszolút bejön, mindenki perverz, akinek nem. ;) Kár, hogy a régi asztali gépen szétesnek a felület feliratai, és akkor kell neki adni egy taslit.

Jelenleg teszting miatt Gnome3, hogy leírhassam a tapasztalataimat róla, aztán majd jönnek sorba a változatok: Mate, Cinnamon, Unity.. Utána még Xfce, Lxde, Enlightenment, majd jön a KDE vonal: KDE4, RazorQT... Aztán, ha végeztem a naaaaaagy asztali környezet tesztekkel, akkor pár kisebb erőforrásigényű ablakkezelő is megpördül majd a gépemen.. De alig várom már, hogy visszatérjek a jó öreg Openboxhoz... //legalábbis a Unity, meg a Gnome3 használat után...// Valahogy nekem még mindig kiforratlannak, és össze-vissza kapkodónak(force global menu, utána meg a nautilusban lecserélik egy fogaskerék ikonra... egyszer scope, aztán meg lencsék.. még a nevüket sem volt idő megtanulni...) tűnik a Unity. A Gnome-shell egy lebutított környezet(jó értelemben), jó úton is haladnak, viszont valahogy nem esik úgy kézre, mint az Openbox..

Más: Bár a tárgyhoz tartozik, külön bekezdést érdemel az erőforrásigény...
Sokan vannak akik nem értenek velem egyet, mert ugye a mai gépekben már minimum 2GB(de inkább a 4GB) a RAM, meg úgyis elviszi... Köszönöm szépen.... Nem azért veszek gépet, hogy a memória felét a kezelőfelület meg egy szaros webböngésző eméssze fel... 8 évvel ezelőtt hasonló felhasználói magatartásom volt, akkor még játszottam is, negyed-hatod ilyen erős gép elég volt hozzá.
De már látszik valami fejlődés féle, mert most a Quantalban a Gnome-shell már nem eszik annyit, mint előzőleg. Azért a kis Openbox+Compton/vagy/Cairo-t még nem tudja alulmúlni...

Summa-summarum:
-Egyre jobban tetszik a Gnome-shell koncepció
-Unity sem rossz, de vannak még érdekességei
-KDE összehangoltsága mindig, az erőforrásigénye viszont sosem tetszett
-Lxde felesleges(ha valaki felfedezi, hogy az Lxde ablakkezelője az Openbox magában mennyivel jobb), mert idegesítő, hogy Alt+F2-re 3 másodperc alatt jön fel a "futtatás" ablak, akkor inkább Openbox-session+Tint2+gmrun(persze ehhez jól át kell látni az Openbox config fájlokat, tehát kezdő felhasználónak először inkább mégiscsak egy Lxde, de ha kíváncsi és érdekli, hogy mit lehet kihozni az Openboxból, akkor úgyis átáll rá)
-Xfce-ben a Thunar maga ami nem tetszik, de azt le lehet cserélni pcmanfm-re
-Enlightenment, meg instabil, és nagyon lassan fejlesztik..

A "sötét" oldalról meg annyit:
-Win7 valóban használhatóbb, mint az összes Windows verzió együtt idáig, az új Win8 New UI-t meg még sosem próbáltam, de nem tűnik rossznak..
Nagyjából pont ennyi..

-Jah, hogy az OS X-ről se feledkezzünk meg: Én akkor adtam el a MacBookomat, amikor a Tiger volt még(2009), akkor még jó volt, viszont már akkor is eléggé konzumer hardver volt a Mac-ekben. Ugyan ennek semmi köze a GUI-hoz, de a mostani repertoárt elnézve, meg a legfrissebb OS X kiadásokról szóló cikkeket nyálazva és a Saturnban MacBookProt tapizva, én soha többet nem vennék Apple terméket, mert egyszerűen nem éri meg az árát. Még az OS X miatt sem.

-Androidot, IOS-t meg el sem tudom képzelni, mint desktop környezetet.. Legalábbis sokat látott felhasználóknak semmiképp.

Arra lennék kíváncsi,hogy a nagy disztribúciók mire fognak beállni... Most úgy tűnik, hogy a Gnome-shell, meg a KDE nyomul, de majd meglátjuk. A Unity alapötlete nem lenne rossz, csak el kéne dönteni, hogy akkor most global menü, vagy fogaskerék, mert az egyikért állandóan a képernyő tetején kell kotorászni, a másik meg az aktuális ablakban megtalálható mindig..

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || 12.10 Gnome Edition

Ha sorrendet kéne felállítanom, hogy tapasztalataim alapján melyik mennyire esik kézre nekem, akkor ez jönne ki:
1. Gnome3 Shell, 2. Win7, 3. Unity, 4. KDE4, 5. Gnome2, 6. W2000, 7. XP, 8. Xfce, 9. KDE3, 10. OS X, 11. TWM, 12. Win8.

A szavazás tehát teljesen egybemossa az általam teljesen különbözőnek tartott felületeket. Pl. 1., 3., 5. helyezettemet "Gnome és származékai" néven.

A Gnome3 és a Win7 amúgy sem különbözik nagyon. Mindkettőnél Win gomb + név beírással indítok mindent.

Persze, hogy nem. Kivéve a nagy, bal oldali Dockot, amit remekül el lehet érni hüvelykujjal, kivéve az app választó felületet, amit nagyszerűen lehet nyomkodni ujjakkal, kivéve a jobb oldali desktop választót, amit remekül lehet jobb hüvelykujjal nyomogatni.
Forrás : http://www.gnome.org/gnome-3/

Ez érdekes, én pont fordítva figyeltem meg. Az összes Desktop WM afelé megy, hogy minél kevesebb valami legyen az asztalon, a mobilos wm-ek meg afelé, hogy minél több. A w8 e nézőpont szerint inkább mobilos. Miben hasonlít jobban desktopWMhez, mint a mobilosokhoz?

Puppy linux felhasználó

OSX:
- iOS like programindító (Launchpad)
- Mobil style felületváltó (Mission Control)
- Full Screen apps

Mac OS X Lion wikiről:
- Mail 5 – Uses an iPad-like user interface
- Address Book now uses an iPad-like user interface
- Auto-correction now behaves much like on iOS devices, displaying an iOS-like popup box.
- Mac App Store – An application store built in the image of the iOS App Store.
- Multi-touch gestures – Similar to iOS, additional gestures performed using a multi-touch input device
- Resume – Applications resume in the same state when re-opened as already seen in iOS
- On demand scroll bars now disappear by default when they are not being used, similar to iOS.

stb. stb.

Gnome ugyanez, nyilvánvalóan az OSX-et másolja.

KDE

Ubuntu mobile Unityvel

Van még valami mainstream DE, amit nem említettem?

Szóval az összes (mainstream) felület arrafele megy, hogy használható legyen PC-n is és mobil eszközön is. Ez nem csak a W8 agymenése, sőt. Mások már bőven korábban elkezdték ezt előtte, csak míg a többiek szépen csepegtették ezeket, addig a Microsoft idő hiányában kénytelen hirtelen bevezetni. Ezért tűnik olyan furcsának mindenkinek a W8 felület. De ide jutottunk volna akkor is, ha van egy Windows 7.5 kiadás, ami még csak pedzegeti ezt a témát, de arra nincs idő, a Microsoftnak most kellett lépnie.

(shake) inkabb a kezelesi mod. Bar, a fene tudja, erintokepernyon nem tudom, ki tartana ott feloraig az ujjat, mire megjelenik a jobboldali sav.

De az egesz UI inkabb tabletra van fellove, es a regi felulet amolyan "megturt" dolog. Meg a vegen leneznek, ha nem Metros appot hasznalok.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Szerintem ez egyszerű dolog: ha van Windows 8 stílusú alkalmazás és az a leghatékonyabb (neked), akkor azt kell használni. Ha meg van egy desktopos alkalmazás és az a leghatékonyabb (neked), akkor azt kell használni. Ami kézre (egérre, billentyűzetre) áll. :-)

Üdv:
Lepenye Tamás

Ha mar ez felmerult, en egy lepessel tovabb mennek: a Win8-cal mindenkinek az a baja, hogy nem allithato. Nem mondhatom azt, hogy nekem a desktopos felulet tetszik, es a tabletest latni sem akarom. Egyszeruen el van veve a valasztas lehetosege. Es ez eleg frusztralo tud lenni. Ha nem is ertek egyet, megertem azokat, akik emiatt neheztelnek a Win8-ra.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Metro-t, és Unity-t hasznâlok.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Nem használok ilyet: elég nekem egy window manager.

én kettéválasztottam volna a kérdést attól függően hogy wines vagy linuxos desktopról van szó, mert ettől függően más és más a kedvelt felület...
igazából szeretnék egy xp "classics" felületet linux alá, mert az összes linuxostól tépem a hajam valami miatt és a win xp felülete a leginkább letisztultabb, leggyorsabban működő - viszont magától az xp-től is hajtépést kapok, főleg amikor néha konzolt kell használnom.
--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Windowsra (7) szavaztam, de munkahelyen ubuntum van és azt használom többet...

Nyugtass meg, hogy a 'sithwm'-et csak a gyengébbek kedvéért írtad bele a felsorolásba...

Rossz a szavazás, feltételezi, hogy egy rendszert használsz!
Inkább azt kellet volna kérdezni, milyen desktop környezetet használsz szívesebben...

Én a mindenre használatos gépemen Win7-et használok Aero-val.
A Linuxos gépemen KDE 4-et.
A virtuális gépen futó Linuxon pedig Xfce-t.
A tabomon pedig Android 4-et

Attól függ mire kell használni.
Nem kezdek el Wine alá hegeszteni, ha csomó vastagklienst kell telepíteni, főleg céges környezetben.
Ha igazából semmi nem követeli akkor Open alapot választok.
Szerintem inkább a felhasználás jellege a döntő szempont, mint az, hogy utálom, szeretem, tetszik nem tetszik, stb.