HOVD 2008 - Kedvenc desktop környezet

Címkék

aqua (mac os x)
4% (52 szavazat)
blackbox, fluxbox, openbox
6% (75 szavazat)
enlightenment
2% (20 szavazat)
fvwm
1% (10 szavazat)
gnome
45% (536 szavazat)
icewm
2% (25 szavazat)
ion, dwm, xmonad, awesome, ratpoison (egér nélküli használatra optimalizált wm-ek)
2% (21 szavazat)
kde
27% (319 szavazat)
window maker
2% (19 szavazat)
xfce
9% (112 szavazat)
Összes szavazat: 1189

Hozzászólások

Emlitenek rogton ket KDE-s disztrot: Fedora KDE (http://fedoraproject.org/en/get-fedora-kde) es Kubuntu (http://www.kubuntu.org/). A valasztas lehetosege adott. Csak hat a felhasznalok nem a KDE-t valasztjak. Biztos van valami okuk ra.

BSD-n mas a helyzet: a PC-BSD es DesktopBSD is KDE-s.

Én próbáltam mindkettőt, és ha a Kubuntu fejlesztésébe ugyanannyi erőt fektetnének, mint a Ubuntu-ba, akkor azért az sokat változtatna a helyzeten. Gyakorlatilag olyan érzésem volt Kubuntu alatt, mint ha a jól működő GTK-s Ubuntu apletek félig, hiányosan lennének protolva QT-re. Az egész valahogy olyan összecsapottnak tűnik.

Kerültek olyan jelentős funkciók a GNOME-ba a KDE 4 megjelenése óta, amik a KDE 3-ban nincsenek meg? Ha igen, akkor lehetnek olyanok, akik amiatt váltottak, de szerintem valószínűleg elég kis része azoknak, akiknek a KDE 4 megjelenése idejében jobb volt a KDE 3, mint a GNOME.

Attól függetlenül, hogy én is a Gnome-ra szavaztam, nagyon sajnálom, hogy a KDE visszaesőben van. Nagyon sokáig használtam, és szerettem, és még mindig vannak olyan alkalmazásai, amit Gnome alatt is használok: Quanta, KVPNC, Ktorrent és a K3B-n is gondolkozom. Lehet, hogy egyszerűbb lenne visszaállni :)

----------------------------------
Pintér Miklós
blog: http://blog.pintermiklos.hu/

Regen enis KDE-t hasznaltam de valahogy mindig kenyelmetlenul ereztem magam benne az atlathatatlan, ronda, atgondolatlan felulet miatt. (Sok toolbar gomb ikonfeliratok nelkul, telezsufolt menuk stb stb), viszont a GNOME meg mindig fapadosnak tunt.

Egyszer raszantam magam az atallasra, es rajottem hogy siman eleg, kenyelmesen hasznalhato. Raadasul azota (2.6.10) NAGYON sokat fejlodott kezelhetoseg teren. Utana volt parszor hogy raprobaltam KDE3-ra, de max 5 percig birtam.
KDE4 ilyen szempontbol tetszene nekem, de egyelore pre alpha szinvonal elrettent.

QT4.5-ben alapertelmezett lesz a QGTKStyle, ami 100%-ban atveszi a GTK temakat (es mindeszt elkepesztoen jol, es gyorsan teszi) - fel sem fog tunni egy QT-s alkalmazas hasznalata GNOME alatt.
A cucc egyebkent most is elerheto mar kulon csomagkent:
http://labs.trolltech.com/page/Projects/Styles/GtkStyle

Ha egyszer majd keszulnek hasznalhato Plasmoidok, akkor majd megint kiprobalom a KDE-t. A [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(KDE)]Plasma[/url] egy nagyon igeretes dolog, ez teny. De nekem megoldas kell, nem technologia (a volt Nokia vezert idezve).

A Gnome olyan, hogy eszre sem veszem, hogy ott van. Es ez csodalatos.

Nekem is teljesen mindegy, hogy mi a neve az aktuális grafikus felületemnek (vagy akár az egész oprendszeremnek), ha az használható számomra. Az openSUSE 11.1-gyel tervezek egy KDE 4 próbát, és nagyon bízom benne, hogy tetszeni fog. De ugye ezért szép a szabad szoftver: ha nem tetszik, akkor sem vesztettem semmit!

----------------------------------
Pintér Miklós
blog: http://blog.pintermiklos.hu/

Gnome-ban az akárhova tehető paneleket szeretem leginkább, és a sok, egyszerűen kezelhető, hasznos kisalkalmazást. KDE-ben (3.5.7-ig volt) az ablaktologatást másik képernyőre és a teljesen szabad színösszeállítást, no meg a Konquerort kedveltem, valamint a sok KDE-s edu-alkalmazást. KDE-ben viszont nem szerettem a sokszor előbukkanó win-nel való hasonlóságot és a memóriaéhségét.

nini

-------------------------------
Alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei...

"Gnome-ban az akárhova tehető paneleket szeretem leginkább"

Ezt hogy érted? KDE-ben is akárhova lehet tenni a panelt (meg szerintem a legtöbb DE-ben).

"win-nel való hasonlóságot"

Ami jó a Windows felületében, azt szerintem másolják le nyugodtan, ami rossz, azt meg úgyis rögtön letiltom, ha lemásolják. Szóval nekem ez nem probléma.

"memóriaéhségét"

KDE azért eszik több memóriát, mert több KDE-alkalmazások között megosztott könyvtár van, és ezek tipikusan mind betöltődnek. Ez viszont csökkenti az egyes KDE programok plusz memóriahasználatát, úgyhogy ha az ember amire csak lehet, KDE alkalmazást használ, akko összesen már könnyen lehet, hogy kevesebbet fogyasztanak, mint ha GNOME vagy egyéb DE-vel használunk különböző programokat. benchmark

Igazából csak az a baj, hogy a ShitWM kimaradt, különben mindent letarolt volna :-)

Nálam a Zenwalkos kitérő óta az xfce a nyerő.

Én KDE-t használtam jó ideig, de aztán néhány hónapig Gnome-t is. A KDE3.xx progok jobbak, a KDE-n jobban beállítható a desktop, de egyes disztrókon nagyon ronda volt. Vannak megoldások, amelyek gnome-n jobbak. A KDE 4.xx fejlesztoi viszont már ezeket átvették / lemásolták (sok mindent windows-rol is), így már nagyon jó lesz, majd ha kijavitják a bugokat.

Aki az enlightenment-re szavazott, az a 0.16-os, vagy a 0.17-es verziót használja?

Azért van egy olyan tippem, hogy ha a KDE4 tényleg úgy fejlődik, ahogy az tervezik, akkor jövőre megint fordulhat az első két helyezett, mert mondjuk a 4.2 már egész használható, a 4.3-ra tervezett funkciók meg már egyenesen szupernek tűnnek. Kérdés, hogy a megvalósulás milyen lesz.