Informatikai tájékoztató időseknek

Elkezdtem írni egy kis tájékoztatót az informatikáról, internethasználatról elsősorban időseknek, akik most ismerkednének a témával. Most értem arra a pontra, hogy rájöjjek, a lelkesedés nagyobb volt, mint a hozzáértés, és egyedül nem tudok olyan minőséget előállítani, amit eredetileg elképzeltem.
Végeredményként egy ábrákkal tűzdelt, könnyen emészthető leírást szerettem volna kis füzet formájában, akár elektronikusan terjesztve, lokálisan nyomtatva.

Segítségre lenne szükségem több téren is. Először is szakmai szempontú értékelés, majd korrektúra, formázási tanácsok és terjesztés formájában (de utóbbiak nyilván csak később).

Jelenlegi verzió itt érhető el azoknak, akiknek van idejük és kedvük segíteni, részt venni a szerkesztésben. (odf is van, de a pdf egyszerűbbnek tűnt)

Véleményeket, értékeléseket, tanácsokat a dokumentumban írt mailcím helyett ide írjátok, kérlek!

szerk.: innen és máshonnan is sok ötletet gyűjtve, időnként szöszölve alkottam újakat:
A számítógépről. A megjelenés csak amolyan példa, hogy ilyesmit szeretnék. Nincs kiadványszerkesztésben semmilyen tapasztalatom.
Az Internetről. Formázatlan szöveg.

Hozzászólások

Tudomásom szerint ilyen könyvek már léteznek, ami azt jelenti, hogy azokat megvenni olcsóbb lesz, mint a tiédet kisipari módszerrel kinyomtatni.

Ennek megfelelően ha folytatni akarod a dolgot, akkor szerintem webes alapú megjelenésben kellene gondolkodnod, egyben kihasználva annak minden előnyét (pl.: beágyazott videók).

---
Science for fun...

Egy könyv ijesztően sok, főleg, ha olyan téma, ami teljesen ismeretlen. Ez meg nem oktatóanyag, csak egy kis ismertető füzetecske. A lényege az lenne, hogy egy összefüggő képet alkossanak általa a számítógépek és az internet működéséről, de nem olyan részletességgel, ami már megterhelő. Emellett jó alap legyen egy operációs rendszer használatot, és webböngészést oktató anyaghoz. A végcél az idősek "internetre csatlakoztatása" lenne, úgy hogy ne ütközzünk falakba, mint például az "én már öreg vagyok ehhez".

És nem akarom magam nyomtatni, inkább egy kész pdf, amit ki lehet nyomtatni, ha kell, de nem ragaszkodom hozzá. Igaz, érdemes nyomtatni, mert barátságosabb, mint a képernyőt bámulni.

A webes ötlet jó, én is gondolkoztam rajta, de nem vagyok biztos benne, hogy van hozzá erőm. (Főleg most, hogy látom, ez is milyen nehéz nekem.)

"Egy könyv ijesztően sok, főleg, ha olyan téma, ami teljesen ismeretlen."

Ha ez így lenne, nem létezne könyvpiac. :-)

"És nem akarom magam nyomtatni, inkább egy kész pdf, amit ki lehet nyomtatni"

Értem. Ebben az esetben nem neked nem fogja megérni, hanem másnak. :-)

---
Science for fun...

Nem olvastam aprólékosan végig, csak átfutottam, de kicsit túl elvont. Szerintem. Ha rám hallgatsz, vigyél bele egy kis gyakorlati dolgot.

Amúgy tetszett a 'Trollok' fejezet. :) Iskolában kéne oktatni.

Szar a stílusom. Túl "száraz" lett. A vázlatot több, mint egy éve raktam össze, a bevezetőt is jó pár hónapja, és időnként írogattam hozzá. Most jutottam odáig, hogy ugyan nem jó, de legalább látszik, mit szerettem volna, és remélem, hogy lesz olyan aki tanácsokkal, kritikával segít.

A trollos rész szokatlan, de manapság sajnos fontos egy ilyenben.

Csak végigpörgettem a fejezetcímeket, nem tűnik rossznak.

Szomorú, de valójában nincs olyan magyar nyelvű könyv a piacon, ami a non-geek emberekhez szólna. Itt non-geek alatt azt értem akinek nem minden napja az informatika körül forog főállásban fiatalon, hanem számára csak 1 nyűg amit viszont muszáj megtanulnia ha nem akarja végképp lehúzni a rolót.

Annó 1 éve végigjárkáltam a nagyobb könyvesboltokat win7 kezdőknek szóló magyar nyelvű könyv után kutatva. Siralmas eredménnyel. Ez nem a win7 relatíve újdonságereje miatt volt így, XP könyvekkel is ugyanez volt a helyzet. Mindegyik kezdi a lyukkártyánál, IRQ és egyéb mára túlhaladott dolgokkal puffasztja fel az oldalszámot. Őszintén, 53 éves anyámat hol érdekli ez a sok hülyeség, mikor csak internetezésre fogja használni a gépet? Teljes fogalomzavarban vannak a szerzők azt illetően, mit jelent azt a cél h. kezdőknek / időseknek írunk könyvet.

Ha kicsivel több lelkesedés van benned, ne könyvet írjál! Egy életet ledolgozott embert nehezen veszel rá h. nekiálljon olvasni. Az élethosszig tartó tanulás-t a mi generációnkba verték bele, a szüleink/nagyszüleink még nem ebben a környezetben nőttek fel (tisztelet a kivételnek). Inkább csináld meg videó formában, és azt tedd fel a jutúbra. Gondolom amúgy is non-profit megoldásban gondolkodtál. Legyen benne sok-sok ábra, kép, animáció stb. Ha jól csinálod, kellő kitartással, megtervezve, hasznos online tananyag lesz belőle.

Nagyjából körül is írtad a célközönséget. :) A lényeg pont az lenne, hogy ne nyűg legyen, hanem hasznos eszköz.

Ez érdekes történet, és a hozzáállásunk hasonló, de mindenképp offline tartalom kell kezdésnek. Odaadjuk, elolvassák, ha érdeklődés megnő, adjuk a következőt, segítünk gépet vásárolni, internet előfizetést választani. Egy videót nem tudok odaadni, hogy nézze meg párszor, emésztgesse, de egy ilyen kis füzetet (tehát nem vastag könyv) két Vad angyal epizód közt magához ragadhat, és átolvashat egy fejezetet. Utána ha nem is vesz saját gépet, tudni fogja, mi az az "internetes portál", amit a híradóban említenek, meg mit pötyög az unoka a mobilján.

Ez nem oktatóanyag, hanem tájékoztató füzet, ami olyan alapvető ismereteket ad, amire az oktatóanyagok építhetnek.

Profitra nem hajtok, mert nem látok benne elég nagy potenciált, ebből a szempontból önmagában semmit nem ér. Bár gondolkoztam, hogy valami kapcsolódó üzleti lehetőség van-e, de annyira nem vonzóak. Csak ha már elkezdtem, be is fejezem.

A téma jó. DE... Kiknek is? 50, 60, 70 netán több éveseknek? És bolti eladónak? Fodrásznak? Nyugalmazott tanárnak?
Épp a napokban kérdezett meg 79 éves nagybátyám, hogy hol vehetne internetet. És az mekkora? Elférne a kisasztalon ? ( villanyszerelő volt egész életében ) Miért érdekli -kérdeztem. Hát mert a tv-ben hallotta, hogy most egy csapásra kitalálták, hogy még több embernek lehet. - Lassan kiderült, hogy valamelyik adón az IPv4 -IPv6 átállásról beszéltek, és ebből arra a gondolatra jutott, hogy abban a "több"-ben ő is benne lehetne. Na igy kezdődött.
Azt gondolom, ha csak nem valamilyen pontosan meghatározott szakmai vagy műveltségi körnek szól a füzetecske, akkor talán úgy kellene kezdeni, hogy: például:

Kedves Néni(k) ! Kedves Bácsi(k) ! A számítógép egy nagyon modern Irógép.
Egy nagyon gyors számológép. Egy nagyon ....

Tehát:Mi az? Mire jó? Mire tudná használni? Miért lenne neki jobb, ha használná? ( Ki se ejtsük a szánkon azt a kérdést: "ha megtanulná?" ÉS SEMMI SZAKKIFEJEZÉS !!!! Az Ő fejével gondolkozni, az Ő laikus fogalmait alkalmazni, hétköznapi, háztartási analógiákat használva bevezetni a témába.

Ezt a gondolatfolyamot javaslom.

A nagybátyámnak úgy kezdtem az ismertetést, hogy az internet az egy hatalmas világméretű KLUB.
Most ennyivel tudok segíteni, bár mivel a téma érdekel, szívesen beleszólok, ha nem baj.

Örülök, hogy megjelentek a hasonló történetek a hozzászólások közt, mert nagyon tanulságosak. Most ez is sokat változtatott a szemléletemen.

Ez az írás már ilyen "bonyolult" marad, mert ahhoz, amit te mondasz, elölről kellene kezdeni. Talán fogom is, talán úgy, ahogy te ajánlottad, de biztosan nem most.

A kezdeményezés jó, a formátum lehetne esetleg html is(pdf olvasó nem mindenhol része az alaptelepítésnek).

Az első 4 oldal felesleges, egyébként jó!

Gondolkoztam ezen. Az túlzás, hogy felesleges, de van benne igazság. Úgy döntöttem, kettéválasztom. Csak az internetről fog szólni ez, és az első felét (felhasználva az eredeti vázlatot) átalakítom egy másik irománnyá, ami a számítógép működéséről, használatúról fog szólni.

Hatha segit...
Konyvtarban tartottam internet hasznalat orakat. Hozzateszem, nem vagyok valami jo magyarazo tipus, hugomnak matematikat nem tudtam rendesen elmagyarazni kozepiskolaban. Valami egyenletekrol volt szo.
Szoval internet hasznalat. Iskolaban ugye mindig ilyesmi orakon jon az ARPANET meg redundans halozat es hasonlok. Probaltam osszeallitani egy tanterv szeruseget, hogy fel oraban elmondom az ilyen alapveto dolgokat aztan gepezunk. Elso orak 12 eves gyerekeknek voltak, az volt a legjobb. Ok mindent kiprobaltak meg be sem fejeztem a mondatot mar csinaltak, tudtak. Aztan jottek idosebbek 30-40 evesek, ott is meg eleg jol ment, de mikor 50-70 evesnek aki abszolut nem hasznalt meg szamologepet sem eleteben annak eleg nehez volt elmondani. Es az elmelet abszolut feleslegesnek talaltam. Mondom ez lehet azert, mert en nem tudtam erdekesen megfogalmazni, de senki nem vart arra, hogy elobb elmondjam szoban. Es volt egy csoport ahol minden ora elejen ujra kellett szinte venni mindent, az eger fogasatol kezdve. Aztan olyasmi, hogy gondoltam, hogy tanitok tobb modszert (gondolvan, hogy nem eroltetem rajuk amit en gondolok legegyszerubbnek). Idosebb ember jegyzetelt es ugy sem tudta megjegyezni egyiket sem. Ami meg befolyasolta az orat, hogy mindenkit mas erdekelt. Ebbol aztan az lett, hogy egy oran elmondtam, hogy mik az alapok, hogyan inditjuk el a konyvtar gepein az "Internetet" es megkerdeztem ki mit akar. Mert volt aki emilezni szerett volna, volt akit az erdekelt, hogyan tud recepteket talalni, volt idosebb ember aki csak ultizni szeretett volna. 1ebkent, ha jol emlekszem 4 szombat volt egy tanfolyam es az orak olyan 3 orasak.
Szoval idosebbeknek hihetetlen egyszeruen kell fogalmazni.

jó páran foglalkoznak ilyesmivel, tanfolyami keretek között. nézd meg ők hogyan csinálják.

indulásnak google-be: kattints nagyi

Ami a dolog kiadványszerkesztési oldalát illeti, ha komolyan érdekel, fusd át mondjuk Énekes Ferenc "Kiadványszerkesztés"-ének második kötetét. (Legalább azt). Nem kell "megtanulni", de segít látásmódot adni. Ja, és érdemes megfontolni mondjuk a LaTeX (legalább) alapszintű elsajátítását; szvsz fényévekkel jobb minőséget produkál, mint az "word" programok.

Köszönöm a könyvajánlatot, én is gondolkoztam ezeken (valami könyv és LaTeX), de nem foglalkoztam még ezzel, nehéz lenne elkezdeni. Hosszú távon sem érdekel a téma, inkább másra pazarolnám az energiáimat. Ezek miatt szeretném ezt egy nagyobb gyakorlattal rendelkező önként jelentkezőre bízni, aki jobb minőséget alkot, mint én egy év alatt, és kevesebb idejébe is kerül.

Persze ha nem lesz ilyen, megcsinálom ezt is, csak az olyan lesz, amilyen. :S