T-szívás

Tortent, hogy tavasszal valtottam 2megabites t-home csomagrol 5-osre, ami osszel szakadozni kellett. Visszavettek negy megabitre, de estenkent igy is szakadt. Uj portra tettek, egy darabig jo volt, de utana este megint szakadt.

Most kivizsgaltak az ugyet es azt mondtak, csak 1 megabites csomagot tudnak biztositani, mert rossz a vonal (mindez egy nagyvaros centrumaban). Evekig ment a 2MB, most ugy tunik romlott a helyzet (?). Ugy dontottem, otthagyom oket, megnezem mit nyujt a UPC.

Csak az a problema, hogy 7 eve hasznalom a t-s mailcimet es a webtarhelyet (az utobbi idoben nem gyakran, de mar sokan ismerik). Arra viszont nincs lehetoseg, hogy ezeket megtartsam. Van valami otlet erre a problemara? (Azon kivul, hogy maskor legyek okosabb.)

Hozzászólások

Szia!

Webtárhelyet max csinálsz egy ingyenest, mail címet meg megkérsz egy ismerőst akinek t van, hogy tegyétek át az ő előfizetésére. Csináltunk ilyet, igaz céges flottában.

nem írom le, hogy milyen érzés 120 Mbit/s olvasni a fórumot, mert fájna a piciny szívetek.
:)))
Röviden összefoglalva:
- upc megrendel
- gigabites router megvesz
- gyenge flashelés routeren
- cat6 kábelre kicserél mindent
- ssd nem árt ha van, vinyó helyett
- popót földhöz ver örömében
- T-(genyót) elfelejt
elnézést, de ezt nem hagyhattam ki :)))

A upc nem ethernetet épít ki a panelokban? Ott akár a routerig lehet 120 Mb is...de nem kötözködtem, csak rávilágítottam valamire. Hiába ragozzuk, ő ezt írta: "...hogy milyen érzés 120 Mbit/s olvasni a fórumot,...", ez pedig, bár nem leírva azt jelenti, hogy 120 Mb sávszéle van a hup.hu server és a gépe között. Mindössze ennyit vettem észre...erre reagáltam, hogy soha nincs 120 megája...mire jöttél és felültél a magas lóra. Most már porold le magadat...

Egyébiránt elképzelhető ilyen sávszélesség akár a HUP szerverének irányába is, bár kétlem, hogy ki tudná használni az ember, lévén folyamatosan az adatbázisban kotorászik mindenki. :)

Én töltöttem le egy szálon UPC hálózatából lemezképet 11 Mbyte/s környékén úgy, hogy 100Mbites hálózat volt mögötte.
Tehát az elméleti esély megvan rá. :)

Nem képzelhető el. Majd itt elmagyarázzák neked. Forintosítva is, ha akarod. :) Nekem mindenesetre még karácsonyi hangulatom van és a "kötözködésem" okán kötözködőknek nem hagyom, hogy elrontsák a depressziós benyögéseikkel, tehát tőlem hiheti bárki továbbra is, hogy gigabitje van mindenfelé. :) Nekem nem fáj, az illető is örül...

Sajnos a bandázás ilyen buta formája nevetésre ösztökél. (Tudod, értsünk egyet, akkor ketten mondjuk ugyanazt és ha többen mondják, akkor igaz!) Ettől eltekintve a nagyságrend nem osztás kérdése. Harmadszor: 120/100=1,2 .... de hol jön a képbe a 200, ha már nyilvánvaló?! :D Nyilvánvaló, hogy a 200 itt sehol nem jön képbe, tehát goto 1.

Nem, nem írtam ökörséget. Az, hogy ti ketten leírjátok: "ökörséget írtál" még nem teszi igazzá. Támasszad már alá, hogy a nagyréti joe mennyi sávszélt birtokolhat a upc gerinckapcsolatából, mekkora sávszél felett rendelkezik a külvilág felé a upc és hány előfizető osztozik azon. A belső hálójuk sávszéle nem érdekel, irreleváns. És igen, lovagolok a szavakon is, ha már másra nem jók úgy, ahogy itt egyesek használják.

Ennyire nem értek a dologhoz, így nem akarok hülyeséget írni, ha mégis megteszem akkor meg így jártam.
A Digi 80/25-ös előfizetésén lakozom egy megyeszékhelyen ahol a speedtest.net a következőt méri:

Most akkor hogy is van ez az egy-két nagyságrend különbség? (Igaz ami igaz, egy Canterbury (UK) szerveren mérve már "csak" 37,57 Mbps)
-------------
I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. - Woody Allen

Csináltam egy mérést speedtesten, UPC hálózatából Budapestre.
Annyit kell tudni róla, hogy 120-as csomag, de a routergéptől momentán csak 100 Mbites kapcsolat jön tovább, ez (amin mértem) pedig egy XP-és gép.

Ilyen feltételek mellett momentán ennyit tudok használni:

Azt nem néztem, hogy használja-e valamelyik gép közben a hálózatot. Valamennyire biztos.
Leginkább a feltöltés irányt. :)

Persze, ha mindenki kinyitná a csapot teljesen, elég szomorú lenne az eredmény. :)

Nem tudom az mennyi, de a szolgáltató által reklámozott eléggé elrugaszkodott érték:
http://www.upc.hu/kabel-internet/fiber-power-120/
http://www.upc.hu/kabel-internet/fiber-power-15/
A legkisebb csomagban foglalt érték nem lehet garantálva minden előfizetőre egyszerre. Nem tudom, hogy a szabályozás hogy fogalmaz, ha van benne ilyen kitétel, gondolom az (egyidejű használó) előfizetők bizonyos részére vonatkozik csak.

suckIT szopás minden nap! WTF, FBI-backdoor az OpenBSD crypto frameworkben?!

A rendelkezésre álló sávszélesség mérésről az ÁSZF rendelkezik - általában a saját hálózaton belül mérendő. Szintén az ÁSZF-ben lehet megtalálni az egyes csomagokra vonatkozó garantált minimumot. Ezt az együttes használatra vonatkozó statisztikákkal korrigálva szorozzák fel az ef.-i számmal, és legalább akkora backbone-t építenek.

Igaz lehet...nálunk ezért tönkre is ment a kábeles cég és ma már mindenki T csoporton lóg. ...mert engem nem érdekel a végponton az ilyesmi, engem az érdekel, hogy mindig menjen, így veszem, ezért ha az a tapasztalat, hogy este - pont amikor sokat használom - van két óra, amikor csak kínlódás vele az élet, akkor másnap felmondom nem teljesítés indokkal és viszlát! Errefelé ezt csoportosan tettük meg.

a upc-nek 2x10 giga bix linkje van és amíg nem látod, hogy a 10 gigás vonalon vízszintesen kifekszik az rrdtool grafikonja, addig azt kell mondanunk, hogy minden júzer megkapja azt a sávszélességet, amit igényelne és a upc érdekkörén kívül eső hálózat lehetővé tesz.

A upc-nek saját európai gerinchálózata van, ergo nemzetközi sávszélesség tekintetében senkitől sem függ. Arról nem láttam publikus grafikont, de nincs okom azt hinni, hogy spórolnak valamivel, ami kvázi ingyen van.

Egyébként pedig ha a 120 mega helyett csak 1.2 megát kapnál folyamatosan, jogod lenne panaszt tenni a hatóságoknál.

Ergo: amit írtál, az a józan ész szerint ökörség. tök jó lenne, ha beismernéd, hogy tévesen használtad a nagyságrend szót, ahelyett, hogy itt tornáztatod a többieket az ökörséged sorozatos cáfolásával.

neked feltűnt már a garantált és az otthoni internet sávszélessége közötti különbség?

a képlet pedig rohadtul egyszerű: ha nincs a gerincen kapacitáshiány, akkor minden ügyfél megkapta azt, amire szüksége volt és az upc hatásköre.

Amíg nincs kifektetve a bixes port, addig az, hogy hány ügyfél van rá, meaningless.

Van ennek egy matematikája tudod. Azaz a bix portot úgy veszik, hogy ha van n ügyfelem, akkor a tapasztalatok alapján ezeknek m% netezik egyszerre az x-y ideig tartó csúcsidőszakban, ergo az ekkor fellépő terhelésre tervezünk, ekkor kell tudni minimum a szerződésben vállalt minimumot adni mindenkinek....hát ezért érdekes. Azt a hülye is tudja, hogy ha egyedül van, akkor megy minden, ahogy a csövön kifér. A fenti mérésekből jó lenne egy ismételt mérés...mondjuk du.17:00, 18:00,19:00,20:00,21:00-kor.

gondolom, ha már ennyire meg akarod nekem magyarázni, akkor te sokkal több internet szolgáltatót terveztél, építettél meg és üzemeltettél, mint én.

A méretezést egyszerűen úgy szokták csinálni, hogy nézik a drót kihasználását és ha televan, vesznek nagyobbat.

ahelyett, hogy mellébeszélnél, cáfold azt a kijelentést, hogyha a bix kapcsolat nincs tele, akkor az ügyfél nem kap elég sávszélességet az upc hibájából.

Tessék, mértem újra egyet.

Mondjuk nem szeretném sokszor ki-be kapcsolgatni ezt a gépet, mert most nincs használatban. Linux alatt pedig a flash miatt nem lenne olyan jó az eredmény, no meg amúgy is a notit jobbára wlanról használom.

Azt nem állítom, hogy minden körülmények között, biztosan képes hozni ezt a tempót, mert ez hülyeség. A területtől is függ, pl. a környéken hányan vannak otthon... viszont az is igaz, hogy jobbára az emberek nem max. tempón töltenek állandóan. Ha így lenne, tuti nem volna meg a sávszélesség.

Ui.: Nem tudom, a speedtest mi alapján törli vagy sem a méréseket, ill. meddig tartja meg.
Ezért nem tettem linkbe, de lehet, hogy ez hülyeség...

A szerződött sávszélességgel kapcsolatban irreleváns, hogy a szolgáltató a BIX-re, a fax-ra, meg a toekoemtudja mire mekkora csővel cuppan rá. Ugyanis a szolg. szerződésben foglalt értékek általában (nem is tudom, van-e kivétel) a szolgáltató saját hálózatán belül értendőek, ergo fölösleges a bix sávszélességgel matekozni. (Az, hogy a szerződés nevesít "külföldi" sávszélességet, az más tészta, de az nem a szerződött max/garantált érték lesz...)

-1

a hozzáférési szolgáltatók többsége nem szolgáltat érdemi tartalmat, vagyis gyakorlatilag minden, ami miatt érdemes előfizetni, az a hozzáférési szolgáltató hálózatán kívül van. Ergo az ügyfelet nem igazán érdekli, hogy rendszeren belül mi az a nagy semmi, amit jó sebességgel tud elérni, az ügyfelet az érdekli, hogy a hupot meg az indexet meg a goldengate-t milyen sebességgel éri el.

teljesen mindegy, hogy ki mire szerződött, ki mit hisz és mi van az ászf-ben, az ügyfél akkor fog panaszt tenni az ügyfélszolgálaton, ha a számára fontos dolgok lassan jönnek be.

A upc-nek saját európai gerinchálózata van, ergo nemzetközi sávszélesség tekintetében senkitől sem függ.

Nem tudok semmiféle bizonyítékot vagy indoklást felmutatni, de az a tapasztalatom, hogy míg (1) egy pesti és egy budai gép között a magyar UPC Fiber60 szolgáltatását koppig ki lehet hajtani (> 7.3 MB/s) a pesti végen, addig (2) egy cseh nagyvárosban elhelyezkedő gép és ugyanazon budai gép között a cseh UPC Fiber25 szolgáltatását igénybe véve TCP-vel néhány száz kilobyte-os sebesség érhető el. UDP-vel (= a konkurens TCP folyamok brutális elnyomásával) feltornázható kb. 1.8 MB/s-re. A cseh városon belül a Fiber25 szintén koppra (~ 3 MB/s) kihúzatható.

tévesen használtad a nagyságrend szót [...] sorozatos cáfolásával.

A vita magját most figyelmen kívül hagyva, "cáfolás" != "tagadás". (Lásd még Gabu vonatkozó blogját.)

Én is örülnék, ha 120 Mbit/s sebességgel tudnék fórumot olvasni...
...ez egyelőre még nem megy, noha abszolút nem a szolgáltató okán. :)

Amúgy ebben az az izgalmas, hogy a sávszélességet kihasználva elég hamar el tudod érni az elméleti 300Gbyte/hó határt, más kérdés, valójában mennyire korlátoznak vagy sem... szóval ilyen gyorsan nem érdemes olvasni hosszútávon. :)

Másfelől a 120 Mbit/s előnye nem igazán jön elő a fórumon, mert sok tényező befolyásolja.
Ellenben a Debian CD gyorsan iderepül.

Viszont torrent nem biztos, hogy szalad ennyire, feltéve, hogy nagy erőkkel próbálja hajtani az ember. :)

Hozzáteszem, nem biztos, hogy rendelkezésre állása feltétlenül magas szintet üt meg.

Emellett jó választás lehet, ha nagyobb sebességre van szükség, amennyiben adott területen elérhető egyáltalán.

ugyanazt a rendelkezésre állást sokkal kisebb költséggel lehet megvalósítani, ergo nagyobb esélyed van rendes szolgáltatásra ethernetnél, mint kábelmodemnél. másrészt nem város méretű antennát építesz ethernetből, ergo ha egy ponton megszakad az árnyékolás, nem áll le a fél kerület.

legyen sajat domainneved :-) mert azt (a jovoben) oda viszed, ahova akarod...

SPAMtelenül - MX spamszűrő szolgáltatás, ahogyan még sosem próbálta

Tárhelyre nem tudok megoldást, de az email cím esetén egy időutazás segíthet :D :D . Szóval visszautazva a Tiszanettől kell dial-up netet venni postafiókkal, majd egy idő után lemondani a netet, de az emailcímet meg kell tartani. Túl kell élni a beolvadásokat (Tiszanet->Axelero->T), és megvan a használható email cím, havi 360 HUFért.

Komolyra fordítva: kissé furcsállom, hogy elég sok szolgáltatónál nincs lehetőség CSAK email fiók előfizetésre. A T-nél tutira nincs, sőt a fentiek alapján kiderült, hogy én már csak egy megtűrt csoda vagyok náluk, ezzel akkor szembesültem, mikor szerettem volna még egy emailcímet, és közölte velem a rendszer meg később az ügyfészolgálat is, hogy nem vehetem igénybe a szolgáltatást, mert nem vagyok ügyfél :) A plusz fiók egyébként a tvnetwork-digi átállás miatt kellett, mert a tvn adott alapból hármat, a digi meg a szükséges csomagban csak egyet. Viszont náluk sincs olyan, hogy plusz emailfiók felár :(, pedig az ügyfelük vagyok.

Mondjuk nem csodálom. Hamar rájön az ember, hogy ezzel elég könnyen hozzáköti magát a szolgáltatóhoz, ami nem biztos, hogy szerencsés dolog, mert szolgáltatót váltva rendszerint fejfájást okoz... :(

Én mondjuk eddig igényeltem a szolgáltatótól címet, de max. olyankor használtam, amikor nem volt kedvem freemail vagy gmail címről írni valakinek, de hosszabb távon nem számított a dolog...

mondjuk nem is értem, mi előnye van egy szolgáltatói emailcímnek egy gmail, gmx, stb. -vel szemben

Én kiütéses leszek a webmail felületektől. (Lehet, hogy a nevezettek támogatnak IMAP-ot; fogalmam sincs.) Az alternatíva persze nem a szolgáltatói, hanem a független IMAP fiók.

Milyen faja dolog is rájönni, hogy "ja, az a fontos mail az otthoni gépemen van csak meg, és az most nem érhető el, mert...".
Eyy-két webmail-nek csúfolt f0stól nekem is herótom van (eklatáns példája a f0snak a sogo nevű "izé"), de a vastagklienses mókától méginkább... Persze ahogy mondani szokás de gustibus non est disputandum...

Azért majd ha felmondasz náluk (ha...), én a helyedben megpróbálnám azt, hogy a postafiók maradjon, hátha van egy kis adminisztrációs kiskapu :D. Úgy kezdeni, hogy csak a netet akarod felmondani, a postafiók maradjon, és majd reagálnak rá valamit :)

Szerk: bár lehet, hogy ezen már túlvagy, ujraolvastam a topikot.

Mióta a T optikán szolgáltat stabil nálunk... korábban a rézalapúval szíttam eleget.

Most kivizsgaltak az ugyet es azt mondtak, csak 1 megabites csomagot tudnak biztositani, mert rossz a vonal (mindez egy nagyvaros centrumaban). Evekig ment a 2MB, most ugy tunik romlott a helyzet (?). Ugy dontottem, otthagyom oket, megnezem mit nyujt a UPC.

Ez a szokasos lerazo szoveg. Ket dolgot tehetsz, vagy cseszteted oket ot percenkent, vagy valtasz. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

A csesztetes mar megvolt, sztem van mar vagy 50 bejelentesem, ketszer modositottak a szerzodest az utobbi fel evben, adtak ket modemet, hogy cserelgessem, ezen kivul kijottek, lecsereltek amit lehet, uj portra raktak stb. A szerelo a kovetkezoket tanacsolta:

a) koltozzek kozelebb a kozponthoz
b) koltozzek a szomszed utcaba, ott mar jo a net
c) koltozzek lakotelepre, mert oda megeri behuzni a kabelt nekik..

Nálunk, újépítésű lakásban, ahol a háznak szerződése van a T-vel (más vezetékes szolgáltató 10 évig nem teheti be a lábát):
15 MBit-re fizetünk elő, ADSL + IP-tv.
Ha megy mindkettő TV, akkor csak 0,5-1 Mbit van, ha az egyiket kikapcsoljuk, akkor 3-4, ha mindkettőt kikapcsoljuk, akkor néha 10 is.

Frankó, mi?

én jól megverném azt, aki kizárólagos szerződéseket köt a szolgáltatókkal.
egyébként meg engem nem izgatna, ha egy szolgáltató bekötése nem okoz különösen nagy sérelmet, azt a lakóközösség tűrni köteles. a háznak szerződése van a t-vel, te meg bekötteted azt, akit akarsz.

az üzemeltető a saját hatáskörébe eső dolgokról köthet szerződést. az, hogy én kitől veszek távközlési szolgáltatást, nem az üzemeltető hatásköre.

ez a vélemény nyilván csúszhat akkor, ha a t. lakó olyan, mint az átlag magyar, aláír mindent olvasás nélkül, de az az ő baja.

Az a gyanúm, hogy nem igazán számít a VLAN, ha egy fizikai közegen megy keresztül az egész.

Vagyis ha egy bejövő kábelen lóg az IPTV és a net is, a kettő által használni szándékozott sávszélesség pedig túlmutat a szolgáltatás adta lehetőségeken (elérhető sávszélesség), akkor bukta.

...én megkérdezném tőlük, nem tudnak-e mégegy kábelt húzni valamelyiknek, mert így vicces a dolog... illetve az is jó, hogy oldják meg, de szűnjön meg a probléma. :)

Szerk.: Esetleg külön névre kell rendelni a netet és az IPTV-t, ha nincsenek összevont kedvezmények... viszont lehet, hogy beépülne az árba mégegy fővonal "fenntartási költsége", így felejtős... már ha egyáltalán tudnak adni (csak-csak).

Nem vagyok tisztában az ADSL technológia aktuális lehetőségeivel ill. határaival (nyilván egyéntől/helyszínyől is függ).

Csak azért írtam a fentieket, mert úgy olvastam ki a fenti üzenetből, hogy ~ 10Mbites netre fizettek elő.
Ha ezt tartani szeretnék két IPTV használata mellett, amelyik egyenként használ mellé x megabites csatornát, akkor 10 + 2x megabites sebességet kellene bírnia az ADSL hálózatnak... ami nem lehetetlen, de biztos, hogy képes rá?

Szerk.: Igaz, társasház esetén viszonylag egyszerű a helyzet.

Köszi. A 24Mbitet egyébként mekkora kábelhosszon képes nyújtani?

Gondolom ez társasháznál nem korlát, csak családiházas környezetben.
/Ott simán vannak fél- 1km-es kábelek is, egy takóházban azért sokkal jobb a helyzet... ha jól gondolom, ott képesek a maximumot is nyújtani./

digi?

3500 Ft/hó: 40/15 (15/5 garantált)

(de csak akkor, ha előtte a tvnetwork már kiépítette az optikai hálót; mert azt veszi át a digi)

A céges UPC az otthoni Digi. Mindkettővel volt már szívás, nagyjából ugyanaz ügyfélszolgálat terén: egyik sem kapkodja el a dolgokat. A digi talán egy kicsit jobban igyekezett - a UPC-nél a céges előfizetés bekötése 3 hét volt (ahhoz képest hogy másnapra ígérték).
-------------
I don't want to achieve immortality through my work... I want to achieve it through not dying. - Woody Allen