Ati

Sokszor olvastam itt (is), hogy az ati kártyák driverei nem túl megbízhatóak linux alatt. Mivel ati kártyával szerelt gépen linuxot huzamosabb ideig nem használtam soha, ezért ezt az információt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom. Azonban egyre inkább hajlok arra, hogy ezen felhasználóknak igaza lehet, mert úgy néz ki windowson se jobb a helyzet.

A történet ott kezdődik, amikor bervi blogolt a legújabb catalyst verzióról. Ekkor jutott eszembe, hogy régen frissítettem, talán nem ártana, hátha megjavul az az 1-2 apró probléma, amivel együtt éltem. Amint letölthetővé vált a mobility radeonokra is a 10.12-es catalyst, letöltöttem és feltelepítettem. Mint kiderült, az egyik apró problémát valóban javították, viszont cserébe egy sokkal nagyobb problémát okozott, nevezetesen megszűnt az opengl gyorsítás. Azaz direct3d van, opengl nincs.

Akkor épp nem volt időm ezzel foglalkozni, de most rászántam magam, és megpróbáltam helyrerakni a dolgot. Legjobb emlékeim szerint a 10.7-es drivert frissítettem fel, ezért letöltöttem azt, és downgradeltem. Az eredmény változatlan, opengl nincs, direct3d van. Kipróbáltam még 1-2 verziót, az eredmény mindig ugyanaz lett. Szóval úgy néz ki vagy én rontok el nagyon valamit amikor felrakom a drivert, vagy simán sikerült nagyon elrontaniuk valamit az ati fejlesztőinek.

Egyébként találtam egy topicot amiben valakinek hasonló problémája akadt, sajnos nem derült ki neki sikerült-e megoldani a dolgot, illetve ha igen, hogyan. Úgyhogy most nem tudom, mi a francot csináljak. :(

Már arra is gondoltam, hogy a driver fejlesztői úgy gondolták, az ms által szállított drivert használják ők is (amiben nincs opengl support), és csak a ccc-t adják a teljes driver helyett. Hülyén hangzik, de látszólag pont ez történik.

Hozzászólások

"have disk" modszerrel probaltad feltenni?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Gyakorlatilag igen, nem segített. Egyébként ahogy tovább keresgéltem, úgy néz ki elég gyakori probléma, az atioglxx.dll-lel vannak gondok, mintha különböző kártyákhoz különböző dll lenne csak jó, vagy nem tudom. A lényeg, hogy úgy szokták workaroundolni, hogy megkeresik hogy ezen dll melyik verziója jó, és az alkalmazásaik mellé másolják. Valahogy nekem nem tetszik ez a módszer.

--
Don't be an Ubuntard!

Annor régen szívtam én is eleget az Ati windows-os drivereivel is, akkor találtam rá erre a megoldásra, azóta alapban ezt csinálom Ati driver frissítéskor. Persze nem saját gépemen, lévén azokban(már) nincs Ati vga.

Tehát:

  1. Letöltöd és telepíted ezt: http://www.guru3d.com/category/driversweeper/
  2. Eltávolítod vele az ati driver-t, a leírás szerint.
  3. Feltelepíted a frisset.

Utána elvileg nem lesz összeakadás a régi és az új keveredése miatt.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!