openSUSE-ra váltás...

Fontolgatom a végleges váltást (laptopon) Windows-ról, Linuxra, méghozzá openSUSE-ra, mivel manapság nem játszom, és Linuxon is 99%-ban megvannak szinte ugyanazok a programok amiket Windows-on szoktam használni. Az eddig próbált disztrók közül ez felel meg számomra a legjobban. Szóval a váltáshoz kellene pár tipp.
Szóval először is a T61-ben hogyan lehet beüzemelni az ujjlenyomat-olvasót? Lehet olyat csinálni, hogy jelszó helyett csak ujjlenyomat alapján azonosítson a rendszer?
Lehetséges-e az, hogy mindkét azonosítási módszert kérje a rendszer egymás után? Vistán vagy jelszó vagy ujjlenyomat alapján lehet belépni.
Bár az ujjlenyomat-olvasó beállításához mindenképp szükség van jelszóra is. A másik, hogy openSUSE-ra tudtok olyan zenelejátszót ajánlani, ami hasonlít a Windows-os Foobar2000-re?
SMPlayert illetve VLC-t használok. Ebből mind a kettő van Linux-ra is natívan. Foobar2000 miatt kár.
Jó lenne ha készülne Linuxos port belőle. Bár ahogy olvasom a közeljövőben ilyenre ne nagyon számítsunk.
Az a legjobb zenelejátszó, remélem van ami hasonlít hozzá Linuxon is.
Wine-t semmiképp nem szeretnék használni. Továbbá szeretnék egy olyan progit, ami méri a netes adatforgalmat. Windows-on Netmeter-t, vagy Netlimitert szoktam használni. Linuxon általában a Conky + Vnstat kombót szoktam alkalmazni, bár ha van valami olyasmi progi, ami hasonlít az előbb említett Windows-os verziókhoz akkor azt is szívesen fogadnám.
A legjobb olyan progi lenne ami minden progi adatforgalmát méri külön. Továbbá kéne egy olyan tool is, amivel könnyen, grafikusan tudok ISO-t mountolni. Erre Windows-on PowerISO-t használtam.
Ha váltok akkor csakis openSUSE jöhet szóba. Több disztribúciót kipróbáltam már, és ez a legideálisabb. A "n00b" (Ubuntu és társai), illetve a "Hardcore" (Arch, Gentoo..) disztrók kizárva.
Ha esetleg szóban beszélnék valakinek a disztróról: Ki hogyan szokta, illetve hogyan kell helyesen kiejteni ennek a disztrónak a nevét? Itt olvastam jó pár variációt? Melyiket szokták leginkább alkalmazni társaságban?

Előre is köszi a segítséget.

Hozzászólások

Ha nem is a Foobar2000 egyszerűsége miatt/helyett, hanem inkább személyes és kényelmi okból én a Rhythmbox zenelejátszót szeretem. A Magnatunet gyakran hallgatom ezen keresztül.

ISO mountolásra az AcetoneISO programot ajánlom.

Image mountoláshoz: AcetoneISO (QT) vagy Furius ISO Mount (GTK)

Thinkpad hardverekhez nézd meg a thinkwiki.org-ot.
(Amúgy az ujjlenyomat olvasóval csak óvatosan, hamis biztonságérzetet ad, sokkal könnyebb az ujjlenyomatodat megszerezni, mint a jelszavadat)

Tisztában vagyok vele, azért is kérdeztem, hogy nem-e lehet egyszerre az ujjlenyomat-olvasót és jelszót egyszerre használni.
Másrészt lehet, hogy ez már túlzott paranoia, de van-e lehetőség több jelszó együttes használatára egy felhasználó esetén? Tehát ez alatt azt értem, hogy egy felhasználóhoz több jelszó tartozzon, tehát mondjuk 2 jelszó, és csak akkor engedjen a gép bármilyen rendszerszintű műveletet végezni, ha megadtam neki mind a 2 jelszót. Mondjuk ez lehet hülyeség, és ami azt illeti nem saját ötlet, bár én jónak tartom és szerintem vállalati környezetben ez kifejezetten jól jönne.

Szerintem egy ideig maradj dual-bootnál. Ha esetleg mégsem jön be, akkor nem szopatod meg annyira magadat.
Ha meg már minden működik és kézreáll, akkor nyugodtabban mehet a Windows-gyalulás
------------
http://www.youtube.com/watch?v=qrQuR1LHAVI

> Továbbá kéne egy olyan tool is, amivel könnyen, grafikusan tudok ISO-t mountolni.

xterm :-)

--
nincs aláírásom

hát, el kell, hogy szomorítsalak, de szvsz a Suse sem kevésbé noob, mint az Ubuntu ;) Mindkét rendszert úgy tervezték, hogy könnyű legyen a kezdőknek.
A Suse tudtommal ha béralnd a CD-t, kirakja az ikont az asztalra. Az nekem elég grafikus volt, valamikor 8.2 táján még, nem hiszem, hogy kiszedték volna belőle... :)
Ami a Foobaros kérdést illeti, otthon megnézem, valami minimál GUI-s cucc van azt hiszem.
A belépést meg hasonló, autentikációt igénylő dolgokat a PAM kezeli, és igen, be lehet lőni akár úgy is, hogy kérjen csomó mindent.
Amúgy én is javallom a dualbootot első körben. Nekem 7 due megvan, nem zavar senkit az... :)

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
 return 4;//szabályos kockadobással választva.
}  //garantáltan véletlenszerű. xkcd

"hát, el kell, hogy szomorítsalak, de szvsz a Suse sem kevésbé noob, mint az Ubuntu ;) Mindkét rendszert úgy tervezték, hogy könnyű legyen a kezdőknek."

A suse tudtommal a legutóbbi ilyen-olyan konferencián eldöntötte, hogy nem fog az ubuntuval versenyezni a noobokért, hanem inkább egy tech-érzékeny userkört akarnak kiépíteni, akik jobban szeretnek kattintgatni, mint beállítófájlokban matatni:)

Kövezz meg, de nálam a lényegi különbség az kevésbé és egy jobban képzetteknek szánt disztró között a jól megtervezett GUI-ban rejlik ;)
Azt mondjuk aláírom, hogy a YAST jóval több beállítási lehetőséget kínál(t?), mint amennyit az Ubuntu valaha is, és sok egységsugarú asztali felhasználó számára pilótavizsgás, de nálam a különbség a két „típus” között kb. annyi, hogy most megkeresem-e, hogy melyik fájlokat kell hogyan módosítani ahhoz, hogy létrehozzak – mondjuk – egy nyomtatómegosztást a Sambában, vagy összekattintgatom. Innentől számomra a SuSE – függetlenül a nyilatkozataitól – egy kezdőknek szánt disztró.

Hozzá kell tennem, hogy az utolsó SuSE, amivel találkoztam, az egy (2004-ben már kissé outdated) 8.2 volt, de nem gondolom, hogy a felhasználóbarátságból visszavettek volna.
Amúgy eleve nem értek túlságosan a n00b||normal||hardcore felosztással: nálam van a hardcore, meg a felhasználóbarát ☺
Ettől függetlenül nem tagadom, hogy az Ubuntu azzal, hogy elég erősen elkezdte nyomni magát, nagyon sok olyan síkhülyét vonzott a Linux közelébe, akiket számítógép közelébe is hiba volna, de emiatt nem tartom jogosnak, hogy az Ubuntut, mint disztribúciót n00bnak minősítsük: ettől még egy innovatív disztribúció, amelyet mindenki úgy alakít magának, ahogy jól esik. Nekem a default nem esik jól, úgyhogy jelenleg a gépem a legtöbb felhasználó számára pilótavizsgás pl. ☺
Azt nem tudom, hogy a többi terjesztés milyen ütemben veszi fel az újításokat, de csak azért, mert az Ubuntu elég gyors tempóban teszi ezt, nem tartom ésszerűnek, hogy len00bozzuk… ☺

Egyébiránt ha a SuSE sikeresen kiépíti ezt a felhasználói bázist, elképzelhető, hogy váltok is rá – a kezdőknek szóló supportra már általában nincs szükségem, így egy Linux témában valamivel műveltebbeknek szóló disztribúció fórumain könnyen lehet, hogy hamarabb megválaszolják a kérdéseimet. Ami picit zavar, hogy régen a SuSE körül kialakult egy imázs: „SuSE Linux – Sose Linux”; ha ezt is lebontják, akkor az maga a csoda :P

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Mire gondolsz a legáltalánosabb dolgoknál?

Életemben kétszer váltottam disztrót:
SuSÉról Fedorára, mert a SuSÉt elég kreatív módon rontottam el.
Fedoráról Ubuntura, mert a Fedora 4 nem volt főnyeremény.
Mindkét alkalommal az volt a szempont, hogy egy kezdők számára könnyen kezelhető rendszert kapjak. Aztán a napi használat során kupálódik az ember, így ma már képes lennék kezelni egy kevésbé felhasználóbarát rendszert is.
Pl. van egy olyan tippem, hogy az ujjlenyomatolvasót nem fogod tudni kizárólag grafikus felületen belőni (ámbár gyakorlatilag csak a PAM beállítófájljait kell tudni kezelni hozzá).

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

A legáltalánosabb dolgoknál arra céloztam például, hogy mennyire stabil az adott disztró, és, hogy hogyan fejlesztik, meg egyéb ilyen dolgok. Az Ubuntu szerintem már rég rossz irányba megy. Például még mindig rettentő bugos, sokszor fagynak a programok, compizzal is néha gond adódik, az alapháttérkép meg undorító. Igaz olyan dologról van szó, amit két kattintás megváltoztatni, bár szerintem hiba ezt a lilás szint erőltetni. Az ablakvezérlő gombokat miért rakták baloldalra? Sokaknál az első benyomás számít. Konkrétan pár osztálytársamnak mutattam csak meg a disztrót, és az alap kinézettől úgy ahogy van hányingerük volt, és abszolút idegen volt a rendszer nekik. Szóval kicsit customizáltam és el se hitték, hogy ugyanarról van szó. Nem értem minek a 6 hónapos kiadási ciklus, ha nem tudják rendesen befejezni az egészet? Aztán az első hónap után jön egy nagy adag update.. Facebook-Twitter integráció minek? Szóval olyan alapvető dolgokat csesztek el benne, ami egy átlag felhasználót szerintem végképp eltántorít a használatától. Bár mind a kettőnek meg van a maga felhasználótábora, tényleg mind a kettő kezdőknek szánt, mégis valahogy más a célközönség. Én is Ubuntun kezdtem, és abszolút kezdőknek jó is, bár amikor mutattam az openSUSE-t, ugyanazoknak akiknek az Ubuntut mutattam, azt mondták rá, hogy teljesen oké, semmit nem változtatnának rajta. Csak másképp kéne hozzáállni a fejlesztéshez, szerintem.
A konzoltól meg a konfig fájloktól nem ijedek meg, feltéve, hogy nem bonyolultak, de majd beletanulok.

"alapháttérkép meg undorító."
"hiba ezt a lilás szint erőltetni."

Jajjmár. Temérdek téma meg háttérkép létezik, némelyiket úgy is fel lehet rakni, hogy letöltesz egy darab szkriptet ami aztán letölti meg telepíti neked a hozzávalókat. Vagy már eleve csomagban van minden. Illetőleg a gépeden lévő bármely képből két és fél másodperc alatt háttérképet varáz(s)olhatsz. A Windowst sem a deafult dolgokkal szokás használni.

Ahha. Fogalmi gondok adódtak – a n00b disztró nálam azt jelentette, hogy n00boknak szánt… ☺
A kinézet az kb. ízlés dolga, úgyis megváltoztatja, aki akarja, azt viszont aláírom, hogy a fejlesztés túlságosan elment az innováció irányába, és a programok stabilitásával kevésbé törődnek. Viszont van egy olyan érzésem, hogy nem egy szoftver OpenSuSE-ben is bugos lesz, és a hibát nem a disztrókban kell keresni, hanem a szoftver előállítójában.

Amúgy a Facebook/Twitter integrációval addig nem volt bajom nekem sem, amíg nem rakták csomagkezelőbe, mert az már nevetséges… ☺

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ha valaki a default telepítés kinézete alapján ítéli meg, hogy milyen egy disztro, ott bajok vannak. Legjobb, ha tárcába nyúl, s vesz egy Mac-et. Az default szép (valakinek biztos).
Nem tudom, mit lépnének a fent említett osztálytársaid egy RedHat telepítése után. Ugyanis ronda, viszont mégis milliárdokat keresnek rajta, mert jó.

Szerk, hogy ontopic legyek:
ISO mountolásra gnome esetén pl.: Gmountiso
Ubuntu esetén (biztos más Gnome alapú disztro is tudja, fixme): jobb klikk -> Megnyitás ezzel -> archívumcsatoló

"Ha valaki a default telepítés kinézete alapján ítéli meg, hogy milyen egy disztró, ott bajok vannak."
Én mondjuk nagyrészt igazat adok neked, bár Ubuntu esetében azért nem egy, nem két olyan dolog van ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, és itt nem csak a külsőre, design-ra gondolok. Van ott sok más gond is. De ez egy másik történet.
Visszatérve a "csicsára": Például megnézek egy W7 telepítést, abszolút rendben van. Vagy nem is megyek el Windows irányban, elég ha ránézel az openSUSE-ra, full normális kinézet alapból. Azért elég gáz, hogy a fejlesztőknek a több tíz(száz?)ezer kinézetből, pont ilyen stílust kellett ráhúzni az Ubuntura, és sajnos igaz: Sokan az alap kinézet alapján ítélnek meg egy rendszert. Eleve sokakban még az az előítélet él, hogy a Linux az csak karakteres felületű lehet. De például egy Vista/W7/XP hármasban eszembe se jutott custom style-okat letölteni, mind jó alapból.

"...s vesz egy Mac-et. Az default szép (valakinek biztos)."
Hát igen, szép.. Már akinek. Egyébként vesznek, ha telik rá.. Sok embernek "Dzsunka PC"-re se nagyon telik. Mondjuk a Magyar átlagkereset és az árak viszonyát elnézve nem is csoda.

"Sok embernek "Dzsunka PC"-re se nagyon telik."
ebben abszolút igazad van, a Mac csupán egy példa volt arra, hogy out-of-the-box van olyan, ami elvileg minden igényt kielégít, s még "cool" is. Az más tészta, hogy ha kell, gyanítom, azt is meg lehet fagyasztani.
Tökéletes rendszer nincs, de a stabilitást és a külsőt párhuzamba állítani nem túl szerencsés dolog.

Egyébként az Ubuntut én sem a gyári ruhájával használom, mert kiveri a szemem a túl világos panel-szín. De ez mondjuk XP-nél is zavarni tud.

+1 a duál bootnak.

Kezdő linuxosként elég sok hibába bele lehet futni, és még ha nem is történik semmilyen probléma, akkor is van néhány dolog, ami linux alatt nem megoldható. Egyszerűbb átbootolni arra a fél órára, mint azon töprengeni, hogy most akkor ezt hogy csináld meg. Ráadásul, ha valamit nem tudsz elvégezni a gépeden, az könnyen ahhoz vezethet, hogy azt gondolod, mégsem olyan jó dolog ez a linux, ami óriási hiba lenne. :) Ha szerencséd van, talán sosem fog kelleni a win, de attól még senkit nem zavar, ahogy írták mások is.

LFS?

azt szokták javasolni kezdőknek/kezdetnek... :)

No rainbow, no sugar

Gnome-ot vagy KDE-t használod?
Mint _fontos_ programként a Gnome alapértelmezett kliense a Gnome BitTorrent. Én ehelyett valami mást ajánlanék, mivel viszonylag kicsi a tudása.
De nem kell pánikba esni, mert létezik már a Vuze (korábban Azureus) Linuxra. Sőt már elkezdték a µTorrentet is fejleszteni erre a platformra, már egy alpha verzió el is készült.
KDE-re viszont van a KTorrent nevű kliens, ami szerintem teljesen megfelelő.

Elnézést, ha nem tudtam segíteni, mert már rég ismerted ezeket a programokat, és esetleg sértőnek éreznéd a bejegyzést.

Köszönöm a tippeket, és valóban ismertem ezeket a programokat, viszont nem érzem sértőnek a bejegyzést. Épp ellenkezőleg. Köszi, hogy segíteni próbálsz. Én Gnome-ot szoktam használni általában, bár már többször próbáltam a KDE-t, és az újabb változatok kicsit se tetszenek. A 3.5 az ami még tetszik. Teszteltem az összes általad említett progit, legtöbbször a Transmission-t szoktam használni mindenféle Linux alatt. Ha a utorrent elkészül Linux alá, mindenképp azt fogom használni.
A torrent klienseknél mindenképp hanyagolom az alfa/béta verziókat, mivel könnyen előfordulhat, hogy hibás adatokat küld a trackernek, és ha jól tudom csak Webui elérhető egyenlőre.
A Vuze/Azureus-t Windows-on is próbáltam régebben, nem rossz kliens. :-) A KTorrent-et többször felraktam már Gnome alá is, teljesen jó, nincs probléma vele.
Most hétvégén fogom felrakni az openSUSE-t, és valószínű, hogy vagy Transmission, vagy Vuze-t fogok használni, amíg ki nem jön a uTorrent.

qbittorrent ????

"The qBittorrent project aims to provide a Free Software alternative to µtorrent."
"Polished µTorrent-like User Interface"
"Available in ~25 languages"

Képek: http://sourceforge.net/project/screenshots.php?group_id=163414

http://qbittorrent.sourceforge.net/

Linux = Be root
Windows = reboot