USB hosszabbító webkamerához

Üdv!

A feladat az lenne, hogy egy webkamerát kell elhelyezni 10 m távolságra. A szabvány maximum 5 métert ír nagy sebességű USB eszköz esetén (feltételezem, hogy a webkamera egy ilyen).
Ha készítek olyan USB hosszabbítót, mely a tápot egy külön stabilizált áramforrásról kapná, és az adat csavart érpáron, árnyékolással megspékelve menne, akkor sem működne a dolog?

Mi az a tényező, amely 5 méterben határozza meg a maximális hosszt?

Hozzászólások

Adatátviteli sebesség, az USB transreceiverek teljesítménye és a kábel hullámimpedanciája ami meghatározza a maximális hosszt.
A gyakorlati tapasztalat, hogy webkameránál már 1-2 méteres toldókábel is okozhat fennakadásokat. Ilyen távolság áthidalásához az olcsó megoldás a repeateres USB kábelt, vagy usb-RJ54 átalakítót venni. Én az utóbbira esküszöm, jópár olcsó webkamerát kikábeleztem ilyennel ipari kamera helyett.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bocsi, az offér, de ezt meg kell kérdezzem: Milyen olcsó webkamerák voltak milyen szoftverrel? Mert én is akartam kirakni egy logitech webkamerát, illetve meg is csináltam egy próba idejére. RJ45-USB átalakítóval egy 25 méteres UTP kábelen. Remekül ment is a dolog, csak nekem mindig vagy túl sötét volt a kamerakép, vagy kiégett... :\ Ezért érdeklődnék...

Logitech, Genius kamerák voltak. Rögzítésre mplayer, kezelésre v4l2ucp-hez tartozó v4l2ctrl-t egy scripttel. Ez utóbbival szépen lehet fehéregyensúlyt fényerőt, kontraszt állítani. A Backlight kompenzáció csodákra képes.
A másik, hogy egy ilyen kameránál érdemes pl. előtétet gyártani egy 2000Ft-os távcsőből, gyenge megvilágításnál sokat számít, hogy a fény egy 3-4 mm-es vagy egy 3-4 cm-es lencsén keresztül kapja-e meg a fényt. Számít milyen dobozba és hogyan építi be az ember (szórt fény, infrarásegtés, hőszigetelés, párafogó, stb.)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hmm, a script valahol elérhető, letölthető? Kerestem én is backlight megoldást a kamerámhoz, de végül a driver fejlesztőjével együtt arra jutottunk, hogy írjam meg ha akarom... Nekem ilyen képet produkált a kamera mikor kézzel belőttem, de sajnos ha hirtelen jött egy felhő.. akkor túl sötét volt.. ha meg egy fehér autó állt meg a ház előtt, akkor meg kiégett:\

A script nem publikus, de 10 perc alatt írhatsz ilyent, annyi kell, hogy a fényességet számoltatsz minden 10 vagy 20 képen.
Még egy fontos dolog. A webkamerák vezérlésében van egy érdekes gebasz, aminek még nem mentem utána. Ez pedig a fényerő kompenzálása és adott beállítások változtatása fps függő. Az-az, egy adott fényviszonyhoz 10-20 képkocka alatt áll be a kamera. Értelemszerűen 1 fps-nél ez 10-20 másodperc is lehet. Ez ellen úgy védekeztem, hogy 10fps-en pörög a kamera és eldobálom a felesleges képkockákat. Nem épp a legjobb megoldás, de olcsó húsnak...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Lencse ármérőtől és fókusztávolságtól függ. Kicsi, rövid fókusztávolságú lencséhez pl. csavaros pvc csőtoldó darabok a jók. Ezeknek sík az alja és a csavaros vakdugónak az aljába lehet a képszenzorra illeszkedő lyukat fúrni. A fókusztávolságot egy darab fotopapícsővel és egy pausszal lövöm be. Nagyjából erre a méretre vágom le a csövet vagy jelölöm be a toldóban a lencse helyét, úgy, hogy a menetekkel 5-10mm-t tudjak játszani. A jelölt csőtoldóba beragasztom a lencsét, a lencsetelenített szenzorra ráhúzom vakdugót, összetekerem a kettőt, rádugom a gépre és beállítom a képet, leragasztom a menetet és örülök.
Arra kell még figyelni, hogy a fehér/világos/fényes csődarabokba kell egy fekete fotópapír betétet csinálni a fényzáráshoz. A lencse rögzítésére melegragasztót használok. A síktól 1-2 fokot el lehet térni (nem magasfelbontású, művészfotózás), de ennél többet nem, mert dőltlencse effect lesz belőle.
Azok a kamerák a jók amiknél az IR szűrő és a lencse két külön darab.
Ha pontosabb munka kell, akkor helyi esztergályos ledarálja egy ezresért műanyagból.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Így, 6 év távlatából még valid/manapság megszokott megoldás 10m áthidalásához az usb-rj45 átalakító (az első hsz-ben linkelt darab)? Ha igen, vmi magyar webshopból linkeljen már nekem kérlek egy ilyet valaki :) Ez lenne az? Vagy épp ezek közül bármelyik jó nekem? (Egy Yeti Blue mikrofont dugnék rá, speckói erre: http://www.bluemic.com/products/yeti/#technical-specifications)

Bár nem ezt kérdezted:
Mi az a tényező, amely 5 méterben határozza meg a maximális hosszt?
Egyes tényező az USB szabvány.
De oka is van.
Mivel az USB kábel nincs rendesen lezárva (teljesítményillesztés), ezért a maximális hosszát az egy bit ideje határozza meg. (Azt meg a fénysebesség, tehát nem sokat lehet okoskodni.)
Ilyenkor a forrás jel összeadódik a visszaverődő jellel, és akár a meghajtó áramkör tönkremenetelét is okozhatja. Vélekedik a szabvány. ;)
Így tetszőleges fajta kábel alkalmazásával sem tudod kicselezni a fizikát.

Két ötlet:

1.
3-5m kábelre egy táp nélküli külső usb hub, arra megint 3-5m kábelen a kamera, és kész.

2.
10m-nél közvetlen kábelezésnél az átvitel valószínűleg már csak usb 1.1 lesz, az max. 1.5MB/s.
JPEG tömörítést használó mai webkamera esetén, 640x480@15fps bele kell, hogy férjen.
(lehet, hogy belefér 25-30fps is, akár nagyobb felbontáson, de a fenti biztos)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Lehet kapni USB hosszabbítót, szerintem lényegében egy USB repeater. Az USB-ről kapja a tápot, tehát a rácsatlakoztatott egyköz nem fogja tudni fölvenni a max. 500 mA-t, csak egy picit kevesebbet. De egy webcam esetén ez nem lehet gond.

Az 5 m-es korlátozás szerintem azzal függhet össze, hogy mekkora sebességű a jelátvitel, amit az adott USB szabvány változat megkövetel, ill. mekkora a fény terjedési sebessége.

:wq

Szia!

Csak a gyakorlati tapasztalatom tudom veled megosztani. Genius webkamerát tettem fel 8m távolságra. A kamera usb csatlakozóját levágtam, majd a 4 eret az utp (cat5) csavart érpár egy-egy vezetékére forrasztottam. A túlvégre belső usb csatlakozót forrasztottam (amit az alaplap usb "tüskéire" kell dugni). Mai napig működik :).

veszel 2x5m aktiv usb hosszabbitot ~2800 huf/db pl iponban 4-et vagy talan 5ot lehet egymas utan fuzni

Ha még nincs meg a kamera, talán érdemesebb lenne IP kamerát beszerezni és lanon vagy wifin venni az adást.
Így nem kell barkácsolni, megvenni a mindenféle alkatrész ami lehet hogy a végén nem müxik együtt.

Biztonságtechnikai cégek árulják. Gyenge fénynél is működnek, azonnal falra is szerelhető.
Igaz hogy nem olcsó (20-30ezertől indul az ára kb.) :(
pl.: http://www.ostelsat.hu/vezetek_nelkuli_ip_kamera_tp-link_tl-sc3130g__K1…

Vagy usb videódigitalizáló kártya + normál biztonsági kamera.

Volt valami szabályozás féle, hogy "kém cuccokat" nem lehet rendelni.
Innen ha kamerát rendelek, az már annak számít? ;-)
Még nem mertem rendelni, de fontolom, hogy rendeljek tőlük, mert olcsón vannak jó dolgok.
(meg ugyé: Free Shipping)
____________________________
sorry for stupid questions!

Én wireless neteztem 4-5 usb hosszabbítóval (10-20m), de csak úgy ment ha félúton beledugtam egy aktív usb hubot, azután ment jól.