Intel: 50 dolcsiért gyorsul a proci

Hozzászólások

Undorító.
------------------------------------------------
A legtöbb ember azt hiszi, csak a gyomra üres...

Elmehetnek a b*d*s p*cs*b* és azok is akiket meg tudnak vesztegetni, hogy az Ő sz*rjukat építsék be versenyeztetés nélkül "Brand" PC-be!
Mellesleg eddig is rühelltem őket az üzleti modelljük miatt!

Miért olyan meghökkentő ez?
Ha pl. Windows 7-et veszel, vagy MS-Office-t, akkor is ez a helyzet. Ugyanarról a telepítőmédiáról telepíted az olcsóbb és a drágább verziót is, a telepítő kód alapján dönti el, hogy mi települ. A gyártást ez nagy mértékben olcsóbbá teszi. Mindenki azt a kódot kapja, amelyik verzióért fizetett.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Dehogy teszi olcsóbbá. A tömegesen gyártott ULSI eszközök gyártástechnológiája olyan, hogy a késztermékek egy bizonyos százaléka hibásan jön ki. Ilyenkor különböző lebutító eljárások után kisebb teljesítménnyel, de tudnak működni (CPU/GPU esetén órajel csökkentés, vagy pipeline -ok letiltása). Ezeket adják ki belépő szintű termékként (GPU-k olcsóbb változatai, CPU-knál a Celeron, néhai Duron, Sempron és társai).

Azzal, hogy a sikeresen legyártott eszközökbe beépítenek egy ilyen extrát, csak annyit tesz, hogy _mindent_ lebutítanak gyárilag, amelyet az ilyennek szánt eszközöknél pénzért fel lehet oldani.

Szerintem ez csak egy, a piac manipulációja érdekében tervezett lépés. Azért mostanában pezseg a piac (smartphone-ok, tabletek, netbook-ok, az ARM tervei, satöbbi).
--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

Itt nem arról van szó, hogy a gyártás során kiszelektált, bizonyos paramétereket nem teljesítő CPU-t visszakorlátoznak, hanem arról, hogy eleve így gyártják. Bizonyos részeket nem engedélyeznek, illetve eleve alacsonyabb órajelre állítanak, majd a megfelelő árhoz igazítva (akár utólag) engedélyezik. Ha hibás chipek lennének, akkor hogy lehetne utólag egy kóddal kijavítani?
Az pedig köztudott, hogy a legfrissebb fejlesztéseket üzleti megfontolásokból, nem azonnal, hanem időzítve dobják piacra. Pl. nem akkor állnak neki gőzerővel fejleszteni, amikor a versenytárs kijött egy ütős termékkel, henem akkor csak kihúzzák a már meglévő technológiát a fiókból és neki állnak gyáta(t)ni, vagy már a temék is készen áll a raktárakban.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Vagyis az eleve hibátlan termékekbe beépítenek egy extra (feloldható) butítást, a buta termékeket meg amúgy is otthagyják a piacon. Vagyis lehet kapni lóf.szt meg p.csafüstöt, a lóf.sz opcionálisan CPU-vá válik további pénzért. Ócska.

--
"ktorrent utan az utorrent volt [...] beallithatatlan"
...

"Azzal, hogy a sikeresen legyártott eszközökbe beépítenek egy ilyen extrát, csak annyit tesz, hogy _mindent_ lebutítanak gyárilag, amelyet az ilyennek szánt eszközöknél pénzért fel lehet oldani."

Most is lebutitanak sikeresen gyartott peldanyokat, ha azokra epp nagyobb a kereslet. Ezzel csak annyi valtozik, hogy ezek a lebutitasok reverzibilisek lesznek.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

És ezt, hogy? Az Intel kitalálja, hogy 1-2 évig fejleszt majd proci generációt, nevezzük mondjuk i9 sorozatnak, és amikor meglesz majd a 10 magos változat, azt kezdi el árulni különböző lebutításokkal? Tiszta röhej, nem válthat közben technológiát, esetleg egy újabb technikai fejlesztés vagy felfedezés miatt elbukhatja az egész szériát. Ez nem oprendszer, hogy beleápgrédeljük a DDR-5-öt majd, nem 5-10 év a kifutási ciklus, nincs szervízpakk. Szerintem simán marhaság.

Tetszik, mostantol hardware upgrade-et is lehet warezolni :)

Ertem miert csinaljak nade... ha egyszer tesztelten mukodik a processzor teljes ertekuen, akkor veled ugy is kifizettetik ezt amikor megveszed. Nem szep dolog meg extra penzt kerni hogy hasznalhasd is. Ez regen, amikor a hibas magokkal gyartott processzorokat adtak kvazi olcsobban, nem volt ilyen visszas...

akkor a hardwaredownload.com nemsokára a poén kategóriából valósággá válik, továbbá lesznek majd inte_keygen.torrent-ek.

Lesz intelenabler.kext, .so, és .dll.
Az elején néhányan azért fognak ilyet venni, hisz majd ugyis feltöri valaki, aztán olcsóbban jutnak nagyobb teljesítményhez, ezért kurva nagy lesz az igény a crackelésre, ezért minden koder próbálkozni fog a töréssel, hogy aztán áruba bocsáthassa. Egy idő után lelnek benne valami gyenge pontot, amit aztán már openszorsz cuccokkal is ki lehet majd használni, végeredményben nem lesz értelme gyártani és árulni, mert linuc alapból használni fogja a teljes kapacitást, hackintos szintén (echte macben ugysem lesz ilyen), winre meg lesz egymillió vírussal fertőzött enabler.

De most komolyan minden OS-re megcsinálja az intel az ide írd be a bankkártyaszámod pogromot? Mert hadd ne telepincsek már wint, hogy beüthessem... Mert ugye ez nem megy virtuális gépből...legalábbis úgy sejtem.

Húgom régi gépére emlékeztet.
Ősrégi masina, és kapott bele ramot, hogy legalább ne swappeljen. Az alaplap viszont csak(fizetős) BIOS upgrade után akarta kezelni a memória egy bizonyos részét. Ez a Linuxot ettől függetlenül nem zavarta, bátran használta az egészet ☺ – nem tudom, hogy csinálta, de jól tette.

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

nagy ibm szerverekben is előfordul, hogy benne van a vas csak nem megy... kapsz egy szép hosszú hexa számsort meg egy szintén szép hosszú számot (fejlécen: számla:)) és hirtelen bekapcsolódik pár proci, memóriapanel, stb. olcsóbb nyaraltatni a szilíciumot a nagy dobozban, mint egy későbbi upgrade-t minden szempontból leszervezni.

+1
… ezeknek a kütyüknek az anyagköltsége elhanyagolható, de láthatólag egyesek ördögtől valónak tartják, hogy egy upgrade-hez nem kell szétkapni (nagyon…?) a gépet, és hogy amikor gyorsabb processzorra váltanak, akkor nem kell még egy processzort legyártani ehhez.
Másrészről viszont 50USD egy – a tesztek szerint – elhanyagolható mértékű gyorsulásért szerintem sok. A modell működőképes lehet ezen a piacon is, csak a számokon kell még dolgozniuk ☺

int getRandomNumber() { // ←ez itt már az aláírásom
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

az intelnel mar eddig is tobbet kellett fizetni egy normalis processzorert amiben:
-hasznalhato meretu cache
-hatekonyan mukodo energiagazdalkodas
-tobbszalu utasitas vegrehajtas
-jol mukodo hutoventillator szabalyozas
-64 bites utasitaskeszlet
-virtualis gepek sebessegen javito kiegeszites
-turbo memoriakezeles
-tobb mag
-multimedias tartalmakat gyorsito kiegeszites
-stb
van. mindezt sokszor egy processzorcsaladon belul sikerult produkalniuk

udv Zoli

Az első gondolatom az volt, hogy ez egyértelműen a nem tökéletes piaci verseny jele, de figyelembe véve, hogy a processzor ára nagyrészt a szellemi tervezési munkát fizeti meg, nem hülyeség.

nem akkora hülyeség, csak ne ilyen árakon.
az talán még jobb konstrukció lehet, hogy te csak a szilícium (+ szállítás + gyártás) árát fizeted ki, azt pedig, hogy mit tudjon a processzor és milyen gyorsan, össze lehetne állítani és csak azt megvenni, ami kell. továbbmegyek: csak bérelni egyes szolgáltatásokat (na, kódoljunk videót, kell még két mag és SSE3+, de csak egy napig)

ja, az elég fasza lenne, csak egyelőre drága az fpga.
gyártanának néhány félét, különböző mennyiségű tranzisztorral, nagyon olcsón megvehetnéd gyárilag valami minimálisan elegendő teljesítményű architektúrával és bővítés esetén elég lenne letölteni rá egy erősebb / más célú mikrokódot...

Nem. Az FPGA lassabb, mint a "hagyomanyos" ASIC.
Egy LUT-okal megvalasoitott 8 bementu AND kapu sokszor tobb tranzisztorbol all. (Roszabb alkatresz suruseg, roszabb signal propagation delay)
Programozhato interconnect (*FET es switchek) VS. egyszeru vezetekek este megint egyertelmu.

Gigahertz-es belso orajelrol ma ne is almodj.
Bedrotozott logika persze lehet benne ami tobb gigabittes soros I/O csatornat parhuzamosit.

Bizonyos feldatokra, meg mindig jobbak lehetnek akkar a DSP -k is (TI -nek van egy par elkepesztoen eros cucca)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

vajon amíg nincs aktiválva az extra funkció, addig arányosan kisebb lesz az energiafogyasztása is? mert ha nem, akkor energiahatékonysági és környezetvédelmi szempontból nem túl menő dolog.

Egyrészről értem és logikus lépés, másrészről felesleges és idegesítő. :)

Végül is, ha a most piacon lévő 1000+1 kódnevű csoda megszüntetése a cél, akkor rendben van, arra jó. Viszont felesleges, mert, ha olyan jó dolog lenne, akkor már a desktop/notebook piacon is már régóta jelen lenne, és végül idegesítő, mert "ott van de még sincs" érzést kelt.

Talán eleve fizetnék +50 dolcsit az erősebb vasért (esetleg 2*50 usd-t), nem olyan nagy összeg (nyilván pl. egy új gép árához képest), és akkor azt tudja, amit tud, kész. Ha belépőszint a cél, akkor meg nyilván tökmindegy, csak új legyen, és működjön.(a "hulladék" cuccokon meg amúgy sem biztos, hogy sokat segít önmagában a cpu "upgrade")

Moddolt BIOS-al, vagy microcode-al tuti meg lehetne kerülni. Biztos nem egy ilyen eset lenne, ha elterjedne ez a dolog.

akkor hamarosan jöhetnek a szándékosan pixelhibás monitorok, aminél ha veszel pixeljegyet, akkor kikapcsolják az állandóan arcodba világító piros szubpixelt :)

És ha lelassítom ők fizetnek nekem?

Nem te lassítod le hanem az egyik oprendszergyártó cég. Szerintem meg is van az összejátszás közöttük.
Azon a gépen amin 8 éve robogott a Windows XP ma haldoklik. Mi történhetett a sok patch és update során? Az újratelepítés is csak pillanatnyi megoldás.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

Na, de jó! Már a processzoroknak is van „DLC-je, letölthető kiegészítői…” (nagyon OFF: a „letölthető tartalom” szó olyannyira hülyén hangzó tükörfordítás, hogy falat kaparva sikítok, ha meghallom)
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.