Szerintetek milyen az IPTV?

Üdv mindenkinek!
Ma elgondoloztam azon, hogy kiváncsi lennék az iptv-re és az azzal járó előnyökre.
Gondolok itt, pl online videótéka, tegnap tv je funkció stb stb re.
Konkrét kérdéseim, mekkora sávszélesség kell a működéséhez? 4-8 Megára saccolok.
PC től konkrétan mennyit vesz el, ha megy iptv sávszélt routeron szétosztva?

Mik a hátrányai stb stb. (gondolok itt pl képszaggatás stb gyakoriságra, esetleg beltéri fagyásra)
Hazai szolgáltatók közül nincs nagy választék iptvben.
Én konkrétan invitel trióban gondolkozom invitv-vel... Netem 4 megás ez még gyanúsXD
1 tv lenne amit ellátna.
Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

Hozzászólások

maga a tv felesleges...Szeptember óta nincs tv-m, azóta hatékonyabb az életem.

--
irj egy e-mailt, ha itt barmi hibat talalsz. ^ ^

Nekem a T-től van IPTV, meg vagyok elégedve. Úgy tudom 8Mbit sávszél kell neki, ezen elvileg 2 SD adás mehet (talán a +1 HD is, de ennek van valami más előfeltétele is). A PC-től nem tudom mennyit vesz el, a net előfizum céges, a TV saját, és külön érpáron jönnek. De szerintem ha kérsz TV-t a net mellé, megemelik a teljes sávszélességed, hogy biztosan menjen.
Amúgy a szolgáltatás szerintem jó, a felvétel, visszatekerés (mit mondott???) nagy előny. Az első STB hajlamos volt fagyni (power off kellett), hibabejelentés után kicserélték, azóta nincs gond. Képszaggatás nagyon ritkán, de előfordul.

Invitv van otthon, de én ritkán járok arra, de a tapasztalatok:
-sávszél: nem tudom mennyi, mert úgy működik, hogy bejön telefonvonal->splitter->media gateway (másik kivezetésen analóg vonalas telefon) -> ethernet kábel stb-be. A media gatewayere két stb-t lehet kötni, nálunk egy van, ill. ez szórja wifin a jelet(szerintem meglehetősen jó a jelerősség), és van rajta kb 4 ethernet port számítógépeknek, de ezt nem használom. maga a gateway alig konfigolható :S ne számíts sok jóra, minimális dolgok. mivel közel vagyunk telefonközponthoz és a net 1 mbites, ezért nincs gond a sávszéllel, de természetesen külön veszi a szolgáltató a netes sávszélt és az iptvset.
-van online videótéka, külön kell kérni, de szerintem nem túl kedvező, meg amúgy sem érdekelt
-amelyik csatorna engedélyezi, ill amelyik műsorokra azokat legfeljebb 3 napig megőrzi (van amit csak 1)
-amiket meg tud őrizni, azokat tudod felvenni is, előre is lehet beállítani ezekre rögzítést és szerver oldalon történik, de hátrány h nem mindent lehet felvenni.
-pause van mindenre, jól működik
-minden csatornaváltásnál kell egy kis idő mire a kép mozgásba lendül (ritkán 1-5 másodpercig fekete), de onnan általában jó, néha vannak rossz pillanatok, ilyenkor előfordul recsegés vagy kockásodás, de ez ritka, az meg még ritkább, hogy ez folyamatossá váljon, de volt rá példa
csatornaváltásnál mindig szépen bemászik, hogy mi megy meg hasonlók, elég hasznos, de ez is lassú picit
-epg van de meglehetősen lomha, de egész használható, csak tényleg nagyon lassú a betöltés, meg sokszor a használat is, de ettől függetlenül aktívan használjuk
-talán egyszer fagyott a rendszer, de kihúz-vár-bedug orvosolja, de 1-2 alkalom volt csak 4 hónap alatt.

összességében nekünk bejött, de extra csomagok drágák. ez első hónap próbahónap, érdemes minél többet nyúzni, mert jó fejek voltak akik beszerelték, és mondták, hogy vannak random helyek, ahol nem hajlandó rendesen menni a rendszer és sok helyen sokszor fagyott, bár ez nálunk nem áll fent.

ha van kérdésed írj, de lehetőleg pm-ben is szólj rám, mert nem biztos, hogy észreveszem

igen, de pici problema van az invitelnel.
nem teljesen pontos, kesik mint minden, nyugis embereknek talaltak ki.

Amikor beletekersz a mutatott kep kesik, ezert mindig vissza kell tekerni de 100%-ra igy sem tudod beloni ezert neha egy reklambol marad egy pici amit meg kell nezned.

Keveset használjuk ezért nem túlzottan érdekel de viszonylag sokszor kockásodik. Fentebb írták, hogy a felvétel nem minden csatornán lehetséges és a tárolás is korlátozott ideig megoldott ezért összesen pár alkalommal használtam. Csak egy tv-n használható a szokásos egyéb információs szolgáltatásokat tudja. Szubjektív de a set top távosa elbaszott egy szardarab mind formáját mind működését tekintve. A szoftvere időnként pofozgatva van az elején volt pár bug amit viszonylag hamar javítottak. Elméletileg 4 mega kell neki. A támogatással nincsen bajom eddig mindig hamar reagáltak és minden esetben visszahívtak, erre 5/5 -öt adnék, de ha az iptv mint szolgáltatás csak ennyit tudna akkor szomorú lennék. Nem fogom meghosszabbítani.

A sávszélességről: nem az érdekes, hogy most milyen internet sávszélességed van. Ha több kell, akkor felkonfigurálják többre.

A lényeg, hogy lesz a TV-nek valamennyi (Invitelnél azt hiszem, 4M kell, de nem biztos, régen olvastam erről), és e mellett lesz annyi még, amennyi az internet előfizetésedben van.

A lényeg, hogy azt mondod, kérek TV-t, meg 4M internetet, akkor lesz TV és 4M internet. Ha nem nézel TV-t, akkor is 4M interneted lesz (tehát nem használhatod a TV kihasználatlan sávját), és ha TV-t nézel (mondjuk két csatornát), akkor sem vesz el az internetezésedből.

Persze ha technikailag nem oldható meg a TV sávszélessége + a megrendelt internet sávszélesség egyben, akkor megszívtad.

G

A net nem lassul be, ha tv-zel.

Én wireless bridgelem a set-top-box-ot (másik emeletre, és nem akartam kábelezést). Ha sok laptop van a tv körül, és használják a wifit, akkor a TV gyakran akadni szokott.

Nálam hétfőn kötötték be. IPTV, internet és telefon egyben.
Optikai kábelen jön be a lakásba. Net sebesség: http://www.speedtest.net/result/717780470.png

2 db set-top-box, ezek utp kábellel vannak a routerhez bekötve. HD adást tegnap próbáltam. Nekem tetszett. TV képe nem szaggat, internet sebesség sem csökkent tv nézés közben.

a szar, ha nincs net, nincs tv se :D ... néha lagol :D ... jó a képe ... megnézem hogy mi jön, mi megy és felveszi amit akarok ... a hdd búgása vérbe idegesít, úgyhogy csavarhúzó lesz belőle .... de a legrosszabb hogy tele van nyitott portokkal és még nem tudom hogyan jutok be valamelyiken ... néha ráfér egy reboot :D nekem 5M net + 1 db iptv megy együtt, nagyobb gond nélkül, de a net 7-8 között van beállítva. kaptam modem router combot (egész jó) amibe egyéb sip account is beállítható :D .. havidíj nélkül, pl neo, macro ... a videotéka általában fizetős, de van sok ingyenes is ... vannak webes alkalmazások!! ... lehet az origot rss? ben olvasni ... a hálózat torrent szokása nem akasztja ki!!

ja és T

összességében jó. de a búgás és a lag az néha nagyon para ...

Hali,

Szerintetek T-s iptv v. T-s kábeltv a jobb választás?

mar van koaxon is IPTV, es szerintem Pest megyen kivul mindenkeppen azt erdemes (de valoszinuleg Pest megyen belul is, ha csak nem 2 kopesre laksz a telefonkozponttol). Meg Optikan is van IPTV. A legtobb baj vitathatatlanul az ADSL-essel van

<-----------
Arra van Buda!

Archlinux user with KDE!
Gentoo-s daily routine: reggeli, ebuild, vacsora

Ahol a koaxos IPTV ki van epitve ott mar 80M/5M is elerheto kabelneten, ADSL2+ szabvany illetve VDSL meg mar viszi a 15-25MBitet is, es regota tamogatott a T-nél. Bar en a legkevesbe az ADSL-est javaslom, ha csak nem laksz telefonkozpont mellett, koaxon meg optikan viszont nagyon korrekt

<------------
____\O/____
Arra van Buda!

nem kotik be olyan helyre ahol nem menne normalisan, vagy ha igen, akkor az hamar kibukik...

nekem konkretan DSL vonalon van iptv, egy boxxal, 2 sztrimmel, 5 megas dsl mellett. asszem, 1,5 km-nel tavolabb nem is vallaljak a bekotest, en vonalam 2,1 km-re van a DSLAM-tól, de megy pöpecül, nagyritkán reccen meg, de mindenkeppen ragaszkodtama bekoteshez, mert elozo lakhelyemen megszoktam mar az altala nyujtott kenyelmet, es vagy iptv, vagy semmilyen kb...

ui: azert kotottek be nekem megis, mert van nemi ismerettsegem, vagy mondhatom kapcsolatnak is :D

Nekünk kb. fél éve van a T-nél 2 TV + 5Mb netünk. A sávszélt külön kapják a tévék, ez a netedet semmiben nem befolyásolja. Negatív tapasztalatom talán annyi hogy a set-top box csatornaváltáskor random be szokott állítani műsorokat felvételre (ha valaki tud ezzel kapcsolatban valamit, ne tartsa magában), a gateway pedig talán kétszer csontra kifagyott. Ezektől a kellemetlenségektől eltekintve nagyon jól működő szolgáltatás, legalábbis nálunk.

Bye Bye Nyuszifül

Ez a kapcsolgatásnál felvétel nálunk is előjött, de IPTV fórumon is láttam, hogy másnak is. Rohadt idegesítő.
Ha nem tartod lenyomva a channel +/- gombot, hanem lassan nyomkodod, szerintem kevesebbszer jön elő, legalábbis nekem úgy tűnik.
Routerrel szerencséd van, nálunk hetente legalább egyszer összefossa magát (Pirelli), és lehet újraindítani.
Ráadásul volt, hogy egy héten 2-szer cserélték. Fogyó termék...
-------------------------------------------
Dell Vostro 1015 // Ubuntu 10.04 //

Nekem is pirelli van és 6 hónapja csak akkor volt újraindítva, ha valamiért új IP-t akartam. Egyébként fullra megy. Az lehet a titka, hogy nem a szennyes ruhák alatt tartom, hanem a falra van felszerelve úgy, ahogy a gyár tervezte eredetileg, ezért le tudja adni a fölösleges hőt, nem fülled be.

hát, próbáld meg a csatornákat a le/fel mutató nyíllal váltogatni, ill. ami még szóba jöhet, hogy a tv energiagazdálkodási opcióját kapcsold ki, tapasztalataim szerint, főleg Samsung Tv-knél jön elő ez a probléma, de egyéb modern TV-knél is előfordul, és persze ettől teljesen függetlenül is.

Nekem HDD-s változat van, VDSL-en keresztül.

Az össze tapasztalat jó.

Ami negatív: Vibrál a HDD. Ha nincs net,nincs TV.

Online videóékat: Soha nem fogod használni X 100ft ért, de a lehetőség megvan.
Tegnap és holnap TV nagyon jó.
Sávszélességgel ne foglalkozz, 5M internet megy IP dobozra rányomtak 8M vonalat hogy nehogy panaszkodjak :) De olyan 1-2M amit levehet. Normál TV felbontás, abból egyszerre két stream amit vesz, egyik egy felvétel a másik meg az aktuálisan nézett felvétele(veisszatekerésesapahülyeség, de amúgy jó)
Gyorsan kapcsol, teljesen valós időben, nem lassan mint némely digitális.

Ami rendkívül jó lesz! az a mindig TV, olyan epg van hozzá mint az IP hez, jó a minőség, már ha jó, de még nagyon gyerekbetek, mumsz, bárányhimlő, stb. Kereskedelmin késik a hang, az állami meg lepislog ... de vb idején pár stresszpillanatot okozott.

minDIG tv (gyk. DVB-T) telleg jo, legalabbis a hd adasok (m1/m2/duna) nagyon jo minoseg, nekem meg sose akadt kockasodott igaz egy jo nagy antennat raktunk fel tetore, pedig direkt ralatas van az adora. tv2/rtlk viszont szebb analogban (ugyanazzal az antennaval) mint a dvb-n, mert nem kockasodik szet gyors mozgasnal.

remelem elobb utobb bovitik a frekvenciakat es felraknak tobb adot, jo minosegben, akkor talan elo is fizetek ra (a mostani fizetos kinalatbol pont nem erdekel semmi).

A'rpi

Nekünk otthon DSL-en megy 2 stream és 5Mbit net. Még semmi gond nem volt vele (leszámítva, hogy a padláson az egér egyszer elrágta a kábelt, a HelpDesk-es nagy örömére, 45 perces hívás volt...) A DSL verzióval annyi gebasz van, ha messze vagy a DSLAM-tól, akkor lehet vele baj, viszont előtte megvizsgálják (általában), hogy kiépíthető-e. A koaxon nyújtott IPTV-vel nincs tapasztalatom, HD-n dolgozom, de még nem nagyon találkoztam olyannal aki panaszkodott volna rá.

subscribe

----------------
(Működésképtelen) processzorokat gyűjtök. Ha van, msg me!

Nekem is InviTV-m van. Az elején nagyon rossz tapasztalataim voltak. Olyan volt, mint egy belassult Window$. Nem működött a visszatekerés funkció, állandóan lefagyott, kockásodott a kép, elcsúszott a hang, nem volt adás, felcserélődtek az adók stb... Ezek a problémák nem csak nálam, hanem minden invitv-t használó ismerősnél fennálltak. Ha egy évvel ezelőtt kérdeztél volna, akkor azt mondom ilyet NE vegyél.

Fél évvel ezelőtt újított a szolgáltató, infrastrukturális beruházásokat eszközölt, és minden megjavult. 2 hétre visszamenőleg meg lehet nézni a legnépszerűbb adók adásait, jó hosszú ideig eltárolja a felvételt, működik a videotéka, távolról is vásárolhatsz csatornákat, egyszóval minden pöpec. Ha a tepelülésen ahol élsz még csak nem régóta van invitel, akkor ne azt válaszd, de ha már több mint egy éve, akkor nyugodtan.

Nálam így oszlik el a sávszél: 4 megabit invitv / 8 megabit net / 11'000 Ft havonta / 2 éves hűségnyilatkozat

Volt UPC meg mindenféle, akik 60-120 megabitet kínáltak, de haver mesélte, hogy nem bírja a kábel és csak 20 jön...

NH

Kedden bekötötték (iptv + 15 Mbit net), az eddigi tapasztalatok:

A szerelés:
- telefon vonalon hozták, amitől frászt kaptam ismerve a bejövő telefon vezetéket
- először kijött egy ember aki bemérte a drótot, hogy alkalmas-e
- aztán jött a másik, aki hozta a routert és a STB-t

A tv:
- UPC-hez képest kissé bonyolultabb a STB menüje
- viszont sokkal rendezettebben nyújt több szolgáltatást
- a STB sokkal gyorsabb mint a UPC-s (ez egyébként sztem nem a hardveren múlik)
- át kell szokni az új távirányítóra (ami a UPC-ssel ellentétben nem kapcsolja a TV-met)
- van pár kényelmi funkció (felvétel gomb 1x: adott rész felvétele, felvétel gomb 2x: sorozat felvétele, stb.)
- nem találtam olyan menüpontot, h a műsorújsághoz képest mennyivel korábban kezdje és mennyivel később fejezze be a programozott felvételt (UPC-nél volt), így sajnos többször lemarad a felvétel vége, mert a valóság csak részben fedi a műsorújságot
- most nem próbálom ki, de úgy tűnt, hogy ha nincs áram alatt a router, akkor mintha a STB sem menne (tehát a felvett műsorok se nézhetők vissza, de ez fixme)

Internet:
- 13-15 Mbit/sec download megy ahogy ígérték
- bekonfigoltam a routert, hogy legyen wifi, az első 2 napban jó volt, a 3. napon percenként 3-4x eldobta a kapcsolatot -> még ellenőrizni kell más gépekkel is
- sztem össze fogom kötni az eddig használt ASUS routeremmel, biztos ami biztos és az fogja adni a wifi-t
- a drótos kapcsolattal nincs gond

Overall vélemény:
- lehetne valamivel értelmesebb csatorna választék
- árban kb. ugyanott van mint a hasonló UPC
- alapvetően okés

drm-esek a felvetelek, microsoft technologia, ezert, ha nincs net, akkor nem tudja a drmhez leszedni az infot, ha elkezded a felvetelt visszanezni, akkor kozben mar el mehet a net, a felvetelt vegig tudod nezni

a felvetel leallitasanak idejet tudod a felvetel beallitasainal moddolni, alapbol musorujsag szerint van, odairva is. kezdet auto 5 perccel hamarabb van, vege meg asszem 10 perccel a kiirt utan, felteve, hogy ezen idoszakok nem utkoznek egy masik felvetelre beallitott musorral, sajnos tv2 meg egyeb trehany csatornaknal meg ez a 10 perc rahagyas sem mindig eleg.

ertelmes csatornavalasztek alatt mit ertesz? bar nekem extra csomagom van (4 pornoado ,stb)

Egyébként ez a felvétel pontosság mizéria elég felháborító, hiszen a fellow mérnökök már az analóg műsorszóráshoz is kitalálták a kapcsolójeleket (VPS), amivel a videót (!) lehet utasítani a felvétel kezdetére/szüneteltetésére/végére. Digitálisnál meg pláne lehetne. A csatornák nem akarják.

> ertelmes csatornavalasztek alatt mit ertesz?

- tematikus csatik (natgeo és társai)
- cartoon network :)
- sport (espn az amerikai foci miatt)
- mezzo (a kultúra miatt)

Csináltam kb. 1 hónapja egy excelt, amiben benne volt a UPC-s kábeles digi akármi csomag (a pornó és hbo nélküli legnagyobb), meg a UPC-s műhold illetve a teljes T-s kínálat.

Így derült ki, hogy kb. 100 csatorna érhető el így vagy úgy Magyarországon, ebből asszonnyal ketten összesen nézünk kb. 15-20-at és ez a 15-20 nem található meg egyszerre egy szolgáltató kínálatában sem. (Neki pl. kellenek a német csatik, SAT1, PRO7, RTL, VOX, stb., de ezeket UPC kábelen kívül senki nem adja.)

Amit még ki akartam nyögni a post írásakor, csak elfelejtettem. A jelenlegi megoldással az a problémám, hogy mostantól felvételhez nem elég a STB-t áram alá helyezni, a routernek is mennie kell. Eddig a TV-t lelőttem egy kapcsolós elosztóval és jó volt, a STB tette a dolgát. Most már a router is szép csöndben eszi az áramot és a pénzt.

A T-s routeren végül lelőttem a wifi-t (minek legyen elérhető, ha nem is vagyok itthon, csak a felvétel miatt megy a router?), rákötöttem dróttal a régi ASUS routeremet és most ezt, meg a TV-t kapcsolom egyszerre az elosztóval.

Nálam kábel TV van, de őszintén nem értem minek?
Nat. Geo esténként, és kb: ennyi.
De semmiféle csomag nem érdekel egészen addig, amig a felvételeket nem tudom könnyen kiszedni a rendszerből. Elvárom, hog amit a vinyóra felvettem, azt ki tudjam irni könnyedén, hogy akár LAN hálón áthúzva a felvételt, vagy usb-s kütyüre másolva.
Tudom, jogvédők tiltakoznának, engem ez viszont nem érdekel.
Marad a torrent, ha kell valami, és részemről kalap-kabát.
Jah, és a másik amit elvárnék egy digitális technológiától: magam állithassam összes a csatorna listát.
Minden csatorna beárazva, én összeválogatom ami nekem kell, és azután fizetek. De csak azután.
Tudom, már megint utopisztikus vagyok, és pofátlan fogyasztó, aki nem átall a saját érdekeire figyelni szegény szolgáltató helyett, és szó nélkül tűrni a lehúzó, átverős politikáját. :))))))))))))))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Koszonom mester szemlelet kiigazito hozzaszolasodat, abszolvalom.
Nem szoktam hoborogni, mindossze ez a velemenyem a technologiarol.
Mukodik (vagy megsem?), de nem erted van, hanem valojaban atveres.
Fuggetlenul attol, hogy jo e.
Es ha mar itt tartunk, attol hogy a zsinoron bejon aminek be kell attol meg szamomra akkor mukodokepes, ha kiszolgalja az igenyeimet.
Tehat a technikai parameter meg nem jelent automatikusan teljes mukodokepesseget,
ha a funkcionalitasa nem fedi le az igenyedet.
Meg tomorrebben; a mernoki szamok teljesitese, es az ar/ertek arany nem ugyanaz.
Igy mar ok?
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

ez ugy lenne jo, ha azt az 5 csatornat tetszolegesen en valaszthatnam ki. utana meg pl. minden plusz csatorna 200ft/ho.
esetleg mindezt a settopboxrol online managelhetoen (megrendeles/lemondas).
almodom, mi?

igy 1000ft/ho-ert (huseggel) a levegoben ingyen foghato csatornakat adjak. akkor mar inkabb sajat antenna, es legalabb az m1/m2/duna hd-ben jonnek.

A'rpi

Jó.

Ami jó, epg tartalom remek kezelése, felvétel, sorozatfelvétel.
A sávszélességből nem vesz le ha elég tartalék van a vonalban, faluszélen hiába van megrendelve 10Mbit, abból csak 8-9-et kapok, függetlenül az iptv-től. Érdemes a szolgáltatót megkérdezni a nagyon minden benne csomagkedvezményekről, azon sokat lehet spórolni és persze alkudozni!!!! A tré esetében sokalltam a voipfon hozzáférést, jeleztem, hogy annyiért nem kell és gyorsan elő is került egy havi 1500-as rendkívüli nem publikus kedvezmény :D