Milyen a jó tárhely szolgáltató?

Sziasztok!

Kíváncsi vagyok, hogy ti mi alapján választotok tárhely szolgáltatót?
Mit vártok el egy szolgáltatótól?
Ha megnéztek egy tárhely szolgáltató weboldalt mi alapján döntitek el, hogy az nektek megfelelő?

Köszönöm a válaszaitokat!
Tényleg jöhet bármi kíváncsi vagyok hogy érdemes választani.

Hozzászólások

Az ismerősök tapasztalata bármit jelenthet. Konkrétan azt, hogy szerencséje volt és pont nem dőlt össze. Láttam én már ilyesmi után sírva visszajönni embert, hogy mégse jött be.

Amit kérdezz meg a szolgáltatótól:

  • Hogy van megoldva a backupja? Konkrétan, van-e fizikailag másik gépe, amire backupol?
  • Ha a gép fizikailag megsemmisül, mennyi idő alatt tudják újraindítani a szolgáltatást?
  • Mennyi hazai / nemzetközi sávszélessége van és ebből mennyi szabad?
  • Egyéb, személyes preferenciákra vonatkozó kérdések, ízlés szerint.

Ezen felül nézd meg, hogy a szolgáltató szervere RBL-ben van-e, a RIPEban van-e abuse e-mail cím (esetleg az abuse.net-en) stb. Ja, és az rossz jel, ha megpingeled a websiteját és az ugyanazon a szerveren van, mint a userhomeok.

Ha a saját website ugyanazon a gépen van, mint a user homeok, az többnyire azt jelenti, hogy nincs csak 1-2 gépe, nem teheti meg, hogy külön vasat (virtuális gépet) üzemeltessen a weboldalának, ami remélhetőleg adminisztratív jogokkal bír a többi site fölött. (Vagy még mindig megéri rendszergazdát tartani azért, hogy kézzel konfigurálja az Apacsot?) Ezt rendkívül nehéz biztonságosra megcsinálni. Persze, meg lehet, de aki ilyet tud, az általában nem egy 1-2 gépes induló webhosting cégnél dolgozik, hanem nagyobb helyeken.

Teljesen mind1 hány gépe van ha megqrják a főhiper admin cuccot. A plesk és tsais szolgáltatókat amúgy rögtön kilőtted ezzel a lendülettel. :)

A gép megsemmisülése azért elég meredek manapság, de hát legyen. Aki nem képes felfogni, hogy adott esetben nem 10 perc az újraindulás az úgysem fizet annyit, hogy ténylegesen kelljen neki ez és hogy a szolgáltatónak kijöjjön mondjuk egy hotspare vas akár ugyanott akár földrajzilag távolabb. A hotspare vason meg visszamenőleges mentést nem jó tárolni ugye, mert mi van ha ő lesz az éles akkor hova ment? Szóval rögtön három vasat (két egyenértékűt meg vmi storage orientáltat) feltételez a gép megsemmisülésére és visszaállásra való felkészülés.

A sávszélesség kérdése relatív jogos, de lehet hogy egy hazai kosárfonó cégnek (pont a minap láttam egy furgonon egy hasonló domaint) nem a japánba menü drót lényeges, tehát ez is roppant szubjektív.

Az uptime sajnos tényleg semmit sem mond, mert mostanában olyan érzésem van, hogy kifejezetten elszaporodtak a tárhely szolgáltókat zaklató támadások. Jelenlegi két kedvenc a wordpress archivum 150 példányos azonnali letöltése és a nemrég említett FreeBSD Apache 2.2.11-es topikban levő forgalom elterelés és DoS.

OK, első +1. A Plesk/Cpanel/ispCP/haverjairól megvan a véleményem. Egyszer megpróbáltam az icpCPt föltenni, de utolsó pillanatban meggondoltam magam és inkább chrootban futtattam. Mennyire igazam, volt, széjjelbarmolta volna az egész gépet a telepítő.

A visszaállás csak annyit jelent, hogy azért mondjuk extrém esetben is 1-2 órán belül álljon vissza a dolog. Kosárfonóéknál bevett szokás a vidéknél lakunk, de BPen üzemeltetünk, ott ez biztos nem fog működni.

Kosárfonóra, mint hosztingügyfélra gondoltam, nem mint szolgáltatóra. :)

Én kerülöm az ilyen kész csodákat, inkább írok valamit ha nagyon kell.

A visszaállásra adott mennyiségű adatnál és majdnem reinstallnál simán minimum 3 órát kell számolni imho vagy kb. hotspare van.

Sajnos ennel egy picit rosszabb a helyzet, de ezt nem reszleteznem. Mindenesetre egy biztos: tenyleg hasznalja. Megnezegettuk az oldalt, es a legtobb kepanyag tenyleg megjelenik az oldalon, igy nincs utoalapunk.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Miért? Annyira elvetemült elképzelés, hogy _ne_ ugyanazon webszerver (szoftver) futtassa az adminfelületet, mint ami kiszolgálja az oldalakat is? Mert ugye, azért az exec parancs használatát az ember általában le szokta tiltani PHP-ban a mezei felhasználóknak. Adminfelület meg nem nagyon szokott enélkül működni.

Egyébként valóban, lehet ugyanazon a vason, csak ne ugyanazon beállításokkal menjen. Ez jogos.

Nem. Az elvetemult elkepzeles az, hogy
a.) ennek feltetlenul egy helyen kell futni a szolgaltato weblapjaval ("rossz jel, ha megpingeled a websiteját és az ugyanazon a szerveren van, mint a userhomeok")
b.) ezt egy pingelessel meg tudod allapitani (mi szeretjuk a load-balancert)

De amugy altalaban ez a kulon gep-dolog csak akkor eri meg, ha tarolsz meg benne valami plusz infot (pl. ugyfelek penzugyi adatai). Ha csak juzerek meg vhostok vannak, akkor ez annak a tamadonak, aki mar at tud kotoraszni a szomszed vhostba, semmilyen pluszt nem jelent, ellenben szivatod magad pl. a HA-zassal.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"A load balancer az esetetekben reverse proxyt jelent? Mert másképp nem nagyon tudsz egy IPre érkező kéréseket szétdobálni."

Konkret eset nincs, ez csak pelda volt (mostansag nem uzemeltetek ilyen klasszikus webhosting cuccot), de amugy nem feltetlenul. Ha meg van oldva, hogy minden szerver elerje a kozos db-szervert, a kozos storage-t, meg a kozos session store-t, akkor nem kell vhost szerint szetdobalni a kereseket. Max. az a par ugyfel, aki valami olyasmit muvel, ami ezzel nem tud egyuttelni, vagy kap kulon ip-t, vagy egy (par ugyfelre meretezett) revproxyt.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

"Mert ugye, azért az exec parancs használatát az ember általában le szokta tiltani PHP-ban a mezei felhasználóknak. Adminfelület meg nem nagyon szokott enélkül működni."
Valóban és a vacak Plesk és társai pont ezért teszik külön VirtualHost alá az admin felületet és a web tárhelyet, hogy az Apache-ban külön beállításokkal lehessen futtatni a weboldalt és az admin felületet. Így megoldható hogy a weblap PHP safe módban (vagy amit akarsz) fut, viszont az admin felület mégis mindenhez hozzáfér.

Az ilyen megoldások mérnöki értéke sztem megkérdőjelezendő. Az open_basedir és a haverjai változatos exploit történelemre tekintenek vissza, mert random modulokban nem tartották be őket. Én személy szerint azt a megoldást tartom követendőnek, hogy a webes felület valami socket szerverrel beszél tetszőlegesen megválasztott protokollon (AKA API) és az csinál mindent.

Bármelyik extension megkerülheti az open_basedir restrictiont, ha nem a PHP streams apiját használja, hanem közvetlenül basztatja a fájlokat. Ezen felül túl könnyű Zendéknek elcseszni a kódot, kihagyni egy lehetőséget. Plusz ha minden user PHP-ja egy rendszerfelhasználóként fut, kvótázni sem tudsz.

Hat ha te csak ugy tudod elkepzelni a dolgot, hogy az admin felulet exec parancsokkal operal, akkor messze el vagy tevedve. Boven meg lehet oldani aszinkron modon is az adminisztraciot.

Hab a tortan, hogy az apache/php lehetoseget nyujt a per-vhost alapu konfiguralasra, igy az exec-et ott kulon lehet engedelyezni. De erre en nem vesztegetnek tobb szot. Azert, mert van par egyebkent gany modon megirt admin felulet a piacon, attol meg lehet normalisat is irni. From scratch, ofc.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Meg lehet csinalni, nem is annyira bonyolult, csak jol le kell vedeni, nem agyonhirdetett helyre pakolni, meg ilyenek.
Kulonben meg az indulo webhostingok csinaloi altalaban maguk is adminok, tehat nem kell megfizetni a rendszergazdat, mert keznel van.

De lehet scripttel is intezni (irtam is mar ilyen scriptet), kulccsal vedett SSH-n at, azt meg nyomja fel aki tudja.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Lehet, de a gyakorlat nem ezt mutatja. Amit én látok, az a következő:

  • Nagykorú K József mindenre vállalkozó nagykanizsai* lakos kitalálja, hogy de jól meg lehet gazdagodni a zinternetbő, lemegy a sarki boltba és vesz egy elképzelése szerint jó gépet.
  • Mivel angolul nem tud, neten összevadászott magyar nyelvű tutorialokból fölszed némi "tudást" a Linuxról és megpróbálja föllőni a király szerverét.
  • Mikor konstatálja, hogy ez nem megy, megkeresi nagykorú Balek Béla Linuxot látott ismerősét és fölvázolja neki a csodás jövőt a közös vállalkozásról.
  • B. föltelepíti neki a gépet, J. fölviszi Budapestre és ezzel kezdetét veszi a szánkózás.
  • J. toboroz ügyfeleket, valahogy döcög a szekér, a beszélőkéjének köszönhetően talán még egy kevés bevétel is van. Jellemző a díjtartozási hátralék, B. természetesen a beígértnél mindig kevesebb pénzt kap a megbeszélt időponttól távol a jövőben.
  • B. ezt idővel megunja, mire J. keres egy másik embert. Ez a jövőben többször is előfordul.
  • Időnként minden megmagyarázható ok nélkül a szerver megszűnik működni, hülyeségeket szolgál ki.
  • Egy ügyfél szarul föltelepített {tetszőleges szoftver}e miatt az egész gépet végigfertőzi valami iframes worm. Kétszer is.
  • Néhány jó szándékú ügyfél elmagyarázza Józsefnek, hogy kell a hibát befoltozni. Harmadik próbálkozásra össze is jön.
  • J. konstatálja, hogy a webhostingból nem jön elég pénz, ezért elkezd ugyanazon a vason gameszervert, Ventrillo/TeamSpeak szervert, netrádiót, seed szervert, stb üzemeltetni, amitől az amúgy sem túl magas rendelkezésre állás leesik a pincébe.
  • Jön az első komolyabb lerohadás. Teljesen mindegy, hogy a gép rohadt el, betörtek vagy díjfizetési hátralék miatt kihúzták a szervert, József dörgedelmes szónoklatok közepette a szolgáltatót/stb teszi felelőssé és világraszóló pereket hirdet. Természetesen az ügy elsimulása után ezeknek híre sincs.
  • És írhatnám tovább.

*) Nagykanizsa-Budapest vonattal laza 4 óra
Elnézést kérek, ha valaki érzéseit megsértettem volna, valszeg akkor az ő inge és vegye magára.

Egy ügyfél szarul föltelepített {tetszőleges szoftver}e miatt az egész gépet végigfertőzi valami iframes worm.

Az iframes worm tudtommal windowsos gépeket fertőz, onnan ftp accot lop, így az ott lévő tartalmat megpiszkálja.
Tehát szerveren ez nem sok kárt tud lenni. Az user adott accountját teliszemteli (ő baja), na de ez ellen hogy lehet védekezni? (Azon kivül, hogy az usert megkérjük, legyen szives használjon virusirtót.)

Nem, van (volt?) egy olyan fajtája is, ami így működött. Az FTPvel meg az a baj, hogy a szolgáltatónak support erőforrást kell dedikálnia az ügyfelek panaszai kezelésére, hogy miért kerültek Google tiltásra. Egyébként viszonylag egyszerű a tüneti kezelés, a feltöltött fájlokat keresztül kell kergetni egy Clamavon.

Ez tényleg ennyire fontos tényező, hogy emiatt érdemes kockáztatni a biztonságot is?
Ellenpéldaként a BME által biztosított tárhelyekre 2001 óta nem lehet FTP-vel csatlakozni, csak SSH-val vagy SCP-vel. És ez így is van rendjén, szerintem.

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Ez is egy hozzáállás, de addig amíg ő fizet és magyrésze r=1 user, meggondolandó az ilyen dolgok bevezetése:)
Persze ahol megtehetik, hogy ez van komám, ha nem tetszik menj máshoz, elég jó.
Nyilván nem 1-2 emberről beszélek, hanem ott ahol a juzerek 75%-a mit sem ért az egészről.
Ott már nem játszanám meg:)

(Amikor egy php "programozó" is virusírtó és tűzfal (!) nélkül használja a windowst, majd csodálkozik, hogy a vírus ellopta a jelszavát és folyamatosan teli nyomja iframe-vel a munkáit....mit várhatok el egy átlag juzertől?
Annyira nincsenek még mindig képben az emberek, hogy olykor meghökkent.)

A tapasztalat azert nem ennyire sotet. Nalunk a userek nagy resze gyorsan megtanulta kezelni a WinSCP-t, a kulcskeszites nem szokott elsore menni, de az eleg konnyu. Aki tolt mar TC-t az el tudja kezelni a WinSCP-t is, de van neki Explorer szeru felulete is, szoval mindenkinek ... oooo... ki van elegitve az igenye.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"Kosárfonóéknál bevett szokás a vidéknél lakunk, de BPen üzemeltetünk"
"mindenre vállalkozó nagykanizsai* lakos kitalálja"

Most csak így hirtelen ennyi, had ne keresgéljek tovább. Attól, hogy én vidéken lakok, nem biztos, hogy rosszabb a szolgáltatásom, mint egy pesti cégé. Főleg nem, ha informatikáról beszélünk... Távolról is el lehet érni a gépeket, ha normális helyre viszed a gépedet, még azt is meg lehet beszélni, hogy cseréljenek alkatrészt. Ha nem viszel gépet, hanem bérelsz, akkor meg aztán pláne.

És akkor még nem szóltunk a pesti egyetemistákról, akik szintén mindenre vállalkoznak, így hostingra is. Csak éppen napközben iskola miatt elérhetetlenek, délután/kora este azért, mert alszanak, este meg nincs térerő a Közgáz "pincében", vagy épp a Szóda előtt fetreng hóna alatt egy üres boroskannával...

Azt meg már csak bónuszként említem meg, hogy manapság már nem feltétlen kell Pestre vinni a gépet. Nyíregyháza, Szeged, Debrecen, (nem hivatalosan) Békéscsaba. Ez a mi "régiónk", ezeket tudom, de tán pl Győrben és vhol Pécs környékén is hallottam, hogy komoly szerver szobát nyitottak, vagy akarnak nyitni.

Még tipp: én megnézném a szolgáltató "környékének" a hírét is. Nálam pl egy boldogtól-boldogtalantól sávszélességet és IP tartományt bérlő Dvel kezdődő szerverterem üzemeltető társaság verte ki a biztosítékot, mert ömlik tőlük a spam, a RIPE bejegyzéseik katasztrofálisak, az abuse e-mail cím /dev/null és állandóan ügyeskednek a tartományaikkal.

Sokan sajnos csak az árat nézik, ki a legolcsóbb. Persze úgyis a gyakorlat igazolja, hogy jó-e a választás. A mi ügyfeleink 95%-a más ajánlására jött hozzánk.

Egy tapasztalat a szolgáltatói oldalról. :)

subscribe.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Köszönöm szépen az ötleteket.

Azok a szolgáltatók akik közzé teszik a rendelkezésre állás adatait (statisztikával alá támasztva), vajon megbízhatóbbak?
Mondván kimerik tenni az oldalukra a szervereik sebességét,rendelkezésre állását.

Legalább foglalkoznak a témával sok mindenki mással ellentétben. Sajnos azonban az, hogy a gép 300 napja megy, nem azt jelenti, hogy a szolgáltatás is annyi ideje megy. Ráadásul sajnos ez nem minden, mert ha egyszer tönkremegy valami, akkor a kár legyen minél kisebb.

A szerverek sebessége megint egy olyan dolog. Ha beteszek egy 1 GHzes gépet de csak 10-en vannak rajta, akkor jobban jártak mind a 10-en, mintha 1000-en lennének egy 2 GHzes gépen. Persze ez csak durva példa, de mint a sávszélességnél, itt sem az számít, mennyi az összes kapacitás, hanem Téged a szabad sokkal jobban fog érdekelni. Pl egy átlag load vagy response time sokkal többet tudna elárulni.

A jó tárhely szolgáltató egyetlen ismérve számomra, hogy én vagyok-e a root vagy sem:)

Szerintem külföldi szolgáltatót érdemes választani magyar oldalhoz is, mert ugyanannyi pénzért többet adnak, pl. korlátlan tárhely, adatbázis, adatforgalom. A korlátlant úgy kell érteni, hogy nem használhatod backupnak vagy publikus FTP-szervernek, csak a honlapoddal szoros összefüggésben lévő dolgokat pakolhatsz fel.

Korlátlan tárhely: egy kisebb weblap ~1GB tárhelyen biztos elfér, felesleges a korlátlan jelző
Korlátlan adatbázis: ez kb ugyanaz 1-2 adatbázis biztos elég
Korlátlan adatforgalom: ez a magyar szerverekre is igaz

Viszont a szolgáltatásokhoz a külföldi sávszélesség általában kisebb mint a belföldi. Így ha külföldi tárhelyre teszed fel a weblapodat pont itthonról fogják kisebb sávszélességgel elérni.

Ha már a témánál vagyunk: technológiailag mit képzelnétek el álmaitok hosting szolgáltatásáról?

Az egyik hely, ahol gépem van, ott teljesen normális, hogy december 25-én, karácsony éjjelén ip konzolt adnak, mert elírom a grub konfigot és nem bootol:)
Ahova a gépeimet rakom, ott legyen külön nyomvonalon redundáns ip csatlakozás, redundáns klíma, ups.
A gépet én adom, nekem nem számít, hogy más mivel szolgáltat.

Bocs, ha hostingról beszélek tárhely helyett...

Hát alap hogy vasat csak 24/7-es hozzáférésű helyre (ahol ez tényleg 24/7 és közlik szombat reggel 10-kor hogy a nemtomki "usziban" van és meg kéne várni, nem poén, ismerőssel megesett) tesszük és inkább saját management cuccal (LOM, iLOM stb.) ami azért a sima IP konzolnál értelmesebb szokott lenni.

Sajnos itthon valódi redundáns távközlési hálózata csak a néhány nagynak van és ezek sem mindíg azok ha baj van. (Talán fél éve volt az egyik nagynak olyan pánikja, hogy a backup route nem bírta kakaóval.) Sok szolgáltató pedig csak switch port szinten redundáns, lásd az autopálya építéskor menetrendszerűen elkaszált optikát amikor megáll az élet.

Hogy tárhely témánál maradjunk. :) Szerintem mindenképp olyan tárhely szolgáltatót érdemes választani akinek 1+ szervere van (bármilyen elosztásban) és nem occószerverhostingozik.

Jogos, bár én nem hiszek abban, hogy egy random gépeket befogadó hosting cég tud jó lenni, mert IWnél mondták, hogy volt olyan, hogy az egyik fázist egy szar táp levágta. Németországban van az az üzleti model, hogy bérled a vasat és kapsz hozzá root jogot. Ez nekem sokkal jobban tetszik.

Egyébként az IW korrekt hely. Amikor a cég, akitől a helyet vettem közölte, hogy elköltözik az IWből, lebeszéltem az IWsekkel, hogy marad az IP és amikor jön költöztetni az ember, átdugják a saját switchükbe. Mindez szilveszter éjjel volt és nem volt belőle probléma.

Minden gep ele maceras kismegszakitot tenni, talan egy helyen lattam, igy van nemi kockazat, hogy nehany gepet magaval huz egy szar. Persze, ha dual tapos a geped, es az jol van masik fazisra kotve, akkor ezt is kiveded nagy valoszinuseggel.

Egyebkent kb minden hosting cegnel lehet vasat berelni.

Ja. Csak ha van ilyen managered az iw-nél, akkor rendszeresen baszkurál telefonon, hogy eladjon neked még valami szolgáltatást...és ha nem sikerül, akkor simán árat emel. Szarik arra, hogy 3-5 éve rendesen fizető ügyfél vagy, nem kedvezménnyel honorálja, hanem szívat. ...azután ha elmész, akkor sír, hogy miért. Miért ? Hát miattad te marha !

Eszembe jutott egy ismerős tárhelyes szolgáltatónál megesett sztori. :)

Adott juzernek akkoriban, de talán még most is, soknak számító postafiókot adott, ami 75-100db feletti számú 100MB-os fiókot jelentett. A megállapodás része volt, hogy minden plusz fiók X forint, de egyebként nevetséges pár száz forintos havi össszeg volt. Telik az idő, egyszer csak meséli a srác, hogy az ügyfele kiszámolta, hogy nem hajlandó tovább fizetni az élősködő/luxusprofitra hajtó tárhelyszolgáltatót. Kiderült, hogy a t. felhasználó vette az akkor legnagyobb kapható egy szem hdd-t (a sata korszak legeleje, szóval még bőven IDE volt a desktopokban) és az árából kiszámolta mennyibe kerül azon 100MB. :D

Na de, hogy a témához is hozzászóljak:

- Egyrészt google, meg fórumozás
- Másrészt nézd meg a weboldalt. A nagyon gagyi, vagy webes template alapú weboldalak nálam kizárva. Ha már nincs normális weboldala, azt se igazán feltételezem, hogy a szolgáltatás normális lesz. Az ár sokat mondó, de nem minden...
- Legyen normális admin felület. Én az ilyen Plesk/Cpanel/VHCS/IspConfig stb dolgoktól irtózom. Elkerülném őket, de ez csak az én véleményem. Átlag usernek túl bonyolult, sokat tud, így ha elkezd benne kattintgatni, hamar tönkretesz mindent :P
- telefonos ügyfélszolgálati érdeklődés, szigorúan jóval munkaidő előtt/után. Figyeld mennyi idő után veszik fel, és fülelj, hogy hogyan beszélnek. Hátuk közepére kívánnak, vagy emberhez méltóan beszélnek veled.

Én egy nagyon sarkított, és nem túl megbízható számítást mutatnék be, ami kicsit "kapzsi is". 3 év gari a szerverre, annyi idő alatt hozza vissza az árát.

Hosting (1év): alsó hangon 200.000 Ft
Szerver (~500GB): minimum 500.000 Ft
És akkor még senki nem telepítette illetve nem felügyelte a gépet...

Mindenki számoljon, ahogyan akar a fenti adatokkal. De azért nekem ne mondja senki, hogy 500-1000 Mb -os tárhelyet évi 5.000 Ft -ért tud adni úgy, hogy profi infrastruktúra van mögötte. Vagy másik példa, (mostani nagy "kedvencem") 5GB tárhely, ajándék domain névvel (minimum 2.400 Ft még nekik is), 6.000 Ft/év... Hát hajrá! :)

Akkor vannak az olyan cégek, akik csak akkor állítják be a szerverüket a domain nevedhez, ha náluk igényeled azt - csillagászati áron. Vagy havi díjba tesznek mindent. Először olcsónak tűnik, aztán mire a végére érsz, van minden, amire szükséged van, máris kiderül, hogy "olcsó húsnak híg a leve". Korábban dolgoztam egy webes fejlesztő cégnél. Elég sok ügyfelünk volt, elköltöztettük őket korábbi helyről és az új weboldalhoz nekik általában mi adtuk a tárhelyet saját "dedikált" szerveren. Hát a költöztetés meg az ügyfelek beszámolói alapján voltak "cifra" dolgok. Jó pár céggel kellett felvenni a kapcsolatot, az emberi ostobaságtól kezdve a értetlenségen át a lehúzásig minden volt. Napokig lehetne mondani a rosz példákat, alaposan szét kell nézni.

Én csak annyit tanácsolnék, hogyha hobbi/tanulási szándékkal kell tárhely, akkor google: "olcsó tárhely". De az ilyen Dataglobe, Intrex és társait akkor is kerülném :) Amennyiben komolyabb céljaid vannak, válasz normális szolgáltatót. Lehet, hogy hirtelen többnek tűnik a kiadott pénz, de hoszabb távon jobban jársz, és később fogsz őszülni... :)

Igyekeztem a neveket kihagyni. Az említett két cég viszont olyan szinten inkorrekt és pofátlan volt velünk, hogy megérdemlik név szerint kiemelni Őket. Az intrex az egyik ügyféllel, Dataglobe pedig közvetlenül velünk a régi cégnél.

Tárhelyet béreltünk tőlük, ami ugye "korlátlan". Mint említettem elég sok ügyfelünk volt. Egyik pénteken (asszem pont Mikulás előtt :P) közölték, hogy vasárnapig vagy elfogadjuk a módosított és személyre szabott szerződésüket, vagy pedig törölnek mindent! A feltételeket most hagyjuk, de nagyjából teljesíthetetlen volt, másfél munkaszüneti nap alatt, ünnep előtt meg aztán pláne... Ekkor lett beüzemelve az első saját szerver, de elmondanám, hogy azért a "költözést" se könnyítették meg... Aztán jött más ügyfél is tőlük, nekik is volt gondjuk bőven. Na meg ahova vittük volna a gépet, szerverhotelben megemlítettük a nevüket erre közlik, hogy na igen, nekik is van velük problémájuk. Ilyen cég szerintem igenis megérdemli, hogy név szerint "kiemeljék". Ez volt már vagy 2-3 éve, lehet javultak a dolgok. Amennyiben így van, ezúton is elnézésüket kérem, de nem árt az elővigyázatosság.

Csak egy közbevetés: a template használata a weboldalhoz miért elrettentő? A webszerver szoftvert sem a hosting cég írja, sőt az oprendszert se, de még az admin felületet se, és persze minden ingyenes OSS szóval miért pont a weboldaluk designját csinálják maguknak? Szerintem semmi baj nincs a templatettel, ha egyébként a szolgáltatásuk megfelelő.

"vagy webes template alapú weboldalak nálam kizárva."

Bevallom, ez az én "betegségem"... Tudnék olyan példát hozni olyan olcsó hostingra, aminek a tulaja többszöri "becsődölés" után jelenleg kb a 47. template alapú weboldallal árulja ugyanazt a semmit érő webhostingot. És szerintem még azt se megvette, hanem warez forrásokból okoskodta. Anno előző munkahelyen én magam alakítottam át neki vagy 5-6 templatet...

Illetve vmelyik hozzászólásomban is elmeséltem egy kálváriát, na az is egy templates cég volt.

Ez saját tapasztalat, nekem az ilyen cégek nagyon nem jöttek be, nem kell követni, én csak leírtam a saját értékrendemet :)

nekem olyan kellene, ami tud VHOST -ot :) hogy a máshol regelt domainjeimet működtetni tudjam :P
és persz ingyenes legyen :P

off: amelyiknek a honlapján búzavirágkékek az ikonok

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Végigolvastam a topicot, de nem nagyon találtam a bajomra választ. Az van, hogy néhány darab egyedi fejlesztésű és kb ugyanennyi Drupal oldalam van. Ezek tulajdonosaival egy tárhelyszolgáltatót támogattatok. Róluk nem írok se jót, se rosszat. Több lehetőségen is gondolkodom: Az egyik, hogy fix IP-t veszek és itthon beállítok a sarokba egy szervert szünetmentessel :) A másik, hogy ugyanezt berakatom egy szerverterembe, így nem kell se áramot, se nagyobb sávszélességű internetet fizetnem. Valószínűleg kijönne bármelyik a honlapok tárhely árából és nem kell máshova fizetnünk és ugye így azt rakok a szerveremre, amit akarok.

Jelenleg is adminisztrálok szervereket, szerintem biztonságos webszervert tudok beállítani gányolás nélkül. Szerintetek hogy járok jobban? Mire kell figyelni, hogy ne fussak bele buktatókba?

Ebben az esetben azt ajánlanám, hogy nézzél szét, keress egy normális VPS szolgáltatót, és hajrá. Ha magadnak csinálod, akkor nincs probléma azzal, hogy nem elérhető az admin.

Én mondjuk a Directadmin-t használom mint webes admin rendszert, az ügyfelek, szeretik kevés vele a baj, de itt sem árt érteni a dolgokhoz.

Köszönöm a tippet!

Kicsit utánaolvastam, ezt találtam a leginkább szimpatikusnak: http://www.vpsplant.hu/ - itt a Server Medium csomag szerintem bőven elég lesz nekem. Itt is azt írják róla, hogy korrekt társaság.

Ha jól számolom, már az első hónapban keresni fogok vele, ami nem kis hátrány. Nem is értem, miért nem léptem előbb ;)

hm... hétfőn megérdeklődöm, hétvégén nincs ügyfélszolgálatuk. Ez szerintem még nem probléma, hiszen újra tudom indítani / tudok grub-ot konfigurálni, ha elrontottam valamit nélkülük is, összedőlni meg csak nem fog a rendszerük.

Inkább tapasztalatok érdekelnének erről a szolgáltatóról.

Igazából itt mindenki kihagyja a legolcsóbb megoldású hosting szolgáltatókat.

Nem ruház be egy fillért sem.
Bérel egy VPS-t mondjuk havi 10e forintért.
Felrak egy linuxot.
Felrak egy Webmin multiusert.

Kirakja, hogy webhosting szolgáltató.
És már készen is van a dolog.

Miert, ezzel onmagaban semmi baj nincs.
Ha az a "VPS szolgaltato" pl. az amazon ec2, akkor megfelelo szoftverrel (pl. terhelesfuggo meretezes, self-healing, etc) olyan sebesseget/rendelkezesreallast lehet belole osszerakni, amirol Mo. osszes webhosting szolgaltatoja csak almodozik.

A trehanysag nem technologia-fuggo.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Udv urak/holgyek!

Olvasgatom a hozza szolasokat. Sok erdekes es hasznos dolgot olvastam mar. Sok jot nevettem es nagyokat csodalkoztam alltalam nagyra tartott szolgaltatokrol. Hat durva. En magam is szolgaltatok tarhelyet es egyeb dolgokat. Nem mondom azt hogy 4-5 gepem van, load balance val, kulon sql el meg efele nyalanksagokkal. De vagy egy egesz profin ossze pakolt szerverem. Egy desktop hazba volt ossze teve elsonek. 1 evig mukodott hibatlanul. Aztan jott egy sata kabel affer es megallt alatta a webre elkulonitett tarhely. Na elmentem megcsinaltam, atepitettem egy allo hazba a masinat, ha mar ugy is all az egesz szolgaltatas. Eleg kellemetlen volt a dolgo mert mar kb. 30-35 oldal futott nalam akkor.
Atepitettem jott a nagy vihar ami kb egy honapja volt. Aramszunet volt a hosting cegnel, ismerosnel helyeztem el a gepet szinte ingyen. Csak egy para volt, hogy amikor atepitettem kifelejtettem az alaplaprol az egyik ventilatort ami csak ahoz kellett hogy elinduljon a gep rendesen. Mert kul. F1 billentyure var. :D Tudom eleg vicces dolog. HP alaplap sajatossag :P
Azota mar elkoltoztunk egy masik helyre ahol ilyen gond nem lesz. Ebbol csak annyit akartam kihozni, hogy nem mind1 hogy milyen gepet raktok ossze szervernek. Lehet mazlitok is egy tkolt geppel de lehet nagy baj is egy profi geppel. Mind kettovel volt mar dolgom. Csak kis leiras volt kezdoknek hogy mit ne kovessenek el.
Sajat hulyesegembol tanultam sokat. Remelem mas is tanul majd belole.

Ha villanyt oltasz a sötétnek
És halkan kicipzározod őt
És magadba rakod a régi semmit
A megszokott soha el nem jövőt

http://szolarenergia.hu

Nekem Compaq Proliant ML530 van. Dual Xenon 900Mhz, 2GB ECC RAM, 2 SATA winyó (RAID 1). 3 táp :D SokSok ventillátor. 40 kiló :D Jelenleg tervezés alatt van, hogy a jelenlegi 1 rendszert szétcsapom több virtuális gépre. Már csak a skálázhatóság miatt is.

### ()__))____________)~~~ ###
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"
#ASUS eee 900 //Ubuntu9.04//Xfce//

Tudtok olyan tárhelyet, ahol SSD-ket használnak a szerverekben? De legalább Intel x25-e szintű SSD-re gondolok. Adatbázisos oldalnál érezhető lenne a gyorsulás?

Ezeket a "subscribe" -okat mi a f..znak kell ide írni ... ( tudom mit jelent, nem szorulok rá a kioktatásra )?

Szóval mit tudna az a webtárhely szolgáltató, ami az én álmaiban szerepel:
- PHP, Perl, Python, Java támogatás (esetleg ASP.NET, C#, natív binaris)
- MySQL/PgSQL, sqlite, Firebird 1 - 5 - n adatbázis (esetleg MSSQL, mSQL)
- tárhely 100 - 500 - 2000(max) MByte
- mentés óránként (14 napra visszamenőleg), amihez hozzáférek (bacula, amanda előny)
- megfelelően nagy hazai és nemzetközi sávszélesség (mármint az én tárhelyemnek dedikálva), persze ezt a legnehezebb számokra váltani
- redundáns tárhely, redundáns szolgáltatás, redundáns szerver
- url-ek hozzáférés szabályzása
- választható Apache/lighttpd/nginx/LightSpeed/stb webkiszolgáló, de hogy mit használok azt ne lehessen kideríteni
- webes kontrol felület, de nem cPanel/ispConfig meg hasonló vacakok, ha már tárhelyet szolgáltatnak, készítsék el a saját specifikus felületüket.

na ez itt az alap, és ennél csak többet kell tudnija egy tárhelyszolgáltatónak, elvégre ők profik, akik ebből élnek!

----
概略情報

Na akkor számoljuk ki!
Ha valamit elfelejtek valaki kiegészít:
4000 előfizető (oldal) átlag 300MB webtárhely és átlag 100MB SQL, ez így 1200GB webtárhely ez legyen ~2TB.
gépenként 6db 146GB SAS disk, RAID 5-ben ez ugye (spare diskel) 730GB (elvben 3 gép elvinné) a redundancia, skálázhatóság és egyebek miatt azért ennél több kell. Külön gépeken legyen az SQL, web kiszolgáló, és legyen redundáms LVS, így mondjuk kb 10 server adódik plusz a mentés ami további két gép. Adjunk még egy management, meg FTP servert tehát 14 és, hogy semmi esetre se lehessen baj egy hideg tartalék, vagyis 15.
PLusz szünetmentes tápellátás, illetve kb 4GBit nyi sávszél.

Csak a vas ára nagyjából 15-18MFt. Mivel kb 3 év alatt kell megtérülnie a beruházásnak ez évi 5-6MFt. Ennek az infrastruktúrának a fenntartásához kell 2 szakember (rendszergazda), kb 6 fő support, és kb 2 fő programozó ez bér költségben nagyjából 3,5 MFt/hó ez évi 48MFt (kb!)

Na most a 4000 előfizető havi négy ezer forintjával havi 16MFt bevételt produkál ennek ugye 58%-át álviszi az államkassza, így marad havi 6,7MFt ez egy év alatt 80.640.000,- nekem ez úgy tűnik, mintha rentábilis lenne.

Igen elismerem, ez nagyon empirikus számítás de ebből a vázlatból kiindulva akár egy üzleti terv is kidolgozható, akárhogy is, úgy tűnik rentábilis lehet a vállalkozás.

----
概略情報

Ezt a bérköltséget hogy számoltad ki? Ugye egy emberre gondoltál 5-6millió körül? Imho egy további kb. 2M ft per éves könyvelési tételt is kihagytál. Havi 4000 számlával ki fog neked szerinted sakkozni? Az elosztást eleve ott kell indítani hogy 3-4 _erős_ frontend gép, egy mégerősebb SQL szerverrel, egy email szerver és valamilyen telepakolt backup vas és esetleg egy úgymond hotspare gép. Ha tényleg komoly vasak akkor 25millióig nem állsz meg vasköltségben.

Mivel egyszeri kb. 30milliót elköltesz minimum évi 2milliót szeretnél kapni (állampapír vagy banki kamatokhoz hasonlítva) és akkor gyakorlatilag majdnemhogy ráfizettél, tehát mondjuk 4 milliót kell per év pluszban produkálni.

További finomabb költségek lehetnek:
- iroda (berendezés, fenntartás stb.)
- marketing
- mindenféle nem várt kiadások és egy-egy komolyabb biznisz előkészítése

Pláne, de mondjuk a supportot a jó rendszergazdákkal megoldják és FreeBSD vagy Debian/Ubuntu nyomvonalon indulnak. A jogi konzultációt nem érzem folyamatos és erős igénynek, az előre nem látható költségekbe simán bele lehet venni.

Amit viszont kifelejtettünk, az a kintlevőség kezelés fokozatai és ezek költsége. Konstans 4000-5000 ügyfélnél ez simán elég vaskos lehet havi szinten is.

"- PHP, Perl, Python, Java támogatás (esetleg ASP.NET, C#, natív binaris)
- MySQL/PgSQL, sqlite, Firebird 1 - 5 - n adatbázis (esetleg MSSQL, mSQL)"
Mármint ezeket mind lefeded jó rendszergazdákkal? Ezres ügyfélszámnál már gondolom előjönnek olyan kérdések, amikre a google nem elég.

"Amit viszont kifelejtettünk, az a kintlevőség kezelés fokozatai és ezek költsége. Konstans 4000-5000 ügyfélnél ez simán elég vaskos lehet havi szinten is."
Erre gondoltam jogi konzultáció alatt. Meg olyasmikre, hogy valaki feltesz egy honlapot Pistikéről, Pistike ügyvédje ír egy levelet, hogy vegyék le, akkor arra azért jobb, ha paragrafusokkal válaszol az ember. Akkor is, ha tényleg leveszi. Gyanítom, ilyen se havonta egy esne be.
A különféle szolgáltatásokat is le kell papírozni szerződésekkel, az indulásba bele lehet kalkulálni.

Az 58%-ot én is erősnek tartom, de például 1 főre 350eFt-os költség, szerintem egy kicsit alá van lőve (bruttó bér+járulékok, egyéb juttatások ...)
Meg a gépeket nem elég megvenni, kell hozzá hely ahova lerakod, meg net, ill. az energiaellátás sincs ingyen.

De az egészben a legmeredekebb, hogy honnan akasztasz le 4000 ügyfelet? Azért ez nem megy egyik napról a másikra és hát 16M/havi bevétel kieséssel elég gyorsan eljön a végállomás (persze tudom nem kell egyből kiépíteni a teljes infrastruktúrát)

"Ezeket a "subscribe" -okat mi a f..znak kell ide írni ... ( tudom mit jelent, nem szorulok rá a kioktatásra )?"

Mert ha egy topikhoz hozzászólsz, akkor megjelenik a saját adatok/követés oldalon, és így mintegy bookmarkolja az ember az érdekes témákat, látja ha jött új hozzászólás, stb.

--
"Dude, you can't take something off the Internet.. that's like trying to take pee out of a swimming pool."

- ár (egy közel statikus tárhelyért nem érdemes kiadni havi többezer forintot, egy teljesen statikusért, még 1000 Ft is sok)
- ismerős kedvező tapasztalata arról, hogy az üzemeltetők gyorsan és precízen álltak hozzá a különböző kéréseihez

Amúgy meg: közel statikus alkalmazásra van olcsó magyar szolgáltató, dinamikusabb igénybevételre meg Amazon EC2 :)

Sziasztok!

Szeretnék saját használatra egy tárhelyet.
A Go Daddy-t nézegettem, a korlátlan Linuxos hosting csomag kb 34e ftra jönne ki éves szinten. Ennél biztos többe kerül a házi szerverem árama.
Mik a tapasztalataitok? Megbízható, stabil szolgáltatást nyújtanak? Az FTP sebesség és az oldalak sebessége elfogadható?

Azért kérdezem az FTP sebességet, mert Hostgator-os tárhelyre már töltöttem fel FTPn, de csak 56 kbytes/s volt a max feltöltése sebesség. Kiváncsiságból felraktam rá egy speedtest minit, a következő adatokat mértem: Download: 6575 kbps, Upload: 4570 kbps. Vagyis az FTPt korlátozzák.
Az oldalukon viszont nem találtam domain árakat.

MODding | Asztali PC | Személyes weboldalam
'Everybody loves LEDs'

Hát. Volt egy GoDaddynél futó tárhelyhez szerencsém, de imho eléggé elborult és "összevisszaklikkelős" az adminjuk. Mire egy emailfiók beállítást vagy domain módosítást megtaláltam befontam a hajam. A sebessége szerintem itthonról nem túl nyerő és itthon szerintem picit olcsóbban használhatóbbat kapsz ha céges cucchoz kell, priváthoz meg szerintem kb. feleennyiért.

Köszönöm a választ.
Ettől függetlenül domaint ugye érdemes náluk venni?

Közben a http://www.thewebhostinghero.com/ oldalon nézegetem a toplistákat. Mennyire lehet nekik hinni? Ha a listán első helyen van egy szolgáltató az tényleg kiérdemelte?

A Just Host-al (http://www.justhost.com) kapcsolatban milyen tapasztalaitok vannak? 3,95 Euro/hó és az egyik toplista élén szerepel.

MODding | Asztali PC | Személyes weboldalam
'Everybody loves LEDs'

Próba lehetőségnek mennyire lenne értelme?
Mondjuk nagyon oldalakat pár nap próbáért nem cipel át az ember, de pl. beállítások ellenőrzéséhez jó lehet.