Open source pizza recept

Miután kisszol kétszer mentett meg az éhhaláltól az isteni palacsinta receptjével (http://hup.hu/node/40984) én is leírom a pizza receptet, ami viszonylag okés :).

Pizza tészta:
-250g BL-55 finomliszt
-0,75 dl viz
-fél élesztő
-kettő mokkás kanál cukor
-oliva olaj
-só

-Az élesztőt összemorzsoljuk, beletesszük egy bögrébe, ráteszünk kettő kiskanál cukrot, majd felöntjük langyos vízzel. Addig kevergetjük míg teljesen fel nem olvad benne az élesztő.
-Hagyjuk állni 5 percig.
-Rakjunk egy edénybe (vagy ha ügyesek vagyunk az asztalra) 250g lisztet, a közepébe csináljunk egy lyukat, majd öntsük bele az élesztős vízet.
-Izlés szerint rakjunk bele oliva olajat (0-2 evőkanál), illetve egy csipet sót, ha szeretnénk, valamint ha nagyon szeretnénk rakhatunk bele fűszereket is (oregánó pl)
-Gyúrjunk tésztát belőle, majd mikor összeállt, és kitudjuk venni egészben rakjuk az asztalra, és gyúrjuk olyan jó tíz percig. Adhatunk hozzá lisztet is, addig, hogy olyan legyen, mint egy jó cici. Kemény legyen, de mégis puha :).

A tésztából csináljunk egy gombócot, majd rakjuk bele az edénybe, szórjuk le a tetejét kevéske liszttel, majd takarjuk le, és hagyjuk állni olyan 20 percet.

A tésztából két pizza lesz - nekem ennyit sikerült :) - így szedjuk ketté. Mindkettőből csináljunk gombócot, majd nyújtsuk ki egy lisztezett asztalon/deszkán kör alakúra fél centi vastagra.

Pizzaszósz:
-1 vöröshagyma
-olíva olaj
-3dl paradicsom sűrítmény (az a fajta ami átmenet a konzerves sűrű, és a paradicsomlé között, bár érzésem szerint ha több sűrítményt hasznalsz akkor jó a víz is ehelyett)
-1 paradicsom konzerv (aranyfácán rulz)
-cukor
-oregánó
-bors
-fokhagyma

-Vöröshagymát apró kockára vágjuk, olívaolajon üvegesre linszteljük.
-Hozzáadjuk a vízesebb paradicsomlevet, és a paradicsmosűrítményt (vagy sűrítmény + víz)
-Hozzáadunk ízlés szerint (mondjuk 2 csipet) fekete őrölt borsot
-Hozzáadjuk ízlés szerint (ez is ~4 csipet) oregánót
-1 mokkáskanál cukor kell még bele (ezt is lehet édesebbre csinálni ha úgy szeretjük, valamint ha csipőset akarunk rakhatunk bele chillit)
-1 gerezd fokhagyma zúzva is jól jön benne.
-Főzzük pár percig, hogy összeérjenek az ízek, ha van időd

Sütés:

Sütőben 250C-ra előmelegített sütőben kell a következőképpen:
Ha van közúti táblánk elfekvőben, akkor a hátsó része tökéletes :) - egyik ismerősöm így süti - ha nincs akkor rácsra rakjunk alufóliát, kínáljuk meg egy kis olívaolajjal, majd lisztezzük meg. A kinyújtott tésztát rárakjuk, majd ráteszünk ízlés szerint szószt, sajtot, feltétet.

Én szalámis pizzát csináltam: pizzaszósz, majd sajt, majd rá a szalámit (és természetesen a pepperoni paprikát :) ).

Legalsó helyre tegyük be 10-15 percre, majd ehetjük is.

Hozzászólások

Érdekes, általában a kiló liszthez 6dl víz dukál. Nem kevés az a víz?

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Én víz helyett tejjel szoktam csinálni, de egyébként azonos a recept. Több liszttel szoktam csinálni, két nagy tepsivel egy időre biztosítva van az ennivaló. Lehet, hogy kicst vastagabbat sütök?
Az olaszoknak szentségtörés, de én nem vagyok olasz, ezért jó nagy ananász karikákat is szoktam a pizzára tenni.

Bár én ezt még nem próbáltam, de itt van pár warez verzió...

Tesom receptje a tesztara:
0.5 kg liszt (mindegy melyik, lehet 1:1 aranyban finom es retesliszt is)
3 dl (langyos) viz
6 evokanal olaj
20g eleszto
kis so

sajat patch:
mindenbol kb. duplaja, mert en jobban szeretem a pizzat, mint o :)
elesztobol ilyenkor beleteszem az 50g-ot, allitolag egeszseges is (B vitamin), mindenesetre gyorsabban megkel

Olajat, sot beletesszuk egy edenybe, osszekavarjuk, feloldjuk. Egy pohar vizben feloldjuk az elesztot (ha kicsi a pohar dupla adag eseten, akkor a viz egy reszeben, legfeljebb kesobb ontunk meg ra). A lisztet beleszorjuk az olajos sos trutyis edenybe, ra a vizes elesztot, es dagasztjuk. Ha kezd olyan allaguva valni, hogy lejon a kezunkrol, akkor kb. jo lesz, elkulduk allni melegebb eghajlatra (pl. futotest/suto kozelebe). Onnan tudjuk, hogy jo-e, hogy a teteje kezd kevesbe ragadossa valni, nyomasra puha, "levegos" lesz. (Ezalatt nekiallhatunk a feltetek feldarabolasanak.)

Ekkor eloszedunk egy nagy tepsit (esetleg kettot), korbefuttatunk az aljan egy kis olajat (vagy margarinnal kikenjuk, bar az olajjal egyszerubb banni), es raboritjuk a tesztat, aztan elegyengetjuk. Szet szoktam huzni ilyenkor a sarkokig, mert a szogletes sutobe befero legnagyobb kerek pizza kisebb, mint a legnagyobb negyszogletes (aki nem szereti a pizzat, az csinalhatja kerekre is, csak ugye az minek all neki). Tepsimerettol es a teszta mennyisegtol fuggoen lehet, hogy szukseg lesz meg egy tepsire. A teszta ugy kb. 7-10 mm szokott lenni nalam.

Szoval ott tartottunk, hogy van egy tepsink nyers pizzatesztaval. Most jonnek a feltetek: alulra szoktam tenni egy reteg karikakra vagott paradicsumut hazoa. A ketchup annyira nem jo hozza, a paradicsomsuritmenyes cucc meg maceras. Viszont a jo surun rakott paradicsomreteg potolja. Ekkor erdemes megszorni oreganoval. Egy fel csomag kotanyi meretu zacsit siman ra lehet szorni egy nagyobb tepsire. Innentol lehet varialni a tobbi feltetet. Hogy ne legyen olyan egyhangu, van, hogy 2-3 csikra osztom, es azokon kulonbozo feltetek vannak.
-szalami/sonka, karikakra vagott (voros) hagyma
-sonka-ananasz (hawaii)
-gombas (volt regen a boltokban ilyen uveges, szeletelt gomba, ami leben uszott, az jo volt erre a celra) kukoricas
-gorog (olajbogyo, (lila) hagyma, feta sajt)
-halas (pl: fustolt sprotni illik hozza)
-a fentiek valamilyen kevereke

Erdemes ekkor betenni kb. 10-15 percre, elomelegitett sutobe. Azalatt reszelhetunk hozza sajtot (mozarella a hagyomanyos, de a trappista is teljesen jo). Altalaban az apro lyuku sajtreszelo helyett a nagyobb lyukat valasztom. Az aprobb lyukon osszetapadnak a vekony szalak, es csomos lesz. A nagyobb lyukon viszont konnyebben szetoszthato, es meg latvanyosabb is a vegeredmeny.

Ha letelt az a 10-15 perc, es kezd jo lenni a pizza (feltetek megsulnek), kivesszuk, raszorjuk a sajtot, es meg visszatoljuk 1-2 percre, hogy megbarnuljon a sajt. Kiszedjuk, csikokra vagjuk, talaljuk.
Ketchup fuggok szamara ekkor elovehetjuk a ketchupot, de addig lehetoleg ne.

--
"Digital content is not a tangible good and should not be subject to the same liability rules as toasters." - Francisco Mingorance, BSA

Patch:

Reszelt fokhagyma a tesztaba. Isteni!
---
Hey! Where'd my terminal go?

Lama kerdes: a teszta maga mennyire viseli el a hutest/fagyasztast? Ugye, a fenti receptbol ketto pizza lesz. Namarmost, a megsutott pizzat masnap megenni - hat ize... na mindegy, frissen jobb. A tesztat azert nem a legjobb otlet a konyha kellos kozepen tarolni, foleg, ha egy resz tejet is tesz bele az ember - vagy akar komplette tejet rak bele viz helyett.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

:)
Csinálhatsz ám fél adagot is! Tudtommal "vákuumcsomagolva" (alufólia, de inkább celofán) a vizes tészta 5-7 fokon 4-5 napig, fagyasztva akár 2-3 hétig is megőrzi zamatát, minőségét...

Tudtommal Pizza Hut és talán Don Pepe is tesz MSG-t (monosodium-glutamate) a tésztába. Na, az ilyen MSG-s tészta valóban másnap megmikrózva is majdnem olyan, mint a frissen sütött. Csak az a probléma, hogy sokan allergiásak erre az összetevőre...

Nekem a feladag, negyedadag trukkok sose jonnek be, valahogy mindig pocsek lesz utana az eredmeny. Inkabb betartom a receptet, es alkalmas pillanatban befagyasztom a dolgot a szo szoros ertelmeben.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

amit én szoktam készíteni:

fél kiló liszt
3 evőkanál olaj
1 db élesztő
3,5 dl meleg víz
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor

20 perc kelesztés

anti-norbiápdét feltét

20 perc sütés

A nyílt forráskódú pizzaszósz az az openszósz?