AMD Virtualizációt támogató CPU-k

Fórumok

Szeretnék egy erősebb gépet a jelenleginél. (S478, P4-3GHz, L2=1MB, HT)
Jó lenne HW-virtualizációt is támogató processzorban gondolkodni!
Nem idegenkedek az AMD processzortól sem. Csak nem nagyon találom, hogy hogyan jelölik náluk a virtualizációt. Valahol olvastam, hogy "-V"-vel, de nem nagyon találkoztam ilyennel.
Az Intelnél is elég munkás megtudni egy-egy processzor valódi adatait. Én legalábbis a http://processorfinder.intel.com/ oldalon egyenként nézegetem a procik adatlapját. Aztán pl. az E6300-ból van három is, kettő két magos egy meg csak egy. Kész diliház.
Az AMD-nél meg még ilyet sem találtam. Például itt: http://products.amd.com/en-us/DesktopCPUResult.aspx Még virtualizációra utaló jelzéseket sem látok.
Lehet, hogy az újabb processzorokban mindegyikben van HW-virtualizáció?

A legfontosabb kérdésem az lenne, hogy:
- Van-e HW-virtualizációs AMD processzor 30-35 eFt-ig? Melyek azok?
- A HW virtualizációt támogató processzorok csak AM3-as foglalttal vannak, vagy már az AM2 illetve AM2+-osok közt is van ilyen? (Az AM2+ alaplapok olcsóbbak és nagyobb a választék)

Hozzászólások

Biztosan van az AM2+ procik közül is, mert nekem olyan van. Valaki majd kijavít, de azt hiszem, amit ma kapsz AMD desktop procit, abban mind van.

Szerk: Wikipedia szerint az F és G steppinges procikat kell keresni, a Sempronokban (lehet még olyat kapni?) nincs.

A Phenom az AM2-es? Jo tudni. Azt lehet tudni, hogy mi a proci defaultja? A BIOS-omba jelenleg nem latok virtualizacios beallitast, viszont ha erre frissitek kellene. Ezt kell bizonyos szintig a BIOS-nak is tudni?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az összes Athlon X2 ilyen, 15-20k körül lehet kapni.

Szerk.: bármilyen foglalatú

Az összes AM2 foglalatos, vagy újabb prociban van. És nem VT-x nek hívják mint az intel-nél hanem AMD-V-nek.

Az AMD összes Athlon X2 és Phenom processzora támogatja a virtualizációt. Nyugodtan választhatod bármelyiket. Az új szériás Athlon II-es processzorok, ha jól tudom már egy továbbfejlesztett virtualizációt is támogatnak, és most már viszonylag könnyen beszerezhetők.

Köszönöm mindenkinek. Ez szuper! Akkor nagyon nem tudok melléfogni, ami a virtualizációt illeti. :-{)E
Tudom, tudom "a kisujjadat nyújtod én meg az egész karodat akarom!", de azért megkérdezném, hogy milyen alaplapot javasoltok. Nem akarok külön erős és drága VGA kártyát venni, mert nem használok olyan programokat (nem játszom a géppel) ami ezt igényli, ezért jó lenne egy dedikált 128MB (max 256MB) memóriájú integrált VGA. Memóriát vagy 4GB-ot szánok bele és nem baj ha sok sata és usb csatlakozója van. Mivel a régi DVD-író kerülne bele ezért az IDE csatoló is kellene, de végső soron nem drága egy satas DVD író sem.

Szerk. Keresgélek a processzorok között. Észnél kell ám lenni, mert óriási fogyasztásbeli különbségek is vannak. 35W-125W
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Nekem egy régebbi procim van, X2 4850e. Kétmagos, 45Wattos, 2.5GHz-es, desktopra, meg néhány virtuális gépet futtatni nekem bőven elég a teljesítménye. Ennek van egy újabb verziója, ami 100MHz-el gyorsabb, azt hiszem 5050e jelű.

Alaplapból nekem van kettő, egy nvidia 6150-es, meg egy amd 780g-s. Az amd-s újabb, de ott a videokártya driverrel több szívás van, ezért inkább az nvidiát használom. IO teljesítményben, fogyasztásban nincs lényeges különbség a két deszka között méréseim szerint.

hát ez nem is olyan egyszerű kérdés, mint amilyennek tűnik :)
az alaplap attól függ, milyen tokozású procit szeretnél és milyen memóriával. ha jó neked a ddr2 is, akkor jó lehet egy am2+, de akár sima am2 alaplap is. ddr3-hoz meg am3 lap. nyilván a jövőben már inkább a ddr3 lesz a divat, de árban még mindig drágább, mint a ddr2, ugyanakkor viszont most még nem annyival gyorsabb. (ugyanaz a proci ddr2 vagy ddr3 rammal, ilyen 2-3% teljesítményt ad jó esetben, a ddr3 javára.) szóval ezt kell jól meggondolni.
azon is gondolkozz el, hogy a jövőben akarsz-e egy komolyabb processzort, mert a régebbi am2 és am2+-os lapok már nem mind támogatják a mostani újabb amd procikat (phenom II és hasonlók). ha tervezel ilyesmit, akkor eleve olyan lapot keress, ami támogatja már ezeket a cpu-kat is, és akkor a jövőben sem lesz gond egy procicserénél. értelemszerűen ha ilyesmit tervezel, akkor talán már érdemesebb a ddr3-as lapokat nézegetni.
aztán ha ez megvan, akkor az integrált vga-s lapok közül lehet választani. mivel mostanában az amd chipsetek a divatosak a windows pistikék körében, ezért abból van a legtöbb, vannak nagyon olcsók is. de ugye az ati kártyákkal linuxon akadnak szívások, szóval... én inkább nvidia nforce-os lapot javasolnék, linux alatt nincs vele annyi szívás. pl. az nforce 8200-as chipset, ami tartalmaz egy geforce 8200-as magot is, jó lehet neked.
aztán már csak azt kell kitalálnod, hogy mennyi mindent akarsz még a lapba beletuszkolni. ha nem sok mindent, akkor lehet elég lesz neked egy microatx méretű lap is (sajnos ebből van több, én speciell rühellem), de ha több foglalat kell, akkor sima nagy atx lap. a 6 darab sata az szinte mindegyiken megvan, kivéve pár nagyon fapados olcsó modellt. 1db ide csatolót is mind tartalmaz. usb meg 10-12 az mindegyiken van, igaz, ezek egy részét külön ki kell vezetni, de ez nem gond.
szóval valami ilyesmi

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Asus M3A integralt vga nincs, és IEEE1394 sincs / ha egy eszközöd sincs ami ezt használja érdemes lehet olyat keresni amin nincsen, mert az alaplap kvázi ennyivel egyrészt olcsóbb, meg egy "alrendszerrel" kevesebbre kell drivert keresni. ;-).

Egy ide port van (2 eszköznek) ezen van most egy 40 gigas 4éves vinyó, és egy régi LG dvd író.

suspend to ram problémás, macerás, de (linux alatt kigányolható, hogy üzembiztosan működjön), és a gyári bios mindenképpen cserélendő mert bugzik az USB kezelés.

a suspend to ramot kivéve ment winxp x64 alatt is, de ez ritkán volt használatban. Az asus acpi atk drivere asszem nem vista kompót.

fogyasztás: max. járaton tehát nem dinamikus cpufreq el egy 2hangfalas, minihifivel, lcd monitorral, adsl modemmel,

a 300wattos APC szünetmentes LOADPCT : 43.0 Percent Load Capacity t produkál.

----------------------------

r=1 vagyok, de ugatok...

AMD oldalon hd3300 integrált vga egész jó, elv van hozzá 128mb dedikált ram, amit nem a ramból vág le, teljesítmény ügyileg egész jó. Sőt, a dedikált memória nélküli társán simán elfut a gta 4 na persze nagyon alapon. Ellenben driver ügyileg szívás van linux alatt. Bár a 9.7 egész jól működik. Arra vigyázz, hogy legalább hd3xxx széria legyen integrálva a lapra, mert az még támogatott.
NVIDIA oldalon nincs tapasztalatom.

egrep '^flags.*(vmx|svm)' /proc/cpuinfo
Ha ez ad választ, akkor tud.

Előzetes tájékozódásra pedig:
http://www.amd.com/uk/products/desktop/processors/Pages/desktop-process…

Illetve:
"AMD virtualization (AMD-V)

AMD markets its virtualization extensions to the 64-bit x86 architecture as AMD Virtualization, abbreviated AMD-V. It is still referred to as "Pacifica", the AMD internal project code name.

On May 23, 2006, AMD released the Athlon 64 ("Orleans"), the Athlon 64 X2 ("Windsor") and the Athlon 64 FX ("Windsor") as the first AMD processors to support this technology.

AMD-V capability is also available on Athlon 64 and Athlon 64 X2 family of processors with "F" or "G" stepping on socket AM2 (not 939), Turion 64 X2, Opteron 2nd generation[1] and 3rd-generation,[2] Phenom and Phenom II processors. Sempron processors do not include support for AMD-V."

> BERUS
Motor: Bluewhite64 Linux 12.2

Ismételetn köszönöm mindenkinek a javaslatokat.
Ezeket néztem ki: Asus M3N78-EM M3N-H/HDMI M4N78 PRO illetve Gigabyte GA-M85M-US2H
AM3-at a két utolsó tud. De egyelőre az első tetszik a legjobban. Amúgy mindegyik 20 eFt körül, illetve alatt van.
Processzorokat meg ezek néztem ki:
AMD Phenom II X3 720 2.8GHz AM3 (33000)
AMD Phenom X3 8750 2,4GHz AM2+ (22500)
AMD Phenom X3 8650 2,3GHz AM2+ (20000)
Esetleg még az AMD Athlon X2 7550 2,5GHz AM2+ (12500)
A zárójelekben az interneten fellelt árak vannak.

Még egy nem túl drága de praktikus és strapabíró ház illetve táp kellene!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Antec NSK4480. Jó táp van benne (380W-os, csendes, aktív pfc-s). 3480 a kistesója, de nem ajánlom. Mindkettőben gumis a lemezek felfogása.

A régi verzió oldalt nem volt kijuggalva. Az elülső USB-k fém keretben vannak (az egész felfogatása valószínüleg műanyag, de nem néztem meg). 26-27 ezer. Audio és Firewire nincs elől. Hátul egy 3 fokozatos 120mm-es ventillátor található (alacsony, közepes vagy magas fordulatszám, kézzel kapcsolható, de csak belülről).

Ha olcsóbb kell, akkor bármely Foxconn ház (látom, hogy nálatok nincs táp nélkül) és egy Fortron 350PNF. Olcsóbb, de nem sokkal. Minőségben jóval gyengébb a ház, a táp csak egy picivel van az Antec alatt. Nincs halk ventillátor benne és a megjelenése sem olyan igényes.

Egy érdekes cikkre bukkantam: Egyes Phenom II X3 CPU-k esetében aktiválható a negyedik mag
Az AMD Phenom II X3 720 2.8GHz AM3 processzorhoz, mivel ez a "trükk" csak az AMD SB750-es déli híddal szerelt alaplapoknál esélyes, ezért ezt az alaplapot néztem ki hozzá: M4A78-E Az ára rutto 20000Ft körül van. Az integrált videó miatt gondoltam erre az alaplapra (nem kell erős grafika és így olcsóbb). Tudom Ati video, de remélem nem lesz vele különösebb gond Linux alatt sem.
Van valakinek ilyen alaplapja vagy ismeri valaki?
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Rákatintottam a Asus M4A78-E linkre és azok amik 30 fölött vannak ott is az M4A78T-E árai.
Amúgy a két alaplap közötti különbség pl. hogy a Asus M4A78T-E tartalmaz 128MB dedikált RAM-os a VGA-hoz, mig a Asus M4A78-E max. 512 megosztott memóriát használhat.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

M4A78T-E -t néztem ki, csak kapkodtam és M4A78-E lett belőle (még jó hogy a 8GB ramot ez után vettem meg). első ddr3-as ramokat fogad, második ddr2-t.

nézd meg a monitorod DVI kimenetét hogy néz ki, aztán nezd meg az alaplapi vezérlőét. az enyém pl nem megy bele, mert nincsenek azoknak vízszintes biszbaszoknak lukak (amik egyébként analóg jel átvitelhez kellenek -> wiki-n van rajz, leírás hozzá). vettem egy dvi-hdmi átalakítót, az meg villogó képet ad. nem tudom a monitor szar vagy az átalakító. de majd meg fogom próbálni valami nagyobb tv (ilyet akarok mintor helyett) hdmi-jével, rendes hdmi kábellel. illetve később akarok mellé venni egy 4770-et.

Nem ismerem az AMD platformot, de alapból azt gondolná az ember, hogy AMD CPU az AMD chipsettel teljesít a legjobban. Legalábbis az Intel CPU, Intel chipsettel nekem eddig bevált.
Ezek szerint nem ilyen egyszerűen és logikusan működik a dolog, mert a tapasztalat mást mutat?

--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Nagyon mezei felhasználó vagyok grafika szinten Linux alatt, de van 2 AMD-ATI gép otthon. Mindkettőre felmegy az AMD/ATI driver, indul az X, gyorsan scrolloz a Firefox. Kb itt ki is merültek szerény igényeim. Gondolom az mplayer is fut rajta, meg a compiz is.

Mi is a gond?

Jelenleg éppen küldözgetem az Intel-t melegebb helyekre, amiért nem képes egy rendes (x38, x48, stb) alaplapot jó árban összehozni.

Azt pedig senki ne mondja nekem, hogy az Intel király minőség: épp a múlt héten kaptam el vadonatúj gépen IaStor.sys kékhalált. Remélem a frissítés megoldja...

És az nVidia 8300-as chipessel mi a helyzet?
Az ilyen alaplap adatlapján (pl. M4N78 PRO) nem látok a két hidat külön csak ennyit, hogy "Chipset: NVIDIA GeForce 8300"
Szóval ezzel lehet-e a magokat ki/be kapcsolgatni?
Aztán a "Phenom II X3 710" és a "Phenom II X3 720" közül az utóbbi "Black Edition". Ez ténylegesen jelent előnyt a tuning terén?
Nem megy a stabilitás rovására, ha túlhajtja az ember ezeket a procikat?
(Az utolsó AMD processzorom egy 133MH-es 5x86 volt, amit lehetett stabilan 160MHz-en járatni, bár én nem tettem csak próbából.)
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

nem tudom a 8300-ast, google-özzek tán helyetted? :)
amit tudok, azt elmondtam: a 700-as és 900-as sorozatú nforce chipsetek tudnak nvcc nevű képződményt, amivel elvileg lehet a magokat külön vezérelni. az én nforce 720d-s gigabyte lapom az tud ilyet.
de szerintem ez legyen a legutolsó feature, ami érdekeljen! nem véletlenül kapcsolják ki azokat a magokat. (bár vannak, akik azt írják, hogy azért kapcsolnak ki magokat a 4 magos procikon, mert készlethiányuk volt a 2 és 3 magos procikból, és így a teljesen hibátlan 4 magos csipeken is kikapcsoltak 1 vagy 2 magot, hogy eladhassák 2 vagy 3 magosként, de ez szerintem baromság...)
a lényeg: szerintem ne építs arra, hogy majd te jól bekapcsolsz magokat. kábé 1% az esélyed, hogy sikerül, és még az is valószínűleg instabil lesz.
a black edition azt jelenti, hogy az órajel szorzó nem zárolt felfelé, azaz emelheted egyszerűen a szorzót. a nem black edition-nél csak csökkentheted, illetve ott csak az fsb-vel tudsz tuningolni. a be-t könnyebb tuningolni, egyszerűen a szorzó növelésével (de emellett lehet az fsb-t is ha akarod)
és természetesen mindenféle tuning a stabilitás kárára fog menni, illetve élettartam, fogyasztás, melegedés... persze van olyan tuning, amit azért biztonságosan lehet használni, mondjuk egy 3ghz-es 4 magos phenom2 940-es általában alapfeszültségen simán szorzó emeléssel elmegy 3,4ghz-en (általában), de nyilván jobban melegszik és nagyon ki kell próbálni, hogy valóban stabil-e? szerintem az a 10% amit ezzel nyersz, nem éri meg a kockáztatást.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Köszi.
Ami a 8300-at illeti, persze, hogy nem google-iz helyettem! Arra gondoltam, hogy mivel nem egy egzotikus jószág esetleg van itt akinek ilyen van az alaplapjában és tőle első kézből kaphatok infót.
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Nekem ilyen van, és itt volt szó a 4. magról, de nem véletlenül kapcsolják ki, tényleg haldoklott a gép tőle. Legalábbis nálam.

Ja, és 3300-as ATI-s integrált izés, nem szakad meg a kraft-tól, de integrált VGA-nak jó, jelenleg ezt használom, gl-117 fullban megy, filmek OK, az ati.com-os driverrel.

Egy icipicit off leszek:
Nekem MSI K9MM-V alaplapom van, es egyszeruen nem tudok a leirasokon eligazodni: most akkor van olyan virtualizalos proci amit tamogat? Vagy mindenkepp alaplapcseret kell eljatszanom? Nem szeretnem, mert ritka jo lap, es manapsag mar mutatvanyszamba megy, hogy AGP portot tud.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Koszonom. Ezek szerint akkor erdemes megprobalkozni egy procc cserevel (persze nem en fogom csinalni, tettem mar ezzel tonkre gepet), es esetleg majd nyomok egy BIOS upgrade-t, ahogy elneztem, rafer.

Kerdes: egy Phoenix BIOS-szeru kepzodmenyben (szurke, es felul tabok vannak) hol lehet majd megtalalni a virtualizacio kezeleset?
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Epp ezert aggodom. A jelenlegi BIOS-omban amennyire tudom, ilyen opcio nincsen, feltehetoen azert mert jelenleg egy Sempron64 boldog tulaja vagyok. Ez egysreszt jo, mert arra utal, hogy a BIOS az elegge dinamikusan kepes utanallitani magat a procchoz. Masreszt rossz, mert a fene se tudja, hogy benne van-e a support. Altalaba, az olyan ritka allatoknal, ami peldaul tamogat AGP-t, valamit el szokas venni cserebe a kedves usertol - akar csak bug formajaban is. Persze, nem erdeke senkinek, de en mar lattam furcsa dolgot eleget.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Google ide, Google oda, az "NVIDIA GeForce 8300" és az "NVIDIA GeForce 8200" közötti lényegi különbségre nem találtam rá.
A GeForce 8300-al szinte csak az Asus gyárt alaplapot.
Igen, a Linux driverek miatt gondolkodom nVidia chipsetben, de nem vagyok 101%.ig meggyőződve róla, hogy az AMD processzorhoz nem illik-e jobban az AMD chipset? Igaz abból a legújabb AMD-790GX/SB750 illetve AMD-790FX/SB750 páros elég drága alaplapokban van.
AMD chipset mellet van-e értelme nVidia videokártyát használni? Az AMD chipset többi részével szokott probléma lenni Linuxszal?
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

Nem szokott, legalábbis én semmit nem vettem észre. Panaszkodnak egyesek suspend (to disk, to ram) gondokra. Nekem nem volt fontos desktop gépen, úgyhogy nem érdekelt.

Ismerős a helyzet, én is mindent végigolvasok, mélyítem a témát, aztán rájövök mindig, hogy rengeteg időt pazaroltam semmire :). Így volt ez öcsém számítógépével (ez az amd 690-es), a biciklivásárlással, a bicikli hátsó agyának vásárlásával, valószínüleg lesz még teleszkóp és nekem egy új gép is :)).

A gép nem tart örökké. Döntsd el, hogy neked mennyire fontos az, hogy tökéletes legyen a grafika s vágj bele. A legjobb megoldás szerintem az lenne, ha vennél szépen egy AMD-s teljesen integrált lapot (esetleg sideport memóriával is), s ha nagyon de nagyon nem vagy megelégedve vele, hozzácsapsz egy olcsó Geforce-ot.

Nvidia 8200-8300: "The GeForce 8200 chipset is also available with a slightly slower shader clock of 1.2GHz". A 8300-ban 1.5GHz-en futnak a shader-ek.

http://techreport.com/articles.x/14993/1