Szerk.:((USB tápos)) Fm Transmitter

Fórumok

Olyan kütyüt keres megvételre, ami jó minőségben!! ( fontos a minőség , már vagy egy vacak de nagyon nem jött be )sugározna fm adást egy egyszerű jackes bemeneti jelet, és mivel LapTophoz lesz így az usb-s tápellátás előnyben.Autos szívargyújtós vacakal tele a piac de ilyet nem nagyon találtam. De ha ilyen eszköz kompletten van PCMCI-ban az is jöhet.A cél hogy minél kevesebb lógjon ki a gépből tehát az hogy adataptert adapterbe abba meg másik kütyü az nem nyerő.
Kösz

Szek.:Azóta kicsit okosodtam szóval, nem feltétlen usb-táp kéne hanem telepről müködés is tökéletesen megtenné. Én nem zavar ha kilóg a gépből csak működjön.

Hozzászólások

Az a jópofa ezekben az FM-sz@rokban, hogy forgalmazni szabad, de használatuk Mo.-on nem engedélyezett...

Érdemes esetleg megnézni, hogy RF-oldalról valójában mit böffentenek ezek a vacakok ki magukból, milyen sávszélességgel, mit, és hogyan terítenek még be... Anno rádióamatőr koromban a konstruktőr csapat öregjei igen erőteljesen nemtetszésüket fejezték volna ki, ha ilyen minőségű adót rakott volna össze bárki is. Jó, persze, itt nagyon minimális a teljesítmény, de... Nagyjából az egész EU-ban tiltva vagyon a műsorszóró frekvenciatartományokban privát adóberendezést üzemeltetni. Nem x mW-ig szabad, fölötte meg nem, hanem explicite tilos.

Az "FM" az egy modulációs (frekvencia-moduláció) mód, nem pedig frekvencia(sáv), ne keverjük Szerjózsát a műrózsával... A rádiós mikik egyébiránt valóban nem a műsorszórásra szolgáló frekvenciatartományban dolgoznak -- természetesen FM-adóként, a torzítás/zaj minimalizálása miatt.

Majd, ha otthon a rádiódon akarod meghallgatni kedvenc hangversenyedet és egy ilyen vacakkal játszadozik a szomszédban Ödönke, akkor rájössz, hogy ez nem "jogmánia", hanem közérdek!
--
не закурить! (Ne gyújts rá!) не куриться! (Ne dohányozz! Ne füstölögj!)

a találékony távolkeletiek majd megoldják azt a problémát is;) mennyit is bír egy megtuningolt wifi?:) már csak egy kis wifis rádió kell hozzá, és még be sem kell jelenteni. ennyit a "digitális átállásról:) ami egyébként eddig nagy bukás, tv és rádió vonalon is magyarországon. az ortt pedig már számtalanszor bebizonyította, teljesen felesleges szervezet, dinoszaurusz a XX. századból.

haha erős röntgen sugárral is lehetne adást adni. azt az adót próbálja aztán elkapni valaki!:)
egyébként arra akartam utalni, hogy nyilván Karcsi bácsi a célközönsége az ilyen kis rádióknak, aki már megszokta Sokol óta a kis hagyományos kézi rádiókat. ő nem fog mobilnettel és mp3 netrádióval bajlódni. nem is ért a smartphoneokhoz, és egyébként sem fizetne elő mobil internetre.
erre jönnek majd, a minden piaci rést érzékelő távol keletiek, és pár éven belül lesznek majd Sokol szerű, egyszerűen kezelhető kis wifi rádiók, amelyek majd ráállnak a falu templomtornyába rakott wifire automatikusan, és már szól is belőlük az előre beállított netrádió adás. a magyar ortt meg elmehet a francba.

Tényleg nem kellene keverni a szezont a fazonnal.
Az FM adás az egy moduláció. Nem kimondottan függ a használt frekvenciától.
Persze meg van szabva, hogy mely tartományokban(sávokban) milyen modulációkat szabad alkalmazni, valamint mekkora teljesítménnyel.

Javaslom itt: http://www.nhh.hu/?id=dokumentumtar&mid=943 tájékozódni a freki használatot illetően.

Ami a "TAXIS gyergyákat" illeti:
Az volt az amikor eltűnt, vibrált a TV képed, mikor elment a házatok előtt egy épp "forgalmazó" taxis :-))
Pont emiatt lettek betiltva az USB-s CB készülékek.
Az engedélyezett 4W helyett, akár 300W-ot is használtak :(

A teljesítményekről csak a viszonyítás végett:
Mikor az ISS-n csináltuk Simonyi Károllyal a világrekord kisérletet, 45W -al adtam FM-ben a 2m-es sávon az erre engedélyezett frekin.

Na ja... QRP versenynél de jó is volt, amikor a taxisok a gyertyákkal felspécizett CB-rádióikkal elkezdtek szórakázni... Volt, aki ilyenkor bekapcsolta a nagyobbik riget, kW-os bemenővel, aztán nyomott pár másodpercre csak vivőt :-P Hogy, hogy nem, de erre általában elült a taxisok zaja...

Ilyen miatt szoktunk mi is szivni.
Van fenn 2 kilo muanyag ami 80+al repeszt a levegoben, es 3 masodperc alatt leizzad az ember, mert nem csak a rovidhullamu taviranyitot uti ki a taxis a gyertyaval, hanem meg a telemetriat is 800MHz-en...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Anno a taxisok megvették az olcsó CB-rádiókat, néhány W-os kimenőteljesítménnyel, aztán az antenna-kimenetre rádugtak egy "gyertyának" nevezett RF teljesítményerősítőt, amivel a megengedett teljesítmény- és sávszélesség bőven meghaladható volt -- ellenőrzéskor viszont nem látszott, a készülék (CB-rádió) doboza ugyanis nem volt megbontva...

Ez mind OK, de az a tapasztalatom, hogy ezeknek a kütyüknek a jele nemhogy a kocsin kívülről nem fogható és nem interferáló, de még a kocsin belül se mindegy, hogy hol helyezkedik el. Eleggé elvi megfontolás ez szerintem, amit írsz.

Szerk.: egy kifelejtett árnyékolású gyertyájú kispolák sokkal több "szemetet" hagy maga után ebből a szempontból... :)

:wq

én vettem egy ilyet, somogyi gyártmány. elég jó kis cucc. 3k huf-ért vesztegették valamelyik nagy elektronikai áruházban.
2db AAA elemmel megy, már működött vagy 40 órán keresztül és még mindig azt jelzi, hogy tele az akku, szóval nem lehet túl nagy teljesítménye. kocsin kívül már nem lehet fogni, de szabad térben kb. 5-6 méterig még jó.
elég szép hangja van és PLL-es, a beállított frekitől 0,1MHz-zel arrébb ugyanannyira hallani, mint bármelyik kereskedelmi adót. viszont ha azon a sávon (vagy akár mellette) van valami, akkor serceg, zizeg, úgyhogy kocsiban folyton vadászni kell a szabad frekvenciákra...

Pont most nézegettem, hogy autósmoziba kéne menni és a Budapest, Nagykőrösi úton ami van, ott azt írják, hogy 101.2. De tudtommal Budapesten már nincs szabad FM frekvencia. Bár most megnéztem és 101.4-re jön csak be nekem valami HELLO rádió. Mindegy biztos nem illegálisan üzemeltetik, csak érdeklődtem. :-)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Akkor ha jól értem ilyet nem fogok találni se égen, se földön, a jogi hülyeségek miatt?

Igazándiból az ötlet ennek az oldalnak egy magyar verziójáról indult, ott láttam még régen, de azóta se nagyon hallottam a kész verziókról, arról hogy elterjedt volna. De most már tudom hogy ennek jogi akadálya van, igazándiból az ötlet kézenfekvő és egyszerű megoldás lenne a már meglévő Hi-Fi régi rádio és egyebek újra hasznosítására ráadásul kábelezés nélkül. A google-n első találatra meg csak annyit hogy könnyű úgy, hogy ha tudja mit keres az ember ...a kulcsszavak... na mindegy azért kösz.

I'm signing (UP) in the rain, just signing (UP) in the rain! What a glorious feeling, I'm happy again!