ondemand üzemmód finomítása (MEGOLDVA)

Fórumok

milyen mód van arra, hogy a processzor dinamikus szabályzását módosítsam? sajnos nem mindíg vesz fel nagyobb órajelet, amikor már elkellene.

bármilyen megoldás érdekelne, cpufreqd, powernow, vagy akármi. 2.6.28-as kernel.

Hozzászólások

Sajnos, nem salynos... Vááá...
Kérdésedre a válasz:
1. ha cpufreq-et használsz, akkor: cpufreq-set.
2. Powernow esetére példa:
echo 1000000 >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_min_freq
echo 3000000 >/sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_max_freq
sudo /etc/init.d/powernowd start
3. Ha gnome-ot használsz, ott kisalkalmazás a panelre.
--
Coding for fun. ;)

a sajnos-t azonnal javítottam, miután rámentem a beküldés gombra, szóval te az első 20másodperces agy-csavarodásom eredményét láttad :D (csak hogy védjem magam)

egyben köszönöm a gyors választ

ui.:a probláma az, hogy én továbbra is ondemand üzemmódot szeretném használni, pont a panelről való váltást kerülném el. három állás van. 800-1600-1800 Mhz. Ha felnyomom 1800-ra, nagyon melegedik.
Ha elindítok egy programot az tölt mondjuk 10mp-ig, amiből az utolsó 3mp-ben kapcsol csak fel 1800Mhz-re. ha egy programindítás előtt mindig felállítgatom 1800-ra, akkor ugyanott vagyok, az is idő, meg elég kényelmetlen is. Ez így nem tűnik egetrengető problémának, és nem azon a pár másodpercen szarozok, de ez a helyzet egy izmosabb weblap görgetésénél is, meg az egész rendszer érezhetően gyorsabb, ha 1800mhz-re van folyamatosan állítva. És ha éppen nem csinálok semmit, akkor csak a grillsütő szerepét játssza a processzor.
Szóval egy érzékenyebb ondemand kellene, már ha van lehetőség ilyenre.

Szerintem annyit mindenképpen megtehesz még az ügyért, hogy sűrűbbre veszed az ondemand szabályzónak (governor-nak) a mintavételezését. Próbáld ki, hátha akkor hamarabb föl fog ugrani a freki, mikor jön a nagy terhelés.

Nálam ezek a parancsok futnak le minden rendszerinduláskor, és legjobb tudomásom szerint a lehető legsűrűbb mintavételezésű ondemand üzemmódot állítják be:

echo -n ondemand > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor

cat < /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ondemand/sampling_rate_min > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ondemand/sampling_rate

:wq

Ja, a másik lehetőség, amit ilyenkor javasolni szoktak, az a conservative governor-nak a használata.

Az okosok majd megmondják, hogy pontosan miben jobb az ondemand-nál; tudtommal lassabban fog váltogatni a frekik között. Ha éppen netezgetsz, akkor remélhetőleg tartósan pörögni fog, nem fog minden oldalbetöltés után visszaállni. Ha meg otthagyod a gépet egy időre, akkor egy kis idő után lepihen.

:wq

most megörültem egy pillanatra, mert tényleg nem vált vissza rögtön a minimális órajelre, csak éppen alig akar felkapcsolni. pl most már egyáltalán nem kapcsol fel egy program betöltésekor.

az előző hozzászólásodat viszont nagyon köszönöm, úgy tűnik ott lesz a megoldás.

van ott nekem egy up_threshold fájlom is, benne 99 -es értékkel. az valamiféle terheltségi küszöb, amit ha elér órajelet vált? elsőre erre gondoltam, megváltoztattam, de nem sok minden történt. most próbálom a sample_rate-t amit mondtál.

felhozom a topicot, ugyanis újra égető (szó szerint) lett a probléma
Ugyanis itt a nyár, és a töltő kábelemet is sikerült megjavítani, ezért már semmi nem indokolja hogy ne az ölemben használjam. :) És így bizony melegedik, ha folyamatosan 1,8ghz-en pörög a processzor.

Nézzétek el nekem hogy ilyen hülyeség miatt akarom megvalósítani tervemet, de elég fájós a hátam is, és nem szeretném a pozitúrámat vagy a laptophasználatot firtatni.

Szóval még egyszer: hogyan tudom elérni, hogy gyorsabban váltson a különböző frekvenciák között, ha szükség van rá?

Közben rátaláltam egy elég ígéretes megoldásra: cpudyn a neve.
Az /etc/default/cpudyn (Ubuntun legalábbis) fájlban lehet szabályozni a reakció sebességét.

cpudynd controls the CPU’s speed in Intel SpeedStep, Pentium 4 Mobile and PowerPC machines with the cpufreq compiled in the kernel. It’s compati‐
ble with kernel 2.4 plus cpufreq available patches, and kernel > 2.5.69. If no cpufreq is detected, it will try to use ACPI throttling control
(nevertheless, if you are really eager to control your CPU and this program cannot do it, think about Linux 2.6, cpufreq is standarised and per‐
fectly integrated with ACPI).

cpudynd is also able to put the discs in standby if there were no I/O operations in a given period (see options -h and -t).

Although it primary oriented to laptops, it also works fine for desktops.

Tested with 2.4 and 2.6, Pentium 3 Speedstep Laptop (Dell Latitude), Pentium 4 Mobile Laptop (Dell Inspiron), Apple iBook, IBM Thinkpad.

--
Coding for fun. ;)

sokszor azér nem veszi feljebb, mert túl meleg még alacsony órajelen is (én laptopom is ilyen). magyarul "a gép károsodásának megelőzése érdekében" nem veszi feljebb, így nem is kell rajta bütykölni, csak hagyni kell ondemand-on. szerintem.

még egy dolog: most annyira jó, hogy szinte félelmetes nézni ahogy pattog fel-le az órajel.
Árthat ez a processzornak?