PS3, mint media center (UPnP / DLNA)

Fórumok

Sziasztok,

Hosszas utánajárás és gondolkodás után vettem magamnak egy PS3-at. Mivel nem vagyok egy nagy játékos típus, elsősorban média centernek terveztem. Az első tapasztalatok alapján nem vagyok 100%-ban elégedett ezen a téren a teljesítményével. A blueray meghajtó volt az egyik szempont ami alapján megvettem. Sajnos böngészője eléggé korlátos és nehezen használható, mindegy, ugyse ezen akarok böngészni. A lényeg, ha már meg van, akkor megpróbálom kihasználni a multimédiás képességeit.

Próbáloztam egy pár linux-os UPnP server megoldással, de egyenlőre egyik sem az igazi. Az uShare nem tud on-the-fly transcondig-ot és igy sok formátum, amit a PS3 nem ismer, nem lejátszható. A másik versenyző, a MediaTomb. Ezzel már több dolgot meg tudtam csinálni, de még mindig nem megy .mkv és DVD formátum lejátszása UPnP protokollon keresztül, illetve az avi file-ok 40%-a is komoly gondot okoz neki.

Van valakinek tapasztalata, esetleg 1-2 jól működő mediatomb config file-ja, merre induljak, el?

A filmek, képek, zenék egy linkstation hálozati HDD-n vannak tárolva és bemountolva a kiszolgáló pc-nek.

Üdv,
Gábor

Hozzászólások

"Próbáloztam egy pár linux-os UPnP server megoldással, de egyenlőre egyik sem az igazi. Az uShare nem tud on-the-fly transcondig-ot és igy sok formátum, amit a PS3 nem ismer, nem lejátszható."

Teljesen átérzem a problémádat, én is végigmentem ezeket. Meg a két tucat egyéb upnp szerver-programon. :)

" A másik versenyző, a MediaTomb. Ezzel már több dolgot meg tudtam csinálni, de még mindig nem megy .mkv és DVD formátum lejátszása UPnP protokollon keresztül, illetve az avi file-ok 40%-a is komoly gondot okoz neki."
Két hónapig b.aszogattam én is a MediaTomb-ot, de valami nem kerek vele. Nekem egyáltalán nem sikerült .mkv -t transcodoltatni. Hátránya még, hogy .iso -t nem tud lejátszani, transcodolva sem.
Llink egy nagyon jó upnp szerver, de bekonfigolni rendesen még nem sikerült. De default is játzik .mkv-t, .iso-t, stb., bár PS3-mal nem próbáltam.
(http://lundman.net/wiki/index.php/Llink)

Summázva: PS3-mal nem, de legalábbis nem 100%-osan, viszont hatalmas szívások árán jöhet össze a media-center.
Ajánlom viszont a Popcorn Hour hálózati fullhd lejátszót, az visz mindent, smb-n keresztül látja a hálózati HDD-t, nem kell mennie a gépnek sem.
(http://lejatszo.hu/?oldal=webshop&termid=418&termnev=Popcorn-Hour-NMT-A…)

Nem rossz ez a Popcorn lejatszo, de 60e-ert kicsit draga, nincs BlueRay, nincs jatek. Es nem tudni, mi az amit valojaban tamogat. A PS3-ra is az van irva, hogy divx certificated es elhasal 1-2 avi-val. Egyenlore megprobalom a PS3-bol kihozni a legtobbet amit lehet. Az a gond, hogy a Sony igen erosen ott van a szorakoztato iparban, maga is film/zene gyarto/forgalmazo es igy nem sok erdeke fuzodik ahhoz, hogy en VIDEO_TS konyvtarbol vagy ISO image-bol tudjam jatszani a DVD filmeket, es a .mkv (HD) file-okrol meg nem is beszeltunk. :-((

Ha nagyon nem megy, akkor fogom es atkonvertalom a filmeket valami PS3 alltal tamogatott formatumra.

"Nem rossz ez a Popcorn lejatszo, de 60e-ert kicsit draga, nincs BlueRay, nincs jatek. Es nem tudni, mi az amit valojaban tamogat."
Hát ja, de 60-ért kapsz egy mindent lejátszó hálózati lejtászót. Szvsz. megéri, nekem három darab van otthon, így már kb. egy éve nem kell lemezekel sz.arakodnom, csak egy "menüből" kiválastom, hgoy melyik filmet akarom nézni, akármelyik TV előtt ülök a lakásban.
És tényleg lejátszik mindent. 1.6 terányi filmgyűjteményemből eddig 1 db .mkv-t nem játszott le, de azt az mplayer és a VLC sem vitte. Mint kiderült, hibás rilíz volt. Egyébként visz mindent, mindenféle avi-t, wmv-t, divx-et, xvid-et. Azt kell, hogy mondjam, amit írnak az adatlapján, az mind igaz, túlzás nélkül.
Nem olcsó, nem olcsó, de nem is vészes azért (a tudásához képest). Ha nem akarsz szívni evvel a media-center projekttel, akkor vegyél egyet, bátran ajánlom.
Játszani majd játszol a PS3-on, meg a blu-ray diszkeket is abba teszed. (De egy idő után meglérzed, ilyen kényelmetlen a lemezekkel b.aszakodni...:) )

A kezelése totál egyszerű.
Te egyszer beállítod a hálózati mgosztásokat smb://gép_címe/megosztás formában, és onnantól kezdve semmi beállítást nem igényel.
Amikor bekapcsolod, egy szép, de egyszerű (de tényleg szép!) felületen három ikon közül választhatsz: Videó,Zene,Playlist.
Aztán ha mondjuk kiválasztod a filmet, akkor beön a beállított megosztás könyvtárlistája.
Gyakorlatilag amit itt kiválaszt a távirányítóval (fel-le gombok + play gomb), azt már játssza is a lejátszó.
Magyarán látja a filmek listáját, és csak kiválasztja, amit le akar játszani.
A filmlejátszás-tekerés-léptetés-stb.stb. meg pont úgy van, mint egy dvd-játékosnál.
Anyáméknak is van egy, gond nélkül használják.
Bekapcsolod, azt' megy. Semmit sem kell állítgatni. Ez egy céleszköz.
ÉS a felülete is elég user-friendly. Egyszerű, de szép, mégcsk nem is pixeles.
Böngésző van benne, de az a része használhatatlan. Nem erre van tervezve.
Arra jó csak a beépített böngésző, hogy youtube videókat játsszon le. (Mert azt is tud, menüből!, meg még egy csomó videómegosztó kinálatát elérni gombnyomásra.)

GMail -t nem próbáltam, de szerintem nem. :(
Elég kicsi az a processzor, kifejezetten hardveres h264 dekódolásra lett kifejlesztve, nem általános célú proci. Youtube -ot sem a rendes felülettel tölti be, hanem egy saját menürendszerben mutatja a videókat, listákat. Ilyeneket, hogy index.hu próbáltam, háááát, nem ere való.
a filmcímeket át tudod vinni úgy, hogy csinálsz egy .html fájlt, amiben vannak linkek, ezt meg tudod majd nyitni rajta, akár hálózaton keresztül, akár egy pendrive-on, etc.etc.

Jo, de en arra gondoltam, hogy anyukamnak atkuldok egy YT videot, hogy ezt nezd meg, akkor o nem fog pendrive-val meg html fajllal veszodni, inkabb hozzamvagja a komplett dobozt. Termeszetesen nem mukodik a "ezt gepeld be a bongeszo cimsoraba, es lejon a html amibol tudsz kattintani" iranyitas sem. O orul, hogy a www.gmail.com-ot ismeri.

A GMail-nek van csokkentett modja is dumb brozerek szamara... azt rogton gondoltam, hogy nem a csilli-villi verzio toltodne be.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Ja, tenyleg, van sima html-es felulete is a gmailnak.
Szerintem azt biztos vinne.
Ilyen skineket is meg tud jeleniteni, ezek is html alapuak, akkor a dumb gmaillal is biztos megbirkozik:
http://www.derekfranks.net/images/YAMJ.jpg
http://www.gbpvr.com/ss/mvp-pl-sm.jpg
http://www.digitalera.co.uk/news/wp-content/uploads/2009/02/gfb107-inde…

Szerintem az már nem kapható....
Az A100 és az A110 között lényegi eltérés nincs, az A110 le tud keverni DTS hangsávot is stereora, az A100 nem, mert arra akkor még nem vette meg a licencet a gyártó, az A110-en elöl is van 2 USB port, stb.stb.stb.
Komponens kimenet van az A110-en is.

Lényegi változás tehát nincs, proci, memória, stb. ugyan az mindkettőben, az A110 csak egy pici frissítés (főleg a DTS lekeverési-licenc miatt dobták piacra, nagy volt rá az igény).

Most fog érkezni a C-200 -as modell, na az már teljesen más, lesz benne bluray olvasó is, meg az már a BDMV mappákat is menüvel együtt meg tudja nyitni, meg a bluray .iso -kat is kezeli.
(Az A100/A110 csak VIDEO_TS -t illetve dvd .iso -t kezel, megkapod a menüt, mindent, mintha beraktál volna egy lemezt, a BDMV-ben viszont neked kell kézzel kiválasztani a megfelelő .m2ts fájlt, úgy természetesen lejátssza, bluray iso-t meg nem kezel egyáltalán.)

De! Én azt mondom, hogy jelenleg nagyon érdemes elgondolkozni egy új mac mini-ben, amire Plex -et teszel....
Ha analóg tv-d van, és nem nézel 1080p mkv -t, akkor egy régi, használt mac mini is jó.
Szvsz ez lehet most a mindent vivő médiamegoldás a nappaliba, erősen gondolkozom - csak nem tudom, hogy a mac mininek mekkora hangja van (a popcorn hourhoz képest, abban nincs ventillátor, meg semmi mozgó alkatrész, tehát nulla hang), meg nincs is mostanában időm ilyenekkel sz@rakodni. :) Popcorn hourt kicsomagolod, bedugod, kitallózod a hálózati megosztásodat, beírod a jelszót, ha van, aztán nézed a filmeket, örülsz. :)

Igazabol amennyit en hasznalok ilyesmit, a Popcorn Hour A100 is boven nagy penzkiadas ra. Azert akarom inkabb azt venni (a lejatszo.hu azt mondja, meg van), mert egyreszt nincs igeny tobbre, masreszt araban jobban megfelel, mint akar a dragabbik testver, amiben tenyleg csak a DTS lekeveres az ujdonsag - nekem viszont nagyon keves DTS hangu mediam van - jelen pillanatban 0 darab. Bar azt megigerem, hogy merlegelni fogom az A110-et - vegulis van par ujitas, ami csabit... csak sajnalom a plusz penzt azokra is. Hiaba, en mar csak ilyen zsugori vagyok magammal szemben.

Blueray: igazabol meg csak nem is ismerek olyant, aki hallott volna olyanrol, aki a kezeben tartott ilyan lemezt, szoval kabe ennyire vagyok en ellatva ilyesmivel. Valoszinu, hogy nem is nagyon fogok ilyesmit latni - hacsak a ceg ugy nem dont, hogy akkor mostantol erre backupolunk. Alacsony realitassal rendelkezo feltetelezes.

A Mac Mini az en penztarcamnak meg mindig kozel megfizethetetlenul draga itthon (igazabol ha nagyon akarnam, meg tudnam fizetni... de nem ad annyi pluszt szamomra, hogy megerne, plusz en se akarok szopni vele), kintrol meg ilyesmit rendelni... hat :S.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hali!

Az igazság az, hogy nem a Mediatomb a ludas a te esetedben, hanem a Ps3...
Én Xbox-al használom, és minden formátumot le tudok játszani.
Még az ogm-el, és az rm-el is megbirkózik (az mkv-t, ISO-t is!!!).
Szóval, érdemes utánanézni, milyen konzolt vegyen az ember, ha a cél már megvan.
Mond el légyszi, mi volt olyan nehéz a beállításában, hátha tudunk segíteni, mi volt a probléma.
Mivel nekem telepítés után, csak elindítani kellett... Meg persze hozzáadni a filmeket zenéket.
Ezen kívül semmilyen beállítást nem kellett átírnom.
A szimpla SMB-t próbáltad?
Lehet hogy az a megoldás...

Én elvileg játsszani vettem a PS3-at, a GTAIV miatt. (más jáélkom nincs is, jelenléeg a gép a szekrényben porosodik. :) )
Csak kipróbáltam, hogy hogy szuperál médiacenternek, de a popcorn hour sokkal jobban bejött.

Mediatom -bot amikor próbálgattam, néhány transcode-scriptet kézzel kellett átírni, rengetek konfigot kézzel kellett hegeszteni, nem tudom, ár hogy melyik verzió volt, valami korai, tudom, hogy jelenleg már jóval fejlettebb, de most meg már nincs rá szükségem, de azért köszönöm a felajánlást!

SMB megosztást a PS3-on nekem sehol sem lehet megadni, mindössze a DLNA szervereket észleli...
Vagy volt az elmúlt fél-egy évben esetleg firmware frissítés, amivel SMB-t is kezel a PS3??? Mert akkor teszek egy próbát a kíváncsiság kedviért...

Amugy most nagyon gondolkozok egy új macmini -ben, és tennék rá Plex -et.....
Elég ultimate megoldás lenne.
Bár amit a popcorn hour nyújt nekem (filmlejátszás), az tökéletesen elegendp, ezt jó minőségben, remekül teszi, nincs vele semmi gond, így nem indokolt a mac mini. :)
Egyedül ami hiányzik, az az, hogy a fájllista helyett (mert több, mint 4 TB tartalom van itthon, néha nehezen találok meg ezt-azt) mutathatna pl. imdb-s borítókat, rövid leírást, stb.stb. Van rá 3rd party megoldás, csak ahhoz merevlemezt kéne bele tenni, azt meg nem akarok, illetve minden egyes új film beszerzése után újra kéne építeni az egész adatbázist egy windowson futó programmal, etc.etc., tehát elég gány. :(

Hat szerintem a legjobban egy linux-szal jarnal amit raraksz :)
De szerintem te sem vagy 100, hogy jatekkonzolt veszel mediacenternek...

Marketingmaszlagnak nem bedolni. Mar a sony is nyilatkozott olyat (forrast most nemtudok), hogy jobban fognak aldozni a jatekreszleg oltaran, mert picit rosszul pozicionaltak az eszkozt, mint mediacenter.

De szerintem nehany fw-n belul (esetleg mar a kovetkezo 2.50-es fw-ben, de ez csak remeny), tuti hogy lesz .mkv tamogatas.

Én nem dőltem be, tisztában vagyok vele, hogy médiacenternek gyengécske. Én játszani vettem (GTAIV rulez :-) ), filmet speciálisan erre tervezett médialejátszóval nézek.
(No meg a PS3 esetében igencsak gagyi kontrollerrel irányítani a filmlejátszást... tudom, lehet kapni távirányítót, de inkább +1 rezgős controllert vesz akkor már az ember.)

par hete hasznalom, tesztelem es megprobalom kihozni belole a legtobbet, mint mediacenter.
a legujjabb firmware-el (2.50) sok problemam megoldodott es talan most mar majdnem minden dolgot meg tudok csinalni vele amire szuksegem van. Egy linux-os gepre feltelepitettem a mediatomb upnp szervert es most az szolgalja ki media tartalomat a ps3-nak. az osszes csaladi foto, video (mpeg) es egyeb mp3-ak siman mennek. A filmekkel van nemi gond, de ugy nez ki megtalaltam a formatumot, amibe ha atkonvertalom az anyagot, akkor problema nelkul viszi. Nekem az xvid codec jott be. avidemux-ot hasznalok a konvertalashoz, egy q6600 procival kb 1 ora alatt atnyom egy mkv filmet avi-ba (alltalaban 2 CPU-t hasznal). a merete nem valtozik jelentosen (+-5%) a filmnek a minoseg megmarad amilyen volt, legalabb is nem erzekelek minosegromlast. ezt a formatumot mar megeszi a PS DLNA-n keresztul. Mivel jelenleg wifi-n kapcsolodik a halozathoz (pedig ott log ki a CAT6-os kabel a falbol, de nincs idom megcsinalni a csatlakozot) a ps3 egy kicsit lassan indulnak a HD/fullHD filmek, de buffereles utan (par masodperc) nincs gond. ha van idom akkor siman a PS-re a filmet, onnan megy mint a villam.
Nagy problemam, hogy az USB-n keresztul csak FAT32-re formazott meghajtot tudok megetetni a PS-el, igy 2Gb-nal nagyobb allomanyokat el lehet felejteni. Ilyenkor be kell masolni az upnp szerver ala a filmet es onnan lejatszani vagy athuzni PS-re.

elvileg a Mediatomb kepes "on the fly" transcoding-ra de egyenlore nem tudtam ravenni, hogy mukodjon a PS-el. Az mkv filmek szepen divx-nek jelennek meg, de hibaval leall a lejatszas, marmint el se indul.

a felesegem regota ragja a fulem, hogy szeretne felvenni a tv-bol ha nincs mar ereje a kedvenc sorozatai miatt sokaig fenntmaradni. a kovetkezot csinaltam: az linux-os gepben van egy tv-tuner kartya amihez irtam egy script-et, amivel egy csatornarol adott hosszu filmet fel tudok venni avi formatumban, xvid codec-el tomoritve. a gnome-schedule segitsegevel csinaltam egy template-et amivel O is egyszeruen be tudja allitani, mit, milyen hosszan, melyik csatornarol es mikor akar felvenni. az elkeszult video bekerul a Mediatomb ala es a PS-rol akarmikor megnezheto.

egyenlore ennyi tapasztalat gyult ossze.

ps: a gephez adott dualshock kontrollerrel teljesen jol lehet vezerelni a filmlejatszast. van most egy uj feature a lejatszoban "Scene Search". Ezzel nagyon gyorsan tudok jelenetet keresni.

Megneztem sok mas termeket is, ami mediacenternek hirdeti magat, de nem sokkal jobb a helyzet. Problemak a rengeteg kulonbozo media formatum miatt. Nem akartam egy ujjabb pc-t beallitani a sorba, ezert dontottem a ps3 mellett. Sokat nyom a latba, hogy ott a blueray. Most a legolcsobb Sony BD lejatszo (Sony BDP-S300E) 226€. Ha azt veszed, 173€-ert vettem egy mediacentert, ami nem utolso sorban egy nagyon jo jatekgep. Meg nem probaltam, de a kollegak mondtak, hogy kulso HDD-n keresztul nagyon sok formatumot megeszik. Lehet veszek ma egy izmosabb USB Stick-et es kiprobalom mit csinal az ott tarolt mediaval. Lehet, hogy egyszeruen az UPnP protokollon nem tud pl. VIDEO_TS konyvtarbol jatszani, stb.

Nem járna jobban - csak szívna vele. Nyilván élvezni akarja a műsort és nem konzolból fixálgatni, mi nem megy épp az mplayerrel.

Én is vettem PS3-at - mediacenternek (is). Bejött. Igen kényelmes, támogat egy csomó hasznos formátumot.

Szórakozzon az Linuxos médiacenterrel, akinek van arra rengeteg ideje és türelme, hogy állandóan bütykölni kell, hogy menjen. Viccen kívül eddig a legjobb médiacenter a hekkelt Xboxra felrakott XBMC volt. Csak szegény XBOX kiöregedett és a 733-as Celeronja már nem bírja az iramot.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Prorbalt mar valaki linux-ot telepiteni PS3-ra? Mennyire hasznalhato mint media center?

A Yello Dog a Sony szerint is megy rajta. Én is elég sokat görcsöltem linuxos média gépen de egy idő után meguntam és vettem kifejezetten erre szolgló kütyüt és mellette szórakozom tovább a pc-vel. Jópofa, meg sokindent össze lehet heggeszteni rajta de nem problémamentes. A DVD menü kezelés katasztófa, egyes távosok szintén. Nekem a BT-s megoldás jött be eddig a legjobban.

Két hete vettem egy 80 GB-os PlayStation 3-at játszani és Linuxos dologokra (párhuzamos és grafikus programozás).

Nekem mind a Yellow Dog Linux 6.0, mind az Ubuntu 8.10 bebootol, promptot is kapok, de install parancs kiadása után elhasal - konkrétan elköszön az USB alrendszer és jöhet a 4 mp-es kikapcs nyomása.

Szerintem nálam van valami apróság, de még nem jöttem rá, mi.

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Magamnak válaszolok: mindenképpen kell a Linuxnak egy saját partíció a belső vinyón, így újraformáztam azt. Ubuntu azonnal felkúszott, majd rá két hétre a YDL 6.1-es. És mindkettő remekül fut. Egy kivétellel: az átkozott wifi /wpa-psk páros csak nem akar menni. A YDL 6.1-ben előrébb jutottam, mert a router már látszik és mintha a kapcsolódás is létrejönne, de utána semmi. Se IP, se nyekk.

[off]
A Linux az a platform, ahol mindig újra meg kell élnem azt, hogy magától értetődő dolgok egyszerűen nem mennek. Az OpenWRT-s routeremre minden gond nélkül csatlakozik Mac, Windows, PS3, PSP, sőt még a Wii is elsőre rátalál és működik. Mi nem tud rácsatlakozni? Ami Linuxot futtat. Ilyenkor tudnék sírni ...
[on]

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

Hello! Xubuntu 9.04-est ajánlok, a PS3-ra, egészen stabil lett(már amennyire az Ubuntu az lehet), az eddigi verzióknak minden bajuk volt... a 7.04 felment, de instabil volt, a 7.10 fel se ment, a 8.10 felment de fagyogatott mindentől... a 9.04-nek eddig "semmi" baja, és már 1 hónapja van fent.

A PS3 Media Server a legjobb cucc PS3-hoz. On-the-fly transmux/transcode, webstreaming (audio/video), az egyetlen baja, hogy javas :) de nagyon jol megy 9.10 ubuntuval, gep kicsit keves hozza.