hang a Tvtunerből

Fórumok

egy notebookban levő pcmcia tv tunerrel akarok tvadást nézni. kép van és elvileg hang is, mert külön hangeszközként megjelenik a tvtuner kártya. a hangereje is állítható.
a típusa,
Lifeview FlyDVB-T duo cardbus DVB-T TV Tuner card. elvileg full támogatott linux alatt, a v4l2 által.
tvtime programmal viszont csak kép van hang nincs. mit kell állítani ahhoz, hogy a default hangkártyán megszólaljon egy másik hangkártyaforrás, jelen esetben a tvkártyából érkező hang?

Hozzászólások

Először is nézd meg hogy jól álítottad-e be a normát (Magyarországon PAL-BG) ha rossz a norma (PAL-más) akkor kép van hang nincs. Utána v4l2-ctl paranccsal próbálkozz, általában szokott lenni mute kapcsoló. Igaz azt a tvtime át szokta állítani. Kernel modulban nézd meg van-e valamilyen paraméter. Nekem a sis alaplapi hang nem ment, mert a kernelmodulban enable kapcsoló ami defaultban N re volt állítva.

ebben a topikban hasonlo a tema mas kartyaval es mplayerrel, de talan segit.

- Use the Source Luke ! -

tvtime | arecord -D hw:1,0 -r 32000 | aplay

mencoder felvételnél, borzalmasan nyávog a hang. mintha gyorsított felvétel lenne, pedig úgy tűnik a fps stabil 25.
mencoder -tv driver=v4l:width=768:height=576:saturation=100 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=192 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=3500:mbd=2:v4mv -vf crop=720:544:24:16,pp=default/ac/tmpnoise:1:2:3/ci -o `date'+%H%M%d%m%Y'_tvrec.avi` tv://

tvtimeos tvzésnél pedig rendben van a hang,
tvtime | arecord -D hw:1,0 -r 32000 | aplay

audiorate=32000 megoldotta a problémát, és a többi hangra vonatkozó opciót is hasznos volt beállítani.
további kérdés, hogyan lehet forceolni, hogy a TVkártya mindig /dev/video0 legyen, és a webcan /dev/video1
az alaplapi hang /dev/dsp, bár ezzel nem is szokott gond lenni, az usbs telefonkagyló hangkártya /dev/dsp1, még a tvkártya hangja /dev/dsp2
legyen?
persze a számozás lehet más is, csak az a fontos, hogy mindig ugyanaz legyen, mert különben a knájtrájder legújabb része helyett a szoba by webcam lesz felvéve:)